Een laatste 2021-mijmering

Binnen is het lekker warm, buiten nat en grijs (voor de verandering….), lichtjes overal rondom zorgen voor kleur in de donkere dagen. Dromen over lente en warme zon zijn nog flink voorbarig, tijd nu om de 13 ‘heilige nachten’ tussen kerst en Driekoningen te doorleven. De jaarlijkse maancyclus (354 dagen) wordt aangevuld met deze stiltedagen tot de jaarlijkse zoncyclus (365 dagen). Dagen die uitnodigen tot bezinning en verdieping, maar ook tot echte gezelligheid in familiekring.

Telkens weer zorgt het voorlezen van nieuwjaarsbrieven op kerstdag (ik besef, te vroeg, maar what’s in a week?) voor prikkende tranen, veilig verborgen achter brillenglazen.
Alsof het gisteren was herinner ik me hoe zorgvuldig tekeningen op het voorblad werden uitgekozen, deze voor oma, deze voor peter, deze…. Om dan binnen de lijntjes en zonder fouten, het puntje van de tong duidelijk zichtbaar voor de controlerende juf met de verlossende inktwisser, zo sierlijk mogelijk de zinnen op het altijd geduldige papier neer te schrijven.
Een ingeslikte vloek hier, een traantje daar.

Vijf op een rij lezen nu voor.
Hij krijgt de slappe lach;
hij kan het eigen geschrift niet altijd ontcijferen maar leest fier;
hij fluistert met de hulp van papa en durft niet op te kijken;
zij zit in het eerste middelbaar en heeft nog snel een eigen briefje gepend;
hij doet niet graag aan optreden, maar deelt vlot en spontaan de lieve wensen mee.
Een knuffel hier, een applausje daar, en dan last but not least cadeautjes uitpakken, een mens zou bijna vermoeden dat dit dé beloning is voor zoveel dapperheid, vijf blije gezichtjes.

Warmte en gezelligheid zijn de grootste troeven op die avond.
Family is where life begins and love never ends.
Ook de mooie woorden op papier van schone dochter, die nu 20 jaar tot onze familie hoort, met bijhorende beloftevolle uitnodiging zorgen voor een slik-momentje. Zij dankbaar, wij dankbaar.

De Antwerpse Zoo werd door een 32-koppige kunstenaarsbemanning in 28 000 uren omgetoverd tot de doldwaze wereld van Alice in Wonderland. Graag dompelen we ons onder in de magische lichttherapie. In zijde en metaal en 18 000 energiezuinige lichtjes ontdekken we het witte konijn, de grijnzende kat, de boze koningin. De traditionele smouteballen (oliebollen?) kunnen uiteraard niet ontbreken, voor elk kind een volle zak, de bollen zijn kwistig groot dit jaar, een oma-handje-helpen dus, warme wijn is overbodig bij deze temperaturen, maar de paraplu is soms wel broodnodig.

Stijn De Paepe is de huisdichter van de krant De Morgen en van het motiverend schrijfsel ‘Wat helpt’, hét gedicht dat in veel vaccinatiecentra een duidelijk zichtbare plaats krijgt. Ik ben een trouwe fan.
Onlangs kreeg hij heel slecht nieuws, dat hij eerlijk en ontroerend verwoordt in ‘Ga weg’ (bij interesse, klik hier , eigenlijk past dit niet echt en echt niet bij mijn laatste 2021-logje, maar het hoort bij hem, hij moést aanhoren en verteren, geen nieuws om blij van te worden).

Graag geef ik mijn lezers zijn eenvoudige wensen mee. Dankbaar dat ik jullie dit jaar nog beter mocht leren kennen.

Ik wens je mooie dagen
Geen gezochte, exclusieve
Gewone, mooie, lichte
Goeie, leuke, warme, lichte.


65 gedachten over “Een laatste 2021-mijmering

 1. Kan me voorstellen dat zulke momenten tranen doen prikken in de ogen. Het raakt zelfs mij al op één of andere manier.
  Ben ook blij dat ik jou al een beetje beter mocht leren kennen. En voor de wensen…zie mijn kaartje (dank ook voor het jouwe, het kreeg hier een mooi plaatsje).

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik las al vaker over die brieven die kinderen voor de grootouders schrijven bij de jaarwisseling, wat een lieve gewoonte is dat. Wij kennen dat in Nederland helemaal niet. Het lijkt me ontroerend.
  Tja, het leven stoort zich niet heilige dagen of je nou dichter bent of niet, ( ik ga dinsdag naar de tweede crematie binnen 10 dagen)
  Maar je hebt prachtige wensen voor ons neergezet en daar kunnen we natuurlijk zelf ook naar toe proberen te werken.

  Like

  1. Wij gingen hier gisteren ook naar een begrafenis. Deprimerend. Maar we trekken ons op aan de verrassingen die het nieuwe jaar brengen. Geniet de dag!

   Like

 3. Kom je even hierbij ook mijn Nieuwjaarswensen aan je geven en ik bedank je tevens voor alle lieve reacties die ik van jou mocht ontvangen. Wens je een jaar vol met mooie momenten toe in goede gezondheid. xxx En dat we ook dit jaar weer mogen genieten van je schrijven. Liefs, Tine

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Nieuwjaarsbrieven
 5. Mooi die nieuwjaarsbrieven, hier liggen ze ook nog.

  Mijn beste wensen voor 2022 en een jaar vol vreugde en mooie schrijfsels.

  Je doorklik daar kreeg ik even koude rillingen van, het leven…

  Geliked door 1 persoon

 6. graag gelezen
  k voel de stress tot hier van het nieuwjaarsbrieven lezen 🙂 maar eerst ook om ze te schrijven, want vlek of fout mocht niet gebeuren

  mooi eindejaar
  en gezond creatief 2022 met veel fietsplezier

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooi om lezen hoe jij met het monster omgaat. Als het op een dag je schaduw wordt, is de beste oplossing je frontaal naar de zon te keren.
  Ik wens je leuke dagen toe en het is fijn dat ik je mocht leren kennen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een fijne laatste mijmering. Aan nieuwjaarsbrieven heb ik zelf alleen maar toffe herinneringen, van zelf voorlezen (en een centje krijgen) tot toekijken hoe neefjes en nichtjes voorlazen op de jaarlijkse kerst-familiefeestjes. Dit jaar kon ik er nog eens getuige van zijn. Echt heel aandoenlijk om te aanschouwen.
  Stijn De Paepe is in – naar ik vermoed – ieders gedachten. Dit monster wens ik niemand toe. Maar uit ervaring weet ik, dat als het er eens is, ondanks de angsten en onvoorspelbaarheid, het leven echt nog heel fijn kan zijn. En dat wens ik gewoon iedereen toe, met of zonder monster 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooie traditie, de nieuwjaarsbrieven.Wij kennen dat niet. Wel met Sinterklaas gedichten, maar dan neem je iemand meer op de hak. Voor jou ook de beste wensen voor 2022, met vooral gezondheid en liefde. Ik las het vers van Stijn de Paepe, mooi en triest tegelijk.Daarom moeten we genieten van het hier en nu, er kan wel eens geen later zijn….

  Geliked door 2 people

  1. Die brieven blijken inderdaad vooral Belgisch, de gewoonte bestaat al heel erg lang, ik deed het zelf al als kind, en ik ben al heel erg oud😉.
   Zo is het, Carpe Diem. Ook voor jullie fijne wensen

   Geliked door 1 persoon

 10. Hoe herkenbaar is het ventje tussen de kleinkinderen die niet graag aan optredens doet. Weken voordien lag ik er wakker van dat weer een nieuwjaarsbrief moest voorgelezen worden aan de (groot)ouders in aanwezigheid van mensen die erop stonden te kijken…
  Een tijdje geleden dat we in de zoo van Antwerpen zijn geweest. Moet heel fraai zijn nu, met de tijdelijke inkleding. Jammer dat men de neushoorns niet versierde in elfjes of de olifanten in één of ander sprookjesfiguur….
  Mag ik je een prettig uiteinde wensen en een fantastisch 2022.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kinderen worden inderdaad verplicht tot een shownummertje. Het fluisterende ventje heeft hem achteraf opgezegd voor mij alleen, zonder toeschouwers. Zijn we toch gewoon in deze tijd,😉.
   De dieren zelf kon je niet bezoeken, die genoten hun rust.
   Ook voor jou en R nog mooie laatste 2021 dagen en tevreden 2022dagen.

   Like

 11. Nieuwjaarsbrieven… zo’n mooie traditie. Daar zou ik als oma ook van genieten. Helaas, mijn Nederlandse bonuskleinkinderen kennen deze traditie niet.
  Hartverwarmend om te lezen hoe je ervan geniet.
  Ik ben echter in shock als ik lees over de zeer getalenteerde poëet Stijn D.P. … het hakt erin. De laatste maanden bereiken mij teveel slecht nieuwsberichten van familieleden die ook met dit monster te maken kregen/krijgen. Arme Stijn. Ik leef met hem mee.
  Pluk de dag.

  Geliked door 1 persoon

  1. In Nederland blijkt het inderdaad geen traditie, weer iets bijgeleerd vandaag.
   De dag plukken en blij zijn met wat kan en mag is dé boodschap. En ondanks alles niet doemdenken.
   Geniet een fijne overgang én vakantie. Voor Matroos én kapitein.

   Geliked door 1 persoon

 12. Wat mooi die nieuwjaarsbrieven, dat begrip kennen we hier niet. Maar het zijn wel dit soort kleine, intieme dingetjes en momentjes die kleur moeten geven aan deze decembermaand. En dat geldt al helemaal met het grijze en trieste weer van de laatste tijd. Ook een bezoekje aan die nu wel erg feeërieke Zoo zal deugd doen.
  Ik wens jullie een rustige jaarwisseling en alvast een heel goed begin van 2022.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jullie kennen de sinterklaasbrieven. Die traditie hebben wij hier niet.
   De kleintjes die brieven eerst stamelen, ze dan zelf leren schrijven en steeds meer ‘durven’, heerlijk!
   Ook voor jullie een mooi jaareinde, welliswaar niet met het weer waar je op gehoopt had. Maar dat komt wel in januari👍

   Geliked door 1 persoon

 13. Ook ik wens je een liefdevol nieuw jaar toe. We kunnen dromen en hopen, maar moeten uiteindelijk afwachten wat op ons pad komt. De kunst is de dagen te plukken zoals ze komen, dan heb je de meest mooie boeketten. Ik wacht je blogs weer af in het nieuwe jaar. Met lieve groet, Neeltje

  Geliked door 1 persoon

 14. wat mooi die nieuwjaars brieven voorlezen , ik heb er hier nooit van gehoord
  was de Zoo in Antwerpen open , genieten denk ik van Alice in Wonderland en oliebollen
  ik klikte op hier , maar ik heb geen twitter
  wens jullie een fijne jaarwisseling en een gezond 2021

  Geliked door 1 persoon

 15. Nieuwjaarsbrieven, wat een mooie en fijne traditie. Wij kennen dat helaas niet. Fijne tijd gehad met kerst, goed om te lezen. Zulks slecht nieuws doet altijd pijn.

  Geliked door 1 persoon

 16. Ik ben ook een De Paepe-fan en zijn slechte nieuws kwam als een donderslag.
  Die man heeft zoveel juiste woorden aan mekaar gebreid.
  Zo mooi, jullie warme familie-brieven!

  Geliked door 1 persoon

 17. Ik ben ook een De Paepe-fan en zijn slechte nieuws kwam als een donderslag.
  Die man heeft zoveel juiste woorden aan mekaar gebreid.
  Zo mooi, jullie warme familie-brieven!

  Geliked door 1 persoon

 18. Wat een heerlijke (Vlaamse, lees ik) traditie, dat voorlezen van nieuwjaarsbrieven! En wat een warm logje… Fijn dat ik even op afstand mocht meegenieten van deze bijzondere momentjes bij jullie. Maak een mooi einde aan dit kalenderjaar, en dan vol goede moed op naar 22!

  Geliked door 1 persoon

  1. Eigenlijk besef ik pas nu dat die gewoonte in Nederland niet bestaat. Ondanks we een Hollandse schoondochter hebben.
   Ook voor jullie, ginder ver, een fijn jaareinde. Dat jullie deze tijd intensief genieten, daar ben ik van overtuigd

   Geliked door 1 persoon

 19. Wat een sentiment, die nieuwjaarsbrieven, Ik vond die prenten als kind zo mooi. En het is waar, ik deed zo mijn best om mooi te schrijven. Ik wens je een warm, liefdevol jaar , hopelijk het kenterjaar voor corona. Ik wil met heel veel plezier, zo hard meeduimen! Fijn 2022.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat uitkiezen van de prenten vond ik indertijd een echt feest. Nu zie ik hoe de kindjes fier zijn op hun prestatie. Mooi toch. Geniet de dagen.

   Like

 20. Wat mooi! Alice in de zoo! Wat een warme, lieve woorden. Ik geniet wel van deze donkere tijd, de lichtjes , de warmte. De lente komt vanzelf. Op naar de sneeuwklokjes. Een fijn 2022

  Geliked door 1 persoon

 21. Dus deze traditie bestaat nog steeds in Vlaanderen? Het schrijven en voorlezen (voordragen) van nieuwjaarsbrieven. Wat mooi. Dat moet ondertussen maar toegevoegd worden aan het ‘Vlaams cultureel erfgoed’. Ik ben ontroerd. Fijne en gezonde jaarwisseling. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wist niet dat deze gewoonte niet in Nederland bestond. Hier las ik 55 jaar geleden de brief voor, en nu doen de kleintjes dat voor mij.
   Ook voor jullie mooie dagen. In de zon😉

   Geliked door 1 persoon

 22. Wat een fijn einde van het jaar. Blij dat ik het – op de achtergrond – mee mocht beleven.
  Ook wij kregen hier een te vroege nieuwjaarsbrief van onze vierjarige kleuter. Verlegen, dicht bij mama, en met een verdraaid stemmetje. Maar het cadeautje werd gretig aanvaard.
  Family is where life begins and love never ends. Mooi en zo waar.
  Fijne jaarwisseling!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik was me er niet van bewust dat nieuwjaarsbrieven blijkbaar een Vlaamse (Belgische?) gewoonte zijn. Schattig toch, die kleine kindjes die een verplicht nummertje moeten opzeggen en niet weten waarom.
   Ook voor jou fijne dagen Myriam.

   Like

Reacties zijn gesloten.