Ik sta niet langer met de mond vol tanden….

Eén van de nadelen van ouder worden, ik moet dringend op zoek naar de voordelen!?, is dat je omgeving mee veroudert en je op zoek moet naar nieuw jong talent onder het medisch team waaraan de nood steeds groter wordt. Dokter én tandarts gaan op pensioen, het is hen gegund, als ervaringsdeskundige wens ik hen het allerbeste, maar ondanks mijn glimlach zit ik met de handen in het haar.

Veel speurwerk helpt ons uiteindelijk aan de nieuwe huisdokter, die enkel nog mensen aanvaardt die binnen de 3 km wonen. Hij gelooft me op mijn woord als ik beweer dat zijn thuis amper 2.34 km voorbij mijn huis ligt. Oef, dat probleem is van de baan.

Vol nieuwe moed zet ik mijn tanden in de volgende zoektocht. Elke telefoon botst op een njet wegens volzet. Met het nodige haar op mijn tanden geraken we uiteindelijk binnen in de vrij nieuwe groepspraktijk.

De superman die me 40 jaar trouw bijstond in pijn en tranen, ik ben nu éénmaal een ongelofelijke seut eens ik met de tanden bloot lig, stopt op 1 juli. Een doos chocolade met een gemeende dankjewel krijgt hij als afscheidscadeau, ook een sorry voor het toekomstig tandenleed dat bij teveel aan suiker hoort.

De kennismaking met de nieuwe jonge tandarts ligt vast voor november. We hebben tijd…..

Tien dagen na het zoete cadeau duikt hevige pijn op en blijkt uitstel tot die bewuste dag in november niet langer mogelijk. Ik dring aan op een versnelde afspraak.

Met een klein hart, eens seut, altijd seut, stap ik zijn kabinet binnen. Het bed gaat omlaag, het felle licht schittert in mijn ogen, dat belooft migraine. Maar ik blijf dapper liggen. Eén minuut later is mijn toekomst beslist, die tand moet eruit, er is geen andere optie. Oei, oh, neen toch!?

Ik besluit mijn lot te ondergaan. Vier stevige, kordate prikken in tandvlees en gehemelte maken mijn mond gevoelloos. Vooraleer ik smeek om de hele procedure stop te zetten, alles is nu plots zo heerlijk doof, zit de breektang reeds in mijn mond. Ik zou ik niet zijn als alles vlot zou verlopen. Iets met dubbelbreken en kraken en lastige tand. Ondertussen hangen twee gezichten over mij, ze vertellen gezellig over het komende WE en leuke nieuwe restaurantjes in de omgeving, het water loopt me in de mond. Ze negeren straal mijn kreungeluiden, die worden overstelpt door drilboren en enthousiaste plannen, waar ik me wellicht in normale omstandigheden iets zou kunnen bij voorstellen. Nu lig ik enkel met mijn mond vol tanden.

Of toch niet….

Eindelijk hoor ik de verlossende woorden ‘hij is eruit’. Er wordt een doekje voor het bloeden tegen de gapende wonde geperst. Ik mag vooral mijn mond niet open doen. Ondertussen vuurt hij vragen op me af. Mijn antwoorden beperken zich tot pffff en mmmm en ssssss. De zenuwen gieren door mijn lijf. Hij mompelt nog snel iets over Dafalgan en geen warme dranken, om vervolgens zijn WE verder vrolijk in te plannen. Beduusd blijf ik nog even luisteren tot ik eindelijk de 135 Euro kan neertellen voor gedaan leed, veel pijn, groot gemis en inspiratie voor lekkere plekjes in de dichte omgeving.

71 gedachten over “Ik sta niet langer met de mond vol tanden….

 1. Ach Lieve, een van mijn grote angsten is dat mijn tandarts er ineens mee op zou houden. Zo herkenbaar dit verhaal. Maar goed. Voorlopig nog niet heeft ze ons bezworen. Gelukkig maar. Het is een engel, die haar gewicht in goud waard is. 😊🌈🍀ze heeft me zo goed geholpen. ❤️❤️❤️

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh wat heb je dat dapper doorstaan, en dan nog een tweede maal bij het schrijven! Ik moet ook dringend een nieuwe beul zoeken, nadat mijn ‘nieuwe’ tandarts plotseling op jonge leeftijd overleed, zo triest…
  Ik kan het ook zeer slecht hebben, veel betalen voor pijn en angst en een toegetakeld gebit en garantie tot vóór de drempel…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ocharme, en ik zeg dat ook voor mezelf 🤣.
  Onze huisarts (pfff, al 33 jaar) gaat met pensioen. We geraken niet aan een andere, iedereen heeft een patiëntenstop. Op de vraag wat we dan moeten doen is het antwoord steevast “ga maar naar de wachtpost na 18”. We vinden het echt onwaarschijnlijk en weten niet goed wat te doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Blijven zoeken en hopen dat er ergens een plaatsje vrij komt? Ongelooflijk toch dat zich dit in België voordoet. Misschien leer je via de wachtpost een mogelijke dokter kennen? Ik denk dat de nieuwe groepspraktijken de meeste kans op succes geven.

   Like

   1. Ik hoorde daarstraks op het nieuws dat de examencommissie voor de ingangsexamens geneeskunde en tandheelkunde aan alle kandidaten extra punten moest toekennen om de vereiste quota in te vullen.

    Geliked door 1 persoon

 4. Helemaal terug in de jaren 0 toen er óók nauwelijks aan een tandarts te komen was en er vaak “dan maar getrokken werd” in noodgevallen. Andere behandelingen waren vaak te bewerkelijk. Je hebt het gelukkig achter de rug maar wat een vervelende manier om kennis te maken met een nieuwe tandarts.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jij weet zelfs een gruwelijk onderwerp prettig leesbaar en toch akelig herkenbaar te beschrijven. Zelf ga ik nog steeds bij iedere controle met het zweet in mijn handen naar tandarts en mondhygiëniste.
  Ook hier is – zeker op delen van het platteland – een schreeuwend tekort aan huisartsen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Achteraf kan ik het vlotjes beschrijven. Je wil niet weten hoe ik er op de moment zelf bij lag, een wrak heeft er niets aan. Het is een noodzakelijk kwaad. Ik begrijp niet zo goed hoe mensen voor deze job kiezen!?

   Like

 6. Hier moet er ook een kies uit.
  Advies was wacht niet te lang want je gaat daar vroeg of laat last van krijgen en dan moet je naar de spoed.
  Nu een half jaar verder ben ik er klaar voor dus bij de volgende afspraak maar meteen afspreken dat die eruit gaat.
  Zo voor de vakantie zag ik het niet zitten.
  Leuk log om te lezen vooral je afscheidscadeau haha
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh wat een verhaal
  Ik heb met je te doen
  Toevallig ging mijn tandarts in het voorjaar ook met pensioen en moest ik na 35 jaar dus ook kennismaken met een van haar opvolgers
  Zo uitgebreid en zachtaardig haar controles altijd waren zo kort en ruw was die van haar opvolgster.
  Over zes maanden kies ik voor de volgende controle een van de andere uit de groepspraktijk.
  En maar hopen dat daarvoor een bezoek zoals bij jou niet hoeft
  Sterkte met de naweeën en een iets minder volle mond

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad er is een groot verschil tussen de werktechnieken. En bij een deur als ik past enkel een zachte techniek. In een praktijk heb je inderdaad nog keuze, groot voordeel.

   Geliked door 1 persoon

 8. Je verhaal leest maar liever lees ik het niet. Mijn portemonnee is meer dan leeg aan tandartsen. Behoud van je eigen tanden kost meer dan een gebit te laten plaatsen.
  Die prikken zijn afschuwelijk hé. Jakkes 🤢.
  Zelfs om een tandarts te zoeken voor kinderen is het geen sinecure. Stop. Waar moeten die dan terecht?

  Geliked door 1 persoon

 9. Zwijg mij van tandartsen! Je hebt er wel heel beeldend geschreven verhaal van gemaakt.
  En wat de huisartsen betreft, erg hè, dat er zo weinig afstuderen. Ze willen blijkbaar allemaal chirurg of specialist worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jij kent tandartsen als geen ander. Zelf heb ik er ook vaak mee te maken wegens geërfd slecht gebit.
   Inderdaad, de broodnodige huisartsen zijn sterk onderbemand.

   Like

 10. Niemand kan het zo mooi beschrijven!
  Zit/zat met hetzelfde probleem. Nieuwe arts ‘verzorgt’ me intussen enkele maanden, begint mijn reacties te kennen/aanvaarden. Bij de (ook redelijk nieuwe) tandarts lukt het ook. Oef…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Angst beschrijven is mijn specialiteit 🤢.
   Ik twijfel nog of ik niet op zoek moet gaan naar een andere zachtere tandarts…..
   Of komt vertrouwen met de tijd?
   Maar dat over en weer gebabbel over mijn open mond ervaarde ik toch als gebrek aan respect.

   Geliked door 1 persoon

    1. Ai, foutje, ‘tandarts’, en stopt tussendoor om ‘even’ op adem te komen en te babbelen. Bij ’t binnenkomen/afrekenen is er tijd voor een babbel.
     Lie(f)s.

     Geliked door 1 persoon

     1. Die babbel doet deugd uiteraard. Het was vooral de babbel over mijn hoofd heen en niet voor mij bedoeld die me ergerde. Ik voelde me een object terwijl zij droomden over wat zou komen…

      Geliked door 1 persoon

 11. Alweer een prachtig verwoord lijden (deze keer). Onze tandartse nadert ook een respectvolle leeftijd. Zij kiest ervoor elke tand zo lang mogelijk te bewaren, iets waar ze meesterlijk in slaagt. Hopelijk krijgt ze een waardige opvolger/opvolgster met hetzelfde principe…

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, mijn oude wijze tandarts verwittigde me dat jonge mensen veel gemakkelijker tanden trekken dan tijd steken in oplappen. En ja, het was al direct van dadde….
   Ik ben nog aan het twijfelen of ik toch niet terug naar ‘de leeftijd’ moet op zoek gaan, anders kom ik van een kale tandreis thuis?

   Geliked door 1 persoon

 12. Aw, ik heb medelijden met je lieve oma. Een tand laten trekken is echt geen pretje. Ja, t is iets te zeggen als je een dokter of tandarts nodig hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. En met mijn geërfde slecht gebit zullen nog vele broodnodige bezoeken volgen vrees ik. En die jonge mannen trekken veel gemakkelijker dan vullen. Mijn oude wijze tandarts had me verwittigd.

   Like

 13. Heerlijk blog, de aanleiding minder.
  Na mijn verhuis vond ik een dokterspraktijk op 800m van mijn deur met 4 vrouwelijke artsen die allemaal een stuk jonger zijn dan ik. Op dat vlak zit ik dus voor het leven goed. Mijn tandarts is dezelfde gebleven en is denk ik iets ouder dan ik. Ooit zal ik dus ook nog moeten uitkijken naar een andere.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tegenwoordig werken ze overal met praktijken. Even aanpassen, maar eigenlijk geen slecht idee. Na 40 jaar een zachte én goede tandentovenaar, is deze toch even aanpassen.

   Like

 14. Wat een heerlijk blog, de dramatiek spoelde hier het beeldscherm af. M8jn mond veryrok xich als vanzelf, zo beleefde ik het mee. En het spijt me, maar heb zo moeten lachen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nu zonder vautjes……kwam door het lachen. 😂😂😂😂

   Wat een heerlijk blog, de dramatiek spoelde hier het beeldscherm af. Mijn mond vertrok zich als vanzelf, zo beleefde ik het mee. En het spijt me, maar heb zo moeten lachen.

   Geliked door 1 persoon

 15. Je maakt er een waar avontuur van zo! Maar altijd lastig: nieuwe (tand)artsen vinden – fijn dus dat je dat gelukt is. Sterkte met het gemis van je tand! Hopelijk geen nabloeding of napijn!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was ook een echt avontuur. Als een zombie kwam ik er buiten. Ik zuchtte de spanning en angst van me af. Dat over en heen praten vlak boven mijn open mond ervaarde ik als gebrek aan respect.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat kan ik me helemaal voorstellen. Ik VIND het ook getuigen van gebrek aan respect. Tégen jou praten is lastig, omdat je niets anders dan ‘mmmm’ kan terugzeggen, maar over je heen met een ander gezellig kletsen… nee.

    Geliked door 1 persoon

 16. blij voor jullie dat er vervangende dokter en tandarts gevonden is en hoop dat jullie die weinig nodig hebben
  je hebt helaas de tandarts al mogen leren kennen , en ontdekt dat het een goede is , toch
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb geen goede tanden, een erfenis van mijn ouders die op hun 50 allebei al een gebit hadden, dus dat belooft. Ik kan ze missen als kiespijn….

   Like

 17. ojee, nee een bezoek aan de tandarts hoort hier ook niet tot een favoriet bezoek, wat een stress altijd
  (dat is vooral de schuld van de allereerste tandarts die ik als kind had, een echte beenhouwer)
  Hun weekend bespreken terwijl ze aan het werk zijn, dat maakte ik nog niet mee
  Vind ik eigenlijk niet kunnen, ze moeten zich concentreren
  Veranderen van huisdokter en tandarts wegens pensioen maakte ik vorig jaar mee en ja dat is even zoeken wie nog plaats heeft, vooral bij de tandarts, gelukkig is deze nieuwe even zacht en attent als de vorige (k ben er wel nog maar één keer geweest voor controle en wat oppervlakkig werk)
  Zo lastig als je 40 jaar bij dezelfde ging, vooral een huisarts kent je dan door en door , bij een nieuwe huisarts ben je een vreemde hé, dat is toch echt wennen
  Hopelijk valt je nieuwe dokter mee

  Geliked door 1 persoon

  1. Nieuwe ‘verzorgers’ vinden is inderdaad niet evident, iedereen lijkt overbevraagd. En na al die jaren raak je gehecht. Als kind had ook ik een echte beul.
   Dat praten over het WE terwijl ik lag af te zien met open mond vond ik eerlijk gezegd een gebrek aan respect. Maar ik kon er geen woord tussen wringen 😉

   Like

 18. Ocharme, ik weet wat het is, ook ik moest op zoek naar een nieuwe tandarts. In een groepspraktijk kon ik eindelijk terecht. Nog nooit heb ik schrik gehad van de tandarts, maar nu heb ik die wel gekregen. De Roemeense tandartsen was zo bot, ruw en onbeleefd… en ik werd angstig. Dat op mijn leeftijd! Het is zeker niet omdat ze me pijn deed of zo. Het heeft iets te maken met onmacht als je daar op die stoel ligt. Ze plaatste een klem op mijn mond dus ik kom geen weerwoord meer geven. Ik had geen verweer. Dat was het probleem. Gelukkig heb ik ondertussen iemand anders gevonden. Een vriendelijke tandarts die geen mondklem gebruikt.

  Geliked door 2 people

  1. Ik kreeg ook een mondklem en wist me geen raad. Herkenbaar. In stilte overweeg ik ook om terug op zoek te gaan, hij was me te radicaal. Mijn vorige was zo zalig voorzichtig. Maar het is geen senicure om iemand te vinden, iedereen is overbevraagd.

   Geliked door 2 people

 19. Ha! Mooi verhaal! En je kan weer nieuwe dingen ontdekken in de buurt. Ik voel met je mee hoor, een ontvreemde tand is geen pretje. Ik onderdruk nu de neiging om met mijn eigen gruwelverhalen te komen (niet dat er zoveel waren, behalve toen…. nee, ik vertel het niet) maar wat me in het bijzonder trof in je verhaal is de pratende tandarts en je kunt alleen maar luisteren. Mijn vorige tandarts, ik moest ook een nieuwe, was een heel stille man. Ik denk dat-ie erg verlegen was.Maar mijn mondhygiëniste is een kwebbeltante van heb ik jou daar. Ze vertelt van alles en is geestig bovendien. Ondertussen hakt ze, peutert, schuurt, gorgelt, freest, weet ik veel wat ze allemaal doet, en ik lig daar maar dom wat te grijnzen, als ik grijnzen kon. Ze hebben macht, de mondmensen, en volgens mij weten ze dat maar al te goed. 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Nu maak je me toch wel erg benieuwd, Peter, naar dat gruwelverhaal. Ik hou wel van enige spanning…..zolang het mezelf niet betreft 😉.
   Ik had grote moeite met hun WEverhalen over mijn mond heen. Het voelde toch aan als gebrek aan respect, terwijl ik daar half te sterven lag. .

   Geliked door 1 persoon

   1. Het is een beetje hetzelfde verhaal als dat met je tand. Mijn mondhygiëniste vond dat mijn laatste verstandskies eruit moest, want die hinderde bij het poetsen (!) Dus de tandarts aan het trekken. Spuitje, even wachten, fluitje van een cent. Mooi niet dus. Kromme wortel (hij heeft me het ivoor laten zien) die zo’n beetje de halve kaak in beslag nam, assistente erbij, kettingzaag, enfin, hij trok me, letterlijk, bijna van de ligbank af! Daarna wilde de pijn niet over gaan. Na een week toch maar eens gebeld. Meteen komen. ‘Ah, ik zie het al, beetje onrustig. (Onrustig is de lingo van artsen wanneer je op sterven ligt). Dus antibiotica, en na precies een week was de toestand tot rust gekomen. Ik zei tegen hem: Nooit trek jij nog een verstandskies van mij! Maar ja, dat kon ik makkelijk zeggen. 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Gruwelijk verhaal. Tanden kunnen artsen tot monsters maken. Ze bedoelen het nochtans goed. En niets zo pijnlijk als tandpijn. En….bevallingen😉

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.