Het prille jaar

Amper zeven dagen oud en hier werd al een groot gamma aan emoties doorlopen. Wellicht leer ik het nooit af, voelen (en) ondergaan. Momenten van geluk, van intens geluk, van ontgoocheling, van angst, van vrolijk blij, van ontmoediging, van koud en warm tegelijk, van boosheid, van genieten en leren (en) aanvaarden, van onbegrip en inzicht, van wijsheid en veel vragen.
Het is duidelijk, 2022 belooft niet anders te worden dan 2021. Waarom zou het ook?

Nieuwjaar is gezellig, met dank aan het warme welkom met voetjes onder tafel in hartelijk gezelschap.
Tweede nieuwjaarsdag kondigt een (eindelijk) blauwe lucht aan. Gewapend met sjaal en jas fietsen we de allereerste marathon van het jaar. De zon strooit gulle stralen, het groene gras en grijze water fonkelen en stemmen opgewekt, dit ruikt naar lente, edoch…. De lunch op een ruime locatie in Stekene, het Zomerhuis heeft zijn naam niet gestolen, in vrolijk gezelschap drijft vlot de vermoeidheid uit de benen en elke bezorgdheid weg. Geen kookplicht maakt de dag helemaal af.

In ‘normale’ tijden logeerden we nu een midweek in Brouwershaven (Zeeland). ‘Omega’ (of is het ‘nog’ Omicron?) steekt er voor de vierde keer een flinke stok voor. Het huis wordt weer in een voucher getransformeerd en vakantiedromen worden veilig (wat betekent dit woord nog?) opgeborgen, diep in de toekomtslade. Een veelheid aan lege dagen doemt onverwacht op. Bij de ontgoocheling helpen zon en zachte temperaturen een handje.

Woensdag trekken we naar Wenduine aan zee. Springtij én hevige wind verrassen met een fascinerend spektakel. Waar de kinderen voordien glijbaantje speelden op de hoge zandkliffen raast en spartelt de storm. Filmpjes kan ik hier niet plaatsen, maar dat het opwindend avontuurlijk was is een feit. Kinderen (niet die van ons) stonden te dicht bij de rand, ik wilde roepen, maar waar ouders toelaten is mijn stem te belerend……, in de krant lees ik dat het écht gevaarlijk kan zijn….. Gelukkig geen kind overboord.

Twee maal dezelfde locatie aan het bruine bruggetje. Eb en springvloed.

Donderdag belooft terug een lentedag te worden. Ondanks plannen voor uitgestelde klusjes en to do’s laten we alles vallen, sprinten we naar de trein die ons vlot (geen evidentie! Hier schrijft een ervaringsdeskundige…) richting Brugge rijdt. Het Minnewater, begijnhof en huizen met trapgevels voelen vertrouwd aan, die Brugge-fan-genen zijn een mooie erfenis van mijn moeder, die ik graag koester. Zij (ver)dwaalde maandelijks in de stille straatjes, zocht graag bank en boek op.
De drukte beperkt zich tot de winkelstraten, iets met solden?
Vroege duisternis nodigt uit tot de feeërieke Wintergoed-wandeling. Via licht en kleur en geluid krijgen we contact met de stad. Sfeervol, poëtisch, alles draait om het woord, magisch, niet overdadig, droog en niet koud.

Wintergloedbeelden

76 gedachten over “Het prille jaar

 1. Zo jammer dat de reisjes die we plannen niet door kunnen gaan. Wat in het vat verzuurd niet zeggen ze, maar als je het al 4 keer af hebt moeten zeggen, gaat de lol er bijna van af. Gelukkig hebben jullie in België ook mooie stranden! De lockdown zal hier wel weer verlengd gaan worden gezien de nog steeds exploderende cijfers. Misschien moet je in de zomer boeken!

  Like

  1. Inderdaad doodjammer. De stranden in België zijn vaak een stuk drukker dan in Nederland.
   Ik hoop dat er voor jullie toch weer wat opening komt.

   Like

 2. Ontwaar ik de door het springtij opgebouwde zandkliffen op je foto’s? (Ondertussen al weer platgegooid, naar verluidt.)
  Fijn 2022!

  Like

 3. De zee staat al heel lang op bezoek lijstje want daar ben ik al jaren niet meer geweest. En dan aldaar een heerlijke strandwandeling gaan maken. Kijkend naar de schuimende golven en wellicht de pootjes in water dompelen. Wellicht dat het dit jaar eens zal gaan gebeuren. Woon er beetje ver van af maar we zullen zien wat dit jaar geeft of zal brengen. Een kleine vakantie aan bosrand staat ook op de lijst en zal zwager en schoonzus lief aankijken die mij dan daar zal brengen en later weer op zal halen. Slechts daar ook wat herinneringen ophalen en er achter laten. Ja ik maak wel plannen maar of ze uitkomen is een tweede. Had het mijn man beloofd op ziekbed maar blijft zo moeilijk om alleen wat te gaan ondernemen. Voor mij hoeft die drukte van mensen niet maar het zal fijn zijn als enkele winkels weer open zijn want slechts etalages kijken vind ik saai. Wat je deelde over Brugge vond ik ook heel mooi. Liefs, Tine

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn Tine dat je blijft dromen en plannen maken. Een heel mooie belofte aan je man.
   Wij moeten ook een uur rijden om aan zee te geraken, maar de zeewind en eeuwig deinende wolken geven vaak een gevoel van vrijheid.

   Like

   1. De golven nemen ook alle problemen met zich mee zoals ik eens had geschreven en als ik vervoer hebt ga ik zeker daar eens heen. Dank voor je bericht terug. Groetjes ditmaal van mijn natuur website die jij vast niet kent en waarmee ik nu met de link eens ga reageren.

    Geliked door 1 persoon

 4. Wat 2022 zal brengen, kan- letterlijk – niemand voorspellen. Het kan m.i. alle richtingen uitgaan, ik laat het toe.
  Ik voel hier énerzijds doorheen jouw woorden teleurstelling, onzekerheid en dat doet me pijn. Zelf tracht ik dit zoveel mogelijk te vermijden door bv nieuwsmedia en negatieve berichtgeving uit te schakelen, mezelf te ‘voeden’ met klein geluk (want verwachtingen in het grote zijn – nog – niet aan de orde). Geniet vooral verder van datgene waarvan er wèl te genieten valt, je kàn het!! Je mooie oprechte relaas over Brugge werkt aanstekelijk. Het doet jouw moeder alle eer aan, mooi vind ik dat!

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een mooie sfeerimpressie. Brugge lijkt me echt mooi in deze tijd van het jaar. Dat zand is echt link daar op het strand. Kleintjes raken er zo onder bedolven. Je mag er niet aan denken.
  Laat ons hopen dat omikron de laatste grote stuiptrekking is…

  Geliked door 1 persoon

  1. Brugge is eigenlijk altijd mooi, vooral nu de grote massa ontbreekt. Een treinrit zeker waard.
   Toen aan zee besefte ik niet echt het gevaar van het zand, wel van het kolkende water. Maar inderdaad ook het zand is gevaarlijk, ze zijn nu trouwens met graafmachines al die bergen aan het verwijderen.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik kwam woensdagmiddag van mijn werk en het was enorm druk aan de kust. Ik vroeg me even af wat er aan de hand was, totdat bleek dat het water erg hoog stond.
  Jammer dat jullie vakantie niet door kon gaan.

  Geliked door 1 persoon

 7. nee, al die emoties die een mens moet ondergaan, je kan ze niet afleren, ze komen zonder dat je het wilt
  Dat ziet er gevaarlijk uit, zie die wilde zee eens
  Brugge is altijd de moeite, daar kom ik ook heel graag

  Geliked door 1 persoon

 8. Herkenbaar gevoel. Pril jaar, wat leuke fingeny en -patat!- ook minder prettige. Lijkt een korte samenvatting van 2021. Zo, die eerste week en de samenvatting zijn voorbij, nu de echte start!!

  Geliked door 1 persoon

 9. De zee is vanaf oost brabant net wat te ver om zomaar even er naar toe te gaan.
  En ons weekend Beekse Bergen kon nog net voor alles weer op slot ging eind oktober…was al 1 jaar uitgesteld.
  Was zo fijn weer een met zijn allen bij elkaar te zijn…16 stuks.
  Kinderen en kleinkinderen samen met opa en Oma
  Wie weet wanneer dat weer kan pffttt
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 10. Jaloersmakend is dat! Op de trein stappen en in een uurtje(?) in Brugge zijn, of anders in Gent of in Antwerpen. Als ik een uur met de trein reis zit ik in Zwolle. (Prachtige stad, Zwolle, daar niet van 🙂 ) En dan die lichten in Brugge. Een waardig alternatief misschien voor Brouwershaven (Al begrijp ik heel goed dat de teleurstelling van een vierde keer afstel er niet door wordt weggenomen.) Ikzelf heb me voorgenomen niet te veel meer te verwachten voorlopig, dan valt de teleurstelling wellicht mee. Maar dat zeggende heb ik zojuist een weekje aan de Belgische kust geboekt, in juli, en ik verheug me daar enorm op. Dat Omicron, of de opvolger, zich koest mag houden! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat fijn dat je een weekje Belgische kust hebt geboekt. Hoewel ik de Nederlandse kusten veel natuurlijker vind😉. Tegen de zomer is alles wel weer oké, durf ik hopen.
   Op 20 minuten in Antwerpen, op 30 in Gent, op 60 in Brugge. We wonen hier goed wat de spoorlijnen betreft, zolang de trein zijn uren volgt.
   Zwolle is heel mooi, ik kan ervan mee spreken!

   Geliked door 1 persoon

 11. Alle plannetjes worden hier in de kiem gesmoord, zelfs het weer werkt niet echt mee. Veel te nat. Jullie hebben je gelukkig behoorlijk kunnen vermaken aan zee en in Brugge. Volgens mij was het ook even nodig om alles weer op een rijtje te kunnen krijgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die uitjes kunnen zo’n deugd doen. En de zee imponeerde. Volgende week beloven ze hier zonnig weer. Ik stuur je de zon door.

   Like

 12. Ja, dat springtij was me wat, hier ook hoog water! Maar niet zulke enge toestanden als op jouw foto’s. En: wat in het vat zit… jammer dat het weekje uit nu niet doorgaat, maar nu heb je nog iets om naar uit te kijken 😉 Feeërieke foto’s van Brugge, prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 13. Jullie hebben in ieder geval al even lekker kunnen uitwaaien in 2022. En als je dat aan zee kunt doen, gaat het dubbel op, vind ik altijd. Blijkbaar werkt dat bij jou ook zo, want je hebt er ook meteen een paar mooie plaatjes geschoten. Ook het sfeervolle licht bij de Wintergoed-wandeling heb je mooi beeld gevangen.
  Hoewel het jaar nog geen week oud is, heb ik tijdens een paar ritjes in het nog altijd mooie en rustige Fryslân in de tijd alweer ruim 200 foto’s gemaakt. Zodra de zon zich langere tijd laat zien, zoals ook vandaag het geval was, ben ik van de partij.

  Geliked door 1 persoon

  1. België en Nederland kennen zoveel mooie plekjes, je moet ze alleen (willen) zien. De volgende week belooft het hier zonnig te worden, ik stuur ze je door.

   Geliked door 1 persoon

 14. Ik verwacht ook dat in 2022 alles een vervolg zal zijn van het voorbije jaar. Goede, leuke en mindere dingen zullen onze weg kruisen. Een sombere of realistische blik op de toekomst ?

  Geliked door 1 persoon

 15. Toch blij dat jullie samenzijn kon doorgaan. Al was het op een andere locatie. Maar je moet altijd opnieuw maar investeren in nieuwe reservaties, terwijl je er al zoveel lopende hebt.

  Geliked door 1 persoon

   1. O ja hoor. Wij gingen donderdag een dagje naar Gent. Ik was stikkapot van al die prikkels heel de dag. De drukte in het station gaf me de nekslag. Gisteren hele dag uitgeput op de zetel gelegen.

    Geliked door 1 persoon

 16. heerlijk positief zijn jullie , bij een ietsje beter weer gelijk op de pedalen , en alle emoties van oud en nieuw , op de wind laten waaien
  ja er was springtij , altijd mooi om te zien , op veilige afstand , je bracht het mooi in beeld
  en een stadswandeling in een mooie stad , en zelfs verlicht
  jullie hebben puur genoten
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 17. De voucher ivm gepland verblijf in Zeeland heb ik omgeruild voor geld. Ik heb geen vertrouwen dat verblijf in een groot huis met meerdere huishoudens binnen afzienbare tijd wel mogelijk wordt. Stekene, lang lang geleden dat ik daar heel vaak vertoefde.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jij hebt een band met Stekene, herinner ik me 🙂
   Het gaat in Zeeland niet om een groot huis, we kregen enkel een voucher, van geld werd niet gesproken.

   Like

 18. Alles bij elkaar toch wel een overwegend heel plezierig begin van het jaar. Brugge is zónder speciale verlichting al zo mooi, op de foto’s is het een surrealistisch, práchtig.

  Geliked door 2 people

  1. We maken zelf de dag he. Er is nog zoveel mogelijk, althans hier in België. Hopelijk komt het bij jullie ook snel terug open. Want wij zijn Nederlandfans. Haha, eens lekker egoïstisch 🙂 Neen hoor, jullie zo gegund!

   Geliked door 1 persoon

   1. Ach ik mis er niet héél veel aan hoor, heb het druk in de drukkerij en dat geeft afleiding genoeg. Maar inderdaad, hier kan verder weinig dus ik wacht ook met een booster halen, ander kan ik in mei waarschijnlijk nóg een keer. Nu test ik gewoon even als ik ergens heen moet waar meer mensen zijn , ondanks de vaccinatie moet dat vaak toch.

    Geliked door 1 persoon

     1. Het komt allemaal goed van pas in zo’n donkere maand waarin verder weinig kan. En het levert óók nog wat op zodat ik als ik weer op stap kan wat meer armslag heb. Wat wil een mens nog meer.

      Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb er ook meer vertrouwen in. En de regering laat goed leven nog toe, daar ben ik ben blij om.
   Wat vrij komt maakt plaats voor iets anders. En wat wegvalt houden we tegoed.

   Geliked door 1 persoon

 19. Het leven in kleur …. leven en beleven… niets moet alles mag … je redt je er prima mee ondanks de beperkingen toch mooi de vrijheid ook in beeld…. en in magie … het is toch goed zo. Toch

  Geliked door 2 people

   1. Met een eigen hoofd in status van oorlog herken ik de muizenissen al zijn het eerder rattenissen 😉
    Anderzijds… ook hier mogen we dankbaar voor zijn, al hoe krom dat ook moge klinken, het bewijst onze capaciteit te ervaren … én daarna toch verder te gaan omdat we ook weten dat opgeven geen optie is.

    Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.