Cultuurshot, kort maar krachtig

Vandaag is het elf jaar geleden dat ons tweede kleinkind, tevens eerste kleinzoon het levenslicht zag. Ik herinner me het gelukstelefoontje als gisteren. We waren onderweg naar mijn moeder die na heel zware beenbreuken vier maanden in de kliniek lag om er uiteindelijk (onterecht! Tja…) aan de ziekenhuisbacterie te overlijden, ik slaag er (nog steeds) niet in het bijhorende horrorverhaal neer te schrijven. Haar ogen glinsterden bij het blije nieuw-leven-bericht. Fier als een gieter zou ze op zoek gaan naar een ludieke naam voor het overgrootmoederschap.
Ze had nog wat tijd….niet dus…..
Ze heeft de lieve baby nooit gezien. Maar nu vieren we hem graag, zij het op afstand. Een heerlijk ventje. Hij verdient terecht elf w.a.r.m.e knuffels.

De derde tentoonstelling van het Kunstuur van de broers Bourlon in Mechelen startte onlangs. De vorige editie is ons zo goed bevallen, dat we ook nu terug van de partij zijn. We trommelen vrienden op, ons enthousiasme is blijkbaar overtuigend in sneltempo, we koppelen graag een Italiaans etentje aan de verrassende cultuurshot.
Het geheel duurt amper één uur, we bezoeken met mondmasker én draagbare stoeltjes én beperkt publiek van maximum 8 personen de intimistische kunstbeleving, waarbij bekende Vlamingen onder holografische vorm de eigen bevinding bij een gevarieerd aantal schilderijen uit de periode 1887-1938 vlot vertellen. De achtergrond muziek van Dirk Brossé is warm en grijpt je bij het nekvel. We wandelen doorheen 2 kamers en de Heilige Geest kapel (beschermd monument sinds 1938) , waar de warme stem van Jan Decleir je volledig in de ban houdt.

Meer dan twee derde is privébezit, zelden openbaar getoond. Ik ben verre van een kunstkenner, een binnen-lucht-museum zorgt vrij snel voor verveling en verzadiging. Daarom juist ben ik grote fan van deze innovatieve manier van kunst genieten.
Kort maar heel krachtig. Ik val in herhaling….

In het voorjaar van 2022 gaat het evenement nog één keer door in Mechelen, daarna wordt wellicht voor Hasselt gekozen. No problem, dan combineren we graag met een citytrip, want in de lente staat de zon altijd paraat?!

Ik word verliefd, ja zwaar verliefd!, op Modest Huys, hij is meer dan welkom in onze woonruimte. Eén blik op zijn ‘Lente te Brakel’ als schilder van het landelijke leven tussen de Leie en de Vlaamse Ardennen spreekt boek-schilderdelen.
Een foto zou zijn werk oneer aandoen, de camera blijft dus veilig in de handtas. De stilte en rust, waarbij elk schilderij afzonderlijk wordt belicht, terwijl je door de audiofoon de uitleg en muziek geniet, kan én wil ik niet met een onverwachte flits opschrikken. De sfeer is ingetogen. Verplaatsingen naar de volgende ruimte gebeuren op kousenvoeten, zonder woorden. Dat ik zelf een kind van de prachtige Vlaamse Ardennen ben speelt hier zeker in mee.

De mooi aangelegde autoloze markt, de schitterend verlichte Romboutstoren, een warme chocomelk met slagroom en de boeiende nabespreking maken mijn dag af, om vervolgens in de file richting huis te verdwijnen.

37 gedachten over “Cultuurshot, kort maar krachtig

 1. Ik geniet van de zijlijn mee van je verhalen, over kunst en andere dingen. Het leven voelt soms zo unfair aan, zeker bij verlies van dierbaren. Het is mooi zoals jij erover schrijft; zoals ik het begrijp, geef je het gewoon tijd om een plaats te vinden in jezelf, waarin het comfortabel kan nestelen. Missen mag.
  Proficiat met de verjaardag van je kleinzoon. De vreugde heeft gelukkig ook een grote plaats in je leven.

  Geliked door 1 persoon

 2. wat een tweestrijd, de vreugde om een geboorte en het verdriet van een overlijden
  zo erg om te moeten sterven van de ziekenhuisbacterie

  jij hebt duidelijk genoten van het cultuuruitstapje

  Geliked door 1 persoon

 3. Proficiat. Ik mis de meeste verjaardagen van mijn kleinkinderen in het écht. Gelukkig kunnen we tegenwoordig even meekijken via Skype of WhatsApp. Ik mis ook dit soort tentoonstellingen en daar bestaat nog geen mee-kijk-optie voor.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het verhaal van je moeder doet me wat. Heel begrijpelijk dat het heel lastig is dit verhaal neer te pennen, meer nog, misschien is het té persoonlijk om op de wereld los te laren.
  Proficiat met de verjaardag van je kleinkind – voer hem niet te zat 🙂 !!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het verhaal is inderdaad heel aangrijpend. Ik ban het zoveel mogelijk uit mijn geheugen en ben dankbaar voor wat ik me graag wil herinneren. Ze was een Lieve vrouw😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Van harte gefeliciteerd met de 11 jarige kleinzoon op weg naar “het puber zijn”. Maar nu nog even knuffelbaar.
  Sommige uit nood geboren oplossingen blijken nog helemaal zo verkeerd niet uit te pakken gezien jouw verhaal hier. Kan me er wel iets bij voorstellen, Intiem en niet eindeloos van zaal naar zaal slenteren wat behoorlijk vermoeiend kan zijn. ( weet ik uit ervaring) 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Maar wat helpt is die museumjaarkaart. wanneer je een redelijk forse intree betaald hebt probeer je toch een beetje zoveel mogelijk “waar voor je geld” te krijgen.
    Met die kaart zeg je makkelijker “ik ben moe, ik ga binnenkort nog wel een keer om de rest te bekijken. Meestal kan dat makkelijk tenzij het museum niet zo naast de deur ligt.

    Geliked door 1 persoon

 6. De stijl van Modest Huys doet me, zij het lichtelijk in de verte, wat denken aan Vincent van Gogh. Ik vind zijn werken prachtig. En bovendien: Mechelen is een zalige stad. Ik vertoef er regelmatig.
  Proficiat aan de jarige!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt gelijk. Dat bedacht ik ook bij mijn bezoekje. Hij is alleen minder bekend.
   Mechelen is heel gezellig en mooi geworden de laatste jaren.

   Like

 7. van harte met de jarige kleinzoon
  jammer dat zijn overgrootmoeder het niet mocht beleven
  ik en kunst gaan niet echt samen , zeker niet binnen
  ik geniet wel van de natuurlijke kunst buiten 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een geweldige dag alweer! Ik hou ook wel van kunst en ik was geboeid om naar de voorstelling van Klimt te gaan kijken. Maar omdat het met veel visuele effecten en lichten is, durfde ik het niet aan. Zo’n dingen zijn niet goed voor mijn kopje en krijg daar snel evenwichtsproblemen van. Ik bewonder de schilders die zo mooi kunnen schilderen, maar zou zelf kiezen voor moderne kunst in mijn huis. Misschien omdat ik zelf zo’n kliederaar ben! 😉

  Like

 9. Van Harte Gefeliciteerd met de 11 jarige kleinzoon, pas maar op nog even en hij vind dat klein niet meer goed haha
  Mijn zus overleed 3 mnd voor de geboorte van hun 1e kleinkind…helaas want ze wilde zo graag oma worden.
  Maar dat was ze al hè…de kleine zat al in de buik.
  Jullie een leuk uitje gehad…ja af en toe moet je er gewoon even op uit hè
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat vreselijk voor je zus. Verlangen en niet mogen beleven. Ook voor haar kinderen, geen mama meer, en kleinkinderen, geen tweede oma…. Het leven kan zo unfair zijn.

   Geliked door 1 persoon

 10. Een cultuurshotje op zijn tijd is… noodzaak. 🙂 Ik had niet eerder van Modest Huys gehoord, maar googelend deel ik je waardering voor de schilder. Prachtig werk, licht, zonnig impressionisme met nu en dan een pointillistische inslag (ik weet niks van kunst hoor, ik klets maar wat). Je ruikt het hooi, de bloemen in het veld, je ruikt gek genoeg de zon. Ik houd erg van het lichte, het warme geel en het heldere blauw, en alles een beetje in een waas, alsof er een heel fijn gaas voor hangt. Dat gecombineerd met de Vlaamse Ardennen maakt het adembenemend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Eerlijk? Ik kende hem ook niet, maar juist daarvoor dient zo’n uurtje kunst. Dus ik ben slimmer geworden.
   Zoals je schrijft, de zachte tinten, de mooie omgeving, inderdaad impressionistisch ( naar mijn gevoel toch) spreken me erin aan. En daar bovenop het herkenbare van een prachtige omgeving waar ik ben opgegroeid.

   Geliked door 1 persoon

 11. Gefeliciteerd met de verjaardag van jullie eerste kleinzoon. Jammer dat je moeder het niet meer mee heeft mogen maken.
  Bijft bijzonder, de geboorte van kleinkinderen. Wij kregen de aankondiging van de eerste kleinzoon een paar maanden nadat ik de diagnose MS had gekregen. “Jongens wat is dat een mooi cadeautje,” zei ik, “dat geeft me de kans om nog een balletje met hem te kunnen trappen of te spelen in de poppenhoek.” Die poppenhoek kwam er niet, maar ik heb met beide jongens gelukkig wel heel wat balletjes kunnen trappen. En wat waren het een topmodellen de eerste jaren!

  Geliked door 1 persoon

 12. Gefeliciteerd met de kleinzoon!
  Wij hebben de vorige editie van Het Kunstuur gezien en hoewel we het zeer de moeite vonden (omdat het niet typisch ‘museum’ was) gaan we toch deze keer passen. Ik ken mezelf: te veel van ’t zelfde op korte tijd is niks voor mij.
  Fijn dat jullie weer zo genoten hebben.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.