Bloesem is echt zo’n woord waarbij je bij de uitspraak vanzelf de lente hoort (Jabbertje)

Saaie dagen rijgen zich hier aan elkaar, variërend tussen ijzige kou, ondanks de stralende zon buiten, eindeloos-vapeur-aanvoelende hittegolven én gelukkig ook al betere momenten. Gedroomde zomerse fietsdagen wijken ver af van de realiteit, ik voel me als de pest tussen mensen.
Maar ik heb geduld, mijn sterkste punt.
Echt niet!

Elke vrijdag trouw geeft Anne (klik) een nieuw foto-voorstel. Heerlijke uitdaging tussen het rusten, lezen, zetelen (of voor de Nederlanders : banken), vervelen en aftellen door. Mijn actieradius is vandaag beperkt, met smartphone in de hand zet ik de volle zes stappen naar de tuin.
Juist geteld 7 bomen groenen al vele jaren onze hof.

De notelaar, waarvan binnenkort met grote waarschijnlijkheid zal duidelijk worden dat hij veel te dicht bij het terras wortelt en die ons jaarlijks verwent met een massa noten, die ik niet eet, ze kruipen alleen maar tussen mijn tanden…
De catalpa die als grote trompetboom in de zomer voor verkoeling zorgt.
En tenslotte nog de veel-takkige reuze rode beuk, schitterend in elk seizoen. Binnenkort, als blaadjes kleuren, krijgt ze een nieuwe job als beschermengel tegen achterliggende nieuwbouw. Ze is zich voorlopig nog van geen kwaad bewust. Blijkbaar wordt ‘ze’ spontaan vrouwelijk in mijn schrijven…
Vier fruitboompjes.

‘De bloesem’ is de opdracht.

Mijn wandeling wordt dus beperkt tot de laagstammige fruitbomen. Twee appelbomen vertonen nog geen spoor van groeibeweging. Nog een maand geduld en de kersenboom wordt een rozig kunstwerk, sporadische kersen verdwijnen steevast in gulzige vogelbekjes. Het is ze gegund.
Maar de conferenceboom komt al lichtjes in bloei. Nog steeds ben ik geen écht fototoestel rijk, arme ik, mijn (goedkope) smartphone slaagt er niet in om een scherpe close up te maken, mijn foto plaats ik ter compensatie op een bedje van (zoals ze tegenwoordig zo smakelijk zeggen) vage bloesems.
Misschien maakt ook de kleine inkijk in de hof het geheel een beetje oké?

Wie zoekt die vindt
Advertentie

48 gedachten over “Bloesem is echt zo’n woord waarbij je bij de uitspraak vanzelf de lente hoort (Jabbertje)

 1. De magnolia was één en al bloesem en heeft het geluk gehad dat er in zijn bloeiperiode geen storm regen of wind was. Maar nu gaat het rap gedaan zijn met de regen en de wind en wie weet deze nacht nog een laagje sneeuw er bovenop.

  Geliked door 1 persoon

 2. NIks mis mee hoor, die ‘bloesems’ van jou… de foto vind ik prachtig….

  maar ehhhh …. ‘zetelen’ = banken… als ik mag aanvullen / corrigeren… dat klopt volgens mij niet helemaal… als je zetelen als werkwoord wilt zien dan zou het bankhangen moeten worden denk ik…. als wij Nederlanders “banken”, dan bedoelen we eerder dat we geld op de bank zetten, oftewel, sparen…
  Neem je ‘zetel’ als zelfstandig naamwoord dan is het zetels toch in meervoud? Dan klopt ‘banken’ als vertalen wel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie, sfeer-rijke en ontroerende poëzie.
  De dagen zoals ze waren
  In kleur
  In zon
  In blije bui
  Mogen duren
  Voor lang
  Voor heel lang
  Graag overal

  Geliked door 1 persoon

 4. het waait
  de bloesem van de
  prunus waait als roze
  sneeuw over de weg

  ’t is volop voorjaar
  alles bloeit, de wereld
  op zijn mooist, als troost
  in moeilijke tijden

  het gras bezaaid met
  helder geel, het is
  bijna teveel, maar dit
  mag altijd doorgaan

  Geliked door 1 persoon

 5. Ergerlijk als je wel wilt, maar niet kunt hè! Gelukkig kun je een paar stappen buiten doen en wat Vit D opdoen. Beterschap!

  Geliked door 1 persoon

 6. Als je een tuin hebt dan is het ook wel goed toeven en zeker als de zon dan ook wat warm is en schijnt.Dan ontvang je ook wat vitamine er bij. en je foto vond ik ook mooi want je ziet de ontspruiting al in werking komen. Overhaast je niet en rust maar goed omdat dit de gezondheid ook goed doet. Wens je gezellig en mooi weekend hierbij.

  Geliked door 1 persoon

 7. gelukkig al iets beter, forceer je maar niet zodat je goed herstelt
  er komen nog mooie lente/zomerdagen om er op uit te trekken
  En je hebt een tuin, dat scheelt, daar rustig wat zitten en kan je ook genieten van wat zon

  Geliked door 1 persoon

 8. Heerlijke tekst, bitterzoet, je zou denken met eetbare bloesem. Mooi!
  Ik vond het best wel fijn fietsweer, zeker woensdag. Nauwelijks wind. Genoten van het zonnetje.
  Laat die gezondheid nu maar snel beter worden.
  (van zodra ik meer tijd heb, zet ik de foto’s in het Google Foto’s album)

  Geliked door 1 persoon

 9. Fijn dat er ook al wat momenten zijn waarop ” Corretje” zich even rustig houdt. Volgens mij heb je een heerlijke tuin die nu dus even goed van pas kwam om aan een bloesemfoto te komen. Wel jammer dat er nog geen kersenbloesem is , die had ik graag gezien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die kersenbloesems zijn schitterend. Ik probeer eraan te denken, maar belofte maakt geen schuld want mijn geheugen is soms een zeef, je een fotootje door te appen als het zover is.

   Like

 10. Fijn dat je ons nu eindelijk een inkijkje in je tuin gunt. Dat je de betreffende foto met ‘een bedje van vage bloesems’ beschrijft alsof het een kleurrijke gang van een diner betreft, maakt het alleen maar mooier.
  Het allermooist vind ik echter nog, dat je toch wat in de tuin rond hebt kunnen scharrelen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Op die momenten is de tuin toch de hemel op aarde. Ik waagde ook een kleine wandeling rond het huis, niet zo evident bleek achteraf. Maar dat het goed komt is zeker. Alleen nog betere vooruitzichten. 💪

   Geliked door 1 persoon

 11. ‘Op een bedje van vage bloesems’. 🙂 Op de kaart van dat restaurant: ‘Lentemenu – iets vlezigs, maar het kan ook vis zijn, of iets zonder dier, met… ehm… weet ik veel… een soort bijlage denk ik, en sla, wellicht, en een jus, of saus, of gewoon mayo, enfin, dit alles op een bedje van vage bloesems.’ Ik maak een grapje natuurlijk. Je foto vind ik goed gevonden en het inkijkje in jullie hof (wat een mooi woord is dat toch, veel beter dan onze ‘tuin’) doet verlangen naar infiltrerende noten en appelmoes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je vergeet het perensap 😉.
   Nu krijg ik hier zowaar echt honger, de eerste keer sinds ‘lang’.
   Hofjes betekent iets anders in Nederland dacht ik?

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat klopt, een hofje is een soort woonoord voor armen, weduwen of bijvoorbeeld leden van een beroepsgroep. In mijn stad heten hofjes ‘gasthuizen’ en kennen we onder andere het Typografengasthuis. Het is vergelijkbaar denk ik met Begijnhoven. Die hofjes (Leiden heeft er ook veel, vaak een beetje verborgen achter onopvallende ingangen) worden nu bewoond door ‘gewone’ mensen, die de woningen gehuurd of gekocht hebben. In Nederlands Limburg hebben we de zanger Gé Reinders, met het mooie lied D’n haof. Mocht je iets gaan eten, dan wens ik je een goede maaltijd!

    Geliked door 1 persoon

    1. OH ja, nu herinner ik me, in Leiden heb ik de hofjes eens bezocht. Het lijkt er zalig wonen. Voelt aan als een gemeenschap. Met toffe hofjes, sorry tuintjes 😉

     Geliked door 1 persoon

 12. niks mis met de bloesem foto hoor , duidelijk genoeg , vooral de onderste
  ja de wind is nog fris , zeker op de fiets , maar de fietsdagen die je voor had , lopen niet weg 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.