Momentjes die ontroeren

Bij een lekker en gezellig etentje krijg ik een verrassend cadeau. Om de link te leggen, lees je best deze blog door. “Het” mag nog beleefd worden. Nog wat geduld, later vertel ik er zeker meer over. Beloofd. Maar dat het heel speciaal zal zijn!

De nazomer straalt nog. We fietsen een grote toer in Pajottenland, ook voorbij het boshuis van onze Canadezen. Nu wonen er huurders, binnenspringen voor een tas koffie lukt dus niet. We gluren over de poort en genieten het vertrouwd terrein. Ik pink een piepklein traantje van gemis weg. Voor zoon maak ik fotokes. Mag ik dromen dat ze er ooit terug gaan wonen?

Kleinzoon vleit zich tegen me aan. De herfst is plots in het land. Heeft hij het koud? Neen, hij vraagt fluisterend of ik hem zeker op tijd kom ophalen na de school. Natuurlijk venteke.

In de vroege ochtend ga ik langs bij de dame die graag een boekje wil voor het gezin dat binnenkort stuurloos achter zal blijven. Ze is amper 39 met een zwaar kankerverdict. Zij vertelt, ontroerend sterk en mooi, ik schrijf voor haar het verhaal en ga er foto’s bij printen, die zij uitkiest. Tranen prikken bij het besef hoe sterk een mens kan zijn in al zijn (haar) ellende. Ik hoor veel levenswijsheid.

Close is een prachtige film. Het is muisstil in de zaal. Sober, heel on-Amerikaans, aangrijpend, levensecht, zonder de te-emotionele kant op te gaan. Ik heb een grote bewondering voor Lucas Dhont en de acteurs. Blijf dicht bij wie je echt bent, bij wat je voelt, weer een mooie levensles.

Vandaag maak ik de vlotte overgang van palindroom naar priemgetal. En zo is de cirkel rond en belanden we bij het begin van dit schrijven. De kaartjes vullen de kast en dit maakt blij.

Advertentie

58 gedachten over “Momentjes die ontroeren

 1. Ah nog een schorpioen die ik te laat feliciteer, maar heej beter laat dan nooit niet waar 😉

  En ja momentjes om te onthouden, daarvan zijn er ook nooit genoeg

  Fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh… wát een verdriet is dat! En wat sterk is zo zieke vrouw dan. Kan me goed voorstellen dat het ook jou niet onberoerd laat. Er kan gewoon nooit teveel geschreven worden voor de achterblijvers.
  En dan ook nog je tripje langs je eigen verlangende herinneringen. Natuurlijk mag je altijd hopen. Maar als die hoop niet in vervulling gaat ben je zóveel jaren verder dat de scherpe kantjes er af zijn.
  Maar toch nog van harte gefeliciteerd met je “priemgetal”, voor mijn leeftijd moet je er een ander priemgetal bij tellen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor jou nog een priemgetal 11 erbij? 😉
   Ja het leven kan zo oneerlijk zijn. En dan dapper blijven, je moet het maar kunnen. Ik help haar graag een beetje hierbij. Tot😉

   Like

 3. Aha je verjaardag 🙂
  Van Harte Gefeliciteerd.
  Wat een steun kan jij geven voor mensen die dat nodig hebben.
  Mooi is dat om te doen maar zeker ook voor de mensen die het zo hard nodig hebben.
  Dan doe je toch iets heel goed.
  Denk gelijk aan mijn zus en de speciale momenten die we samen nog hadden.
  Die koester ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Zelf denk ik ook vaak aan mensen die gestorven zijn en die misschien graag iets hadden achter gelaten. Met dat in mijn hoofd doe ik het graag.
   Inderdaad, een dagje ouder 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Mooi zonnig herfstweer is niet goed voor mij … ik zwalk teveel door kleurrijke bossen en verlies mijn agenda uit het oog. Meestal is dat niet zo erg, maar juist met tijdgevoelige gebeurtenissen als verjaardagen is dat soms wel eens wat pijnlijk.
  Kortom: onder met aloude Fries motto “Better let as net” bij deze als nog van harte gefeliciteerd.

  Geliked door 1 persoon

 5. Heftig, een jonge vrouw die zo’n verdict krijgt. Dankzij jou en je collega-schrijvers voor haar wellicht een geruststellende gedachte dat er iets moois en tastbaars overblijft voor zij die achterblijven.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ben ik weer te laat om een felicitatie te doen maar nog van harte hoor. Soms komt een schrijven te laat in mijn leeslijst te staan. Wat vind ik het lief dat je dit doet voor de dame doet en haar ook bijstaat maar je bent ook een zeer lief en mooi mens. En ook de jonge dame vind ik heel sterk en er zijn voor elkaar is op deze momenten ook zeer waardevol. Weet zeker dat het boekje heel erg mooi zal worden. Liefs, Tine

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben amper 9 uur ouder dan ‘mijn dag’. Ik aanvaard nog een heel jaar leuke felicitaties 😉.
   Dank ook voor de lieve woorden. Het geeft een dankbaar gevoel dat ik ook maar een heel klein beetje mag betekenen voor die mensen die het slechte lot trokken.

   Like

 7. Dat hakt erin. Maar dan is er iemand als jij. Er zijn voor iemand in tijden van nood, vergroot het geluk en vermindert ellende, door de vreugde te verdubbelen en het verdriet te delen. Mooi mens.

  Proficiat met je priemverjaardag.

  Geliked door 1 persoon

 8. Van harte gefeliciteerd! wijze levenslessen doe je zo op, bij films en bij mensen die doodgaan… Ik blijf het knap vinden dat je dit kunt – levensverhalen optekenen. Zeker bij jonge mensen…

  Geliked door 1 persoon

 9. Als uitgesproken Alpha moest ik even nadenken over de op drie na laatste zin, maar ik ben er. 🙂 Van harte proficiat Omabaard! En de kalenderspreuk kan niet waarder zijn (Als uitgesproken Alpha veroorloof ik me alle mogelijke en onmogelijke vrijheden. 🙂 )

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik bedoel alpha, of eigenlijk gewoon alfa natuurlijk, in de betekenis van niet-beta (hoewel ik wel logisch kan denken, toch). Alpha in de betekenis van masculiene dominanticus – nee, inderdaad, dat niet zo. 🙂

    Geliked door 1 persoon

 10. Eerst en vooral gefeliciteerd 🍾

  Wat dapper van die jonge vrouw, zo aangrijpend, dan krijg je toch een krop in de keel als je bij haar zit en haar verhaal hoort

  Zo lief je kleinzoon, je zou die zo een dikke knuffel komen geven

  Geliked door 1 persoon

 11. Wat heb je dat mooi geschreven.
  Knap ook dat je het verhaal kan en mag schrijven van de zwaar zieke jonge vrouw, het lijkt me emotioneel best moeilijk. Chapeau voor je moed.
  Nogmaals van harte gefeliciteerd met je verjaardag lieve Lieve!

  Geliked door 1 persoon

 12. mooi en ook aangrijpend je mooie schrijven
  fijn wezen fietsen , ja lenteachtige herfst hebben we 🙂
  en dan bij bekend terrein is er logischerwijs toch dat traantje 😦

  39 jaar jong en dan afscheid moeten nemen door die vreselijke K ziekte , vreselijk

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.