Zomaar wat vakantiemijmeringen

De ‘grote vakantie’ speelde meer dan 50 jaar een heel belangrijke rol in mijn leven. Pensioen is nooit vakantie meer. Of is het altijd vakantie. Beide tegenstellingen geven dé waarheid.

De zon straalt elke dag, elk uur, elke minuut. Het klimaat is een grote uitdaging, maar toch geven zon en warmte mij echte energie.

Er is die avond aan zee, het licht maakt melancholisch en zacht. Kinderen en honden genieten in kleine achtergebleven zoute zeemeertjes en maken mooie silhouetten in het prachtige kleurenspel van de zakkende zon.

Met kabelbaan en voeten omhoog naar glooiende alpenweides, waar Oostenrijkse schapen de weg voor ons banen. De zon schittert groen en fris. De oneindige stilte is voelbaar, zoals we ze in België op geen enkele plek meer kennen. Ik waan me op de top van de wereld, ondanks hoge ruwe bergen die macht uitstralen. Het gevoel van nietigheid helpt relativeren, besognes smelten (voor even) als sneeuw voor de zon, er is meer, veel meer dan onze eigen zorgen….

Beer komt nog een laatste keer logeren. De ochtendwandeling voelt vertrouwd aan, hij (de hond) geniet, ik geniet. Zoals elke dag komt ook de zon weer op. Hij beseft niet dat een grote reis hem wacht, ik daarentegen voel nu al het gemis van zijn baasjes, maar ook van hem. Hij is aanhankelijk en vleit zich tegen me aan, krulletjes vangen lief mijn tranen op, donkerbruine oogjes troosten.

Er is het moment van afscheid. Het gemis wordt ruimschoots goedgemaakt met dank aan de moderne media. Ze stellen het prima, de zwarte beren en poema en uil rond het huis genieten we mee via het beeld. Ik ben gerust gesteld. Ze leven in het paradijs (voorlopig toch) en wij overbruggen vlot de vele kms. Dezelfde zon straalt hier en ook voor hen.

De wandeling in de romantische bio-bloemenpluktuin ‘Plukjedag’ ( klik) maakt blij. Mijn plukpleziertjes kleuren tien dagen lang het huis. Telkens ik er voorbij kom mompel ik “Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem ploem ploem dag stoel naast de tafel dag brood op de tafel” (Paul van Ostaijen). Bloemen geven rust en verwondering. Ik zie hoe de kelkjes openbloeien en groeien.

Er is die avond, die ene avond, vol gemis, vol verlangen naar de tijd van toen (oei, ik word echt oud…), een vermoeid gevoel, een negatief gevoel zelfs, omdat dingen nu éénmaal veranderen, omdat ik de bomen tussen het bos én het bos tussen de bomen niet meer zie. Vragen en onzekerheden overvallen me, ik vind de antipiekerknop niet. Het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn…….hoewel de maan zijn uiterste best doet in de donkere avond. Een compliment waardig.

We komen samen met de cursisten van Amfora. De avond is (weer) zacht, de terrasjes uitnodigend en bij een glaasje wijn vlotten de gesprekken goed. Er is begrip, respect, luisterbereidheid. Drie belangrijke elementen voor een goed gesprek. We hebben dezelfde interesses en ambities. Voldaan neem ik tram 2 terug richting Melle Leeuw waar ik ‘van kinderdienst’ ben en waar woorden nog tot een stuk in de nacht blijven nazinderen, ze beletten mijn slaap, maar de volgende dag houdt energie in drievoud me bij de zaak.

Zweven in de draaimolen, hoog in de lucht, controle loslaten, enkel lachende gezichtjes rond mij, uitgeput op de bank vallen van het roetsjen met een klein soms angstig gezichtje naast je, en dan horen ‘oma, dit was een TOPdag’. Wat wil het omahart nog meer?

Kleinzoon viert zijn verjaardag. Tof gezelschap, fijn feestje, een rups kan best ook lekker zijn!, leuke rondleiding op de zorgboerderij, waar papa en zonen een nieuw leven gaan opbouwen.
De Boon, onze zorgboerderij in Drongen, zoekt (een) bewoner(s) die zich vrijwillig willen engageren om daar te komen wonen, de site mee te onderhouden en ondersteunend te zijn als er een jongere in time-out verblijft.”
Vragen van mijn kant, doorspekt met onrust, woelen door het hoofd. De natuur is er mooi vlak bij de Vinderhoutse bossen, maar het woonhuis is oud en klein en (naar mijn normen?) weinig comfortabel. De toekomst zal het uitwijzen. Nieuwe mogelijkheden bieden zich aan.
Die zonen van mij blijven zorgen voor avontuur in mijn leven.
In gedachten dwalen zorgelijke gedachten, die ik halsstarrig een STOP toe roep. Maar geluk zit vaak in een klein hoekje en dat vinden we.

En die lekkere rups, de zoete verjaardagszonde, heb je nog tegoed.

Advertentie

60 gedachten over “Zomaar wat vakantiemijmeringen

 1. Een lange reis voor de boeg ….van iemand die je op die reis niet kunt begeleiden noch volgen… roept vele emoties op… net als de rest van jouw schrijven al heb ik zelf dan nooit iets gehad met ‘grote vakantie’ 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook als moeder was de zomervakantie altijd een hot item voor mij. Ik vond het altijd meer een jaarwisseling dan die in december : ) Maar ik kan me voorstellen dat zeker als je in het onderwijs zit, de zomervakantie ook heel erg aanwezig is in je leven.

  Ik vind die rups echt prachtig!

  P.S. Dankjewel voor je meelevende mailtje. Dat waardeer ik enorm.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier zweef ik ook op de draaimolen van het leven. Alles komt hier ook aan bod waar jij over schreef, maar verhuizen dat is niets voor mij daar ik hier zoveel herinneringen beleef en heb bij alles wat ik doe, beet pakt of ziet. Maar eens komt voor mij wellicht ook de tijd dat ik hier wel weg zal moeten. Daar de trap op en neer wel wat problemen geeft. Maar nog steeds kom ik boven al is het wel dat het veel van mijn energie gaat beroven. Het is daarbij ook een training voor die slechte vaten in mijn benen om ze zo wat sterker te maken. Op vakantie ga ik al jaren niet meer. Als je met pensioen bent heb je ook elke dag wel vakantie. Je kan de dagen indelen zoals je zelf wilt. Niet hoeft en alles mag tot een bepaalde grens dan. En ja als er iemand is die mij dan ook zo een piekerstopknop zal kunnen geven dan zal dit wellicht ook wat helpen. Lg, Tine

  Geliked door 1 persoon

  1. Kan beneden slapen een optie geven mettertijd? Een huis vol herinneringen is moeilijk achter te laten. De tijd brengt altijd raad. Zweef mee in de richting van de draaimolen en het komt goed.

   Like

 4. Mooie mijmeringen over het hele spectrum van het leven, zo’n beetje. Van fijne dingen tot zorgen, van geluk tot weemoed. Als wij nu serieus zouden willen verhuizen… dan klinkt De Boon helemaal niet zo gek….

  Geliked door 1 persoon

 5. De mix van het leven waarin álles een plaatsje moet krijgen. Vreugdevolle gebeurtenissen zijn de bergen die met verdrietige dalen toch een soort evenwicht moeten brengen. , alles op z’n tijd,Verdrietig zijn mag best en zorgelijke gedachten blijven bij het ouderschap horen, het is niet anders.

  Geliked door 1 persoon

   1. Die hoort er gewoon óók bij, verwerken is toch een soort overdenken van alles om te zorgen dat het ook op de juiste plek opgeborgen kan worden. En voor sommige gebeurtenissen is dat heel moeilijk omdat er teveel losse eindjes zijn die nog alle kanten op kunnen vallen.

    Geliked door 1 persoon

 6. Alles is hier al zowat gezegd over een mooi logje dat overstroomt van liefde en zorgen. Het leven zoals het is. Die zorgboerderij boeit me wel; dat is inderdaad een heel idyllische omgeving aan de Vinderhoute bossen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Die rups ziet er uitnodigend uit! Mooie observaties en bespiegelingen. Er kwam veel op je pad de afgelopen tijd. En het houdt niet op natuurlijk, en dat is goed. Als er niks meer op je pad komt zijn de zaken gedaan. Je moet er alleen niet somber van worden. Gelukkig staat er veel liefde en plezier tegenover. Die zorgboerderij vind ik fascinerend. Ik kan me je zorgen wel een beetje voorstellen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt gelijk Peter. Als alle zorgen verdwijnen, zal het ook met ons gedaan zijn. Aanvaarden én loslaten is belangrijk. Ik blijf oefenen, want oefening baart kunst. (zeggen ze)

   Geliked door 1 persoon

 8. Mooi! Nazomerse mijmeringen met de nodige snikken en glimlachjes.
  Ik heb zo’n idee, dat die kinderen van jou best los vertrouwd zijn. De weten wel wat ze doen, mooi laten schuiven. En hey, jullie zijn allemaal gezond voor zo ver ik weet, dus niet teveel piekeren en gewoon leuke dingen doen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik begrijp jou ook wel. Datgene wat op een bepaald moment je tijd en aandacht vraagt, bepaalt ons doen, laten en denken. Zo lang het goed gaat, staan we niet dagelijks stil bij onze gezondheid. En dat is maar goed ook.

    Geliked door 2 people

    1. Jammer genoeg beseffen we het vaak pas als we ermee geconfronteerd worden. Hoewel dit wel altijd in mijn achterhoofd zit hoor. Het kan zo vreselijk snel keren….

     Geliked door 2 people

     1. Het is in ieder geval maar goed dat je niet vooraf wat je precies te wachten staat, vind ik. Ik weet werkelijk niet wat ik allemaal gedaan zou/willen moeten doen vóór dag X. Maar gewoon af en toe even genieten van wat je allemaal (nog) kunt, kan geen kwaad, denk ik. Maar dit voert allemaal wat ver voor een blogreactie, da’s meer iets voor een echt gesprek. 🙂

      Geliked door 2 people

 9. sinds ik met pensioen ben , doe ik alle gewerkte weekenden inhalen hihi , vakantie of snipperdagen heb ik niet meer , bevalt me prima zo
  een mooi schrijven , vol met mijmeringen van zee en bergen
  een lekkere rups , als nog van harte gefeliciteerd

  Geliked door 1 persoon

 10. Heel mooi geschreven. Voor mij ook nooit vakantie meer of voor altijd vakantie. Het is zoals je het bekijkt. Goed dat er internet bestaat. Zo blijven we over heel de wereld contact houden.

  Geliked door 2 people

 11. Wat een mooie terugblik op de zomer…en ja een antipiekerknop zou wel handig zijn maar helaas.
  Proberen het niet zo ver te laten komen 😉
  Gefeliciteerd met je kleinzoon en wat een leuke rups zo wil ik ook wel jarig zijn 😉
  Groetjes en een fijne nieuwe week 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. veel mooie dingen om op terug te kijken en nog veel om vooruit te kijken, want je kan alles mee beleven wat je kinderen en kleinkinderen doen, waar ze zich ook bevinden

  een grote uitdaging die zorgboerderij, jongeren opvangen met problemen is niet eenvoudig

  moest je die antipiekerknop ooit vinden je weet het me maar te zeggen 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.