Tijd neemt

60 zou hij worden. 

Het pensioen waar hij zo naar had afgeteld ‘vierde’ hij onlangs in lockdown, zijn lichaam verteerd door loodzware chemo.

Ondanks alles, de negatieve berichten, de keiharde kuren, bleef hij hoopvol. Hij maakte plannen voor een elektrische fiets, de nieuwe auto kwam er nog net, Kazachstan stond op de to do list, waar ze 11 jaar geleden de vier jaar oude adoptiedochter ophaalden, na vele jaren andere strijd, en een nieuw bruisend leven gaven. 

Schoonbroer heeft gevochten als een leeuw, voor zijn leven, voor zijn vrouw, voor zijn welp, die nu verweesd achter blijft, reeds voor de derde keer in haar jong bestaan. Hij had die avond nog een laatste keer gekookt, meer nog, met smaak gegeten, vooraleer heel stil in de donkere nacht een laatste adem uit te blazen. 

We zitten in de dienst, amper 15 man verspreid over de zaal, verbondenheid voelt vreemd aan in deze tijd. Het mondkapje maskeert verdriet en beneemt de broodnodige adem bij zoveel onmacht.
Ondanks veel familiewarmte en mee-beleven  ervaar ik verkillende eenzaamheid, moeder en dochter moeten nu alleen verder, zoeken troost bij elkaar, hij was nog veel te jong…..en neen, het is niet fair. 
Een warme knuffel noch troostende arm om schokkende schouders zijn mogelijk. Dubbele onmacht.

Terwijl de vloed opkwam, keek de Hollandse Tulpenman naar de oceaan : ‘Versmelter weerwerker gifmenger verbloemer blootlegger. Kijk dan, omhoog en omlaag gaat het, en alles neemt het mee.’
‘Waar heb je het over?’, vraagt Anna.
‘Over water’, zei de Hollander, ‘En over tijd, ook’.
[Uit Peter van Houten, een vorstelijke beproeving.
]

33 gedachten over “Tijd neemt

 1. Hartverscheurend en zo verschrikkelijk verdrietig.
  Extra moeilijk omdat jullie elkaar niet konden omhelzen…
  Mijn oprechte deelneming. Heel veel licht en kracht in deze moeilijk tijd. Voor jou en al je dierbaren ♥

  Geliked door 1 persoon

 2. ja een mooie en best lastige puzzel
  laat het wat dagen liggen of zet het op een plaat hout ergens neer , dan terug in losse stukjes , maak ik een ander blij mee 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Lieve naamgenoot, er zijn nooit woorden voor, toch moeten we die vinden om zo’n verdriet te kunnen plaatsen. Ik stuur je een warme knuffel en een virtuele arm om je heen 💙.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ach lieve Lieve, ik stuur je kracht en sterkte met deze rouw. Het is zo ongelijk verdeeld in deze wereld. ❤ Dat laatste is verschrikkelijk, er wel zijn maar niet mogen troosten. Prachtig gedicht, en zo is het

  .“Terwijl de vloed opkwam, keek de Hollandse Tulpenman naar de oceaan : ‘Versmelter weerwerker gifmenger verbloemer blootlegger. Kijk dan, omhoog en omlaag gaat het, en alles neemt het mee.’
  ‘Waar heb je het over?’, vraagt Anna.
  ‘Over water’, zei de Hollander, ‘En over tijd, ook’

  Dikke knuf voor jou

  Geliked door 1 persoon

 5. er zijn ook zoveel dorpjes , of beter gezegd ex dorpjes , nu behorend bij de grote stad
  ja wij zijn in lockdown 😦
  net eten gehaald , en kan toe tot na het weekend
  en zal ik zien of er nog puzzelstukjes weg te leggen zijn

  Geliked door 1 persoon

 6. Kippenvel. Geen woorden voor zoveel oneerlijkheid. Iemand van negentig die na een strijd tegen die rotte K. zo vreedzaam kan ‘gaan’ na een laatste maaltijd te hebben bereid is relatief ‘mooi’, maar iemand van zestig…
  Mijn oprechte deelneming, L.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh, hoe erg! We staan met lege handen bij een sterfgeval en kunnen hier slechts een woordje van troost schrijven. Heel veel sterkte voor heel de familie. Dikke knuffel.

  Like

 8. Intriest. Ik leef zo met jullie mee. De arme man, zijn vrouw, het dochtertje, … en dan de eenzaamheid in deze tijden, zeker bij zo’n groot verdriet, dat je elkaar niet eens kan omarmen, dat je er niet mag zijn, tenzij op verre afstand. Heel veel sterkte en mijn oprecht innige deelneming ❤️

  Geliked door 1 persoon

 9. Gecondoleerd met het overlijden van je schoonbroer. Afscheid nemen in deze ongekende tijd geeft een extra zwarte rand aan het verdriet. Dat er troost en liefde mag zijn voor hen die achterblijven. Heel veel sterkte toegewenst.

  Geliked door 1 persoon

 10. Het is in deze tijd zoveel moeilijker, zoveel killer, zoveel zwaarder.
  Veel sterkte voor moeder en dochter, die nu ongetwijfeld een zware tijd tegemoet gaan.
  Schijn een beetje van jouw schijnsel op hen, strooi een beetje van jouw warmte over hen uit, ook al is het van minder dichtbij dan je wel zo willen.
  Ik wens jullie alle sterkte toe.

  Geliked door 1 persoon

 11. Het leven en de dood zijn soms zo verdomd oneerlijk. Dat komt in deze donkere en vaak zo kille en onzekere coronatijd dubbel hard aan. Heel veel sterkte voor moeder & dochter, en voor jou en alle ander betrokkenen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.