Het leven zoals het vandaag is….

Maandag. Babbelafspraak met vriendin. Haar angsten deinen en springen onrustig op en neer met de Coronagolven. Ze is gedecideerd, het wordt een terrasafspraak. Mijn opwerpingen over het koudere weer brengen geen aarde aan de dijk. Ook niet dat in de heel grote taverne amper één tafeltje bezet is en we gerust de 12-meter-regel kunnen respecteren. In de zon is het 19 graden, doelbewust wijst ze me op de buitenthermometer. Er zijn geen plekjes in de zon, maar ook dat is niet van tel.
Maar ze is lief en heeft een fleecen dekentje voor me mee, waar ik me graag vijf keer in wil wikkelen als het tien keer groter was geweest. Langer dan verwacht, ruim 2.5 uur houden we ons met een vurige babbel (zij heeft pit en staat op scherp) en een paar hete thee’s warm. Tot het topje van mijn neus blauw uitslaat en niet-bedekte-ijs-tenen het stil zitten lastig maken. Ik geef forfait, en stap mijn voeten terug tot leven met een flinke-terug-naar-de-trein-tred.
Aangekomen in het station ontdek ik het bord met vijf annulaties. Alle treinen richting huis zijn afgeschaft voor onbepaalde tijd. Help, hoe geraak ik thuis? Wordt het dan nog buitenslapen ook? De trein is toch altijd een beetje reizen?
Geen paniek, verzekert me de stationschef, na meerdere rondvragen vind ik eindelijk meer info.
Geen paniek, er wordt een vervangbus ingelegd. Maar haast en spoed zijn heel erg goed, want ‘er is voorlopig slechts één bus voorradig’ en er zijn ‘heel veel wachtenden voor u. Daar op die plaats komt hij aan’. Vijf frisse minuten passeren en lijken uren te duren, tien minuten, een kwartier, ik wil jullie niet langer aan het lijntje houden, maar 40 minuten later stopt HIJ op een totaal andere locatie. Tenen en puntje van de neus getuigen blauw. In grote drommen snellen we die richting uit, en ja, ik ben bij de gelukkigen. Hardlopen was altijd al mijn beste sport, of moet gewoon iedereen mee en zitten we als haringen in een ton op elkaar gepakt? Het zweet breekt me uit, warmt zelfs de ijzige topjes op, jaren geleden dat we zo naast en op elkaar zaten…… Als buurman kucht, kijkt iedereen gefronst zijn kant uit zoals het ‘rechtvaardige rechters’ betaamt.
’s Avonds app ik nog snel naar vriendin dat we gelukkig coronavrij in de namiddag een ijskoude babbel genoten en dat ik ‘veilig’ ben thuis geraakt.

Donderdag. Manlief gidst het Gentse lichtfestival. Een prachtig spektakel. Als kenner van de achtergrond bij de verschillende kunstwerken loodst hij met mondmasker en op veilige afstand een groep geboeide volgers rond.
In de late avond lees ik tevreden zijn berichtje ‘missie meer dan geslaagd. Toffe toehoorders’, nu wacht hem nog enkel de trein terug naar huis. ‘Tot straks. Love you’. (Love is mijn logische troetelnaam).
Later dan verwacht komt hij thuis. In alle staten. Vloekend (sorry hier vloekt men niet) op de NMBS die zich geëxcuseerd heeft dat het overvolle perron in drie wagons moet verdwijnen, maar het is enkel een misverstand, want in principe waren er negen voorzien. Excuses aanvaard? Op elke vrije millimeter op en tussen de banken hangen mensen. Iedereen zwenkt en masse links, rechts, vooruit. Je voelt de hete (besmette?) adem van de omstaanders in de nek. Een man maakt zich razend op een mede-hang-slachtoffer dat weigert zijn mondkapje op te zetten. Of was hij stilaan de verstikkingsdood aan het sterven? De razernij van de man kent geen grenzen, hij roept en tiert de hele wagon bij elkaar. Tot de treinconducteur himself buiten de stuurcabine komt, zich tussen de massa drumt en de woedende man terecht wijst dat hij moet stoppen of ter plekke uitstappen. Protesten van ‘ja maar, hij weigert het kapje’ krijgen geen gehoor. Iedereen geraakt over zijn toeren….

Zaterdag. Eindelijk kunnen we onze vijf keer uitgestelde restaurantbon genieten. Een zoveel-jaar-getrouwd-cadeau nog. De locatie is rustiek gezellig, het eten heel smaakvol, de wijnen (nog zelf te betalen….) te duur, de sfeer ontspannend. De obert serveert stijlvol en vriendelijk. Geld innen blijft de taak van de eigenares, die naar onze tafel strompelt en uitlegt dat ze flink ziek is, de ‘griep’ heeft haar in zijn macht, maar geen paniek, het ‘zal wel gewone griep zijn’. En wij zijn ook daarvoor net ingeënt, we leven toch in het jaar van de spuiten? Drie dagen lag ze uitgeteld in bed, maar je weet wel ‘een zakenvrouw moet dapper zijn’….. We horen haar verhaal, het mondkapje hangt te bengelen over de kin, manlief duikt subtiel, steeds dieper weg van onder haar spraakwaterval. Nog nooit hebben we zo snel betaald, onze jas zelf van de kapstok gerukt en we zijn naar buiten gevlucht, de pure lucht in.

75 gedachten over “Het leven zoals het vandaag is….

 1. ik hou me verre van mensen die zich iet aan de regels gedragen … en toch weiger ik me door angst te laten regeren, al ben ik dan wel weer huiverig voor de mensen om me heen die me lief zijn … keuzes maken en die keuzes hebben gevolgen…
  Heel eerlijk word ik onderhand wel minder geduldig met die medemens die ontkenning schreeuwend blijft vertonen en gedragen en die mag hopen mij niet in mijn scoot tegen te komen want blauwe enkels is het het gevolg van diens keuze of anders een scherpe sneer van een tactloze tong

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een gedoe om thuis te komen. Helaas erg herkenbaar. Mijn jongste zoon heeft om de haverklap treinproblemen omdat er van alles uitvalt als hij naar school moet.

  Like

 3. Ik ben echt geen bangscheet maar er zijn toch dingen die ik mijd. Zeker niet in een massa volk lopen ( zoals de lichtshow in Gent) of in een drukke winkelstraat. Mijn boodschappen doe ik op een stil uur ( en ondertussen ken ik die stille uren al) en gezien ik toch alleen ben ontvang ik liever een paar goeie vriendinnen bij mij thuis ipv naar een tearoom te gaan.nu de cijfers zo snel de lucht ingaan. Met de winter voor de deur is buiten op een terras zitten nu ook niet het gezelligste. En maar hopen dat het virus overwonnen kan worden!

  Like

 4. wat een toestanden
  mensenmassa’s mijd ik zeker, k zou daar niet willen tussen gelopen hebben in Gent, k zag de massa op tv

  bijkletsen op een terrasje onder een dekentje, t heeft zeker z’n charme en veilig

  Geliked door 1 persoon

 5. Frustraties alom. Ze zouden wel voldoende OV moeten voorzien. Zat laatst op ons uitstapje naar Gent ook in een overvolle tram. Neen gemakkelijk en veilig voelt het niet. Wij gingen gisteren iets eten. Buffet. ALLE kinderen moesten een mondmasker aan. Ze deelden ze uit.

  Geliked door 1 persoon

 6. Goeiemorgen lieve oma. Ik ben negatief getest met een rest van covid. Dit kan twee dingen betekenn. Of ik heb covid doorgemaakt. Of ik zit in de beginfase. Ik zou adviseren om voirzichtig te zijn met die brief van mij. Sorry voor dit ongemak. Maar safety first.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik moest lachen om het beeld van je man die steeds verder onderuit zakt aan de dinertafel. Maar het is eigenlijk een triest verhaal. Leuke dingen, alle drie, worden van een donkere rand voorzien, een rand van frustratie, van behoedzaamheid, bezorgdheid, boosheid en misschien angst. Een rand die niet zou moeten bestaan. Maar de titel van je stuk zegt het al: Het leven zoals het vandaag is. Het zal nog wel even duren. Laten we hopen niet te lang en laten we in de tussentijd proberen ons humeur niet te laten verpesten door de kennelijk onvermijdelijke zwarte kanten van het huidige bestaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen, ons humeur en doen (want ondertussen gaan de jaren voorbij) laten we niet verpesten. Ermee leren leven is de boodschap, hoe we dat juist doen blijft nog even de vraag. In stilte blijf ik hopen op de wetenschap, ook al ontgoochelt ze me meer dan vroeger. Of was ik simpelweg naïef?

   Geliked door 1 persoon

 8. Coronastress alom, we moet het er toch nog even mee doen. En tussen de bedrijven door toch maar genieten van wat leuke dingen. Gelukkig kun jij hardlopen, dat gaat mij niet lukken. Maar zolang ik niet ingehaald word door corona, kan ik daar mee leven.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat weet je het drama dat zich in deze tijd, in deze wereld voltrekt, met dit blog haarscherp weer te geven. Zonder oordeel – ook nog. Knap! De angst (om ziek te worden? dood te gaan?) aan de ene kant, de onverschilligheid of tegendraadsheid wellicht aan de andere kant. Gaat dat ooit nog nader tot elkaar komen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik probeer geen standpunt meer in te nemen, juist omdat twee hersenhelften daarover voortdurend met elkaar in conflict gaan.
   Ik doorliep het allemaal, angst, verzet, betrokkenheid, letterlijk én figuurlijk afstand nemen….en nog steeds ben ik er niet uit.
   Ik maak me soms meer zorgen over de huidige rivaliteit tussen mensen dan over het virus zelf.

   Geliked door 1 persoon

 10. De “vier russen ” zaten jullie stevig op de hielen. En juist op de plaats waar ze makkelijk te ontlopen waren bood “de mens” tegenstand. arme tenen van je.! Gelukkig ben ik iets minder angstig en zóu in die situatie zeker voor binnen kiezen, Mijn tenen zijn al kwetsbaar genoeg zonder bevriezingsverschijnselen. 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Nee oppassen blijft de boodschap, maar overdrijven is dan weer het andere uiterste. Dan heb je écht een koude oorlog met die vier russen. 😉 Ja hoor, bij zoveel ruimte en controle op de QR code kan er toch iéts. als je geen klachten hebt. Bij klachten zou ik ook zeker een thuistest doen.

    Geliked door 1 persoon

 11. Ha dat terras was de ultieme test voor de rest van de reis haha…
  Maar wat ik me dan wel afvraag is wat doet die eigenaresse in het restaurant als ze ziek is…testen en zonodig in quarantaine…toch?
  Als eenieder zich nu aan de regeltjes houd…zou fijn zijn
  Groetjes en fijne avond

  Geliked door 1 persoon

 12. leuk geschreven en de perikelen met het openbaar vervoer, komen me wel heel bekend voor..
  het lichtfestival in Gent had ik met stip in mijn agenda genoteerd…
  maar door het aantal bezoekers, ben ik maar (wijselijk?) thuis gebleven

  prettige zondagavond

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik ben ook een treinreiziger. De lijn naar Oostende gisteren was goed te doen wat drukte betreft.
  Ik denk dat we allemaal snakken naar onbezorgdheid, maar dat lijkt ons precies nog niet gegund.

  Geliked door 1 persoon

 14. Genoten van je knappe schrijven. Maar wat een coronastress hebben we toch allemaal. En terecht. Ik hoor niet anders dan verhalen over besmette mensen. Onze kleinzoon is vandaag ook positief getest. Hij is niet ziek, maar bijna de ganse klas en zijn juf zijn positief getest. De juf is dus wel ziek… Zo ook mijn nichtje van 30 die twee keer werd ingeënt. Eerlijk, ik ben ook weer bang. Laat die derde booster maar snel komen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ook ik ben weer banger geworden, maar verplicht me ertoe om realistisch te blijven denken. Als je 12 meter van een andere tafel plaats vindt, moet het toch kunnen?
   Overal hoor en zie je weer Corona verschijnen. Ik probeer te relativeren, vorig jaar ben ik een paar keer zwaar in paniek geschoten en dat voelde heel eng aan.
   Samen met jou hoop ik dat de derde prik meer effect zal hebben.

   Geliked door 1 persoon

 15. Je hebt die driedaagse weer mooi in woorden weten te vatten, maar wat een verhaal. Als ik dat zo lees, is het geen wonder dat de besmettingscijfers ook bij jullie omhoog geschoten zijn. Openbaar vervoer is hier in Fryslân steeds minder voor handen. Maar dat maakt ook niet uit, mij krijg je er toch niet in. 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. In de trein voel ik me veilig, er is altijd een wagon met veel plaats, omdat ik spitsuren vermijd. Maar in een bus krijg je me normaal niet. Maar dit was dan ook ‘abnormaal’ en juist daarom is het voorval aan mij blijven kleven.

   Geliked door 1 persoon

   1. Eigenlijk doe ik alles op de fiets behalve de week boodschappen en lange ritten naar schoonouders. Die gaan per auto. Het vaccinatie percentage in Rotterdam is 58% en in de achterstandswijk Zuid waar wij doorheen reizen naar de stad is nog lager. Je begrijpt waarom ik het openbaar vervoer mijd. We halen onze studenten ook van het station als ze komen om het OV te vermijden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Hier is het vaccinatiecijfer meer dan 90 %, dat stemt rustiger. Maar toch, het venijn zit vaak in een klein hoekje. De gewone verplaatsingen doen we ook met de fiets. Maar onze kinderen wonen alle drie vrij ver, de dichtste op 45 km.

     Geliked door 1 persoon

 16. Nou zeg, wat een week …. Mij krijg je voorlopig (wellicht blijvend??) niet meer in het OV, geen trek meer in. Neef is voor de tweede (!) keer besmet, ondanks vaccinaties, een vriend van onze oudste is ook positief getest, ook na vaccinaties. Neef was heel erg ziek, op het nippertje niet in het zh beland, de vaccinaties hebben hem daarvoor behoed.
  Zo’n eigenaresse moet zich schamen om in deze tijden toch te bedienen ….. stel dat ze toch Corona heeft …..
  Zal blij zijn als ik de griepspuit krijg (dinsdag) en ruim een week later de boosterprik ….

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij wachten hier ook op onze boosterprik. Alle beetjes helpen, denk ik dan!?
   Die eigenares was zelfs fier dat ze desondanks toch de moeite deed voor haar restaurant. Wij zagen ze liever in haar bed.
   Veel mensen krijgen het, maar de prikken beschermen hopelijk wel tegen het ziekenhuis.

   Like

 17. Als het nietnnom corona ging dan zou ik hard moeten lachen om heg hele verhaal.
  Wij zijn er inmiddels achter dat de vaccinatie geen garantie is op niet ziek worden.
  Zitten al bijna een week in quarantaine samen, het was een coronaproef feestje. Achteraf was het toch niet zo safe.
  Meer dan 10 mensen van de 50 besmet.

  Geliked door 1 persoon

   1. Een flinke griep, zo voelde het. Vreselijk spierpijn en hoesten met zo’n vette rochel. We zijn er nog niet van af maar het gaat wel beter. Je waant je veilig met die vaccinatie maar is duidelijk niet het geval. Hoop dat we nu genoeg antistoffen hebben en er voorlopig vanaf zijn.

    Geliked door 1 persoon

 18. Brr, ik heb het echt niet graag koud. Dan hou ik nog liever een laptopcommunicatie. Wat vreslijk, die eigenares van dat restaurant. Ik vrees dat ik duidelijk gemaakt zou hebben dat zouets niet kan in coronatijden. En dan denkt ze nog dat ze een standbeeld verdient. Zelf zitten wij te wachten op de uitslag van een coronatest van deze morgen
  Schoondochter is besmet. Ze is hier vrijdag haar peuter komen afzetten. En de peuter was zelf ziek. Een plaagske dacht schoondochter. Moest ik nu poditief zijn, laat ik u dat nog weten wznt rr is een kaartje onderweg dzt ik vrijdagvoormiddag naar de post heb gedaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, ze was heel fier op zichzelf omdat ze toch nog aanwezig was. Wij zagen ze liever in bed liggen….
   Jij had al Corona dacht ik? Hopelijk voldoende antistoffen nu! Met die kleintjes kan je ook geen anderhalve meter houden.
   Bedoel je een kaartje naar hier??

   Like

 19. De NMBS… been there, done that. Hoe vaak ik vroeger niet te laat op school/het werk ben gekomen door vertragingen op het spoor. Heb nog steeds een gruwelijke hekel aan het openbaar vervoer (en neem ook nooit de trein hoewel het station op 100 meter van mijn deur ligt).
  Dat de stad het Lichtjesfestival gewoon laat doorgaan, ik snap dat niet. Een vriendin was er vrijdag en vond het ondoenbaar en onaangenaam door het (veel te) vele volk. Ze is halverwege gestopt omdat ze het gedrum niet meer veilig vond.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik reis graag met de trein, vooral nu ik op pensioen ben en tijd heb😉.
   Mijn man vond het parcours dat nu uitgestrekt is over 7 km best doenbaar. Enkel dichter bij de lichtpunten was het drukker, maar zij bleven dan op afstand. Hangt misschien af van het moment dat je er bent?

   Like

 20. Wat een corona perikelen had je deze week. Hopelijk had de mevrouw van het restaurant geen corona. Zo gek was het nog niet van je vriendin om buiten te blijven…..Helaas weten we niet waar we goed aan doen en of alles wel jouw neus voorbij blijft gaan ………Regels volgen en hopen dat alles goed loopt

  Geliked door 1 persoon

 21. Wat corona-frustraties, heel begrijpelijk. De toestand in Gent was/is m.i. onbegrijpelijk. Zoveel mensen samen vraagt om problemen, maar het stadsbestuur wil niemand ontgoochelen en kiest dan maar voor massabesmetting. Zwak !!
  Tof uitje met je vriendin. 19°, moet zalig zijn geweest.

  Geliked door 1 persoon

   1. Wij zijn over een maand 44 jaar getrouwd. We waren er net als jullie vroeg bij😉.
    Het etentje was een uitgesteld cadeautje.
    Mijn man vond dat het best meeviel in Gent, enkel rond de lichtpunten zelf moest je wat afstand houden. Anders dan andere jaren was het parcours nu gespreid over 7 km.

    Geliked door 1 persoon

 22. Spitsroeden lopen in het openbaar verkeer. Wat een verhalen en een grotere tegenstelling is er niet met vriendin die krampachtig blauwe neuzenbabbels voor het meer dan lege restaurant wilde houden. Met de ervaring van als haringen in een ton is de woedende man te verklaren en menselijk, maar beter had hij zich niet zo op moeten winden. Je zou toch sterven aan een infarct. Het valt niet mee met al die wonderlijke opvattingen over griepje en dergelijke. Hebben jullie toch wel zo’n lekker duur wijntje genoten als troost. Coronatroost. ❤️❤️❤️❤️🥂🤭😘

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.