My darling, what if you fly?

Het is bijna zo ver….. Volgende week rond deze tijd hangen ze in de lucht en overbruggen de 7769 lange kms naar de nieuwe spannende thuisbasis. Schoondochter telt de seconden af, zoon is afwachtend en benieuwd.

Een vriend die bij de Nasa werkt, leerde me iets moois. Als ze een raket afschieten, wordt die van de grond afgestuurd tot op zekere hoogte, daarna vliegt de raket op zichzelf. Dan zeggen ze ‘guidance is eternal’. Zo is het ook bij de opvoeding. Je begeleidt en leidt de kinderen, steunt en stimuleert, leert hen nadenken en steeds meer zelf de leiding nemen over hun leven. En op een dag moet en kan je – en mogen zij- erop vertrouwen dat de inwendige gids gevormd is. Dat is vrijheid : weten dat je op je eigen kompas kan vertrouwen‘.

Het zijn niet mijn woorden, maar van Caroline Pauwels, ex-rector van de VUBrussel. Onlangs op 58-jarige leeftijd verloor ze de hevige strijd tegen maag- en slokdarmkanker. Een vrouw met charisma, met levensenergie, met verbindende ideeën en vooral veel positiviteit én possibiliteit, une grande dame met tonnen levenswijsheid.

In het leven is er altijd wel een tegenwind die opsteekt. Soms zit dat in grote dingen, soms in kleine. Je hebt vaak het gevoel dat je gaat vallen. Dan vind ik deze zin uit een gedicht van de jonge Australische Erin Hanson zo mooi : ‘What if you fall? Oh but my darling, what if you fly?’. Waarom zou je je laten verlammen door angst? Als je denkt dat je zal vallen, is de kans groter dat je valt. Maar als je gelooft dat je misschien zal vliegen….?

Zij springen dus binnenkort in the jump of life. De laatste restjes aanvaarding ben ik nog volop aan het oefenen. Maar oefening blijft kunst baren.

Een laatste familiefeestje in het teken van Canada (Vancouver), onder (te)veel bomenschaduw en met een gezellig gedekte buitentafel vol lekkers is genieten. Genieten met gemengde gevoelens. Een laatste keer…..voor lang toch…..het glas heffen…..wachten op de speech…..die niet komt……babbelen over het onbekende nieuwe leven……over missen en gemist worden….over onzekerheden en beslissingen.

Onder de vlag van Canada wordt getoost op al wat goed was én is.

79 gedachten over “My darling, what if you fly?

 1. Ik had er al veel moeite mee toen allebei mijn kinderen voor maanden gingen backpacken in Azië.Of toen mijn dochter ging studeren in Berlijn.Laat staan dat ze emigreren. Toch was het iets wat ik zelf ook ooit wilde, naar Canada ook. Twee zussen van mijn vader woonden daar en ik ging er als 15 jarig meisje voor het eerst in mijn eentje heen en op mijn 17-e nogmaals. Door het overlijden van mijn broer toen ik zelf 18 was, is het bij dromen gebleven. Ik wilde mijn ouders het verdriet niet aan doen.Dus ik snap jouw kinderen,maar ook jou!

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn dat je beide ‘partijen’ begrijpt. Jammer voor jou maar ook mooi van jou om hier te blijven na het overlijden van je broer. Ging je er nog eens op vakantie nadien?
   Ze stellen het goed, een Video-Call stelde me al wat gerust.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben er nog eenmaal geweest nadien. Gelukkig dat ze het goed maken! Ze zijn jong, dat gaat natuurlijk ook goed, maar wij moeders zien nog steeds die leeuwen en beren op hun pad hè☺

    Geliked door 1 persoon

 2. Mag ik je een virtuele knuffel sturen?
  Ik ben zelf eenmaal naar NZ gevlogen. Dochterlief vloog een aantal jaar later naar Zweden en is daar getrouwd. Het belcontact was (en is nog steeds) heel hecht. Inmiddels woont ze al weer een paar jaar terug in NZ. Dat afscheid deed pijn. Het contact is gebleven. Heel veel liefs, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 3. Veel geluk voor iedereen dit verhaal, dat ze dat doen, wil ook zeggen dat je hen de keuze en kans gunt! Daar mag je best fier op zijn, want het lijkt me niet makkelijk.
  En wat nu – nog – niet is, komt misschien wel, overwinnen van vliegangst bijvoorbeeld.

  Geliked door 1 persoon

  1. De toekomst lijkt even heel spannend en niet te voorspellen. Maar we kunnen er wel tegen om even de regie te verliezen en hopelijk komt alles goed, dan kan ik weer volop ontspannen ademen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Mooi geschreven…pfff ver hoor. Het is fijn om te zien dat kinderen deze stappen durven te zetten.. maar dat zal echt tijd kosten om daar aan te wennen… went dat ooit? Dikke knuffel

  Geliked door 1 persoon

 5. De tijd kort voor het vertrek is voor iedereen reuze moeilijk, zodra het vertrek een voldongen feit is kun je beginnen met de nieuwe situatie te dealen en alles een plaats te geven. Niet makkelijk, zeker niet. Inderdaad zijn de digitale mogelijkheden een zegen maar hebben tóch beperkingen weet ik uit eigen ervaring.
  Jullie gaan er zeker een weg in vinden, dat doet ieder op z’n eigen manier. Hier was ik degene die niet kon vliegen voor een ver bezoek maar Henk ging toch 2x met onze dochter mee die kant op. Ook voor jou komt er misschien wel een optie om met één van de andere kinderen de reis te maken. Komt tijd komt raad. Eerst maar die grote horde van het afscheid nemen en mijn allerbeste wensen voor de emigranten, dat hun dromen maar werkelijkheid mogen worden. Dikke knuffel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb je warme reactie omarmd. Het is zoals je schrijft, in stilte zal ik blij zijn als ze vertrokken zijn, deze periode is heel moeilijk. De tijd zal het uitwijzen wat de mogelijkheden zijn, daar trek ik me aan op en dat vrijwaart me om nu al plannen te moeten maken. Dank je Riet.

   Like

 6. spannende tijden voor het koppel
  ze zullen toch ook wel stress hebben
  Voor jullie en de schoonouders zal het lastig zijn, zo ver, gelukkig kan je ze wel nog horen/zien via de moderne techniek
  En een troost, je blijft niet helemaal alleen achter

  Geliked door 1 persoon

  1. Een heel grote troost dat ik hier niet alleen achter blijf. Dat besef ik goed. Voor de schoonmama ligt de situatie anders, moeilijker.
   En op dit moment, de laatste dagen hier, verdrinken ze in de stress om alles nog last minute geregeld te krijgen…

   Like

 7. Kinderen leven hun eigen leven en beslissingen. Ja makkelijk zal het niet zijn. Dat loslaten…. Er bestaan therapieën om vliegangst te overwinnen. Ik hoop dat jullie er samen uitkomen en ze daar kunnen opzoeken. Vroeger vertrokken mensen om ze nooit meer te zien. Mijn vader zag zijn broer 1 x terug vanuit US. Succes er mee ❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. De broer waar je samen mee bent opgegroeid nog 1 keer zien klinkt ongelooflijk moeilijk.
   Mijn man heeft niet enkel angst, maar ook lastige oren en hij is erg bang voor definitieve schade. We zien wel.

   Geliked door 1 persoon

 8. Het is niet alles voor een moeder… Tijd brengt rust en raad. En alles is hier al gezegd in de reacties. Zoveel mensen die je een hart onder de riem steken en met je meevoelen. Zo ook ik.

  Geliked door 1 persoon

 9. Veel van wat ik zou willen zeggen is al gezegd hieronder. De wereld is klein, internet heeft die wereld nog kleiner gemaakt, contact kan altijd en, als je het vliegtuig niet mijdt, ook in levende lijve. Maar ik weet uit vorige berichten hoe moeilijk je het ermee hebt en het enige wat ik dan nog kan toevoegen is: sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 10. Mooie woorden!
  Het zal niet altijd even makkelijk zijn zo’n lieve familieleden zo ver weg, maar internet is een (flinke) pleister op de wond …. Veel succes voor zoon en schoondochter, veel sterkte voor jullie …. En hopelijk vliegen jullie ooit eens naar dat mooie land.

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben een grote doek voor het bloeden. En gaan deze gebruiken ook. Lang leve het internet.
   Het gemis zal blijven, maar hoort bij ons leven. .

   Like

 11. Een mooi, liefdevol blogje met wijze woorden. Die blaag van ons is gelukkig dicht bij huis gebleven, wij zouden het vreselijk vinden mochten ze emigreren. Maar natuurlijk zouden we het niet in de weg staan. Op de een of andere manier valt het straks vanzelf op zijn plek, maar dat zal tijd vergen. En ze zitten dan wel aan de andere kant van de wereld straks, maar contact verloopt gelukkig een stuk makkelijker dan voor de emigranten die hen voor gingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is een grooooote geruststelling dat zoveel kms toch te overbruggen zijn in woord en beeld.
   En wellicht valt er een last van me af als ze daar hun draai vinden. En nog meer als ze zouden terugkomen over zoveel jaar😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Het eerste zou ik ook denken. Over het laatste ben ik toch wat dubbel, het zou er voor mij toch wel van afhangen waarom ze over x jaar terugkomen. Misschien ervaren zij het als een regelrechte mislukking of zelfs een kleine ramp.

    Geliked door 1 persoon

 12. Je hebt je kinderen slechts te leen tot ze uitvliegen. En soms is het uitvliegen wel heel erg letterlijk! Gelukkig is er internet, dat is toch een ontzettend fijn middel om in contact te blijven. Maar toch, het zal wennen zijn! En wie weet, vlieg je zelf toch een keer die kant op.

  Geliked door 1 persoon

 13. Heel warm logje, inclusief de teksten van Caroline Pauwels.
  Het zal raar doen, het zal pijn doen om afscheid te nemen. Gelukkig zijn er, als hierboven al gezegd, de mogelijkheden met het Internet. Geniet van de laatste tijd samen!

  Geliked door 1 persoon

 14. Zoiets valt niet mee. Het is misschien een kleine troost, maar gelukkig kunnen jullie contact houden via telefoon en computer. Elkaar regelmatig even horen of zien, zorgt er misschien toch voor dat het wat dragelijker is. Sterkte ermee xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik voel met je mee, mevrouw W. En besef dan, wij hebben die mogelijkheden nog. Waarover ‘klagen’ we toch? We moeten het in het juiste daglicht plaatsen, dringend!
   Het zal wennen en de digitale mogelijkheden zijn groot tegenwoordig.

   Like

 15. Je schrijft het zelf al: My darling, what if you fly….? Maar moeilijk blijft het! En ik lees over de vliegangst en het trauma wat je man heeft. Wellicht is het kroost nu een goede reden een cursus vliegangst overwinnen te gaan volgen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Probleem is dat hij een oorprobleem heeft en daar vorige keer twee maand lang heel nare gevolgen heeft van ondervonden. Maar we zien wel wat de tijd voor ons in petto heeft. Ze zijn nog niet weg 🙂 We vinden wel een oplossing.

   Geliked door 2 people

   1. Mijn man heeft ook oorproblemen. Hij kan heel moeilijk klaren en krijgt een overdruk (bij stijgen) en onderdruk (bij dalen) in het middenoor. Moet enorm pijnlijk zijn. Hij is voor die reden ook moeten stoppen met diepzeeduiken. Hij gebruikt nu een neusspray die wel schijnt te helpen.

    Geliked door 1 persoon

 16. Ik overtuig mezelf ook steeds meer om er hopelijk te kunnen én vooral durven heen vliegen. Ik ben geen held, en daar mijn man het compleet niet ziet zitten….
  Misschien moet ik een ticket voor hem onder de kerstboom leggen😉

  Geliked door 1 persoon

 17. Moeiijk, voor jullie maar waarschijnlijk toch ook voor hen omdat jullie zo’n familiemensen zijn.
  Ik zou het vreselijk vinden mochten mijn kinderen zo ver weg zijn, maar ik weet zeker dat ik er binnen de kortste keren naartoe zou vliegen. Desnoods alleen.

  Geliked door 1 persoon

 18. mooie teksten van Caroline Pauwels (R.I.P) en Erin Hanson haal je aan
  ja jullie hebben je best gedaan nu gaan ze op eigen benen staan , oké wel een eindje weg , maar toch
  ik zat in Canada van ’72 tot ’79 , mn moeder zocht mij een x op als ook een broer en een neef
  dus wie weet maken jullie ook eens een uitje wat verder weg
  ik wens hen veel geluk

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hoop vurig dat we de durf opbrengen om zo ver te vliegen. Wij zaten nog maar 1 keer in ons leven op een vliegtuig, en dat viel niet erg mee. Manlief heeft er een trauma aan overgehouden. Maar tijd brengt altijd raad. En gelukkig zijn er nu veel meer mogelijkheden tot digitaal contact.

   Like

   1. ja ik hoop het met jullie , maar snap ook heel goed dat je een moderne wijze van contact zal gebruiken
    een trauma is een vliegreis niet waard
    suc6

    Geliked door 1 persoon

 19. Ze slaan dus letterlijk hun vleugels uit, zal best pittig zijn voor jullie allemaal. Ik ben blij dat mijn mussen dichtbij een nest gebouwd hebben, niet omdat ik ze dat niet gun (ze doen hun eigen ding), maar omdat ik héél egoïstisch ze gewoon ontzettend zou missen. En toch is het goed en zou het goed zijn, jij en ik (en uiteraard andere ouders) zijn zo ontzettend trots op wie ze zijn, dat je gelukkig bent, ook al zijn ze fysiek ver weg.
  Maar… echt waar, Canada is zoooooooooo mooi, dus, sla zelf de vleugels uit!
  Liefs!

  Geliked door 1 persoon

  1. Met een man die niet vliegen wil en durft wordt het wel een extra probleem. Maar tijd brengt altijd raad, een ervaring die ik meeneem uit mijn vele jaren verleden.
   Mijn mussen bleven niet in de omgeving, maar gelukkig blijven er nog twee in België op rij-afstand én neemt het koppel geen kleinkinderen mee😉. Lekker egoïstisch mag ook al eens.

   Geliked door 2 people

 20. Erop vertrouwen dat je ze een goede en stevige ondergrond hebt gegeven om op verder te bouwen.
  Maja dat missen zal wel het ergste zijn…in de toekomst vliegen dus 🙂
  Groetjes en veel s6 voor de jeugd daar in dat verre oord 🙂

  Geliked door 1 persoon

 21. Ik weet hoe moeilijk dit is. Maar gelukkig maakt internet heel veel goed, stel je voor, vijftig jaar geleden was he met brieven te doen. Ik weet dat je man niet wil vliegen, maar hopelijk vinden jullie samen de moed om hen te bezoeken. En het is nog een stuk verder dan waar mijn zoon vliegt. Warme schouderklop.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, de nieuwe mogelijkheden via het net maken heel veel goed. Ik mag er niet aan denken hoe het vroeger moet gevoeld hebben….

   Like

Reacties zijn gesloten.