Terug naar school

Het is stil in huis, de terrasdeuren staan nog steeds wagenwijd open, een gewone avond in mei. Het is vroeg-zomer, al vele weken lang. Manlief ‘verkiest’ een nachtje kliniek, zijn slaappatroon wordt getest, beetje onlogisch want hij is de goede slaper hier thuis. Maar de adem stokt soms, dan wil je zekerheid. Eindelijk vind ik dus wat tijd om te schrijven, de dagen zijn (te) druk bezet. Het goede weer, de vele gidsbeurten, leuke terrassen, uitjes plannen en uitdokteren, fietstochtjes en kinderoppas zorgen voor flink gevulde weken.

Mijn huistaak schreeuwt om aandacht. Huistaak? Hoort dat niet tot de VVT (voltooid verleden tijd)? Verbeterwerk hoorde vele jaren lang tot mijn kerntaak, nu zit ik langs de andere kant van de lessenaar. Met veel plezier.

In 2015 komt bij Hilde Ingels, freelancejournalist, het idee op om mensen die dit willen een neergeschreven einde-levens-verhaal aan te bieden. Met de nadruk op géén levens-einde-verhaal!
Het gaat om ‘Afscheid dat verbindt’, afscheid moeten nemen en toch verbinding maken met de na-kroost. Geen lichte materie.
Ze noemt haar project Amfora. Een amfoor is een kruik met twee oren waar rijke producten als wijn, olie of graan in werden bewaard, toevallig hebben we er hier meerdere in huis staan. Dit woord staat symbool voor het rijke leven van elk individu.
In de loop van de tijd werd de vraag naar neergeschreven verhalen bij zieke en oudere mensen groter en sindsdien geeft ze trainingen zodat meerdere vrijwilligers het mooie project kunnen helpen waar maken.
https://amfora.be/wat-is-amfora/

Via een aanbod van Samana kan ik deze lessen volgen. “Samana is een vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers“.
Samana als samenvoegen van samen en mana, dat kracht betekent.

De volledige-dag-trainingen gaan door in het prachtige Sint-Baafshuis in Gent. We leren op een goede manier interviewen, journalistiek schrijven en technieken beheersen om het vertrouwen van de mensen te winnen.

Het geheel begint met een interview van maximum één uur bij de persoon die er nood aan heeft en erom vraagt, en blijkbaar wordt die vraag steeds groter. Zieke mensen blikken aan de hand van door ons gestelde vragen terug op hun leven, zij vertellen, wij noteren en vertalen het persoonlijke verhaal in mooie zinnen (we doen ons best toch). Het geheel wordt verwerkt in een boekje dat mensen kunnen nalaten voor de achterblijvers.
Reeds vele jaren volg ik de website van Amfora, ik vind het een mooi en zinvol project. Nu maak ik er werk van en wil graag een eigen kiezelsteentje bijdragen.

De voorbije 2 trainings-dinsdagen waren vrij zwaar en vroegen veel concentratie, nog drie volgen. Er wordt heel veel informatie gegeven op korte tijd, de dag vliegt om. Onze schrijfstijl moet aan veel voorwaarden voldoen. Mijn eigen-vrije-blog-stijl is geen optie. De knepen van het journalistiek schrijven worden aangeleerd. Leestekens op de juiste plaats, niet teveel en niet te weinig, korte zinnen (niet direct mijn dada, het is wennen), correcte spaties, uit het hart en niet te zwaar, spreektaal in vloeiende zinnen omvormen tot een vlotte schrijftaal.

Er hoort huiswerk bij.
Mijn eerste interview was bij een jonge vrouw met een passie, ik vroeg amper een kwartiertje van haar tijd. Het verwerken eiste meer. De tweede keer ging ik langs bij een lieve vriendin die met een pittige kankerdiagnose een moeilijke tijd door spartelde. Het schrijven duurde vrij lang, maar ik heb er een tevreden gevoel aan overgehouden, net als de lesgeefster. Het geeft voldoening én motivatie om door te zetten.
Eens ‘gediplomeerd’ wil ik daar graag meer tijd voor vrijmaken met Samana als tussenpersoon.

Het Sint-Baafshuis, in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal, is een prachtig historisch pand, waar vroeger vele seminaristen en studenten van ‘Klein Bavo’ les volgden. De geschiedenis gaat terug tot de zestiende eeuw. Wie interesse heeft wijs ik graag de weg naar Google.

In het statige ossenbloedrode gebouw ga ik dus terug naar school……

58 gedachten over “Terug naar school

 1. Van mijn dochter kreeg ik een boek om zelf in te schrijven over alle levensfasen. Leuk om te doen en er foto’s bij te verzamelen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelf heb ik altijd zeer waardevolle gesprekken met mijn ouders gehad, ook in hun laatste levensfase. Ik maakte zelf na hun overlijden van ieder een herinneringsalbum met dierbare foto’s en teksten. Het maken was het verwerken van verdriet en nu mag ik daar nog steeds heel graag in kijken. Zelf probeer ik bij leven in de gesprekken met onze kinderen dieper te gaan dan de gewone koetjes en kalfjes. het leuke is dat er soms tijdens de maaltijd er een gesprek ontstaat over wensen die wij hebben. Lijkt zwaar, maar is het absoluut niet. Er kwam al veel langs, het geeft ruimte aan heel veel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Als je dit zelf kan waarmaken, is dat prachtig natuurlijk en zeker te verkiezen. Mensen die om schrijfhulp vragen zullen wellicht die mogelijkheid niet hebben. Voor hen doen we het dus.

   Geliked door 1 persoon

 3. niet eenvoudig om terug les te volgen
  dan heb je goede concentratie nodig
  maar wel een boeiend iets wat je doet
  heel veel succes

  Geliked door 1 persoon

 4. Wow Lieve, wat een fantastisch initiatief en wat een rijkdom aan verhalen zal dat geven, maar zeker ook aan ervaringen en liefde. Het is altijd wennen als de vrije stijl in regels wordt gegoten. Maar uiteindelijk zal het nog meer rendement opleveren. Daarnaast blijf ik uitkijken naar je blogs. Als er nog tijd over is. Heel veel liefs en veel ontmoetingen wens ik je toe. ❤️🍀🌈

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een goed project! Dat het niet meevalt geloof ik meteen. Interviewen is een kunde en het vertelde goed vorm geven in taal is zeker ook een kunde. Gelukkig kan je al heel goed schrijven! Een fijne manier om iets te doen voor mensen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik begrijp je perfect. De taal vlot beheersen is heel belangrijk om goed te communiceren. En Deens kan je ook niet vergelijken met Engels of Frans.

  Geliked door 1 persoon

 7. Op deze manier verbindend schrijven met de nakroost of wie dan ook… het lijkt me iets wat heel goed bij jou past! Mooi initiatief! En ik hoop dat de diagnose bij manlief zodanig meevalt, dat er een (makkelijke) oplossing is. Mijn oudste bonuszoon heeft slaap-apneu, was daardoor erg vermoeid omdat hij ’s nachts nooit goed doorsliep (door die stokkende adem). Sterkte voor hem, en ook voor jou!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind het een mooi project en ben alvast blij dat ik eraan kan mee doen. Zou iets voor jou zijn als journaliste?
   Het duurt nog 8 weken eer mijn man meer weet😦

   Geliked door 1 persoon

   1. Oei, da’s lang wachten!
    En ja: ik zou dolgraag aan een dergelijk project meedoen. Maar: mijn Deens zal nooit mijn Nederlands kunnen evenaren… Dit zijn van die dingetjes, redenen, waarom ik soms een steekje van spijt voel dat ik verhuisd ben naar een niet-Nederlandstalig land… Die taal hier… het blijft een handicap hoor.

    Geliked door 1 persoon

 8. Wat een schitterend initiatief… hartverwarmend en ontroerend. Voor alle betrokkenen, op alle niveaus… zingeving puur en voor zover ik je inmiddels ken lijkt het mij dat dit jou past als een 2e huid… Geniet er dus maar lekker van!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een fijne reactie Melody. Het is nog wat afwachten, maar ik hoop dat het mijn ding mag worden. De ander gelukkig maken geeft energie. Dat ken jij als geen ander.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik hoop toch alvast iets te kunnen betekenen in het leven van sommige mensen. Ik dacht dat jij in de zorg werkt? Amfora heeft jullie nog niet bereikt?

   Like

 9. Dat klinkt vrij heftig. En vooral heel nobel om te doen. Jouw schrijven lezen, brengt alvast wat rust in een drukke kop en dat op zich al relativeert veel. Veel succes met de verdere opleiding en met de verhalen die je schrijft. Je doet de mensen zeer eer aan

  Geliked door 1 persoon

 10. Wat een mooi project is dat. Niet iedereen kan immers goed verwoorden wat hij/zij wil achterlaten voor wie hen lief is.
  Zo waardevol dat jij daar een schakel wil in zijn.

  Geliked door 1 persoon

 11. Amai lieve Oma, dat is echt iets op je lijf geschreven. Wat ga jij dat goed doen. Ik hoop alleen dat de verhalen niet te veel in je hoofd zullen blijven zitten. Maar ik vind het heel knap van je dat jij dit doet. Dikke duim hoor. Yes you can.

  Geliked door 1 persoon

  1. We leerden in de les ook hoe we mentaal kunnen afstand nemen van het persoonlijke verhaal. Via onze vraagstelling zou dat perfect moeten lukken.

   Like

 12. Wat een mooi initiatief dan Amfora. Heel mooi werk maar zeker niet makkelijk. Zal ook niet meevallen om jezelf een iets andere schrijfstijl aan te leren.
  Het slaaponderzoek van je man kon wel eens op “abneu’s” wijzen. Dat komt vrij vaak voor in verschillende gradaties. Henk had het ook en wat mij opviel was dat hij er er het meest last van had wanneer hij zich te moe maakte. Zodra hij later op de middag een dut ging doen ging het veel beter . Het zou natuurlijk kunnen dat de té diepe slaap door vermoeidheid van invloed is.
  Maar die ademstops maken hem dan weer wakker, waardoor hij slechter slaapt en overdag moe is en zo draai je in een kringetje rond.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben wel benieuwd naar het resultaat. Het geeft een vreemd gevoel nu als ik denk aan al die draadjes die nu volop meten.

   Like

 13. Daar heb je d’r weer eentje … zo’n pensionado die het nog drukker heeft dan op haar werk. 🙂
  Maar wat heb je er een prachtige nieuwe klus bij gekregen. Mooi en dankbaar werk, maar ook pittig! Naar aanleiding van het overlijden van mijn vader in ’95, heb ik ook een informatief gesprek over dat werk gehad. Indertijd beschikte ik wel over de benodigde vaardigheden, nu zou ik het niet meer voor elkaar krijgen.
  Ik wens je heel veel succes met het vervolg hiervan

  Geliked door 1 persoon

 14. Nalaten en verwerken ineen en jij bent daar een schakel in – je nog bekwamend – terwijl er ook veel in je eigen leven is met verhuizende kinderen en gezondheidszaken van jezelf en je man. Bijzonder!

  Geliked door 1 persoon

 15. Het mooie gebouw herken ik meteen! Wat een zinvolle tijdsbesteding. Dat zou mij ook aanspreken, mocht ik in pensioen zijn. Je doet iets wat je graag doet én je betekent tegelijk zoveel voor iemand anders. Je hebt het ook zo mooi beschreven.
  Ik wens het beste voor Opabaard. Hopelijk valt het resultaat mee.🙏🏻

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.