Het gaat wél in de koude kleren zitten

Drie volle uren vind je me woensdagvoormiddag op de schoolbanken. Het is fijn langs de andere kant van de tree -zo werd vroeger de lichte verhoging genoemd- te zitten. Ook staan wordt hiermee voltooid verleden tijd. De les is boeiend, maar ondanks de vier lagen trui, het in een vergeten lade opgevist Damart-hemdje, de jas, de kleine én grote wikkelsjaal voel ik me langzaam maar zeker transformeren in Witje, de ijsbeer. Het -terug van even weggeweest- mondmasker houdt neus en mond warm. Deur en ramen staan wagenwijd open. Concentratie in bevroren toestand is geen sinecure, gedachten dwalen voortdurend af richting warm bad en zalige dromen over zomerse stranden. De koude vreet letterlijk aan me.
Verkleumd fiets ik naar huis, buiten voelt het net iets warmer aan dan in het lokaal, of is het enkel wishful thinking bij de gedachte aan de naderende warme thuis? Manlief heeft heet! gekookt en de chauffage gaat vlot twee graadjes hoger, sterk stijgende brandstofprijzen ten spijt.
Heel, veel te langzaam stroomt nieuw leven door de aders. Ik ben terug ik.

Klaar voor de ijzige uitdaging.

Man en schoonmoeder kregen de boosterprik. Lekker gaan eten met de kersverse 91-jarige lijkt dus veilig(er). Zij geniet heel hard van eindelijk-terug-buiten, beweging van mensen rondom, er is geen speld tussen de woordenvloed te krijgen, luisteren en knikken is de boodschap. Een kleine wandeling van bank tot bank doet zichtbaar deugd, zorgt voor enige uitputting, maar vooral ook die prikloze boost van energie.

75 gedachten over “Het gaat wél in de koude kleren zitten

 1. Wat is dit weer mooi ge- en omschreven. De boosterprik, ik kan alleen maar zeggen dat ik ernaar uitkijk, hoe vreemd dit nu ook mag klinken. De alom aanwezige alertheid blijft, al is het zeker ook genieten. We hebben intussen al meerdere malen geleerd om veerkrachtig te zijn en dat loont zich op termijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik voelde even de kou weer langs mijn rug kruipen bij je verhaal. Onlangs waren twee vriendinnen en ikzelf gaan eten in een bistro vlak bij een bos. Het was gezellig tot een koude luchtstroom zo langzaam van mijn voeten naar mijn rug omhoog kroop en dan verder naar de toppen van mijn vingers en een neus die ijskoud werd. Niet leuk om verkleumd te zitten eten.
  Toen ontdekten we dat de deur naar de toiletten openstond( bewust) en er in de ruime toilettenzaal een grote glaskoepel helemaal openstond !
  Verluchting ten top. We zijn ons gaan opwarmen met een flinke wandeling in het prachtige bos dat ernaast lag en buiten leek het bijlange niet zo koud dan binnen in de bistro.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, in de winter op restaurant gaan lijkt niet langer leuk. Ze verwarmen minder omdat ze stoken voor de vogels en dat is vervuilend. En dan nog veel verluchting, goed voor het virus, maar minder voor de koukleumen

   Geliked door 1 persoon

 3. Zo heb je wel kans om ziek te worden want het lijkt mij ook niet zo gezond om in koude in klas te zitten. Voor mijn spieren is dit al helemaal niet goed .Maar de cursus is wel interessant maar de koude dan in gaan nee dan maar uit een boek leren en/of via het WWW. Wens je mooie dagen toe .

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar heb ik nu ook de meeste angst voor, nl de spieren. Als die afkoelen gaan die veel te snel in kramp en dan zijn we nog verder van huis. Voorlopig probeer ik nog ‘even’ bol te houden.

   Like

  1. Veiligheid in de digitale wereld. Klinkt saaier dan het is😉, we krijgen heel veel info over hoe complex het allemaal in elkaar zit. Gelukkig afgewisseld met leuke verhalen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Heel moedig om die les toch te gaan volgen. Hier zit iemand die zou afgehaakt zijn. Ook in de wachtzalen van de ziekenhuizen staan alle ramen tegenwoordig open – dokters zouden hun patiënten beter buiten ontvangen…

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is een lastige tijd zo. Vorige week hielp ik op school bij de kleindochters, ook met open ramen. De kleintjes leken er niet zoveel last van te hebben, maar ik vond het koud en was verkleumd eind van de ochtend. Inmiddels zijn er in die klas corona besmettingen en zitten de kleindochters[ zonder klachten] in quarantaine thuis. Ik vraag me af waar het weer heen gaat☻

  Geliked door 1 persoon

  1. Ook mijn kleinzoons klasje zit thuis nu omdat 4 kindjes besmet zijn. Hij gelukkig niet.
   Maar hij zit nu ook de hele week thuis, niet gemakkelijk voor zoon en schoondochter.

   Geliked door 1 persoon

 6. Open ramen kunnen koud zijn. En dan opwarmen! Vroeger had je de ‘stoof’ als je verkleund binnen kwam, een directe warmtebron. Wat volg je? Je zit er echt wel ingeduffeld bij 😀. Weet niet of ik dat zou uithouden. Moedig. Fijn dat je met oma nog eens op stap kon. Mensen hebben mensen nodig, dat mis ik ook wel in die hele coronatoestand.

  Geliked door 1 persoon

 7. Vorig jaar was ik ingeschreven voor een cursus Spaans. Daar zaten we toen ook al met de ramen open en uiteindelijk werden het lessen op afstand. Op een gegeven moment heb ik me tijdens een online les gewoon afgemeld. Ik was het kotsbeu om steeds problemen met geluid op te lossen, of die van anderen te horen. Ik kreeg daar gewoon barstende hoofdpijn van. Ik heb de lerares gemaild dat het feit dat ik afhaakte niet aan haar lag, maar kreeg daar nooit een reactie op. Dit schooljaar heb ik me, na meer dan 10 jaar lessen (naaien, opfris Frans en Spaans van nul) voor niets meer ingeschreven. Misschien als die pandemie EINDELIJK! eens weg is dat ik nog eens een nieuwe taal van nul start.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier vrees ik ook voor online binnenkort en dan haak ik ook af. Lessen volgen heeft een dubbele functie, bijleren en sociale interactie.
   Wel straf dat de leerkracht nooit heeft gereageerd? Niet erg beleefd, zou ik dan denken?

   Like

 8. Ha, stiekem heb ik je toch herkend. 🙂
  Wat corona al niet doet met de mens? Daar zit je dan dik ingepakt, maar toch nog rillend en kleumend bij de cursus waar je je zo op had verheugd. Ik vind het stoer dat je toch bent gegaan, want ik weet niet of ik het wel had gered om te blijven zitten. Hopelijk is er wat kennis blijven hang.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik volg veiligheid rond digitaal gebruik. Niet altijd gemakkelijk, maar wel nodig is deze tijden.
   Wat googelen leerde dat het een vervelend syndroom is, blijkbaar komt het in aanvallen? Heb je er veel last van?
   Voetverwarmers zou ik echt kunnen gebruiken, maar behalve kersenpitkussentjes kom ik niet veel verder.

   Like

 9. Het moeten wel heel interessante lessen zijn, wil je de koude ervoor over hebben. Maar iets leren is natuurlijk altijd leuk! Fijn dat schoonmoeder weer onder de mensen kan komen. We zijn en blijven sociale wezens tenslotte.

  Geliked door 1 persoon

  1. In betere tijden heb ik me ingeschreven, en trouw als ik ben 😉 , ben ik dan ook op post.
   Voor schoonmoeder weegt de isolatie soms zwaar, het doet haar deugd er eens veilig en behoedzaam op uit te gaan.

   Geliked door 1 persoon

 10. Zo stond ik deze ochtend voor de klas. Ramen en deur wagenwijd open. Iedereen in dikke jas en met mondkapje. Van koude heb ik van nature weinig last, de kinderen meer. Ze zitten ook stil natuurlijk. Op zich is het te doen met die koude en de mondkapjes, maar vooral die angst voor besmetting is nu wel heel groot. We voelen ons soldaten in de loopgraven. Deze week zijn er drie van de acht collega’s op mijn afdeling besmet met COVID. Twee ervan liggen flink ziek te bed… Wat ons ongerust maakt dat is dat men alles op z’n beloop laat. Geen quarantaine, geen testen, … en geen vervangingen meer mogelijk. Enkel de boodschap van de directeur. ‘Jullie doen het super, als de lessen maar blijven doorgaan.’ Euh?
  Hoe moet dit verder? We waren een beetje somber en wanhopig deze ochtend.

  Geliked door 2 people

  1. Geen quarantaine? Geen testen? Is dat niet verplicht als je symptomen of een hoog risico contact hebt?
   Sommige directies zijn blijkbaar meer met de lessen begaan dan met de gezondheid?
   Ben Weyts weigert ook die online lesweek, dat lijkt me nochtans een goede oplossing. Ik begrijp perfect hoe jij je nu voelt.

   Geliked door 1 persoon

 11. Vooral stilzitten in de kou is niet prettig, dat maakt je véél kouder dan wanneer je buiten zou wandelen.
  Geweldig om als 91 jarige nog te kunnen genieten van een uitstapje met je etentje, daar moeten jullie ook van genoten hebben, dat het kón! Wat een leuke foto van je, het mondkapje staat je goed. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Herken je me nog?
   Weekje en kaartje ouder😉.
   Buiten stappen is voor mij geen probleem, maar inderdaad, stil zitten ( zelfs al is het de eigen keuze) maakt kouwelijk.

   Like

 12. Zo lang in de kou zitten dat de kou helemaal in je lijf zit … dan duurt het uren voor je weer helemaal warm bent. Gelukkig is er dan een warm huis en een man die goed voor je zorgt.

  Geliked door 1 persoon

 13. Heb het eigenlijk nooit koud…gehad 😉
  Ja sinds ik 16 kg ben afgevallen altijd koutjes…dus die dikke jas uit geeft rillingen 😉
  Gezellig saampjes uit eten…warm eten toch?
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, we leven in luxe en zijn verwend. Zonet hoorde ik op het nieuws over de vluchtelingen die in een rubberbootje de ijskoude zee opgingen en verdronken.

   Like

Reacties zijn gesloten.