Chaos

Het is zo ver. De evenementenhal in Sint-Niklaas wordt weer omgetoverd tot het vaccinatiecentrum voor wie ‘graag’ zijn vierde of vijfde spuit gaat halen. Het is wat zoeken naar vrijwilligers om alles rond te krijgen, de koek is blijkbaar op. Anderhalve maand geleden gaf ik mijn naam op, ik ben bereid een handje toe te steken. Pas twee weken geleden valt het niet-langer-meer-verwachte bericht in mijn mailbox dat ze die dag op dat uur op me rekenen. Ondertussen was de datum al lang ingenomen met (leukere) zaken, maar wat geschuif zorgt ervoor dat ik me toch nog vrij kan maken.

Van 12 tot 16 uur. Uiteraard vergeet ik te eten vooraf. Mijn ontbijtje was nog niet verteerd. Geen paniek, er liggen altijd lekkere wafels klaar. Dat herinner ik me van anderhalf jaar geleden. Daarmee houd ik het wel even vol.

Ik krijg de check-out-administratie op de computer voorgeschoteld. Mijn stoel staat vlak voor de open deur. Ondanks het voorspelde betere weer (?) bevriezen handen en voeten net niet. Het is vrrrrrreselijk druk. De immense rijen aanschuivende mensen concurreren met die voor de Queen. Belgen zijn niet zo gedisciplineerd als de Britten. Ik hoor over voorkruipen en nonchance. Snel-snel wordt ons uitgelegd hoe we mensen na het vaccin registreren. Een peulenschil. Scan, typ, scan en typ. Ik overdrijf niet als ik hier schrijf dat ik onafgebroken bezig ben van 12 tot 16 uur, gerekend aan ruim dertien seconden per persoon. En nog stapelen de massa’s zich op. Een mens zou er stress van krijgen…. Zowel wij als de schuifelende mens. Hier en daar valt een klacht, over chaos en verkeerd beleid, maar….. schiet niet op de pianist…. toch blijf ik ze vriendelijk te woord staan, part of the job.

Een aandachtige stuart ziet mijn blauwe pinken en biedt aan een hete thee met koek voor me te halen. Graag, heel graag. Een warme maag verwarmt het lijf. Ze komt terug met lege handen. Ja hoor, er zijn theezakjes. Maar ….. geen warm water. Ja hoor, er staat een schaal, maar ….. de koekjes zijn ze vergeten. Ter compensatie krijg ik de tijd om even naar toilet te rennen. Waar ik in stilte een verloren en verbrijzeld koekje uit mijn handtas vis en naar binnen vreet. Een snelle slok water uit de kraan en voila, ik kan er weer tegen.

Halverwege onze shift – we zijn met vier en nog krijgen we de massa niet klein- lukt het scannen nergens meer. Dan maar typ, typ, typ en typ. Heel veel cijfers en letters, dat vraagt extra tijd. De rij groeit navenant. Piepkleine cijfertjes dwarrelen voor mijn ogen. Ik kijk boven, onder en naast mijn bril, het blijft turen. Gegarandeerd droom ik deze nacht van GD4769, het gebruikte Pfizerlot, dat manueel (en niet anders! Zoek vooral geen hulpmiddeltjes als ctrl c en v) telkens opnieuw moet worden getypt.

Na de shift zoeken vermoeide ogen mijn opvolger. Die duikt niet op. Of ik een tweede shift tot 20 u kan doen? Bibberend van de kou, honger en concentratie? Sorry, daar pas ik voor, ik wil wel nog éven doorgaan….. Na een half uur daagt mijn opvolger, duidelijk niet gewend aan tijd en stond, toch op. Met veel plezier geef ik hem mijn klavier door.

Thuis gekomen kookt het theewater nog voor ik goed en wel binnen ben. In de haast grits ik nog een flinke koek mee om de eerste honger te stillen.

Manlief fietst een grote tocht vanuit Terneuzen. Hij stuurt geregeld berichtjes over koffie, leuke terrasjes, fietsen langs het water en grote schepen. Mijn besluit staat vast…

Advertentie

69 gedachten over “Chaos

 1. Ja nou hè…. we hebben hier al grote ‘priklocaties’ …. dus je snapt mijn verbazing wel neem ik aan dat er vlak bij ons huis (tussen de Mc Donalds en de KFC …. op een leeg weiland) een heel grote priklocatie wordt opgetrokken….
  Ik weet niet wat te doen, noch wat ik ervan vinden moet … maar zoals jij daar gaan werken, dat weet ik wel, dat ga ik niet doen.

  Petje af voor jou dat jij het wel doet.

  Fijn weekend

  (ps ik heb ‘hit en run’ gedaan)

  Geliked door 1 persoon

 2. Allerlei emoties strijden nu om voorrang bij het lezen van dit blog. Ik houd het in deze reactie bij meevoelen met jou. Dat moet echt niet fijn zijn geweest, het ‘werk’ daar. Ik snap dat je voor een eventuele volgende keer terughoudend bent

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed van je Lieve, een hele klus lijkt me en een grote marathon, zo’n dagje. Dan smaakt echte warme thee alsof er een engeltje over je tong piest, excusez le mot. Lieve groet en ras weer meefietsen met je lieve echtgenoot. ❤️❤️❤️

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is tamelijk onthutsend om te lezen dat dat bij jullie vrijwilligerswerk is. En als ik dan vervolgens ook nog eens lees hoe het er om en toe gaat, breekt mijn klomp echt. Op vrijwilligers hoor je zuinig te zijn, die hoor je netjes te behandelen, heb ik altijd geëerd.
  Bij ons worden de vaccinatiemedewerkers in ieder geval nog netjes betaald.
  Ik ben benieuwd of er nog een vervolg komt. 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Voorlopig zie ik af van elk vervolg. Maar zeg nooit nooit natuurlijk. Vorig jaar was dat echt wel in orde, er was chaos noch lange rijen. Schandalig hoe de mensen nu eindeloos moesten wachten. Zelfs met een reservatie op zak. Ik denk dat er moeheid is op dat vlak?

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik kan me voorstellen dat je na deze ervaring eerst even heel voorzichtig bent voor dat je nogmaals meedoet. Eigenlijk jammer, maar na zo’n ervaring heel goed te begrijpen.
    Hier is de nieuwe vaccinatieronde ook begonnen deze week. Wat ik ervan heb begrepen, loopt het wel goed, maar is er aanzienlijk minder belangstelling dan bij de voorgaande rondes.

    Like

 5. Jij bent veel te goed voor deze wereld.
  Je was beter in Brasschaat komen zitten. Het was er heeeel rustig. Er waren ook maar twee lijnen open en alles verliep heel vlot. Je zag wel dat de hangar rap-rap terug omgevormd was tot iets wat op een vaccinatiecentrum moest lijken. En of er hete thee was? Geen idee.

  Geliked door 2 people

 6. Erg slordig! En wat een drukte. Wilde iedereen graag op dezelfde dag komen, of zo? Vroeger was het hier voor de griepprik ook altijd zo druk, de eerste keren stond ik dan ook in zo’n rij te wachten. Op een gegeven moment kwam ik tot de ontdekking dat later komen, minder lang wachten betekende.
  Volgende week krijg ik mijn vijfde coronavaccinatie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet niet goed waarom het zo druk was, want we moeten zelf inschrijven op een gekozen tijdstip. Dus je krijgt een moment en een ander kan dan niet meer op datzelfde moment.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is althans de theorie. Wij hadden afspraak om 13u30 en 13u32, maar we waren zeker een kwartier te vroeg. We zijn gewoon binnengegaan en direct geholpen. Niemand controleert je tijdstip, dat was ook de vorige keren zo.

    Geliked door 2 people

  1. Voorlopig betwijfel ik het. De nood aan helpers is heel groot, ik denk dat de chaos er juist was omdat er te weinig helpende handen waren.

   Like

 7. Bij ons zit het vaccinatiecentrum in gebouwen van mijn vrijwillige werkplek. Er is koffie, thee, frisdrank en soep. Bij ons worden er in de broodjesbar ook door vrijwilligers van VAXPO belegde broodjes gemaakt, maar die moeten denk ik betaald worden. Ik heb zelf ook heel wat uren gedaan bij VAXPO, maar nu pas ik ook. Ik mocht alleen maar steward zijn en dat was bijzonder saai werk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik doe het ‘werk’ uiteraard niet om iets te krijgen. Ik wil gewoon helpen waar nodig. En de contacten met de mensen zijn heel leuk. Maar deze keer kwamen er toch heel veel klachten binnen. Mensen pikten het niet dat de organisatie zo slecht was. Terwijl het de vorige keer piekfijn in orde was.
   Vond je Stuart saai werk? Ik had net het gevoel dat het meer afwisseling geeft?

   Like

   1. Ja, ik vond dat saai. Altijd maar hetzelfde tegen mensen zeggen en de tijd kroop letterlijk voorbij. Het laatste wat ik voor VAXPO deed was Covid safe passen scannen in ons restaurant, want daar hadden ze dan een samenwerking mee.

    Geliked door 1 persoon

  1. Daar doe je het natuurlijk niet voor. Maar iets kleins kan wonderen doen, zoals gewoon opwarmen. Veel mensen in de rij waren kapot van het rechtstaan. Erg toch.

   Like

 8. Oeioei, voor hun vrijwilligers mogen ze toch wel wat meer zorg dragen…
  Ga maar fietsen en uitwaaien langs de Schelde. Morgen ben ik thuis. De koffie en een koekje staan klaar!

  Geliked door 1 persoon

 9. Goed om van je af te schrijven om de chaos weer te boven te komen. Dit is niet goed voor jou om te doen met je spierproblemen en sowieso heeft iedereen van tijd tot tijd een pauze nodig om te eten/drinken en voor sanitaire behoeften. Ik zou dit blog insturen als ze vragen waarom je dit werk niet vrijwillig voortzet. Complimenten dat je die hele shift hebt volgehouden.

  Geliked door 1 persoon

 10. slecht georganiseerd en dus chaos , wat jammer voor jou en de andere vrijwilligers
  ze snijden zich zelf in de vingers zo , want die komen niet weer
  die gaan fietsen langs de Schelde en terrasjes pakken

  Geliked door 2 people

 11. Jammer dat het zo knullig georganiseerd is. Misschien is er toch inderdaad een soort routineuze slordigheid ingeslopen. Ik herinner me de eerste booster die ik ging halen. Iedereen was tot het uiterste gespannen, overal stonden mensen die alles uitlegden en regelden, het leek op een militaire operatie. De tweede keer werd er gelachen en er werden praatjes gemaakt. De derde prik werd er geeuwend ingeworpen, als een soort dart-pijltje, geen beveiliger in zicht. Straks zal ik ook wel een oproep krijgen. Ik ben benieuwd naar de ervaring dan… Intussen heb ik grote bewondering voor jullie vrijwilligers! Jullie verdienen – veel – beter.

  Geliked door 1 persoon

 12. Volgens mij wordt dat soort werk hier gewoon betaald, Maar wel slechte zaak dat dat er zo slecht voor de vrijwilliger ( N.B. )gezorgd werd. Je nam je vast voor dat je dit nóóit meer gaat doen.

  Geliked door 1 persoon

     1. Voor wie het wil ja, ik zal binnenkort ook wel weer een brief krijgen, heb er nog 2 liggen. 😉 Ik loop niet zo hard nu de variant niet zo gevaarlijk meer is. Dan test ik wel wanneer ik twijfels heb of kwetsbare mensen ga ontmoeten.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.