Must-sees in Den Haag

Den Haag by night.
Den Haag in de miezer.


Den Haag in de zon missen we, typisch novemberweer, maar het deert ons niet. De vele (kerst)lichtjes wijzen spontaan de juiste richting. Tijdelijk ben ik moederziel alleen onderweg, manlief bezoekt het Mauritshuis, enig oriëntatievermogen is me totaal vreemd, met moeite hou ik links en rechts uit elkaar, google maps helpt altijd de behoeftigen en intijds wacht ik – tot grote ver/bewondering van de man- op de afgesproken plaats.

We doen een korte heen en weertrip met overnachting in het prachtige Wassenaar, veel tijd rest ons niet, maar een jaartje extra vieren in het buitenland helpt de leeftijd gemakkelijker verteren. Dacht ik toch….. De nieuwe palindroom blijft me nu sowieso een vol jaar vergezellen, daar is duidelijk geen ontkomen meer aan. Zelfs niet met heerlijke drankjes en hapjes. Maar…..

En vooral daar zijn we dapper in.

Het Escher-museum heeft ons sterk verrast. We kenden de man al van de onmogelijke ruimtefiguren in de architectuur (die in een vorig leven ideale illustraties geven om lessen in ruimtemeetkunde mee te starten) .
De hoofdthema’s zijn oneindigheid en eeuwigheid, die vooral herkenbaar zijn in zijn vlakvullingen vol wiskundige patronen. Ontdek het zelf in dit reptielenwerk. Wie doet hem na? Ongelooflijk knap toch! De figuren kloppen tot in de kleinste details. Het motief kan eindeloos herhaald worden, als teken van een eeuwig durende beweging. De man moest 70 jaar wachten om (h)erkend te worden. Een grote Haagse aanrader.
Het licht weerkaatst links in de foto, ondanks veel mogelijke standen lukt het me niet dit te vermijden. Het is wat het is, een schitterend werk.

Heel graag gun ik mijn lezers een flinke (?) nadenkklus bij onderstaand werk. Wie ontdekt de naam van dit kunstwerk? Neem rustig je tijd. Geef je over aan de fantasie, maar ga niet googelen. De man speelt ook hier met lijnen.

En dan volgt de oer-gezellige babbel met medeblogster Rietepietz. Hoe tof kan het zijn om schrijfgenoten in levende lijve te ontmoeten, in blind-date-stijl met verwittiging van beige jas, om eindeloos (in het thema van Escher) elkaar in real life te leren kennen én te ontdekken dat gesprekken vlot en leuk verlopen en uren vliegen. Meer nog, een next date in Antwerpen wacht in het voorjaar.
Het was niet tof……….. het was super-tof. Om het in de taal van onze kleinkinderen te verwoorden na een fijne dag. Eveneens een grote Haagse aanrader.

En nu ik toch al (her)kenbaar ben via haar blog mag de anonimiteit nog een keertje vervagen, een selfie-openbaring in een prachtige lichtbol.

62 gedachten over “Must-sees in Den Haag

 1. Als ik in de bol kijk, zou ik je toch niet herkennen op straat hoor, ik ga bij Riet kijken☺ Leuke stad ook om te bezoeken, den Haag. Mijn dochter woonde er een paar jaar en werkt in het Haags Historisch Museum en de Gevangenpoort, vlak achter het Mauritshuis en naast het Binnenhof. De Gevangenpoort is ook interessant voor kinderen, als ze niet te jong zijn tenminste

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die gevangenpoort staat op onze to do list met de kleinkinderen. We hebben nog even geaarzeld om er zelf binnen te springen, maar er was tijdsgebrek. Misschien zien we dan je dochter?

   Like

   1. Nee die is de communicatie en marketing medewerker, zit op kantoor in het Haags historisch of nu weer thuis door corona

    Geliked door 1 persoon

 2. Allereerst van harte gefeliciteerd met je vermeende palindroom, want je kunt er nog alle kanten mee op. Wat dacht je van 99. Hahaha! En heerlijk, een paar dagen er uit. En dan ook nog eens aan tafel met The Queen herself in gesprek. Dat geeft helemaal een kroontje aan deze dagen. (Spreek uit ervaring) En leuk je nu eens te zien, al is het op een foto. De kunstwerken zijn peachtig. Je veraad reeds het antwoord, maar anders dacht ik ‘Luchtkasteel’. Hoe bestaat het! 🤣

  Geliked door 1 persoon

 3. Fijn vervolg van het uitstapje. Vooral dat Escher Museum lijkt me erg mooi. Er valt altijd veel moois te ontdekken in zijn werk. In dit geval kom ik qua titel niet verder dan ‘Hoge bergen, diep dalen’.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, dat kunstwerk heb ik ook gezien. Is heel mooi.
   Deze bol hing in het hotel en schitterde zo verleidelijk.
   Mijn leeftijd is nu een palindroom. En het eerste cijfer een 6😉

   Like

 4. Nou, wat tof inderdaad (of in mijn eigen taal: hyggelig!) om een medeblogster in het echt te ontmoeten, en dat het dan zo geweldig klikt! Aan een paar van dergelijke ontmoetingen heb ik echte vriendinnen over gehouden, zo waardevol! Jullie hebben weer volop genoten, voel ik, heerlijk zoals je daar elke keer verslag van doet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Alweer een fijne uitstap! (En proficiat met je palindroom!) Het is leuk medebloggers te ontmoeten weet ik uit ervaring. Ik heb lang zitten turen op de tekening van Esher, en ik vind hem mooi, maar de titel weet ik niet en ik kom ook niet echt op iets, behalve: Trage aanbidding van Atlantis. Voor een volgende keer Wassenaar kan ik je Museum Voorlinden aanbevelen. Prachtig nieuw tentoonstellingsgebouw op een landgoed met een mooie eigen collectie en interessante exposities.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Peter.
   Het museum Voorlinden reden we onderweg van den Haag naar Wassenaar voorbij. De buitenkant is prachtig en viel ons direct op. Het staat op ons lijstje bij een volgend bezoekje. Nu was de tijd te krap, wegens gans dat coronagedoe weer.
   En neen, de naam is veeeeel eenvoudiger 😉

   Geliked door 1 persoon

 6. Den Haag is inderdaad woekeren met de tijd, het is zo groot en niet álle bezienswaardigheden liggen in het centrum.
  Maar jullie hebben er een heel mooie uitgepikt, het Eschermuseum is een plaatje. Ik was er in 2019 nog mét Henk en zoon Ruud. Je kent m’n breedsprakigheid dus het werden drie logjes die eigenlijk niet heel erg over Escher gingen. 🙂
  Het eerste logje ging o.a. over de hoogste etage die jullie ook zo leuk vonden.

  op stap geweest


  Leuke foto zo in die bol weerspiegeld, en extra leuk dat ik de foto “aan tafel in Dudok” mocht plaatsen.
  Ik moest ook wel even lachen, toen ik een tijd geleden zei; “als je man niet verlegen is zouden we ergens koffie kunnen drinken “( of zoiets) Nou verlegen is hij niet met vreemde vrouwen, hij mengde zich gewoon gezellig in het gesprek. 😉 Erg fijn dat hij zich geen “buitenstaander” voelde. Dat gaat in Antwerpen ook gezellig worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Manlief is zeker niet verlegen hoor bij vrouwelijk schoon😉. Hij vindt het ook heel gezellig en boeiend.
   Ik heb je logje gelezen, en inderdaad, alles wat je hier beschrijft herken ik en hebben we ook gedaan. Wij hebben hier ook foto’s van ons gevangen in de kubus. En dat spel van groot- klein is fascinerend!
   Daar komen we terug met onze kleinkinderen!

   Like

   1. . Henk voelde zich minder op z’n gemak onder bloggers. Maar hij was natuurlijk al jaren beginnend dement wat hem onzeker maakte .
    Erg leuk hé, ik vond het heel grappig hoe het gedaan was. vergeet met kleinkinderen ook Madurodam niet, is ook erg leuk maar dat ligt meer richting Scheveningen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ook daar hadden we het al over. Madurodam 👍. Je ziet, we moeten nog even mee, nog veel plannen.
     Bloggers zijn toch ook maar gewone mensen? Naar een blogmeeting zou hij niet mee gaan, maar dit was een gezellig gesprek met 1 lieve dame.

     Like

Reacties zijn gesloten.