Het extra uur

In de les leerden we onze laptop opschonen. Opgelucht en meer dan tevreden constateer ik dat die machine nu veel sneller werkt.
Medestudenten aarzelen “Je weet maar nooit dat ik zaken kwijt geraak”.
“Geen paniek, gewoon doen.”, is mijn conclusie.
Tot ik er zojuist maar een half uur over deed om mijn blog terug op te starten, alles werkt sneller, maar alles was ook verdwenen. Daar waar ik van plan was wekelijks grote kuis te doen, ga ik nu eerst twee keer nadenken. Dit als ongeplande intro…..

Voor het slapen gaan breng ik graag alles in orde. Neen, geen discussie hier over voor- en nadelen van het winteruur. Gewoon de klokken een uurtje achteruit en klaar is Kees. Ik heb last van een ochtendhumeur en om manlief dit te besparen gun ik mezelf vaak een extra uurtje slaap ’s morgens. Een relatie kan zo simpel zijn….

Deze ochtend zou ik zomaar, gratis voor niets, een extra uur krijgen. Een mens kan het opstaan niet blijvend uitstellen toch? Een wandeling extra? Een uurtje krant lezen? Met de fiets naar de bib? Dat dringende opruimwerk eens onder handen nemen?
But, life is what happens when you’re busy making other plans. John Lennon wist het al. De nacht heeft verrassingen voor me in petto.

Spieren gaan in overdrive. Wellicht een gevolg van de prachtige fietstocht die we gisteren trapten in eigen land. Veel groen, veel zon, veel mooie plekjes op de Wase Stilteroute door Lokeren, Wachtebeke, Doorselaar, Eksaarde, Klein-Sinaai. Ons kleine land heeft veel te bieden. Maar mijn rug heeft het geweten. Holderdebolder jumpen fiets en ik over erbarmelijke ‘fietspaden’. Vogels schrikken op door ai’s en auw’s en nog vele andere kreunende uitroepen. Ik besef, met te weinig respect voor de stilte, maar ze ontglippen me gewoon.

Die nacht heb ik het dus geweten. Mijn fiets heeft het overleefd, mijn rug is geradbraakt. Arm- (je moet het stuur toch onder controle houden?) en beenspieren (trappen blijft een noodzaak om vooruit te komen) gaan in kramp.
Zeker, het was een heerlijk mooie tocht.
W.A.T.E.E.N.N.A.T.U.U.R!
Zeker ook, België kan een een heel groot puntje zuigen aan Nederland. W.A.T.E.E.N.K.R.A.M.A.K.K.E.L.I.G.E.F.I.E.T.S.P.A.D.E.N!

Zuchtend en steunend kruip ik uit bed, manlief moet mijn ellende mee genieten toch? Maar neen, hij ronkt er vlotjes doorheen. Slapen als een roosje, weet je wel. De nood aan een pijnstiller is te groot. In de donkere nacht werkt zelfs een kersenpittenkussentje bij deze temperaturen verlossend. Bevrijd voel ik hoe ook de pijn langzaam maar zeker (hum) verdwijnt. Rond vier (oude vijf) uur val ik eindelijk in slaap, het gratis uurtje verdwijnt ook als sneeuw voor de zon, want ik heb heel wat in te halen.

Maar dat het schitterend mooi was, blijft een feit. Misschien moeten we een volgende keer voor wat minder kilometers op betonnen fietspaden gaan?

Advertentie

78 gedachten over “Het extra uur

 1. Voor iets moois een pijnlijke boete betalen….dát zou niet moeten mogen!!

  En dat gedoe met dat uur op die klok, heen en weer… ook dat zou men moeten verbieden, is zó niet goed voor Moeder Natuur, de dieren… en zeker niet voor mensen die ‘iets’ tussen de oren hebben

  Geliked door 1 persoon

  1. Het leef is nog altijd niet volledig verteerd. De naweeën blijven, gelukkig ook van de mooie dag.
   Dat uur mogen ze voor mij direct afschaffen, het is zo gekunsteld. Heb je er nog steeds last van?

   Geliked door 1 persoon

   1. Mettertijd zal t wel goedkomen.

    Jah ik heb er zeker last van maar aangezien ik de oorzaak weet, kan ik t handelen via aangeleerde trucjes.
    Gelukkig gaat er steeds meer sprake op van afschaffen omdat steeds meer mensen zich realiseren dat het meer kwaad dan goed doet… hopelijk beleven we dat dus nog.

    Geliked door 1 persoon

  2. Om met jullie te spreken, Amai geen kattenpis, of is de laatste toevoeging onvervalst Hollands. Herkenning op alle fronten. Geen krakkemikkige fietspaden maar tikkende breipennen en kramp als nooit tevoren in de linkerhand. Ach Lieve, de das wordt prachtig, het fietsen de moeite waard en wij, wij krakken voort😊❤️🥰

   Geliked door 1 persoon

   1. We zetten geen stop op het ouder worden, maar zolang we de dag genieten. Hoewel de rug hier onlangs ‘een nieuwe aanval’ kreeg, echt niet leuk.

    Like

 2. He bah, wat vervelend dat je zo’n mooi ritje moet bekopen met deze misère. Inderdaad, volgende keer een wat kortere rit zou beter zijn.
  Bij schonen van een computer altijd mee blijven lezen wat er gevraag/gezegd wordt.
  Terug zetten naar de fabrieksinstellingen betekend dat je inderdaad heel veel van je eerder gekozen instellingen en geïnstalleerde zaken opnieuw zult moeten doen. Heel vervelend dat hadden ze er natuurlijk bij moeten zeggen.

  Geliked door 1 persoon

  1. We doen het via een app en de gevaren werden wel goed uitgelegd. Ik deed het heel voorzichtig en goed doordacht en vooral zonder aan wachtwoorden te komen. Maar blijkbaar dus toch ergens iets teveel? Gelukkig kwam het in orde.
   De rug is al een ietsepietsie beter.

   Like

 3. Dat extra uur is ook snel gepasseerd hé. Jammer voor jou dat het zulke gevolgen heeft gehad, die fietstocht. Toch lees ik hier ook jouw enthousiasme over die prachtige natuur. Het is een streek die ik (nog) niet zo heel goed ken. Stiltegebieden trekken me op één of andere manier wel aan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat was een fietstocht met gevolgen dus. Dat moeten wel vreselijke fietspaden zijn geweest zeg, dat je er zo’n geradbraakt lichaam aan overhield. Maar het was er wel schitterend weer voor!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hoop dat vandaag je lijf en spieren iets beter zijn, alhoewel de tweede dag erna kan nog hard aankomen. Fijn dat je nog dergelijke tochten kan doen en ervan genieten. Hier gaat dat niet meer al meer dan 10 jaar niet meer, altijd pijn in de rug.

  Geliked door 1 persoon

 6. Erg herkenbaar, dit. Zelf ben ik al sinds mijn lagere school een ruglijder. Scoliose ligt in dezen ten grondslag. Er zijn slechts twee dingen die mijn rug op de been houden: gerichte spierversterkende oefeningen en rust na inspanning. Medicatie is slechts een noodhulp die ik enkel bij hoge nood inroep wegens mijn aversie tegen pillen.

  Like

   1. Als er veel bukken bij komt kijken: zeker en vast. Dan ben ik ’s avonds een wrak.
    In alle andere gevallen lukt het me wonderwel om de juiste houding(en) te vinden, een ongelooflijke hulp die ik in de loop der jaren steeds meer heb gefinetuned. Een juiste lichaamshouding voor elke situatie is ronduit essentieel.

    Geliked door 1 persoon

 7. Vervelend als je na een toch zoveel last hebt…fietsen kan ook ontspannen zijn toch?
  En dat uurtje daar merk ik echt helemaal niks van of het moet zijn dat iedereen op tijd naar huis wilde en dat bevalt me wel haha…groetjes

  Geliked door 1 persoon

  1. Normaal is fietsen altijd ontspannend. Ik doe het dolgraag. Maar deze tocht was iets te avontuurlijk blijkbaar, toch voor mijn rug.
   Inderdaad vroeg donker nu.

   Like

 8. Wat een eerlijk blog. Ik hoop dat je je ondertussen wat beter voelt. Ik heb zelf overigens voorvorkvering omdat ik anders ook veel pijn in mijn polsen krijg en ik draag altijd een wielerbroek met zeem.

  Like

  1. Voorlopig nog niet veel beterschap in zicht. Maar de pijnstillers helpen me doorheen de dag.
   Mijn zadel heeft vering, maar ik voel dat niet echt. Ik vrees dat zo’n broek niet echt helpt voor de rug? Maar het helpt zeker tegen zadelpijn waar ik ook soms last van heb. Goede tip.
   Fietsen is gezond🤢

   Geliked door 1 persoon

   1. Sterkte. Ik heb eens een bikefitting laten doen waarbij alles goed op elkaar werd afgestemd. Het hielp bij mij. Ik weet dat er bij jou meer aan de hand is helaas.

    Geliked door 1 persoon

  1. Maar die zijn er hier ook veel hoor. Zonder bellen en toeters en ze nemen heel het fietspad in. Wielerterroristen worden ze hier soms genoemd.

   Like

 9. Het blijft onwaarschijnlijk hé, fietssnelwegen aanleggen is geen probleem, maar “gewone” fietspaden… ho maar. Het is toch hemeltergend om te constateren dat er nog zoveel “dodenstrookjes” zijn? Dat is in Nederland ondenkbaar.
  Zo jammer dat je lichaam het achteraf moest bekopen!

  Geliked door 1 persoon

  1. België is geen ideaal fietsland zoals Nederland en Denemarken. Maar het kan nog veel erger, zoals in Frankrijk. Prioriteiten stellen is de boodschap. Koning auto blijft de baas. En toch, en toch zijn hier veel wondermooie hoekjes. De rug zal zich nu mogen bewijzen 🤢

   Geliked door 1 persoon

 10. Lastig als plots dingen verdwijnen op je computer
  Ik durf ook niet veel maar ondertussen doe ik al schijfopruiming alsof ik nooit anders gedaan heb 🤭
  Met dat winteruur ben je vroeg wakker, ik toch
  Ojee die spieren, dat is afzien, komende dagen dan maar rustig aan doen

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vrees dat ik tijdelijk stop met de laptop opruimen.
   Tegenwoordig weet je niet meer waar je goed mee doet bij mijn, blijven bewegen of rusten.

   Like

 11. Fietspaden in België kunnen echt zo onwaarschijnlijk slecht liggen. Wegen ook.
  Ik moest een beetje lachen om je nachtelijke avonturen. De kleindochters waren hier, en ik geloof dat wij beter geslapen hebben dan jij!

  Geliked door 1 persoon

   1. Zeker 🙂 Niet dat ze hier vaak slapen. Dit logeerpartijtje was al van in de zomer gepland, we hebben alleen wat met de dagen geschoven in functie van de geboorte van het kleine ukje.

    Geliked door 1 persoon

       1. Behoorlijk! Lili is alvast stekezot van het baasje. Ons energiebommetje kan heel rustig zitten met hem op schoot, en hij is ook rustig bij haar.

        Like

 12. Dat een mens zichzelf zo kan plagen met een fietstochtje op een mooie herfstdag op Vlaamsche wegen en paden …
  Hoewel ik zelf niet meer fiets, is het mooi om te zien dat het fietsnetwerk bij ons er nog steeds op vooruit gaat. Rondom mijn woonplaats zijn al lang diverse toeristische fietspaden. Momenteel wordt er hier nu ook gewerkt aan z.g. ‘snelfietswegen’ voor de forens.
  Maar ja, daar heb je als Vlaamse liefhebber niet zoveel aan.
  Sterkte met je herstel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier zijn ook fietssnelwegen. Die worden wel goed onderhouden. Maar daar zie je ons niet op als we een toeristisch tochtje willen maken. Dan kiezen we de landelijke wegjes met knooppunten. In Nederland is het fietsnetwerk heel goed uitgebouwd.

   Geliked door 1 persoon

 13. Zo brengt het extra uur geen soelaas! Ik kan niet zo goed oordelen over de staat van de Belgische fietspaden (wel over de kasseistroken in de Vlaamse Ardennen, en de immense bewondering die ik heb voor wielrenners die die dingen met 30 km per uur aanvallen! Maar dat is een ander onderwerp.) maar het klopt dat in Nederland veel werk gemaakt wordt van fietspaden. Misschien dat iemand van de Vlaamse overheid je blog leest. 🙂 Troost is wel, zoals je schrijft, dat het landschap in België een genot voor het oog is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Uiteraard leest de Vlaamse overheid hier mee😉, maar of ze er werk van gaan maken? Hier kunnen ze vooral goed ruzie maken.
   De Vlaamse Ardennen zijn prachtig. Ik ben geboren en getogen in die streek. Maar om er te fietsen toch een te grote karwei😦

   Geliked door 1 persoon

 14. Arme jij! Van Nederland kun je veel vinden,maar fietspaden aanleggen kunnen ze hier wel! Dus volgende keer maar een route hier komen doen! Beterschap met de rug en vanavond vroeg naar bed☺

  Geliked door 1 persoon

 15. zo kapot van een mooie fietstocht , dat zou toch niet mogen
  en dan ook dat extra welverdiend extra uurtje slaap je door de neus geboord door een pijnlijke bijna niet geslapen nacht
  ik leef met je mee , hopelijk is het herstel snel

  Geliked door 1 persoon

  1. Jammer toch van prachtige stille plekjes waar dus nochtans fietsknooppunten zijn. Dat zou een reden tot onderhoud moeten zijn… Maar wie ben ik??

   Like

 16. Wat naar dat je zo geradbraakt bent van het fietsen. Ontzettend jammer dat de fietspaden er zo slecht bij liggen. Ook de moordstrookjes of de afwezigheid van een fietspad vind ik griezelig. Ik fiets er liever niet, maar soms kan een mens niet anders.
  Verzorg je goed omabaard en kom voorlopig maar lekker over de grens fietsen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier zijn prachtige plekjes, maar misschien te weinig toeristisch om de paden deftig te onderhouden? Nederland ligt niet ver af, ik onthoud het😉.
   Prettige verdiende vakantie voor jou.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik weet het, maar nochtans vind ik in België de oude spoorwegen, de ravels, heel leuk gedaan en heel aangenaam om te fietsen. Verder is het een drama. Ik denk niet dat het met toerisme te maken heeft. Er is gewoon geen goed beleid voor verkeer en infrastructuur. Men maakt er gewoon te weinig werk van. Of er is net teveel werk aan… ik denk dat men er zich geen man meer op ziet. Het is jammer want er zijn inderdaad zoveel prachtige plekjes! En zeker waar jij fietste. Vandaag waren wij bij de grens Heikant -Stekene. Ook mooi daar.

    Geliked door 1 persoon

    1. Inderdaad de omgeving van Stekene is heel mooi. Veel bos en met deze herfst, sorry zomer, sorry herfst …..
     In België wordt de voorkeur gegeven aan koning auto. Jammer.

     Geliked door 1 persoon

 17. Oeioei… dat is heftig als je spieren nog zulke naweeën vertonen van de inspanning daarvoor gepleegd… Dan kan het wel mooie natuur zijn waar je doorheen fietst, dit is (achteraf) niet fijn voor je lijf. En je hebt al net zo’n man als ik. Alle nachten dat ik rondspook, ligt hij lekker te knorren… heel frustrerend soms… 😉 Volgende keer inderdaad maar wat meer geplaveide routes kiezen!

  Geliked door 1 persoon

 18. In het Brugse is al veel gebeurd in verband met de heraanleg van fietspaden. Veel, maar toch nog een hele weg te gaan. Té lang verwaarloosd geweest, net als heel wat voetpaden in onze buurt.
  Hopelijk recupereer je vlug…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.