Moet kunnen…

De krant lezen en het journaal luisteren, zorgt voor stress. Een grote kluwen aan negatieve berichten overvalt me dan. Vanop alle fronten valt het woord ‘crisis’. De toekomst lijkt een groot zwart gat, waarover niemand zich nog durft uit te spreken. Beelden van verwoeste steden, van zinloos geweld, van mensen in paniek, van grafieken over armoede in stijgende lijn, van jongeren en gezinnen die op straat overnachten, van razernij en onmacht in de vlieghaven in Charleroi stromen mijn geest binnen, tot ze overstromen, letterlijk en figuurlijk.

Maar vandaag schijnt de zon, een lijstje met (te)veel klussen wacht, ik moet dringend orde op zaken stellen in eigen huishouden. Dringend? De dag kleurt zo lichtrijk, we besluiten dus lijstjes achter te laten voor de werkkabouters en de fietsen van stal te halen. Het wordt een heel mooie tocht richting Stekene, over een soms glad bladerdek, langs goudgele en oranje-rode bomen, over het water dat de zon weer-schittert. De jas kan uit, in het bos ruik je herfst. Deze typische geur heeft te maken met het afbraakproces van de bladeren waarbij heerlijke gassen vrij komen. Zelden ervaren dat een afbraak zo’n fijne geur met zich ken meedragen, er worden zelfs parfums naar gemaakt. Weer een weetje en een grote portie vitamine D rijker.

Voor koken is beslist geen tijd vandaag, een hele lekkere hap met Camembert-kroketjes in een warme bosbessensaus zorgt voor de nodige trapenergie in de benen. Het restaurant met zicht op de kleurrijke bomenrij en een ruim gezellig interieur heeft zijn naam niet gestolen. Het Zomerhuis. Reserveren was niet nodig, dachten we. Maar bij het binnenkomen wordt duidelijk dat veel fietsvriendelijke klanten hetzelfde idee hebben. We vinden nog een vrije tafel in de volle zon, meer nog, een tafel voor zes. Plaats zat dus. Maar onze vrienden duiken niet op, ze logeren in het verre Limburg. We houden elkaar dan maar aan den babbel en de omgeving zorgt voor vrolijke inspiratie. Iedereen is welgezind.

Straf, thuisgekomen ligt het papiertje onaangeroerd op de keukentafel. Er kwam geen schot in de klussenlijst. Eigen schuld, dikke bult, bij vertrek hebben we achteloos de sleutel in het slot van de terrasdeur omgedraaid. Het lijstje gaat niet lopen, morgen komt er nog een dag. Weer een echte zomerdag.

Advertentie

59 gedachten over “Moet kunnen…

 1. Als ik moet kiezen tussen lekker wandelen of bv ramen zemen, maak ik ook de keuze van laat de boel, de boel maar. Ik kan de hele winter nog poetsen, opruimen of wat dan ook.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier gaat de radio meestal uit, als het nieuws eraan komt. Het valt op, hoeveel meer rust ik hierdoor al sinds geruime tijd ervaar.
  Het huishouden blijft hier ook al eens vaker liggen, als het mooie weer lonkt. Al helemaal in dit mooie seizoen dat de herfst is. ‘Life is out there’ ;-). Ik treed jou hierin helemaal bij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Deprimerend inderdaad, al het ‘nieuws’. Tja, die klusjes, van wie moeten die eigenlijk?;-) De energie die je opdoet tijdens zo’n heerlijke tocht heb je meer profijt van…

  Geliked door 1 persoon

 4. Op een zonnige dag is het gewoon aan te raden de deur uit te gaan, de volle zon op de (ongezeemde) ramen en de ( niet afgestofte) meubels maken je lijstje alléén maar langer en op de volgende sombere dag zie je dat allemaal niet zo. Heel verstandig dus wat jullie gedaan hebben, wég met de lijstjes op zo’n heerlijke dag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt gelijk, bij zon moet je het huis uit vluchten om de strepen en het stof niet dubbel te zien.
   Wel jammer dat het morgen gaat regenen..

   Like

 5. Ik ervaar precies hetzelfde en wat het achterstallig onderhoud betreft…De gouden regel is, ‘Bij zon de boel uit je handen laten vallen en er op uit trekken’. Heerlijk. Dit zijn de momenten om energie op te doen voor de grootverbruiker De Winter. Nog even genieten van alles van kleur ❤️❤️❤️🍀🌈🎶

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik geniet mee als ik het lees. Vooral van die geur. Waar kan ik zo’n parfum kopen? Ik haal het meteen. En ja, op zo’n dag, MOET je die klusjes die liggen te wachten nog maar wat langer laten wachten. Het is zonde als je niet van de laatste zonnestralen geniet.
  Voor mij was het een werkdag, maar desondanks ook een goede en mooie dag. De buitenlucht heb ik echter gemist.

  Geliked door 1 persoon

 7. Groot gelijk! Ik ben aan een lange serie nachten bezig. Dus van de zon genieten, kan even niet. Wacht maar, volgende week. Dan ga ik ook ‘buiten spelen’.😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Kijk, dat is het betere werk voor de gemiddelde pensionado. Klusjes in en rond huis zullen er wel altijd blijven. Het soort zonnige herfstdagen als vandaag is ervoor gemaakt om die klusjes nog maar mooie even te laten liggen. Morgen liggen ze er ook nog wel.
  Het restaurant ontbrak eraan, maar verder heb ik er vandaag ook volop van kunnen genieten. En als het even kan doe ik dat morgen graag nog eens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Doen Jan!! Morgen gaat een laatste mooie herfstdag worden. Daarna wordt hier regen voorspeld, dat maakt al een pak minder vrolijk.
   En fijn dat je je mobiliteit wat terug hebt.

   Geliked door 1 persoon

 9. Wat een feestelijke bericht! Jammer dat de kabouters niet toch een gaatje hebben kunnen vinden om de lijst af te werken. Maar het was een heerlijke dag vandaag, ook hier. Volop zon, geuren en kleuren, vredige schapen, bronstige paarden en honden zwemmend in de ven. En grappig, ik ben geen liefhebber van Franse kazen, maar camembertkroketjes met warme bosbessensaus klinkt me als muziek in de oren.

  Geliked door 1 persoon

  1. De zon doet wonderen op het humeur van de mensen. Opvallend was de vrolijkheid overal.
   Ik dacht dat paarden enkel bronstig zijn in de lente? Ik ken er weinig van.

   Geliked door 1 persoon

 10. ik kan jullie alleen maar gelijk geven door de boel de boel te laten 🙂
  alles wat er op dat lijstje staat loopt niet weg ( helaas )
  en ik denk dat velen onder ons hier er ook zo over dachten en lekker de natuur in trokken

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.