Floating earth…..

……is de naam van het lichtend kunstwerk in het stadspark van Sint Niklaas. De aardbol met 10 meter doorsnede van Luke Jerram ligt indrukwekkend mooi in de vijver. Vanop het gezellige terras geniet je, vooral bij valavond, de relativiteit van onze aarde. Je ervaart onze leefruimte vanuit de machtige ruimte, je voelt je nietig, je voelt je verantwoordelijk, het water nodigt uit tot enige reflectie.

We zien Canada, zo dichtbij, zo veraf, we wonen allen op diezelfde bol, de ruimte rondom is oneindig, we zijn onooglijk klein ……. Zorg dragen is een duidelijke boodschap.

De kunstenaar heeft zijn doel niet gemist. De babbels met man en vriend gaan spontaan de filosofische kant op. Denken en beseffen, genieten en bevragen, relativeren en uiteindelijk fijn vinden.

Advertentie

51 gedachten over “Floating earth…..

 1. Wat mooi! Zowel het kunstwerk als wat dit met jullie deed en wat er gebeurde. Fijn dat zowel nietigheid als dichtbij-en-veraf gevoeld konden worden op dat moment ❤️

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik had gezegd dat deze grote aarde voor de eerste keer op het vasteland kwam. In Mechelen was dan misschien de kleinere versie van dezelfde kunstenaar?

    Like

 2. Dat is kunst die helemaal bij jullie huidige belevingswereld past. Ik kan me voorstellen dat je er bij zit te filosoferen en dat deze wereldbol ook een soort van troost, nabijheid kan brengen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lijkt me een fijn plekje om eens te zitten.
  In het kader van het festival ‘Arcadia’ was Moeder Aarde ‘Gaia’, een verlichte bol van zeven meter doorsnee, deze zomer op een paar plekken in Fryslân te zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is van dezelfde kunstenaar. Hij maakt ze blijkbaar in meerdere maten en gewichten. De bedoeling is blijkbaar telkens om ontzag af te dwingen bij de toeschouwers, we wanen ons in de ruimte.

   Geliked door 1 persoon

 4. De aarde die als een aanraakbare bol drijft op het water en als niet meer dan een partikel in het oneindige heelal. Relativerender kunnen de begrippen afstand en grootte bijna niet worden uitgedrukt. En symbolischer ook niet na de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Afgesproken werk zal het niet zijn, maar het komt wel heel mooi samen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat is vervelend! Ik heb niets in mijn instellingen veranderd. (Als ik überhaupt al zou weten hoe ik dat moest doen!). Wat ik kan bedenken is dit: sinds een half jaar ofzo gedraagt WordPress zich… eigenzinnig. Kon ik eerder altijd gewoon reageren en liken, nu moet ik heel vaak opnieuw inloggen, soms alleen door mijn gebruikersnaam opnieuw in te vullen, soms door het wachtwoord opnieuw in te tikken. Ook zag ik, misschien gebeurde er wat bij jou nu ook gebeurt, mijn reactie wel in het niets verdwijnen. Wat ik ontdekt heb is dat het kan helpen op het blauwe ‘W’-symbool van WordPress te drukken. Dat triggert dan een inlog. Als je eigen ‘plaatje’ verschijnt is het goed, dan herkent WP je als account-houder. Dat is essentieel. Je moet worden herkent. Het is erg verwarrend allemaal, en ik lees van verschillende gebruikers die er last hebben. Ik hoop dat het lukt want ik zou je zeer gewaardeerde reacties niet graag willen missen!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.