Gent toen en nu

Ik durf me soms eens de vraag stellen of ik in een vorig leven misschien begijn ben geweest?  In die hoven voel ik me thuis, waar de stilte hoorbaar is, de rust voelbaar en eenvoud primeert. Hoewel de hedendaagse soberheid sterk in twijfel kan worden getrokken als ik op het stille, rustige, eenvoudige huurhuisje bots voor net geen 2000 euro per maand. Geen spek naar onzen bek.
“Dansen is onze regel niet, begijntjes en kwezelkes dansen niet”, het lied klinkt overtuigend, mijn verleden speelde zich toch niet echt af in die wereld.

Fietsen worden op de auto geladen, we rijden richting onze provinciehoofdstad, Gent dus.
Manlief mist het gidsen, na vier jaar studie-ijver mag hij zich officieel gids noemen, kan hij als gediplomeerde aan de slag, en……komt er –Coronagewijs- totaal geen aanbod meer.  Ik offer me dus met plezier op om die eenzame aandachtige toehoorder te spelen.

De dag begint grijs en koud, het mondkapje beschermt mijn bevroren neus, ‘elk nadeel heb zijn voordeel’. Dapper spartelen zonnestralen zich  een weg doorheen het deprimerende donker. Een nieuwe functie wordt aan het het chirurgische lapje toebedeeld, neus beschermen tegen mogelijke UV-stralen.

De gids verrast me in het voormalige Elisabethhof, eind de 13e eeuw opgericht, de begijnen werden door het stadsbestuur verplicht te verhuizen naar het neogotische groot begijnhof in Sint-Amandsberg. Een acht hectare enorm domein, waar de huizen grauwer ogen, of is het te wijten aan de zon die tijdelijk verstoppertje speelt achter de wolken?

Het derde en klein begijnhof blijkt een pareltje achterin de troosteloze straat. Ossenbloedkleurige huizen stralen een oase aan rust en vriendelijkheid uit. Daar wil ik best wel wonen.

Fraai plaatje in Klein Begijnhof

We fietsen en stoppen even bij het huis van Alijn, waar  de romantische binnenhof charmeert met de grote Japanse kerselaars  en het stokoude, maar heel charmante Caféke. We schuiven aan bij de houten tafels, een drankje om op te warmen is buiten de waard gerekend, we wachten vruchteloos, waard noch kat duikt op, we spreken nog op de voorlaatste dag van het  niet-horeca-verbod én het cafédeurtje staat nochtans wagenwijd open. Dan maar elders op zoek naar warm genot voor de maag.

Binnenhof Alijn.

Op de terugweg verrassen me de nieuwe dokken. De buurt van de vroegere oude dokken (hoe kon het ook anders?) wordt gemoderniseerd en verjongd. Vele nieuwe appartementen duiken op, het penthouse bovenop de rode aandachtstrekker  is net verkocht voor een simpele 2 000 000 Euro, inclusief boom op terras. Jammer, we zijn net te laat…..

De vele blauwe kranen getuigen van een groots havenverleden.

Aan de beweegbare fietsbrug, waar veel statige oudere woonboten aangemeerd liggen, nodigt het gezellige fietscafé-terras met lekker originele biotaart ons uit voor een verdiende stop.
De vrij lage brug gaat soepel op en neer als boten eronderdoor varen én fietsers erover rijden, zo wordt me verteld, we houden onze tweewielers in de aanslag om erover te wippen en het up-down-spektakel te beleven, maar de boten blijven in coronamood,  geen enkele besluit uit te varen. Jammer, maar helaas, weer avontuur gemist

Doknoord toont een prachtige combinatie van industriële elementen uit de vroegere fabriek en de ultramoderne vernieuwing tot een (leeg) koopcentrum. Mensen hebben er duidelijk de weg heen nog niet ontdekt.

Design in de oude directeurswoning. Van luxe naar luxe.

70 gedachten over “Gent toen en nu

 1. Wat een heerlijke tocht heb ik beleefd. Wie weet Lieve, ooit, later, twee oude begijntjes in een hof. In Utrecht hebben we mooie, maar in Brugge en Gent lijkt de tijd helemaal stil te hebben gestaan. ❤ Zo fijn om dat te horen en die haven. Te gek. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Een heel mooi schrijven met goede gids daarbij. Het was mij ook heel bekend want ben hier ook al eens wezen wandelen toen ik logeerde bij vriendin. Ik was ook eens bij klein begijnhof eens geweest en wellicht vind je het mooi om ook eens dit schrijven te lezen: https://tinedejong.blogspot.com/2015/06/gent-klein-begijnhof.html Ben nu al heel lang niet meer in Gent geweest maar alle herinneringen die ik heb vanuit hier staan ook op mijn YT kanaal met alle bezoekjes daarbij. Heb een afspeellijst gemaakt en wellicht zie je dan meer mooie plekjes om daar eens heen te gaan. Het virus belemmert mij laatste tijd heel erg om over de grens te gaan. En daarom genoot ik ook van jou schrijven en fotografie. En bij huis van Alijn binnen is het echt heel mooi. Tenminste toen ik er eens was en ik dacht dat men nu ook niet meer bediend mag worden buiten daar wegens die corona gedoe: https://youtu.be/okWXKGvZmY8 Allemaal regels en wetten die mij en andere ook belette om ergens heen te gaan. Dan maar veilig in de natuur en dichtbij huis want daar voel ik mij nu wel het beste thuis. Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. haha dat heb ik ook, ik vind het zo heerlijk rond te lopen in begijnhoven dat het bijna niet anders kan dan dat ik daar ooit gewoond heb, Brugge, Kortrijk, Oudenaarde, Diksmuide en ook Gent natuurlijk, t zijn de gezelligste
  ja bij Alijn, zelfs al ziet het er open uit vaak is het dat niet, nuja vaak, niet dat ik daar nog zoveel kom maar vroeger toch

  Geliked door 1 persoon

  1. Alijn was wel degelijk open, maar ‘de waard’ gaf verstek. Had hij geen zin om te komen bestellen?
   Wie weet kom ik je ooit tegen in een begijnhof. Vraag is of ik je dan herken 🙂 Neen geen vraag, een zekerheid!

   Like

 4. ik ben blij dat je van de foto’s hebt genoten , geven wel een aardig beeld van m’n wandeling
  Bussum ligt aan de andere kant van de heide hier achter

  Geliked door 1 persoon

 5. Je zou het zelf ook niet slecht doen als gids moet ik uit dit stuk concluderen. Inderdaad, hofjes zijn altijd grote trekpleisters en daardoor zeker niet goedkoop om te er te wonen. Maar het zijn juweeltjes.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn dochter en zoon hebbeneen paar jaar op de Begijnenhof dries gewoond, niet ver van de gevangenis Ik kwam daar altijd graag, maar het was een dure huurprijs , en toen mijn zoon naar Canada verhuisde was de huurpijs niet meer haalbaar is is dochter verhuisd. Nu heeft ze uiteindelijk een huisje gekocht in Gentbrugge. Sinds Corona ben ik maar 1 keer meer in Gent geweest, af en toe houden dochter en ik er een lunchdate, maar dat kan nu ook niet meer!
  Fijn dat je zo van Gent genoten hebt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Welkom hier.
   Begijnhoven staan op een gegeerde locatie om te wonen, jammer dat de prijzen dan ook wat worden uitgebuit.
   Zo jammer dat je nu niet meer kan lunchen met je dochter, duimen dat de restaurants snel terug open kunnen👍.

   Like

 7. Gent is een leuke stad om in rond te kuieren. Daar mijn zoon er nu woont verwacht ik van hem een rondleiding zodra hij er zijn weg gevonden heeft.

  Like

 8. Je hebt er in woord en beeld weer een mooi logje van gemaakt. Je ‘dapper spartelende zonnestralen doorheen het deprimerende donker’ vind ik een prachtige vondst. Daar kan ik wel van genieten.
  Jij hebt wel wat met privé-gidsen, geloof ik hè … 😉
  Enfin, als ik de mooiste plekjes van Gent ooit nog eens wil ontdekken, dan weet ik waar ik me kan vervoegen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Dat ziet er mooi uit. En ik denk dat iedereen zich wel thuis voelt op zo’n hofje in deze drukke tijden. Als alles normaal is en zou zijn in de hedendaagse wereld. We hebben amper meer tijd voor onszelf of ons gezin.

  Geliked door 1 persoon

   1. Als alles normaal is, als je terug kijkt, was het altijd overal druk, winkelen, wandelen, park… fietsen… mooi weer, iedereen buiten overal, kon je over de hoofden lopen, zeggen wij dan altijd. Nu dus gelukkig niet!

    X

    Geliked door 1 persoon

 10. “Dapper spartelen zonnestralen zich een weg doorheen het deprimerende donker.” Wat een prachtige zin!
  Wel héél luxe, een privégids. Mocht je ook vragen stellen (-: Sneu dat je man ein-de-lijk gids is en corona roet in de rondleiding gooit. Je hebt hem vast gecomplimenteerd met zijn ijver.
  Mooie foto’s van prachtige begijnhofjes!

  Like

 11. Je maakte er een prachtige reportage van!
  Ik heb er tien jaar gewerkt en ik kende de stad destijds op mijn duim. Nu is dat veel verminderd, er is immers zoveel veranderd. Dat zie ik hier ook terug in je logje.
  Blij dat ik volgend jaar iets dichter bij Gent én mijn dochter zal wonen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Gent is inderdaad de laatste jaren veel veranderd, in positieve zin. Vroeger was ik minder Gent-fan.
   Als je ooit een privégids nodig hebt, manlief staat graag voor je klaar. We zijn je nog steeds iets schuldig ( verkeerd woord, want zo ervaren we het vooral niet!) na jouw geweldige rondleiding in de vuurtoren.

   Geliked door 1 persoon

 12. Bof jij even met zo’n privégids maar de gids boft niet. Hoewel ik denk dat jij een trouwe toehoorder zult zijn.
  4 jaar studie om te gidsen, dat vraag ik me vaak af hoelang je daarmee bezig bent om stadsgids te worden.
  De duur zal vast niet overal herzelfde zijn maar 4 jaar zul je veel kennis tot je moeten nemen dunkt mij.
  Ik krijg zin om te gaan.

  Like

  1. Hij heeft dus vier jaar in avondonderwijs( hij was net op pensioen), cursussen gevolgd om stadsgids in Gent te zijn. Officieel dan, want gidstochten begeleiden doet hij al langer. En nu kan hij zijn kennis enkel nog aan mij kwijt……, maar hij herleeft dan duidelijk hoor.

   Geliked door 1 persoon

 13. Ik heb iets met begijnhoven…

  het “klein begijnhof” vind ik het mooist in Gent…

  tja, als de waard het laat afweten; heb je niet veel keus…

  en de Oude Dokken, lang geleden dat ik daar eens in de buurt was

  groeten

  Geliked door 1 persoon

  1. Ook ik vind het klein begijnhof veruit het mooist, die okergeel gekleurde huizen, prachtig.
   De oude dokken werden ondertussen de nieuwe dokken 🙂

   Like

 14. wat een fijne rondleiding in beeld en verhaal van deze mooie stad

  ja het goede bericht was een pak van m’n hart
  ik genoot de herfst vandaag met een bos en heide wandeling

  fijne avond groet

  Like

   1. ja dat doe ik hoor , genieten van de herfst pracht
    als ook die mooie vlinder pps
    aanstonds geniet ik weer van de koers

    rustige middag groet

    Like

 15. Ik heb van 1998 tot 2008 in Gent gewoond (kotjaren meegerekend). Het is nog steeds mijn favoriete stad in België, ik kom er altijd heel graag terug. Dank voor de rondleiding ☺️

  Geliked door 1 persoon

   1. Het staat al een jaar lang bovenaan mijn lijstje… Een van mijn beste vrienden is nu schepen in Gent, en ik wil hem zoooo graag eens gaan opzoeken op “zijnen bureau” in het stadhuis… Maar ik ben er dus nog altijd niet geraakt. Hopelijk lukt het voordat zijn termijn voorbij is!

    Geliked door 1 persoon

     1. Er zijn periodes dat ik het er heel erg moeilijk mee heb, en andere weken dat het niet zo´n probleem is. Maar leuk is anders, natuuurlijk; de laatste keer dat ik in België was, dat was in augustus 2019.
      En langzamerhand begin ik hier door te krijgen dat naar België vliegen in december precies geen goed idee gaat zijn…
      Maar soit, hopelijk lukt het dan in de zomer van 2010 wel. Dat moet lukken!

      Like

 16. Ge zat in “mijne côté” 🙂
  Ik vind het Begijnhof van Sint-Amandsberg wel mooi, het zal er wel wat deprimerender uitzien bij slechtere weersomstandigheden, maar het is een prachtige plek.
  De Oude/Nieuwe Dokken met alle kranen zijn echt wel een favoriete plek. Ik werkte vroeger vlakbij, maar toen was het daar zo mooi nog niet. Ik vind de brug (Bataviabrug) ferm steil als ze omhoog is voor boten, ik geraak er met moeite over dan. Heb liever dat ze plat ligt 🙂
  In het winkelcentrum van Dok Noord zijn veel mooie zaken, maar het komt er inderdaad niet erg goed van de grond. Gent en winkelcentra, het is nooit een goede combinatie geweest. Maar ik vind het er wel fijn, de geest van vroeger waart er rond, en je vindt er leuke winkels.

  Like

  1. Gekende buurten voor jou. De nieuwe dokken had ik nog niet ontdekt, ik was heel aangenaam verrast. En er lopen veel jonge mensen rond, ik voelde me terstond 20 jaar jonger 🙂
   In het winkelcentrum staan nog veel winkels te huur, hopelijk maken ze er iets fijn van. Ik vind het gebouw alvast machtig mooi, de combinatie van oud en modern.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het is een hippe buurt, dat is zeker. Maar tegelijk is het voor mij echt zalig… heel die buurt was vroeger zo triestig en deprimerend, toen ik in de buurt kwam wonen had ik geen idee dat er ooit eens werk van gemaakt zou worden. Ik vind het schitterend!
    Je gids wist je te vertellen dat het winkelcentrum gehuisvest is in de oude ACEC-gebouwen, niet? 🙂

    Like

 17. Je doet me honger krijgen om nog eens naar Gent te gaan voor een dagje. Wil je het stadsbestuur vragen dat ze in afwachting de kasseien eens beter begaanbaar maken voor mensen met een beperking?

  Like

  1. P, ik heb diezelfde problemen met de kinderkopjes, mijn voeten slaan voortdurend om, mijn tempo ligt er traag. Heel romantisch, maar ook heel vervelend, ik kan ervan meespreken.
   Daarom ook waren we met de fiets gegaan, hoewel de vele schokken ook niet ideaal zijn. En dan heb je nog de tramsporen, heel gevaarlijk voor de fietsers als je het mij vraagt.

   Geliked door 1 persoon

 18. Dat huis van Alijn, fantastisch hé, wij hebben ons daar echt geamuseerd!
  Gent is echt een fantastische stad.

  Geliked door 1 persoon

 19. Gent vind ik een geweldige stad. Met een privégids zie je meer! Mooi verslag en foto’s ook. Het Klein Begijnhof heb ik jaren geleden eens gezien toen ze net bezig waren de binnenruimten van de zwaar verwaarloosde huisjes te slopen. Nu is het prachtig geworden! En die appartementen in de Nieuwe Dokken! Ik ga googelen.

  Like

  1. Nu nog zijn ze huisjes aan het herstellen en bewoonbaar maken in het klein begijnhof. Jammer van het geklop dus in deze prachtig stille omgeving.
   De nieuwe dokken, tip voor een heerlijk mooie fotoserie van jou?

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.