Lente en feest

Lang geleden dat we nog een lentefeest genoten. De zomer kondigde zich zaterdag heet aan, in het zweet probeerde ik de voorgenomen klusjes rond te krijgen. De bedoeling was een paar dessertjes te maken voor zondag. Ik had totaal geen besef van de hitte van een zoet bakkend wafelijzer. Zweetdruppels en ijsblokjes zorgden voor een minimale verfrissing.

De kleinste kleinzoon wordt groot. Te snel. Hij houdt wel van een feestje en grotere broer mag mee feestvarken zijn, want zijn beurt is zomaar overgeslaan, je weet wel…..

Een toffe locatie met veel groen en afkoelende bomen beschermen tegen malse regenbuien. Mals klinkt te mals. De kinderen storen er zich niet aan, net als de honden. Een doorregend glaasje Cava lest net zo goed de dorst.

Ik herinner me mijn eerste communie, een groot feest in een mooi roze kleedje met witte sokken in even witte schoentjes. Het was opletten geblazen want wit moest wit blijven. Nu zie ik vooral voetbaltenuetjes in alle kleuren van de regenboog, veel spelende kinderen en uitgelaten honden. Ongedwongen babbels tussen de vele slaatjes en desserten, in alle smaken en calorieën. Iedereen is vrolijk en vrij, en dat zorgt voor leuke babbels met minstens even leuke mensen. Kinderen gaan op speurtocht door de zolderkamers, in een niet zo ver verleden het toevluchtsoord van echte broeders, met naamkaartjes op de deur als stille getuigen. Stoere oma moet helpen angst onderdrukken en mag voorop. We sluipen en kruipen, tot mijn slechte ik een luide ‘boe’ niet langer kan bedwingen en kinderen rillen en trillen. Daarna breekt de chaos los, groot en klein brullen tegen alles wat spannend oogt. Het hek is van de dam, met veel lawaai bannen we spoken en geesten.

We eindigen met een mooi symbool. De eigenaar van het vogelopvangcentrum en vriend van de zoon komt toe met grote kooien, gedragen door nieuwsgierige kinderhandjes. Wat zit erin? Horen ze daar geen gefladder? De vogeltjes krijgen vrijheid, na weken van intensieve verzorging. Uit het nest gevallen kleintjes komen op eigen vleugels te staan. De kinderen helpen hen, soms met bange hartjes, in de nieuwe vlucht. Een piepklein eekhoorntje is de kers op de taart, gered uit de handen van boze klauwen kan het nu zijn eigen boom uitkiezen. De keuze is vlug gemaakt. Hij lijkt vastberaden.

Klein wordt groot.

44 gedachten over “Lente en feest

 1. Hoop dat alle verzorgde vogels en eekhoorn het ook weer zullen redden als ze in vrijheid zijn. Het is goed werk wat ze doen daar bij de opvang en verdienen ook complimenten hiervoor. Had ook wel graag het kleine eekhoorntje gezien op een foto. Groetjes, Tine ditmaal van de natuur website van mij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat opvangcentrum levert prachtig werk. Ze krijgen veel dieren binnen en verzorgen ze tot ze weer alleen verder kunnen.

   Like

  1. De gevierde kleinzoon was die avond ziek geweest, wellicht van te intens beleven, en deze oma deed maar een half oogje dicht de volgende nacht😦

   Like

 2. Wat heb je het feest toch mooi beschreven. Het leek alsof ik erbij was. Het einde is een echte apotheose en staat symbolisch voor het uitvliegen van de jongeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie symbolische laatste alinea! Klein wordt groot en vliegt uit. Maar eerst onder oma’s veilige vleugels de spoken verdrijven. Er is volop tijd voor hen die nog van geen tijd weten. Gelukkig maar. Het besef komt altijd te vroeg.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo te horen was dat (bijna) in alle opzichten een heel geslaagd lentefeest. En al zou het voorgaande allemaal in het water zou zijn gevallen, dan zou dat feeërieke slot alles vast hebben goedgemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij de aanvang van het slot regende het en dat vond ik zoooo jammer, ik bad tot de weergoden en het klaarde uit. Die vogels hadden iets magisch én symbolisch.

   Like

 5. Ha ik had ook netjes een wit jurkje met een bloemenkransje in de haren 😉
  Oma was duidelijk de gangmaker daar…heerlijk kind zijn met de kinderen 🙂
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een mooi feest. Leuk voor klein en groot. En zoveel ontspannender dan in onze tijd toen we alleen maar braaf op een stoel mochten zitten.

  Geliked door 1 persoon

 7. een prachtig feestje na lange tijd was een ieder er wel aan toe
  ik was vorige week 2 dagen in een abdij , had ook graag op ontdekking uit gegaan , maar helaas mag dat niet

  Geliked door 1 persoon

   1. ja dat zeg je goed , het is er geheimzinnig , en deze is ook enorm groot , daar zou ik graag eens door willen dwalen , maar dat mag niet 😦

    Geliked door 1 persoon

 8. De tijd vliegt. Kleintjes worden heel rap groot. Hier is het jaren geleden dat er nog eens een communie. Lentefeesten hebben we hier niet gehad met zo’n katholieke familie in de buurt. Goed dat de kinderen zich konden uitleven.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.