South West England

Dikke winterjas, reserve warme herfstjas, flink waterdicht gespoten schoenen, paraplu, fleecen trui, regenbroek en Kway, spelletjes en dikke leesboeken liggen opgestapeld in de auto, want we trekken naar het land van de regen. Maar het mag, we hebben er zin in én de slaapplaatsen zijn gereserveerd.

Hoewel het windstil is wankel ik op de boot van leuning tot leuning.

In Engeland is alles dwars, het links rijden valt best mee (zegt zij die het stuur er nooit in handen heeft genomen), de warmwaterkraan draait averechts, een middagmaal als English breakfast, de tijd keert een uur terug, kilometers worden mijlen en Euro’s ponden, gelukkig heeft zoonlief alternatieve stopcontacten mee, op gevaar af dat manlief als bosaap de grens terug oversteekt.

Het voelt een beetje als een afscheidsreis van zoon en schone dochter, die in augustus richting Vancouver verdwijnen, ‘amper’ 10 vlieguren ver.
Dubbeldik genieten van elke seconde samen is dé boodschap.

Slapen doen we in vaak eeuwenoude pubs en B&B’s. Elke nacht en ochtend opnieuw laten we ons verrassen en verwennen. Eén B&B Westerley County House steekt er met kop en schouders bovenuit, we krijgen naast slaap- en badkamer ook een gezellige loungeruimte met bloemrijke tuin en vergezicht om u tegen te zeggen. Hond Beer heeft er twee vriendjes én de tijd van zijn leven.

Op het programma staat een rondrit doorheen South-West-England.
Wandelen, flink puffen bij stijgen en dalen, 25 % is er niet ongewoon, de nodige hoogtemeters overwinnen en dat heerlijk trotse gevoel als beloning!, proberen tempo houden met de jonge mensen, we willen vooral niet onderdoen, maar doen het dus wel, zoon is soms broodnodig als wandelstok bij het afdalen via losliggende stenen en schoenen zonder ribbels, veel te veel eten, het wonderlijk magere gevoel tussen de Engelsen doet deugd, uitzichten en zon genieten, hoogtevrees beheersen bij steile kliffen en zee in de verre diepte, Engelse tuinen, wilde paarden en heel veel schapen, die moederlijk voor hun lammetjes zorgen.

We stappen doorheen de Hothfield Heathlands, waar moerassen, heide, bossen, heel erg stoere bomen en geelkleurende gaspeldoorn elkaar afwisselen.
De South Downs en het Exmoor National Park zijn flink heuvelachtig en de zon helpt zweten.
Waar, oh waar zijn zonnebril en -créme? Compleet vergeten, flink verbrand dus, niet goed bezig, maar toch fijn.
De Ardennen in het kwadraat, heel uitgestrekt. Stonehenge vraagt een grote file en veel geld, het zicht vanop de straat is voldoende indrukwekkend.
We rijden door smalle straatjes met claustrofobisch hoge hagen, een tegenligger betekent minstens 500 meter in achteruitstand, tractoren zorgen voor de nodige (in)spanning.
Maar de auto komt er ongehavend doorheen, goede chauffeur toch?

De romantische Docton Mill Garden in North Devon ligt idyllisch op verschillende niveau’s en belooft de beste cream tea in de omgeving. De homemade Devon Scones met delicious clotted cream and fine jam worden uitgetest en superheerlijk bevonden. Van daaruit vertrekt een modderig, no problem?!, pad naar de Speke Mill Mouth waterval op de Brownspear Cliff in de mist, scary and eary, maar de mist trekt met vlagen op en toont zijn spectacular view! Hond en jongeren dalen af naar de zee, wij blijven veilig boven en volgen, beetje angstig, drie dalende stipjes.

In Fowey doen we de hall Walk to Polruan wandeling. Machtig uitzicht vanop hoogte op het water en het volledig witte stadje, dat schittert en weerkaatst in de zon.
We volgen de weg naar de hemel vol witte sleutelbloemen.
Zoon en planten zijn de beste combi, ik leer veel bij en vergeet nog meer. We zullen het maar op het generatieverschil steken….

Het Eden project is een botanische tuin in Cornwall, waar biomen van het tropische regenwoud en het mediterane klimaat aanwezig zijn. Best wel een leerrijke ervaring over de variërende plantengroei op onze planeet. Boeiend, maar achteraf gezien te duur, de enige optie is inkom betalen voor een heel jaar vrij bezoek, niet direct onze bedoeling, maar het project steunen in combinatie met de naderende verjaardag van de zoon overtuigen.

Het nationaal Park Dartmoor is ruig met grote rotsblokken en immense heidegebieden, we stappen er dwars doorheen, 360 graden rondom Moor en granietstenen, soms zelfs weinig geërodeerd. Het gebied is vereeuwigd in het boek ‘The Hound of the Baskervilles’ van Sir Arthur Conan Doyle, één van de verhalen over Sherlock Holmes. Middenin de donkere heide voelen we het bevreemdend goed aan.

In het chamante Lime Regis, een actief vissersdorp aan de mooie Jurassic Coast, is het (te) druk op Paaszondag, kinderen spelen op het kei-harde strand, mensen schuifelen geduldig aan voor een ijsje.
Is not our cup of tea for this moment. Maar hogerop is het heerlijk rustig tussen de vele bloesembomen als stille getuigen van overleden inwoners.

Zoon en schone dochter hebben de reis volledig uitgestippeld, wij ‘moesten’ enkel maar genieten, we ervaarden, bepraatten, ontdekten nog z.o.v.e.e.l meer.
Juist geteld 216 foto’s staan op de camera, het wordt een moeilijke keuze nu…..
Hond Beer heeft de poten van onder zijn lijf gelopen. Hij en ik, we bouwden een speciale familieband op, ik zal hem missen, net zoals de kinderen.
Nog even niet vooruit denken, we deinen dankbaar mee op de golven van schitterende dagen.

Machtig gevoel van vrijheid

Oh ja, ik heb de zon zien zakken in de zee.

En nog een oude Engelse telefooncel als toemaatje.

66 gedachten over “South West England

 1. Dat klinkt als een heerlijke en onvergetelijke reis! Het zijn ook prachtige gebieden waardoorheen je bent gereisd. De eerste keer dat ik daar kwam, kon ik mijn ogen niet geloven. Inderdaad, net als jij, voorbereid op regen, en we kregen tropische toestanden. Fijn dat ik in gedachten even met je mee kon reizen, voor mij een fijne ‘trip down memory lane’!

  Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk. Ik herken wat flarden van een reis heel lang geleden in die regio.
  Mooi beschreven, mooie foto’s. Deel er nog maar wat, als je wil, ik kijk en lees graag mee… 🙂
  Hopelijk went het hier thuis weer, want het lijkt me een intense en prachtige vakantie geweest te zijn.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, dat mooie weer helpt om vrede te hebben met weer thuis zijn 🙂
    Hoe gaat het met je corona nasleep?
    Bij mij begint het eindelijk deftig te beteren. Mijn coronahoest (vreselijk) triggerde mijn allergiehoest getriggerd, en die moet weer bedaren.

    Geliked door 1 persoon

 3. Een boeiende en avontuurlijke vakantie hadden jullie
  en dat samen met het koppel en hond die bijna vertrekken dat kan het alleen maar hartverwarmend gemaakt hebben
  Ooit in een ver verleden bezocht ik meerdere plaatsen in Wales

  Geliked door 1 persoon

 4. Samen op pad met zoon en schoondochter. Nog even van en met elkaar genieten.
  Heerlijk vind ik dat voor jullie en die zon kwam toch wel weer uit het water mag ik hopen 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

  1. Nog ‘even’ van elkaar genieten, het zal me zwaar vallen. Maar het is hun leven, belangrijk is dat zij gelukkig zijn in wat ze kiezen. Kinderen moet je loslaten.
   En ja hoor, vandaag kwam de zon weer trouw op en kon ik op Belgische bodem genieten van de was en plas.

   Geliked door 1 persoon

 5. O ja, dan is thuiskomen éven leeg en stil natuurlijk. Maar ook goed want na al die vermoeiende dagen zal wat rust zeker van pas komen. Wat een prachtig reisverslag van een mooie vakantie.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben even Fowey en Lime Regis gaan opzoeken. Ik ben er ook ooit geweest, maar ook nog op veel meer plekken in die streek dat ik niet meer wist hoe het daar uitzag.
  Natuurlijk gaat het moeilijk zijn als de kinderen ver weg gaan zitten, maar deze herinneringen pakken ze jullie toch niet meer af.

  Geliked door 1 persoon

 7. Een prachtig verslag van een prachtige maar ook, proef ik uit je woorden, een beetje een emotionele reis. Ik ken het gebied waar je geweest bent een beetje. Het is er schitterend, ruig, afgelegen, spookachtig bij mist, een en al kleur as de zon zich laat zien. Die kust! Na je woorden krijg ik zin om weer naar Engeland te gaan. Het is een raar land met rare mensen, maar heerlijk om er te zijn. Ik ben blij voor jullie dat jullie dit samen hebben kunnen doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vond de mensen daar vooral héél vriendelijk. Overal waren we welkom en werden we spontaan aangesproken. Dat raakte me echt.
   Spookachtig in de mist zijn de juiste woorden. Het had echt iets als in de film. Het hoorde er gewoon bij. Maar de zon maakt dan alles weer lieflijk.

   Geliked door 1 persoon

 8. Wat een prachtig reisverslag, heb genoten van je reis reportage.
  Roept herinneringen op aan een reis wel 30 jaar geleden waar we overnachtten in een bijzonder mooi Downtown Abbey kasteel met onze eigen headbutler Jonathan

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een geweldig mooi stukje literatuur , alsof het uit een reisbijbel komt. Het doet me instant verlangen om deze reis ook eens te doen. Het verwondert me wel dat de hond mee mocht. Ik dacht dat ze een hele tijd in quarantaine moesten voor ze Engeland binnen mogen.
  Ik voel ook je moederlijke onrust bij het nakende vertrek naar Canada. Als het een kleine troost kan zijn, het went wel. Maar goed ik zien natuurlijk minstens 1 keer op een jaar. Ik hoop dat jullie dat ook kunnen. En gelukkig is er internet. Dat maakt toch heel veel goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor de steun ivm Canada. Jij spreekt uit ondervinding.
   Honden hoeven niet in quarantaine die van ons toch niet😉.
   Literatuur is wel overdreven, maar ik wilde wel wat herinneringen opschrijven, omdat ze anders te snel vervagen.

   Like

 10. Wat heerlijk om te lezen! En vooral om te beleven, dat kan ik mij voorstellen. Genieten in het moment van je familie en het mooie Engeland. Neen, nog even niet vooruit denken. Het is goed, het komt goed.
  Had je een paspoort voor Engeland nodig? Ik ben met mijn aanvraag bezig want ik hen ook zin in zo’n trip!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja je hebt voor Engeland een paspoort nodig. Best intijds aanvragen, want duurde hier wel even. Engeland heeft veel moois te bieden, we waren er al meerdere keren, telkens een andere streek. Maar dit mooie weer kregen we nog niet cadeau.

   Geliked door 1 persoon

 11. Een reisje met een bedrukt kantje maar zo mooi om te lezen. Prachtig verslag, je kan het goed resumeren! Schitterend! Hoop nog wat van die foto’s te zien te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Jullie hebben heel veel gereden en gezien. Wij waren ooit in Cornwall een week in de buurt van Newqay en daarna naar Wales. Ik vind de mensen zo vriendelijk in het VK. Ik hoop dat je nog wat van die foto’s gaat plaatsen. Maar je hebt al wel een prachtige beschrijving gemaakt van je avontuur.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat was ik inderdaad vergeten te schrijven, de mensen zijn daar ongelooflijk vriendelijk en sociaal. Dat trof me echt.
   Wales hopen we ook nog eens te doen. Cornwall is heel mooi.

   Geliked door 1 persoon

    1. Dank je dat ik hier mocht meegenieten van je driedelig schrijven. Jij, jullie deden grote inspannende wandelingen! Wat een pracht aan foto’s. De natuur is zoooo indrukwekkend. Die maakt me telkens opnieuw zo blij en dankbaar.

     Like

   1. Gelukkig! Wij hebben jaren geleden een tuinen-reisje gedaan in Z-O Engeland en geen droog moment gehad. Triest hoor want ook daar is het heel mooi.

    Like

  1. Ik kan de streek alleen maar sterk aanraden.
   Mijn blog is gratis, dus ik beperk de foto’s. En dan neem ik nog niet eens de meest specifieke natuur. Mijn schrijven is maar een tipje naar….

   Like

 13. Zo te lezen was het een mooie, intensieve, gezellige en (ont)spannende week. Afgaand op je beschrijving van de omstandigheden, lijkt de klimaatverandering Good Old England ook bereikt te hebben.
  Vooral de landschappen zijn ongetwijfeld prachtig geweest. Mooi dat jullie Stonehenge ook nog even hebben aangedaan. Dat is nog altijd een fascinerend geheel. Maar ook Dartmoor moet erg mooi zijn. In mijn tienerjaren heb een filmuitvoering van ‘The Hound of the Baskervilles’ gezien, die me nog heel lang is bijgebleven.
  Prachtig allemaal! En dan kom jij met – slechts – 216 foto’s thuis. Ik had er alleen van de ijsvogels vorige week al 136. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Oei, ik kom er maar magertjes uit dus :-(. Jij bent natuurlijk fotograaf. Ik ben amateur.
   Maar ik neem foto’s met de smartphone, en eigenlijk geeft dat zelden de prachtige werkelijkheid weer. Ik kan geen 3D in beeld brengen en dat is jammer.
   De streek is in één woord gezegd indrukwekkend. Ik hou wel van een heuvelachtig gebied zolang ik er niet moet door fietsen. We hadden ook een heel gevarieerde vakantie, kliffen, ruwe en zachte heuvels, zee, groen, veel bloemen, wat cultuur, ….
   De bootrit met de duizelingen had ik er graag voor over.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het was maar een geintje van die foto’s hoor. Jij bent net wat vaardiger met woorden, ik met mijn fotocamera. 🙂
    Het was een geslaagde vakantie, dat proef ik aan alles, en daar gaat het uiteindelijk om. Dat heuvelachtige ligt mij ook wel. Wij vonden dat ook altijd mooi in de regio’s Lot-et-Garonne en de Dordogne.
    Die duizelingen op een veer liggen mij net zo min als vis. 🙂

    Geliked door 1 persoon

 14. prachtig verslag van een mooi rondje door een mooi deel van het eiland Engeland
  het lezen en zien er van , bracht mooie herinneringen aan ’93 toen ik de punt van Z Engeland rond fietste|
  en blij was met de ontbijtjes tegen de steile hellingen
  het is er zo mooi landschap , je beschrijft het zo mooi , net als de weggetjes geheel overgroeid door hagen , een ervaring op zich

  Geliked door 1 persoon

  1. De steek is ongelooflijk mooi. En met de zon NOG mooier. Fijn dat jij je in het verhaal herkent. Met de fiets zou te zwaar voor me zijn, vrees ik. Tevoet ging nog net 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.