(te)Veel musea

We houden ons graag aan de traditie sinds vele jaren en trekken erop uit met onze kleinkinderen. Het voelt toch net even anders dan vroeger met de tienerkleinzoon en puberkleindochter. Ze hebben duidelijk een eigen mening waar mee rekening dient te worden gehouden. Ze zonder meer op sleeptouw nemen is niet langer een optie. Het maakt het daarom niet minder boeiend.

Zoals vaak trekken we weer richting Nederland, terwijl België ook veel prachtige plekken heeft. Misschien voelt het buitenland meer aan als echt op reis? Wij plannen de dagen vol, te vol, maar die wijsheid komt maar met de uren.

Na een rustige rit, de smartphone doet ondertussen volop zijn intrede en zorgt voor het nodige vertier tijdens te lange autoritten, belanden we vlot in Den Haag. We lunchen in Dudok, waar mooie herinneringen aan fijne babbels met blogster Riet blijven hangen. De hoge industriële ruimte ademt een statige sfeer, het eten is er lekker, de bediening heel vriendelijk en de taarten super in keuze én vooral in smaak. Zelfs de kleinkinderen, geen echte zoetebekken, vinden er vlot hun gading.

Het binnenplein staat nog steeds in de stelling. Het Mauritshuis viert zijn 200-jaar bestaan en de voorgevel staat letterlijk in bloei. “Het onmogelijke boeket” aan de gevel, 16 meter hoog, toont een kleurrijk spektakel aan imitatiebloemen, die simpelweg niet in eenzelfde seizoen tot bloei kunnen komen.
Er zijn ook 10 000 voorjaarsbollen verwerkt, de bloembakken werden gemaakt door een 3D scanner uit 100% gerecycled huishoudafval zoals shampoodopjes. We nemen de tijd voor fleurige foto’s, kleinkinderen moeten spontaan poseren, niet altijd even opgewekt, maar dat ontdek ik pas als ik de foto’s grondiger bekijk.

De middeleeuwse Gevangenpoort is een spannende plek, waar de kinderen geboeid kijken naar hoe het vroeger was, en nu nog in sommige landen, hoe verschrikkelijke tijden zich daar hebben afgespeeld en hoe er een onderscheid werd gemaakt tussen rijke en arme gevangenen. Hoewel er echte marteltuigen staan, is dit museum heel leerrijk en niet sensatiegericht. Zeker de moeite.

Na enige discussie, de tiener had er geen zin meer in en de puber telde af, besluiten we toch nog even binnen te ‘springen’ bij Escher. Zelf vind ik zijn werken fascinerend. De kinderen minder, ergens onderweg hoor ik het woord ‘saai’ en ‘wanneer zijn we buiten?” vallen. Toch nog wat te jong? Het valt dubbeldik tegen als blijkt dat we nu tijd hebben gespendeerd die eigenlijk voor het binnenzwembad van het hotel bedoeld was. De kinderen blijven droog…. Jammer, maar helaas….

De volgende dag komen Anne Frank en een bezoekje aan Amsterdam aan de beurt. De overvolle sprinter brengt ons tot in het station. We geven schandalig veel geld uit aan de schommels, Europe’s Highest Swing. Wat een geluk voor onze portemonnee dat de mannen bang zijn en liever vaste grond onder de voeten houden. Het uitzicht over de stad is schitterend op het dak van Amsterdam. Het schommelen heeft een heerlijk magisch effect op onze magen, maar die twee minuten zijn veel te kort en prijzig. En ja, daar hangen de vrouwen, de voeten over de rand, de adrenaline stroomt door onze aders. Samen lachen we de angst uit ons lijf. Dappere vrouwen, we zorgen zelf voor de pluimen op onze hoed.

Amsterdamtoren, 100 meter hoog, en bovenop de schommels

Anne Frank kennen de kinderen van de film en van het dagboek. De audiotour is boeiend, een must hear and sea! Heel beklijvend, ook de kinderen worden er stil van. Een stuk geschiedenis waartegenover de vroegere Coronabeperkingen enkel maar in het niet vallen. Jaren geleden bezocht ik het al, met de oortjes is het nog meer indrukwekkend. Puur respect voor de mensen die het gezin in huis namen en voor de moed en schrijfkunsten van Anne! Twee volle jaren….

Uit een kleine evaluatie achteraf bleken de kinderen toch best tevreden, de moppersessies waren maar tijdelijk.

Advertentie

72 gedachten over “(te)Veel musea

 1. Fijn dat de kleinkinderen het uiteindelijk toch fijn vonden. Daar doe je het toch voor stel ik me zo voor. Overigens vind ik dat ze maar boffen met zulke ondernemende grootouders.

  Geliked door 1 persoon

 2. Na kleine pauze die ik even nodig had ben ik er weer. En ook ik heb heel erg genoten van je mooie blogje en ja kinderen vinden nu eenmaal andere dingen interessanter dan wij. En in die schommel? Mij ook niet gezien al kreeg ik geld toe. Sta liever met de voetjes op de grond, en dan nog sta ik niet zo stabiel meer lol. Maar zo te lezen was het een gezellige dag met de kleinkinderen. Wens je veel mooie momenten toe hierbij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Blij dat je genoten hebt van de pauze en hier weer bent. Soms is het nodig even afstand te nemen. En hopelijk komt alles terug goed 🤞

   Like

 3. Het goede is, dit beklijft. Ergens in het geheugen, ergens in het brein wordt dit opgeslagen en verwerkt. Een aantal zaken zullen actief herinnerd worden, andere sluimeren. Ervaringen zijn nooit weg. Ik weet dit omdat mijn vader ons ook overal mee naartoe nam, en mijn hele leven heb ik dat onthouden. Ook al vergeet je de details, en dat doe je natuurlijk, dan nog blijft de kern hangen. Daar waren we met oma en opa, en zeker niet onwaarschijnlijk: hier zijn we met oma en opa geweest.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat lijkt een toffe gedachte. Ik koester die. En over 10 jaar weet ik je te vertellen of je gelijk had😉.
   Maar je hebt gelijk, ik heb die herinneringen wel degelijk aan uitstapjes met mijn ouders en/of grootouders. Vooral bij het ouder worden springen en dansen ze doorheen mijn brein.

   Geliked door 1 persoon

 4. Mooi hoor, hoe je je kleinkinderen op deze manier meeneemt in jouw (jullie) passies, en zij op hun beurt jou uitdagen even in hún wereld te stappen: een schommel. Ik geloof niet dat ik erin zou stappen… maar wie weet: als de juiste mij uitdaagt… 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. We vinden het leuk met hen onderweg te zijn. Het blijft afwachten wat ze ervan zullen mee dragen. Maar nu beleven is de boodschap. De toekomst hebben we niet in handen.

   Geliked door 1 persoon

 5. We hadden elkaar zómaar tegen kunnen komen in het Mauritshuis. Prachtig hé die (nep) bloemen. Het Eschers museum is wel echt iets voor de liefhebber maar waarschijnlijk voel de bovenste etage toch wel in de smaak bij de jongelui. Het gebouw alleen is de moeite waard.
  Wat dápper dat de dames daar geschommeld hebben, ik doe het je niet na hoor. Maar al bij al toch veel “cultuur gesnoven”.

  Geliked door 1 persoon

  1. En ja ik zou je herkend hebben na onze fijne babbel vorig jaar. Ik heb goed rondgekeken, maar ontdekte je niet😉

   Like

 6. Mij zou je ook nooit in zo’n schommel krijgen. Tieners en pubers zijn niet gemakkelijk om te vermaken. Ze vinden rap iets saai. Het is je dus toch gelukt ze een leuke tijd te bieden.

  Geliked door 1 persoon

 7. Een hele ervaring om met de kleinkinderen op stap te zijn. Ook eens iets wat ze minder leuk vinden moet kunnen. Oh wat duur! Mazr zal wel spectaculair geweest zijn!

  Geliked door 1 persoon

 8. Toen wij voor het eerst naar duitsland op reis gingen met ons nieuw samengesteld gezin en we met grote leeftijdsverschillen tussen de kinderen zaten heb ik het zo opgelost. Vier kinderen en een suggestie of 8. Ieder mocht een dag kiezen wat we gingen doen en iedereen moest de wens van anderen respecteren. Dat heeft wonderbaarlijk gewerkt. Fijn dat het bij jullie al bij al is meegevallen . Leuk als jullie eens met zijn allen samen kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Super tip! Tussen de kinderen zat hier geen leeftijdsverschil, ze zijn elf en 13. De andere drie zijn jonger en nog echte kinderen, maar die komen nog op een ander moment aan de beurt.

   Like

 9. Tja, die schommel, geef mij een miljoen en ik doe het nóg niet… VERSCHRIKKELIJK 😤.
  Ik heb mee genoten van jullie uitstap en gelachen met de pubers, maar onze beurt komt nog, dan mag jij lachen!
  Warme, fijne dag 💙.

  Geliked door 1 persoon

  1. Persoonlijk ga ik een uitdaging graag aan. Zeker vrij als een vogel 😉.
   Het is nog maar enkel de oudste die prepubert, er komen er nog 4 achter. Dan lachen we samen👍

   Geliked door 1 persoon

      1. Oei sorry voor de foto dan. Best niet inzoomen. Met ouder worden worden angsten er niet minder om. Eigenlijk heb ik ook hoogtevrees, behalve als ik me veilig voor door afsluitingen.

       Geliked door 1 persoon

 10. In zo’n schommel krijg je mij niet, en al helemaal niet op die hoogte.
  Onze kleinzoons maken al van jongs af aan de nodige culturele uitstapjes met hun ouders en met de andere grootouders. Daarom maakten wij voor het evenwicht meestal kleine uitstapjes in de natuur met ze. Dat hebben ze altijd leuk gevonden, maar daar hoef ik nu niet meer mee aan te komen, denk ik. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik weet niet of ik die schommel zou durven… Stoer dat jullie het wel gedaan hebben.
  Mijn vriendin was naar Escher geweest en het viel haar tegen: ze raadde me het af om er heen te gaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zelf ben ik gefascineerd door Escher. Hij maakt heel knap werk en het paleis is ook heel erg de moeite. Maar les gouts en les couleurs ne de disputent pas natuurlijk.

   Like

  1. De schommels zelf 6 Euro op voor 2 minuten. Maar je moet ook naar het dak en dat kost 16 Euro op. Je hebt er natuurlijk het prachtige uitzicht bij.

   Like

  1. Gelukkig waren we de dag ervoor al gaan zwemmen in het privé zwembad van vriendin, die zelf op reis was. We voelden ons dus iets minder schuldig 😉

   Like

 12. een vol programma, maar blijkbaar toch nog gesmaakt door de jeugd
  Het Anne Frank huis lijkt me heel erg boeiend en innemend
  Die schommels, lijken mij maar bbbrrr, daar zou ik toch even moeten over nadenken en wellicht eindigt dat zoals de mannen 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Leuk dat je de gevangenpoort bezocht dit keer. Dochterlief werkte er tot de geboorte van jongste kleinzoon. Wij waren er ook een paar maal tijdens de museumnacht. Klein, maar indrukwekkend

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was fijn geweest om te worden geholpen door je dochter. Het was erg de moeite, mede door de verhalen die we hoorden. Wel jammer dat er bij het tweede stuk met de echte cellen geen verhalen meer waren. Inderdaad, indruk-wekkend!

   Like

 14. prachtig moet dat zijn , om met de jeugd onderweg te zijn
  Wij plannen de dagen vol, te vol, maar die wijsheid komt maar met de uren
  die uitspraak pik ik er uit , die spreekt boekdelen
  het haagse ken ik niet zo goed , het oude shell lab des te beter , daar werkte mijn vader
  maar ik wil wel op die toren , maar niet in de schommel

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.