Dat is hier op aarde de hemel voor mij

De Nederlandse lokroep is weer eens te groot om te negeren. Weerman Frank (ai, ik hoorde dat hij binnenkort op pensioen gaat, ik ben nochtans fan van de eerste rij) zorgt voor enige aarzeling, hij voorspelt twee stevige regendagen en één zonnige dag. Bepakt en gezakt met een extra regenjas en broek wagen we de overtocht. Sorry Frank, je kreeg ongelijk (geen paniek, ik blijf fan!), maar ik neem het je niet kwalijk, we kregen drie prachtige zon-dagen op rij.

In Etten-Leur, waar de lintdorpen Etten en Leur in 1968 aan elkaar vastgroeiden, parkeren we onze fietsen onder de ‘wereldberoemde’ -enige overdrijving laat ik mezelf graag toe- Moeierboom. De prachtige linde is aangeplant in 1675 en ontmoette er ooit Vincent Van Gogh. Het dorp vormt een ode aan deze te-lang-miskende schilder. Onze vriend heeft een App (sorry, naam vergeten) met korte rondleidingen en vraagjes, die reizigers zelf aanmaken. Zo belanden we in het Sint-Paulushofje, een prachtig plaatsje met dertien verzorgde huisjes rond een rustig plein. In 1681 woonden er dertien arme vrouwen. Ook nu nog vinden zeven alleenstaande vrouwen er een kleine, maar schitterende huisvesting. Het streekmuseum Etten+Leur en een tof antiek cafeetje met een ouderwetse gezellige toog vullen de overige ruimtes. Jammer dat we het koffiemoment er al op hebben zitten….. Die kleine onverwachte ontdekkingen kleuren de dag nog intenser.

De Achelse Kluis heeft een lange religieuze traditie. In de 17e eeuw woonden er kluizenaars, na een onderbreking werd op deze plek de Benedictusabdij opgericht. Sinds de laatste monniken vertrokken, rest er nog enkel de Fazenda da Esperança, een gemeenschap waar jonge mannen met een verslavingsproblematiek terug structuur zoeken en vinden in het leven. Zij wonen er verplicht een vol jaar zonder sigaretten, alcohol, drugs, internet en medicamenten. Blijkbaar is herval zeldzaam. Vriend en ik (vriendin en man zijn nu éénmaal braver) glippen via de barricade toch even naar de achtertuin. Onze nieuwsgierigheid wordt beloond, fluisterend banen we ons een weg in vergane, maar indrukwekkende glorie. Een plaatselijke bewoner vertelt dat de dagen er geteld zijn, de enorme site zoekt een nieuwe bestemming, geschiedenis gaat weer verloren, de kosten zijn torenhoog. Doodjammer!

De Stabrechtse heide kleurt diep paars.

Hoe schoon nog de wereld, de zomerse hei,
Dat is hier op aarde de hemel voor mij !


Ik hoor het mijn moeder nog fluiten, zingen en op de piano tokkelen, net als ik was ze een vurige heidefan. De grootsheid van de natuur maakt nederig en melancholisch, terwijl rondom ons de wereld ruziet en om zeep gaat. In Geldrop lunchen we bij Luuxx. De winkel met zelfgemaakte producten en de eet-huiskamer worden open gehouden door Lunet zorgcliënten die, onder begeleiding, zorgen voor een gastvrij onthaal én een gezonde maaltijd. Een heel mooi project, waarbij xx staat voor 2 lieve kusjes. De lunchplank is heerlijk én speciaal aangepast voor mij als vegetariër. We worden bediend met een brede glimlach.

Net voor de terugweg vind ik mijn stokoude, door en door versleten, maar zalig zittende sandalen met een heel verleden niet meer. Bij de opkuis van de kamer werden ze niet gevonden. Manlief en ik “mogen” nog even in de containers kijken. Adem inhouden, zakken openen en terug sluiten, rommelen en stommelen, tot de koks ons eten aanbieden, ‘als we dan toch zo’n honger hebben’. Beschaamd én ontgoocheld trekken we weg. Een zwaar verlies voor mij…..

Onderweg geeft het stralende weer forfait. Just in time, maar toch beangstigend.

Tijdens het uitladen bij thuiskomst vind ik in een verloren zakje …. mijn sandalen….. zonder containergeur….

Advertentie

51 gedachten over “Dat is hier op aarde de hemel voor mij

 1. Wat heb je het sfeervol beschreven. Ik moest denken aan boeken van Sanne van Havelte. Superfijn dat je sandalen terecht zijn trouwens!

  Geliked door 1 persoon

 2. Soms moet je het er gewoon op wagen…en toch doorzetten.
  Een beetje geluk heb je dan wel nodig en jullie kregen wat je verdiende…mooi fietsweer en prachtige 3 dagen. Wat een geluk die sandalen terug vinden haha
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt een mooi uitje gehad en ik heb weer met veel genoegen je blog gelezen. Fijn dat je ook je sandalen terug hebt gevonden. Groetjes ditmaal van mij natuur website.

  Like

 4. Het personeel zal niet zomaar iets weggooien, tenzij het in de vuilnisbak zit. En zo kwam het dus toch nog goed.
  Wij waren naar Limburg en de beloofde regen kwam niet. Gelukkig voor ons want wij kwamen om te wandelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey zijn echt heel oude sandalen, tot op de draad versleten. Ik vreesde dat ze ze voor grof vuil zouden aanzien.
   Gelukkig wandelden jullie droog.

   Like

 5. Zo te lezen waren het weer een paar mooie en gezellige fietsdagen.
  Bij het uitpakken kon ik je zucht van opluchting bij het zien van je oude stappers bijna horen.
  Op zo’n mooie, dreigende lucht zit ik al de hele zomer vruchteloos te wachten.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik hoopte op een foto van die superboom. Altijd als ik bij mijn vriendin aldaar ben ga ik er even kijken. Fijn dat jullie genoten hebben en dat het gezochte toch boven water kwam.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb meerdere foto’s, maar publiceer maar beperkt. Ik weet ook niet hoe ik een foto hier zou kunnen plaatsen, anders deed ik het zeker voor jou. Jij kent de boom, mooi he!

   Geliked door 1 persoon

 7. Goeie ouwe schoenen – ik weet precies wat je bedoelt. Ik heb mijn zes jaar oude alle-dag-schoenen die eigenlijk totaal versleten zijn voor te veel geld laten opknappen zodat ze nog een jaartje, hoop ik!, meekunnen. Bovendien heeft een schoen een grote sentimentele waarde, zoals je ook schrijft. Ooit heb ik een vlaag van verstandsverbijstering een paar overigens ondraagbare schoenen weggedaan. En toen, vele jaren later, de gelegenheid daar was om precies die schoenen weer te kopen heb ik dat gedaan, en nu staan ze nog steeds ondraagbaar gelukkig te wezen in mijn slaapkamer. Dus ik ben blij dat je jouw sandalen hebt teruggevonden!

  Geliked door 1 persoon

  1. De sandalen zijn eigenlijk tot op de draad versleten en stokoud. Maar ze zitten goed en dat is voor voeten goud waard. Jij kent het blijkbaar als geen ander 😉

   Geliked door 1 persoon

 8. Dat liedje zong mijn moeder vroeger ook luidkeels tijdens haar werkzaamheden. Mooie herinneringen, net zo mooi als jouw herinneringen aan het uitje. Ik geniet mee.
  En zo leuk dat je sandalen alsnog tevoorschijn kwamen! Oef. Eind goed al goed.

  Geliked door 1 persoon

 9. Nou moe… ik dacht al: hoe kun je nou zomaar je sandalen kwijt raken? Maar gelukkig, ze zijn terecht. En jullie hebben weer een mooie tocht gemaakt, deels in/door mijn vaders geboortedorp, Geldrop. Komen er ineens allemaal herinneringen aan mijn oma en opa boven…

  Geliked door 1 persoon

 10. dat was een fijn fietsritje begrijp ik wel , zonde dat de oude glorie van het Benedictusabdij verdwijnt , hopelijk komt er iets moois voor terug
  omdat je schreef dat jullie de fietsen onder de Moeierboom plaatsten was ik in de veronderstelling dat jullie alles op de fiets deden , tot de terug weg zie ik op de foto een snelweg 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. We deden alles op de fiets. Behalve het heen en terug rijden naar huis. Daarvoor was de afstand toch iets te ver😉. En tegen dat onweer zaten we dus goed en wel beschut.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.