Life all comes down to a few moments, this is one of them

De tijd vliegt snel, gebruik hem wel. Dé wijze raad van mijn moeder. Een cliché, maar oh zo waar. Ondertussen zit onze uitstap er weeral een week op. Vier fietsdagen Nederlands Limburg  stonden op het programma. Het beloofde geen denderend weer te worden, maar afzeggen was geen optie, nieuwe data zijn niet meer voorhanden, ondanks we alle vier de status van pensionado hebben bereikt.  Gewapend met regenjas, een paraplu die toch niet erg handig blijkt op de fiets en veel vervangkledij vertrekken we richting Tante Jet in Blitterswijck, waar een droog terras met zicht op de Maas en warme trui nog net lukt.

Drie veerboten en de fietsen varen en rijden ons doorheen het prachtige Maasduinengebied. De paarden in de enorme vlakte poseren dolgraag mee voor de foto. Drie man en een paardenkop op de zanderige heide.  Privacy naar onze vrienden toe verbiedt me deze beelden te publiceren, de knip-af-functie komt dus goed van pas. Jullie krijgen een ‘gekuiste versie’. Het paard weet van geen wijken, geniet ons dichte gezelschap graag.

Een onverwacht heerlijke thee-bloemen-tuin De Roode Vennen in Broekhuizen, verborgen tussen de lange grassen en struiken, trekt onze volle aandacht. De ‘unieke theebeleving’ is verrassend. Met kleine slokjes van puur genot slurp ik de Chai Tea Latte, een Indische thee van verkwikkende kruiden, vers bereid en afgewerkt met een scheutje gembersiroop. De quote op het theezakje met ‘Life all comes down to a few moments, this is one of them’ spreekt boekdelen. De compagnie laat zich niet verleiden, ondanks mijn lofzang, en houdt het bij een klassieke koffie. Moet je daarvoor een theetuin induiken?
We fietsen langs Acren en zijn kasteeltuinen. Tijdsgebrek en honger verhinderen een bezoek. Enkel voor de sanitaire stop is heel even kans. Achter de gesloten poort zien we nog een glimp van de tuin in Lottum, het Rozendorp waar prachtige bloemen onze ogen en neus strelen.

De volgende dag valt letterlijk in het beloofde water. Hooguit tien km fietsen we droog langs de Maas van Steyl naar Venlo. Steyl is een heel mooi kloosterstadje. De sobere Sint Michaël, pure stijl in Steyl, biedt troost én bescherming tegen opdringerige druppels. Tussen de buien door besluiten we toch om ons programma af te werken. De toffe botanische Jochumhof is dit waard. Langs kleine paden stappen we doorheen een beheersbare verwildering met prachtige bloemen, heesters en bomen. Sommige mensen noemen het ‘een rommelig geheel’, maar wij snuisteren er ontspannen, ontdekken bloemen met originele namen, die we even vlot weer vergeten. De overnachting in Oolderhof in Herten bij Roermond blijkt een goede keuze. Een klein appartementje zonder nachtelijk lawaai waar je noch moet koken, noch afwassen is altijd welkom op vakantie. Manlief snurkt er dus zalig op los.

De rit naar Roermond verloopt droog. De kathedraal getuigt van rijke pracht en het koor in het cursaal zorgt voor een stemmige sfeer. De inktzwarte lucht en de regenradar verwittigen voor een pittige plensbui. Hoognodig tijd dus voor een stuk aardbeientaart onder een groot tentzeil, dat blijkbaar een stevige portie nattigheid gemakkelijk trotseert. Het voelt vreemd aan, een spie taart om elf uur in de ochtend, maar volgens de Hollandse schone dochter niet vreemd in Nederland. Het smaakt zelfs naar meer, maar we hebben karakter. Het terras geeft zicht op het draaiend platform met beeldenspel, dat de show steelt op het uur, bovenop het stadshuis. De figuurtjes van Nicolas van Ronkenstein zijn de bouwmeester, de kleermaker, de nar, de papierschepper, de bisschop, de orgeldraaier, de smid en de vorstin met een verwijzing naar de historie van Roermond. De 49 klokken tellende beiaard klinkt als een vrolijke broeder Jacob.

Onderweg naar het witte stadje Thorn, rijden we langs de sluis Heel, waar net een immense containerboot en een grote boot boordevol oud ijzer, blinkend als zilver in de opgedoken zon,  wachten op het stijgende water. Indrukwekkend in die vrij nauwe doorgang.  
De oude kern van het witte stadje Thorn is een beschermd stadsgezicht, een overblijfsel van het vroegere gelijknamige miniatuur vorstendom. We parkeren onze e-bikes veilig met de nodige sloten aan elkaar vast. Het is er vrij druk. Terwijl wij ontspannen een ijsje genieten, worden de (afneembare, maar daar waren de eigenaars zich niet van bewust) fietscomputers van onze vrienden gesaboteerd. Wie haalt dit toch in zijn hoofd? Er wachten hen 20 zware kms zonder ondersteuning en de wind op kop. Wij zorgen voor morele steun en soms een flink duwtje in de rug. De laatste fietsdag krijgt zo een klein zwart randje en vraagt om extra kosten.

Maar het was leuk en verrassend. We wennen nu weer volop aan de droge zonnige dagen en verdiende fietsrust, alhoewel…..

75 gedachten over “Life all comes down to a few moments, this is one of them

 1. Wat een mooie tocht hebben jullie gemaakt en daarbij ook veel gezien weer. Wel heel triest dat men de fietscomputers onklaar hadden gemaakt. Vast lui die jaloers zijn dat zij niet zo een fiets niet hebben. Je hoort het steeds vaker want ook de accu’s zijn heel vaak het doelwit. Helaas dus flink trappen voor je vrienden en viel vast niet mee als je ondersteuning bent gewend. Hoop niet dat ik in de spam zit anders maar nakijken (instellingen) waarom mensen in de spam komen. In elk geval doe ik je hierbij ook de groetjes en gelukkig niet meer zo warm want kon daar niet goed tegen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Naar de hitte van gisteren heb ik ook geen heimwee. Dan kom je eigenlijk tot niets. Vandaag met wat wind en een buitje was het veel aangenamer.
   Bezit van een ander wegnemen, dat begrijp je toch niet …..

   Like

 2. Het is maar goed dat wij niet kunnen bepalen hoe het weer zich gedraagt 🙂

  Wat de ‘kuising’ van de foto’s betreft… je kunt ook gewoon een hartje ofzo op het hoofd van de persoon naast je plakken hè ipv de foto te verknippen.

  Maar goed, jullie hebben weer veel km’s in de benen en veel gezien en plezier gehad, dat telt dus je moeder heeft haar zin gekregen, je hebt haar advies opgevolgd en de tijd welbesteed.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi verslag
  En een toffe quote op het theezakje
  In Steyl ben ik weleens geweest als kind
  Mijn grootoom was daar nadat hij uit LatijnsAmerika teruggekomen was als missionaris en met pensioen was.
  Weet er niet meer veel van behalve de tuinen waar we zaten met hem

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, iemand vertelde ons dat die vele kloosters waren bewoond door gepensioneerden die als missionaris waren vertrokken. Wij zagen daar twee tuinen, wellicht zat je dus ooit in één van die twee.

   Geliked door 1 persoon

 4. Karakter hoor, om de regen geen spelbreker te laten zijn. Inderdaad is het hier redelijk normaal om in de ochtend een punt gebak bij de koffie te nemen. Heel handig is het niet , ik doe het dus niet vaak, omdat je dan op lunchtijd geen trek hebt. Maar ja, in Limburg is het gebak onweerstáánbaar.
  Wat érg toch dat men tegenwoordig nergens af kan blijven en gewoon pakken wat ze kunnen gebruiken. Zo’n schaduw over een leuk tripje.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die gewoonte om in de voormiddag koffie met taart te genieten zou ik wel kunnen wennen. De lunch sla ik dan met plezier over. Die aardbeientaart was heeeeeerlijk. Er waren ook veel fruitvlaaien.

   Like

 5. Mooie tocht, ondanks de regen! Veel plekken zijn me bekend, alleen in de kasteeltuinen in Arcen was ik nog nooit. Ik sluit mijn fiets altijd goed af met een dikke ketting, pak ook altijd de fietscomputer mee, maar toch denk ik erover om de fiets alleen nog op bewaakte fietsstallingen te zetten. Dieven zijn zó gehaaid ….

  Geliked door 1 persoon

 6. paardje wist dat het goed volk was, zo tof dat hij even kwam snuffelen
  de theetuin had ik wel even willen zien, lijkt me iets romantisch
  zo erg van die sabotage, kunnen ze nu eens nooit iemand z’n gerief gerust laten
  Dagen met regen maar deze week kunnen jullie al zeker goed opdrogen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Hopelijk verdrogen we deze week niet😉. Die theetuin was pure romantiek in een bloemerige omgeving en met heel vriendelijke bediening.

   Like

 7. Zoals je daar met dat paardje op de foto staat, is duidelijk dat je nog even moest wennen, laten we het daar maar op houden. Het is overigens echt maar een klein paardje. Als je nog eens in de buurt bent, moet je eens naast een Fries paard gaan staan. Dan heb je het echt over een paard van formaat.
  Maar wat jammer dat jullie fietsvakantie goeddeels in het water viel en dat jullie vrienden het slachtoffer werden van vandalisme. Toch heb ik de indruk dat het al met al wel weer een geslaagd uitje was.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo klein vond ik het paard niet echt. Misschien heb ik wat wantrouwen tegenover paarden, terwijl ze eigenlijk best wel vriendelijk waren. Maar op een plakkaat buiten het domein stond dat we minstens 10 meter afstand moesten houden van de dieren, dit had argwaan bij me opgewekt, en komt dat dier niet op 10 Cm van me😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Jouw altijd vriendelijke uitstraling zal onweerstaanbaar geweest zijn voor het edele dier. 🙂
    Maar ik begrijp het wel, als je geen paarden gewend bent, dan lijkt ook dit paardje al een erg groot dier.

    Geliked door 1 persoon

 8. Moedig, om het slechte weer te trotseren. Bah, bah, bah van de sabotage. Waarom toch?
  Mocht je nog eens daar in de buurt zijn, toch de Kasteeltuin van Arcen eens bezoeken. Was een van de laatste uitstappen die ik met mijn moeder deed.

  Geliked door 1 persoon

 9. Vorig jaar om deze tijd was het heel ander weer. Wij fietsten toen op de Maasroute. Veel van de door jou genoemde plaatsen maken herinneringen los. Jij hebt weer nieuwe herinneringen gemaakt. Leuk om je belevenissen te lezen al had ik je meer ☀️ toegewenst.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn dat je veel kon herkennen. Wij waren van tevoren niet zo gerust in de omgeving, we vreesden te weinig uitdaging, maar de streek was echt heel mooi. Duinen en water.

   Geliked door 1 persoon

 10. Sneu van de gesaboteerde (dus niet gestolen maar vernielde?) fietscomputers. Zelf geen elektrische fietsbezitter zou ik er niet aan hebben gedacht dat zo’n ding stuk kan, of eraf. En dat nog wel in het stadje met de lelieblanke ziel. Zo zie je maar weer. Maar verder een fijne uitstap, zo te lezen. De Maasvallei, mooie bestemming! Nu eens geen heuvels maar Arcen, Heel, het, vind ik, verrassend aardige Roermond. Op de foto lijkt het paard iets te opdringerig. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Zij wisten ook niet dat de fietscomputers eraf konden. Nu zullen ze beter opletten.
   Dat paard was niet ‘iets te opdringerige, maar heel opdringerig. Het duwde voortdurend zijn kop tegen mijn hoofd, achteraf besefte ik dat het een blijk van vriendschap was, maar ik was niet echt op mijn gemak.

   Geliked door 1 persoon

 11. Een spie taart om elf uur… dat deed mijn moeder, elke dag! En daarna een uur in fiks tempo wandelen, vanwege de calorietjes. Ik ben ermee opgegroeid dus… Heerlijk verslag van een paar fijne dagen, wat kun je dit toch goed. Ik fietste even met je mee, en genoot van de thee met gembersiroop, mmmm.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat paard duwde zijn kop steeds tegen mijn hoofd, in het begin was ik echt op mijn ongemak, tot duidelijk werd dat het vriendschappelijk was😉

   Geliked door 1 persoon

 12. Bah, mensen die niet van andermans eigendom kunnen blijven! Mijn fietscomputer staat ook vast. Ik ken mezelf, ik zou die de helft van de keren vergeten meenemen bij een stop.
  Mooi verslag, ik zoek de plaatsen eens op, want ik wil ook nog gaan fietsen in Nederland deze zomer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je begrijpt toch soms niet waar mensen zich mee bezig houden..
   Mijn man denkt er wel altijd aan om de fietscomputer eraf te halen, die van mij staat gelukkig vast.
   In Nederland is het fijn fietsen met mooie fietspaden en geen te grote hellingen

   Like

  1. Oei ik viste je op uit de spam. 😦
   Blij dat het de derde keer lukte en ik zo zelf aan de spam dacht.
   Sorry hoor, want je reactie is voor mij zeker belangrijk 👍

   Like

 13. Wat een heerlijk verslag van een paar fijne dagen. Dat jullie de tijd goed gebruokt hebben stast als een paal boven het verl gevallen hemelwater. De blauw/witte klokkentorens zijn prachtig!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.