“Wat ben ik eigenlijk allemaal aan het doen?”

Overdag op de baan, ’s avonds lekker warm ingeduffeld voor de buis of met een goed boek. Dat is mijn ideale winteravond. Jas aantrekken en ijzige gladde kou trotseren, vraagt om nodige inspanningen.
Maar we hebben tickets, de vorige (nieuwjaars)voorstelling hebben we gemist door onze eigen stomme fout, een ezel stoot zich geen twee keer!, dus nu rapen we alle moed bij elkaar en rijden de donkere nacht in.

MAAR.WAT.EEN.VOORSTELLING!

Johan Petit, een rasechte Antwerpenaar uit Hoboken, is acteur en cabaretier, een drijvende kracht achter het MartHa!tentatief-gezelschap, geboren verteller, heerlijke observator van het dagelijkse leven, melancholisch, filosoof, familieman, humorist, optimist.

Samen met Maya Dhondt aan de piano en Dora Brams op de gitaar maakt hij een intense voorstelling. We krijgen een pakkende inkijk in zijn dagelijkse leven tijdens het Coronajaar 2020, het jaar ook dat zijn moeder het zware verdict longkanker hoort en de familie in ademnood komt.
Maya en Dora zijn twee grote vrouwen.
Letterlijk als ze na de voorstelling Johan omarmen bij de afscheidsbuiging. Figuurlijk bij de intimistische muziek die het verhaal van Johan rustig en prachtig begeleidt.

Het verhaal is filosofisch getint. Het vertelt over hoe je met het ouder worden zelf de ouder van je ouder wordt. En hoe je de mooie momenten moet plukken, “Nu het nog kan“. Meteen ook de titel van de voorstelling, die de lading volledig dekt.

Samen met het publiek bladert hij door zijn dagboek, een dagboek waarin hij lichtheid ‘als van de kleine die door de lucht aan het fietsen was bij ET ‘ geniet, maar ook donkere wolken moet leren aanvaarden bij de zwar(t)e diagnose bij zijn moeder. Er hangt een vlies tussen hem en de wereld rondom. De zorgen worden omgedraaid. Hij draagt nu op zijn beurt zorg voor zijn ouders. Vol liefde mijmert hij terug naar de warme thuis, vroeger en toen hij en zijn zus nog alle aandacht kregen, zomaar gratis voor niks, een ouder zorgt voor het kind tot het keert. Soms volledig onverwacht en veel te snel.
De filosoof in hem wordt wakker met ‘de zomer is aan het sterven, maar vandaag nog niet’. Langzaam groeit het besef dat je het lot en het leven beter kan omarmen, je hebt geen andere keuze, ‘want dood gaat iedereen‘.
En dus ‘Wat ben ik eigenlijk allemaal aan het doen?’

Vooraleer je nu denkt dat het hier om een loodzwaar optreden gaat…..de humor is ge-wèl-dig. Zelf ben ik geen stand-up-comedian-fan. Meer dan wat glimlachjes lukt me niet. Maar dagdagelijkse situaties in een heerlijk humoristische jas kleden is pure kunst. Ik heb vaak en veel luidop gelachen (niet naar mijn gewoonte), nagelachen, genoten én nagenoten. Samen met de hele zaal.
Een schitterende voorstelling.
Wat een talent is Johan Petit, een naam die ik te laat leerde kennen.
Een héél grote aanrader.
Filosofie, dagelijks leven en vooral héél veel fijne humor door elkaar verweven.

En ja, er zijn nog voorstellingen in Lint, Mechelen, Herentals en Antwerpen…..
En neen, ik heb hier geen aandelen in……

Advertentie

47 gedachten over ““Wat ben ik eigenlijk allemaal aan het doen?”

 1. Ik onthoud: Johan Petit is een naam om te onthouden, al vrees ik wel dat hij vooral opereert in het Antwerpse. Een voorstelling in West-Vlaanderen en ik ben op weg!

  Geliked door 1 persoon

 2. blijkbaar de moeite
  maar niet echt voor mij om gans de tijd te volgen, concentratieprobleem hé, zitten luisteren dan ben ik al vlug weg met mijn gedachten, daarom liever een museum daar wandel je op eigen tempo en manier door en slorp je op wat kan

  Geliked door 1 persoon

  1. Hij is een Antwerpenaar en spreekt ook licht het dialect. Misschien zal verstaan voor jou niet simpel zijn? Maar het is een man met een filosofische, humoristische en optimistische geest. Wat willen we nog meer?😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Zo te lezen was het een fijne voorstelling, die een rit door het duister zeker waard was.
  ‘Het besef dat je het lot en het leven beter kan omarmen …’ dat staat me wel aan, want dat is ook de gedachte die ik graag nastreef sinds ik MS heb. Carpe Diem!

  Geliked door 1 persoon

 4. Jij hebt het over twee grote vrouwen, dat deze man dan Petit heet, maar dat blijkbaar ook is, is al humor.Hij zal zich wel tot België beperken met optreden want je maakt me nieuwsgierig, ik vermoed een soort Toon Hermans maar dan zonder de taal insteek.

  Geliked door 2 people

 5. Dat was duidelijk genieten. Naar de titel te raden, dacht ik dat het een blog ging zijn met een heel andere inslag. Je had me duidelijk met je eigen humor op een dwaalspoor gezet.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo petit is hij duidelijk nie.
  Wat fijn dat je zo genoot van wat op het eerste zicht een zwaar onderwerp is – in ieder geval voor mij toch deze dagen. Een beetje humor zou me echter goed doen.
  Petit dus, een naam om te onthouden!

  Geliked door 1 persoon

 7. ‘Een naam die ik te laat leerde kennen’? Je hebt er van genoten en geniet er nog steeds van na. Niks te laat, dunkt me. Misschien was je er eerder gewoonweg niet klaar voor… 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Te laat omdat ik las dat hij er in het verleden veel prachtige voorstellingen met filosofische inslag en veel humor van heeft opzitten en wat googelen leerde me dat ook deze zeker ‘mijn ding’ waren.
   Die moet ik dus missen. Maar hij is nog jong en ik ook😉, dus we hebben nog tijd.

   Geliked door 1 persoon

   1. Normaal gingen we volgende week naar een concert maar we hebben het geannyleerd. Jammer, maar te omslachtig om er met een rolstoel heen te gaan en dan nog de onzekerheid of ik daar wel zo lang onafgebroken in kan zitten. T is wat het is.

    Geliked door 1 persoon

 8. ik ben ook meer een fan van lekker zitten en genieten , niemand hoeft voor mij te staan 😁
  jullie hebben enorm genoten dat is wel duidelijk , en de rit meer dan de moeite waard

  het is ook een filosofie die ik wel mag
  geniet het hier en nu

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.