Perikelen en schoonheid

Met een flinke oorontsteking als vurige vijand en Dafalgan als beste vriend, kom ik vandaag de dag door. Nooit geweten dat het zoveel pijn kan doen….. On-rustig verhuis ik van zetel naar stoel naar bed, de ‘on’ geraak ik maar niet kwijt. Dokter knikt begrijpend, ook als ik vertel over het (totale!) dove oor dat me paniekaanvallen bezorgt, het zal er dus bij horen veronderstel en vooral hoop ik? Afwachten is de boodschap. Niet direct mijn grootste talent, dus begin ik in vrolijker foto’s van de voorbije zondag te scrollen, elke afleiding is meer dan welkom.

Wil je graag een grijze winterzondag invullen?
Hou je van Art Nouveau doorspekt met streepjes neogotiek en art deco?
Ligt Sint-Katelijne-Waver (omgeving Mechelen) op een overbrugbare rijafstand?
Wil je genieten van pure schoonheid, kleuren, het meer dan één eeuw-oude interieur, toen hypermodern, nu nog steeds prachtig schitterend?

Ergens begin de 19e eeuw besluit de orde van de Ursulinen dat ook meisjes recht hebben op degelijk onderwijs. Eindelijk….. zou je toch denken……
Aanvankelijk enkel voor de meisjes uit de omgeving, maar er moest dringend geld in het laatje komen én het lesniveau lag er heel hoog, meisjes uit gegoede families in Europa en wereldwijd kwamen er dus op pensionaat. De ouders betaalden flink, de school kreeg een rijke uitstraling. De zusters waren vooruitstrevend, het korset mocht in de kast blijven, lang voor dit maatschappelijk werd aanvaard en ‘verboden boeken’ kregen een zichtbaar plaatsje in de schoolbibliotheek. De hele school stond in het teken van leren, de meest verborgen hoekjes nog als hedendaagse getuigen.

Vandaag bevat de school 1700 studenten, de mooiste ruimtes krijgen enkel ingang onder toezicht. Of studenten oog hebben voor zoveel pracht??
We bezoeken het gebouw onder leiding van een gids, ze was zelf 9 jaar studente in de school en ondertussen 30 jaar leerkracht én nog steeds in de ban van zoveel culturele esthetiek. We ontdekken de refters, de ‘sjieke’ waar ouders van studenten uit het verleden stijlvol ontvangen werden, de ‘gewone’, waar de leerlingen nu lacherig aan lange tafels schuiven, niet meer gedisciplineerd buigen of bidden voor het eten tot zuster overste toestemming geeft om in gewijde stilte te eten.
De gids vertelt ‘Vroeger huppelden de meisjes door de gangen, nu wordt er gesloft en geslenterd’. Enige herkenning is me niet vreemd.

Wij wandelen doorheen de lange pianogang, 32 kleine hokjes naast elkaar, allen vernoemd naar bekende componisten. Want leren was en bleef overal de grootste uitdaging. Nog 12 hokjes zijn nu in gebruik, compleet met de authentieke art nouveau-krukjes, keramieken tegels en geëtste ramen met lotusbloem. Ik slaagde er niet in de indrukwekkende gang in beeld te brengen, één hokje lukte nog net en geeft een mooi beeld. Uiteraard krijgt enkel muzikaal talent de kans om daar in de huidige vrije tijd te tokkelen.

De kers op de taart is de Wintertuin. De zusters hadden voldoende geld om een schitterende ontvangstruimte te maken. De architect is nog steeds onbekend, hier en daar wordt Horta gefluisterd. De kronkelende glas-in-lood-ramen stellen het kleurrijke verloop van de dag voor. Jammer dat de zon die ZON(?)dag forfait geeft, we missen een prachtig spektakel. Ook de tafels en stoelen zijn authentiek. Een locatie waar je zomaar blij van wordt, en die oorperikelen even langs de kant kan schuiven. Ik besluit dus straks met de foto onder de wol te kruipen!

Wie interesse heeft, klik even hier.
https://www.visitwintertuin.be/

Elke zondag zijn er rondleidingen voorzien om 14.30u, in verschillende talen. Reserveren is verplicht, 10 Euro pp wordt verrekend aan de inkom. En ja……mondkapje verplicht. Maar meer dan de moeite waard. Voor wie 2 uur recht staan ongemakkelijk wordt, overal mag je stoelen en banken gebruiken.

65 gedachten over “Perikelen en schoonheid

 1. Gemiste kans. Dochterlief woonde een jaar lang in Mechelen. Had ik daar toch mooi dat pareltje van de Ursulinen kunnen bezoeken. Ik zet het in ieder geval op mijn lijstje van juweeltjes. Dank Lieve. Prachtig, prachtig. Hoop dat het oor inmiddels beter is. 😊❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker de moeite voor een rit’je’ met de blauwe prins. Het oor is ondertussen genezen, op een paar pijnscheuten na. Komt wel goed.

   Like

 2. Zoals alle reageerders wens ik je beterschap met die oorontsteking. Dat geklop in je oor is niet te harden , maar medicijnen zullen de pijn wel doen verlichten.
  Ik zou die school ook graag bezoeken maar dan zal dat wel in combinatie moeten zijn met wat anders om de dag te vullen. De afstand is voor mij toch al vrij groot.

  Geliked door 1 persoon

 3. Idd heel pijnlijk een oorontsteking. Zo’n mooie herinnering kan dan al eens soelaas brengen. Mooie plek en staat al heel lang op m’n verlanglijstje. Grote liefhebber van art nouveau en – deco hier.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn moeder ging daar naar school in de tweede helft van de 40’er jaren. Na WO II. Ik heb ergens haar geschreven herinneringen aan ‘het pensionaat’. Maar waar?

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik herinner me dat mijn moeder me (ooit) een boek met pensionaat-verhalen toonde van een vrouw die daar ook op school had gezeten. Mijn moeder schreef toen haar eigen herinneringen op en ik denk dat zij – via de uitgever – contact heeft gezocht met die schrijfster. Of dat contact er ooit kwam weet ik niet.

    Geliked door 1 persoon

 5. Oei, heel pijnlijk! De specialist gaat zich er mee bemoeien begrijp ik? Hopelijk komt er snel een verlossende behandeling. Maar de foto’s zijn prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 6. Hopelijk is je oorontsteking inmiddels genezen. Prachtige glas in lood ramen , jammer dat de zon niet scheen

  Geliked door 1 persoon

 7. ojee, ja dat moet pijnlijk zijn, hopelijk duurt het niet te lang

  wauw dat is een goede tip, zou ik ook wel eens willen zien, al hou ik niet van rondleidingen, ik loop liever vrij rond 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Maar daar maakt juist de rondleiding het heel boeiend. Want uiteindelijk gaat het maar over een 6tal ruimtes. Je krijgt veel uitleg over het verleden

   Like

 8. Als vijfjarige had ik ooit een oorontsteking, ik kan me er niet veel van herinneren maar als ik mezelf als zielig hoopje zie liggen op de foto die mijn vader maakte …. Heel veel beterschap!

  Geliked door 1 persoon

 9. Ohwowo wat prachtig! Enkele weken geleden volgde ik een cursus ‘ Art nouveau, art deco’. Nooit geweten dat die in Belgie ook zo aanwezig was. Ik hoorde over Horta en Brussel. Over dit gebouw had ik nog nooit gehoord. Wat mooooooooi!

  En jij: veel beterschap. Wat een pijnlijke pech. Ik duim voor een snel herstel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jij zal het dan zeker goed herkennen. Sint-Niklaas telt ook veel art deco huizen. Maar dit is in Mechelen en ongelooflijk mooi. Dat terwijl het gebouw nog gewoon als school wordt gebruikt.

   Geliked door 1 persoon

 10. O wonde ik maar in de buurt van Sint-Katelijne-Waver, ik ben verzot op deze stijl en zou er graag uren rondhangen.
  Maar dan bij voorkeur zónder oorpijn , vroeger héél veer oor ontstekingen gehad dus ik weet hoe pijnlijk dat is.
  Bij kleindochter Jennifer ( je weet wel, het gezin dat alle vier corona heeft) hebben er drie van de vier óók oorontsteking. De vraag is of het bij corona kan horen of dat ze door corona kwetsbaar zijn voor andere kwalen.
  Ik wens je beterschap.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja pijnlijk hé! Nee voor zover wij weten hoort het er niet bij, maar wel toevallig dar drie van de vier het hebben. Maar kan inderdaad wel iets te maken hebben met verminderde weerstand door corona.

    Geliked door 1 persoon

 11. Ach, wat naar, je oorontsteking! Zelf heb ik er (gelukkig) geen ervaring mee, maar ik hoor van anderen en nu ook van jou, dat het heel pijnlijk is. Sterkte en beterschap! Maar wat een prachtige foto’s, of: prachtige plek, eigenlijk. Wat goed dat dit behouden is gebleven, en ook al wordt er iet meer gehuppeld, dat het nog steeds in gebruik is… mooi!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is inderdaad een prachtige plek om school te lopen. De vraag is in hoeverre leerlingen dit zien en appreciëren. Hopelijk krijgen ze een extra woordje uitleg zodat ook zij beter zien en begrijpen. Een gids kan op dat gebied wonderen doen.

   Geliked door 1 persoon

 12. Ik had als kind veel oorontstekingen, na al die jaren ben ik die stekende pijn nog niet vergeten. Beterschap!
  En wat een mooie plek toon je hier!

  Geliked door 1 persoon

  1. Die ontstekingen komen vaak voor bij kinderen. Nu begrijp ik waarom die dan zo hard schreiden! Als volwassene is dit mijn eerste ervaring, en neen, het valt niet mee!

   Like

 13. Om te beginnen veel sterkte en vooral beterschap met die gruwelijke pijn.
  Gelukkig had je dit mooie uitstapje al eerder gemaakt. Dat geeft in ieder geval iets om met een warm gevoel op terug te kijken. Vooral je laatste foto’s prachtig. Ik zou daar graag eens rondkijken, maar het is me weer net wat te ver van huis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad voor jou te ver. Maar op het net vind je ook al veel mooie foto’s. Die wintertuin is een parel ven rijke en levendige kleuren. daar word je gewoon blij van….

   Geliked door 1 persoon

 14. Wat een juweel van een school! Mooi dat het bewaard is gebleven. Er zijn best veel scholen met een rijke historie die zulke mooie gebouwen hadden, maar meestal zijn die niet bewaard gebleven.
  Een oorontsteking is erg pijnlijk. Verzorg je maar goed!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het juiste woord is inderdaad ‘juweel’. Je zal er maar een leerling zijn nu. Hier zijn ook de binnenruimtes imponerend, het buitengebouw is ook heel mooi met de vele kantelen, maar die zijn herbouwd. (oorlog)

   Geliked door 1 persoon

  1. ik wilde niet te klagerig overkomen, maar er is tandpijn bij, of komt dit ook van het oor?
   Maar een bevalling is nog pijnlijker 🙂
   Dank je wel Lies.

   Like

 15. Beterschap; oorontstekingen doen pijn en kunnen hoge koorts geven en je evenwicht helemaal verstoren. Mooie beelden van jullie uitstap. Ik noteer ze voor als ik ooit in de buurt kom.

  Geliked door 2 people

 16. En moet jij met klachten niet binnen blijven of geld dat voor de oren niet?
  Maar fijn dat je afleiding kon vinden daar…en au weet wat het is oorontstekingen.
  Beterschap

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.