Over opruim en zijn doel

Een boek lezen en ondertussen de kuisman bespieden. Moet kunnen. Het hele huis, van boven tot onder  kreeg weer een grondige beurt, het ruikt fris, en kunnen geur genieten betekent veel in deze lastige dagen.
Ondertussen ben ik een heel eind gevorderd in “Zonder liefde” Van Stefan Brijs. Een heerlijk, ongecompliceerd, filosofisch noch gekunsteld verhaal over vriendschap, net geen liefde. Of toch wel? We spreken over  platonische liefde , of innige vriendschap. Volgens Plato bestaat liefde niet als mensen geen gelijken zijn, in de tijd van toen (en vaak nu nog, helaas) met grote verschillen tussen man en vrouw een veelvoorkomende waarheid dus. Wij begrijpen hier eerder een seksloze liefde onder.  
Het boek leest als een trein, lekker luchtig, maar boordevol gevoel, vooral als je tussen de regels door kan lezen.
De beloning voor de kuisman wordt een spinazie-zalm-lasagne. Eigenhandig ineen geflanst, en lekker. Bevestigd door mijn (kuis)manlief.

Oh help, de bloembollen, twee weken geleden zorgvuldig geplant in de hoop op een kleurig seizoen na de winter, zorgen reeds voor scheuten. Zal ik het dan maar als de komst van lente bekijken?

Opgeruimd staat netjes, drie woorden van mijn moeder, die ik vaak mocht aanhoren in de tijd dat ik nog een slordige puber was met een altijd-overhoop-kamer. Ook de (ver)plant(en)tafel, de hele zomer bekleed met fleurig rode bloemen,  komt nu aan zijn lege einde. De vogeltjes fluiten eenzaam en verlaten. Ze krijgen een plaatsje binnen, waar het lekker warm is. De zon lijkt te lang spoorloos tegenwoordig. Vele tinten grijs dringen zich op.

In de krant lees ik mindful het artikel van Tom Hannes (auteur en filosofisch onderzoeker)
Zen of de kunst om ons slecht te voelen”. Meditatie wordt tegenwoordig aangeraden als aaien na het graaien.
Meer werken betekent meer verdienen, betekent meer mogelijkheden, meer ervaringen, meer geluk, vraagt ook steeds  meer energie. Tot we in het dode straatje van uitputting en uitgeblust terecht komen, dan brengt de aaicultuur troost, waar ‘niets moet, alles mag’ het opperste welzijn tovert bij rust, ontspanning, mediteren. Dit houdt ons op de been om de volgende dag direct weer de ratrace in te duiken. We slagen in het leven zolang we alles kunnen blijven combineren, en verdiende rust ons de weg naar het grote geluk wijst.
We doen onszelf en elkaar de duvel aan door volmaaktheid steeds meer en onbewuster te beschouwen als een minimum bestaansvoorwaarde”.
Nu ik gestopt ben met werken, als lustige en rustige pensionado door het leven mag gaan, besef ik dat hier veel waarheid in schuilt, als ervaringsdeskundige, helaas.
Je beter voelen via meditatie is heerlijk. Maar misschien is het realistischer ons via zen de kunst om tegenslagen te verwerken–want dit hoort bij leven, onvoorwaardelijk- eigen te maken? Herken ik hierin de woorden van Dirk De Wachter? We hoeven echt niet de hele tijd de blinkende appel in de supermarkt  te zijn, zegt Hannes.
Oefenen in meditatie blijkt twee kanten van de medaille aan te bieden.
De ene al realistischer dan de ander. Ik ga voor de ander! Alleen…..nu nog leren mediteren…..

Onze notenboom was dit jaar uitbundig gul. Wie zin heeft, welkom, kopje koffie inbegrepen. We hebben er nog vééééééél meer.

55 gedachten over “Over opruim en zijn doel

 1. Graag gelezen, mooi geschreven
  Mensen stonden/staan altijd in bewondering voor diegene die ‘het gemaakt hebben’ waarmee ze bedoelen dus een goed betaalde job, een hoge functie, maar dat is echt niet waar het om draait in het leven
  Perfectionistisch zijn heb ik opgegeven na de crash
  Mediteren hoeft niet moeilijk te zijn, gewoon de natuur in, je focussen op iets zodat je je andere gedachten kan stil leggen, en dat lukt heel goed door te fotograferen, of een bloemetje of beestje te bestuderen
  Innige vriendschap is vaak mooier dan amoureuze liefde
  Wauw een kuisman, dat is pas interessant 🙂
  De spinazie mag je weglaten daar word ik ziek van
  Mooi stilleven met de noten

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn om lezen. We leven maar één keer, dus we moeten vooral tevredenheid nastreven. Inderdaad de focus op de omgeving verhelpt het piekeren. Jij maakt prachtige beelden.

   Like

 2. Ik ben fan van Dirk de Wachter en zijn boodschap dat het leven nu eenmaal soms moeilijk is, en dat we dat als mensen maar beter kunnen accepteren.

  Ik vind die twee houten vogeltjes zo lieflijk!

  Like

 3. Alweer een pareltje van een logje! Een boek schrijven! Zou dat niets voor je zijn, of poëzie schrijven. Jammer dat je zo ver woont, ik kwam anders een beetje noten halen. Nu, ik moet in qurantaine blijven, mijn kinesiste is positief getest . Ik moet morgen zelf een test ondergaan en eerlijk gezeg, ik ben er niet gerust in.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oei ik hoop echt dat je negatief bent. Er hangt toch overaltijd spanning in de lucht deze tijd😦.

   Dank je voor je lieve reactie.
   Neen hoor, poëtisch ben ik helemaal niet. Maar m’n woordje placeren doe ik wel eens graag.

   Zo ver wonen we niet uit elkaar, dacht ik?

   Like

 4. Wat een heerlijke overpeinzing en wat een bof, zo’n kuisman in huis. Jouw lasagna klonk ook als een klok. Loon naar werken dus.

  Geen behoefte nog langer aan de graaicultuur mee te doen. Ik hoef niets meer, heb alles denk ik al. Enkel boeken ter verrrijking en uitstapjes. Nu even niet.

  Opgeruimd staat netjes zei mijn moeder ook. Mijn oma gooide, als ze ons thuis kwam helpen, alles wat ze op de grond vond onder de matrassen. Dat hielp minder. Volslagen paniek bij de broers als ze hun voetbalkleren niet konden vinden. Malle oma. Fijne blog, krijg alweer zin in het voorjaar. (door die bollen natuurlijk)

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijne reactie. De graaicultuur is ook hier verleden tijd, we zijn natuurlijk uit het systeem. Maar uitstappen blijven leuk.
   Het gerief onder de matras stoppen, goede tip. Maar met dank aan mijn moeder ben ik nu wel vrij ordelijk.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het altijd zo grappig als mensen zeggen dat ze mediteren willen leren of moeten leren. Ik zet gewoon een meditatie op en luister en sluit mijn ogen, maak mijn hoofd leeg en voila… je zit er al in 😉 Wat ook heel goed op een rustig plekje buiten kan, langs een waterkant vooral, of in een bos met veel vogels. Mediteren, hoeft echt niet op een yoga matje in een kamer alleen, het kan overal!

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Een echte kuisman heb ik niet maar hij doet wat hij kan nu ik heeel veeel aan het mantelzorgen ben. Een fijne meditatie zou welkom zijn maar die moet dan wel iets langer duren dan een uurtje. Jij boft maar met je boek en lasagna, geniet ervan. Mijn tijd komt wel weer.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat is weer een mooi relaas. De door jouw genoemde auteurs laat ik voor wat ze zijn, ik ken ze nu eenmaal alleen van naam. Wat je schrijft in de alinea onder de eerste foto is heel herkenbaar. Ook ik ben eind vorige eeuw ervaringsdeskundige geweest, en helaas heeft Aafjes’ zoon er intussen ook kennis mee gemaakt.

  Jullie walnotenboom is dit jaar zo te zien aardig royaler dan onze hazelaar. De meeste noten zijn lege hulsjes, vermoedelijk een gevolg van de droogte en warmte. Het zij zo.
  Hier was het vandaag eigenlijk best aardig weer, de zon scheen zelfs.

  Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn teveel ervaringsdeskundigen vrees ik. Bij jong en oud.
   Ja met walnoten zijn we overstelpt. Maar ik eet ze niet, ik begin dan te hoesten, en dat is niet zo ideaal tegenwoordig. 😦

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, helaas … sneller, sneller, sneller en meer, meer, meer … ;-(
    De ene walnoot is de andere niet qua smaak, maar mijn ervaring met walnoten uit andermans eigen tuin is goed.
    Hoesten en proesten … met of zonder mond/neusmasker kun je tegenwoordig maar beter proberen te vermijden.

    Geliked door 1 persoon

 8. Die spinazie-zalm-lasagne klinkt héérlijk!
  Als ik ergens de zenuwen van krijg, is het van meditatie. Ik heb het een halfjaar geprobeerd (en mensen maar zeggen dat ik geen geduld heb…) maar vruchteloos. Doe mij liever een harde noot!

  Geliked door 1 persoon

 9. O nee… even geen “harde noten kraken” voor mij, ik ben net lekker Zen, of misschien alleen maar moe want mijn “kuisman” laat al enige tijd verstek gaan. Misschien wel uit onvrede met de eenvoudige maaltijden die voor hem voorgezet werden zie ik tot mijn grote schrik;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik besef dat dit een fijn moment was. En met het artikel later dat niet alles perfect moet zijn, kunnen we hier best leven.
   Zo ver is het anders niet, 1 treinrit lang 😉

   Like

 10. dat zijn flink wat noten , maar je zet er geen koffie van 🙂
  ik slaap prima ook zonder zen
  en lezen doe ik eigenlijk ook te weinig , over welke liefde dan ook
  wel doe ik met regelmaat m’n huisje kuizen , maar moet zelf ook nog aan de kokkerel 😁

  Like

 11. Wat een mooi logje omabaard. Je leest prachtige dingen over de liefde terwijl je geliefde schoonmaakt. Wat wil je nog meer?
  De liefde van je kuisman gaat door de maag? Ook dat is liefde. Culinaire liefde.
  En ja, we willen het allemaal te perfect. Het moet maar eens gedaan zijn… We maken er onszelf niet gelukkiger mee.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik denk het wel dat het liefde is… Dat is helemaal waar! Moest je weten hoeveel behoefte ik deze week had aan mentaal opruimen… wat een spanningen op school… maar ik kan en mag daar niet over schrijven én dat vind ik nu heel lastig. Toch heb ik alles van me af geschreven naar de collega’s via Smartschool. Ik zie wel wat ze ervan vinden… Het gaat op mijn afdeling niet goed met het communiceren. Het bevalt me zeer zeer goed voor de klas in OKAN, maar de mentaliteit in dat lerarencorps is toch een beetje K.U.T. Jammer hé. Enfin, ben ik hier toch aan het ventileren, maar dat kan hier, want hier lezen ze mij vast niet.
    Ik mis mijn collega’s van vorige jaren, van de andere afdeling. Waar ik nu ben wordt er veel geroddeld en wordt er niet open en eerlijk gecommuniceerd. En daar kan ik echt niet tegen. Als oudste heb ik toch de puntjes op de i gezet deze week. We zien wel wat er van komt. Ik ben het kwijt en heb niets te verliezen.
    En die leerlingen van OKAN, wat een persoonlijke verrijking omabaard. Dat zou ook iets voor jou zijn geweest. Nog nooit zoveel plezier had in het lesgeven. Ik had in mijn groep twee analfabeten die gisteren hun eerste toets aflegden én slaagden. Wat een goed gevoel dat geeft, dat kan je je niet voorstellen. En ze zijn zo ontzettend dankbaar. Die kinderen hebben een serieuze bagage hé… ze zijn niet verwend door het leven. Van ieder klein compliment zie je hen enorm groeien. Heerlijk is dat.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat jij graag bij okan zou werken, wist ik van tevoren. Ook ik weet dat het een heel dankbare job is, en dat je er veel energie en enthousiasme zal insteken. Een ware verrijking voor hen én voor jou.

     Maar zo jammer dat de medecollega’s niet meevallen, openheid en eerlijkheid zijn broodnodig voor een goede verstandhouding tussen de mensen met wie je verplicht moet samen werken.

     Ik weet dat de collega’s ook een groot deel vormen van je welbevinden. Daarom zo erg dat je dit nu moet ervaren. Ik hoop dat de mail via smartschool verstuurd iets opbrengt.

     Graag naar school gaan, voor jong en ouder, is zo belangrijk.

     Fijn dat je zo openhartig was, ook al is het niet alleen goed nieuws. Moed!

     Like

 12. spinazie-zalm-lasagne is lekker. Een mooie afronding na heel wat kuiswerk.
  Mediteren zie ik me niet zo rap doen. Ik vrees in slaap te vallen.

  Like

 13. Spinazie-zalm lasagne … het water komt me in de mond.
  Tom Hannes heeft het helemaal bij het rechte eind. De Boeddhisten weten dat al eeuwen. Het leven is er zo simpel.
  Voor mij ook zonder noten alsjeblieft. 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.