“Toch ken ik septembers met een gouden glans. Toch zijn er novembers met een toverdans” (Toon Hermans)

Ontroerd zijn, dat is ademhalen met het hart.


Elke dag bevat wel ergens een ontroerend moment, soms diep verstopt in een stil hoekje, soms zomaar voor het grijpen. Vaak is ontroering een sterk individueel gevoel. Even snel een traantje wegpinken, terwijl buurman zich afvraagt waarom. Een heerlijk warm gevoel ook, jammer dat ik het niet kan blijven vast houden, want ontroering ontroert. Of wat dacht je?

En dan krijg je onverwacht dit mailtje, kort maar krachtig, in de mailbox. Kleinzoon 2 leert typen en woordjes versturen.

Het lezen van sommige blogs in combinatie met een (h)eerlijke openheid roept eveneens een aangrijpend gevoel op. Ook al spelen gemis en stilte vaak de hoofdrol in deze tijd van het jaar. Er is ook dankbaarheid, onzekerheid, een stilstaan bij vooral zoveel liefde. Zelf ga ik nooit naar het kerkhof, vader is verstrooid, moeder eveneens in haar geliefde tuin, het graf van zus voltooid verleden tijd (het graf, niet zus). Leuke foto’s in huis maken de herinnering zoet en zacht. Een roos-wit bloemetje zorgt voor een intiem vergeet-mij-niet-hoekje.

Onze boom straalt goud.
Straks wordt hij kaal en koud
Om in de lente terug weelderig te bloeien
Frisgroene blaadjes laten groeien
De cyclus van het leven zoals het is
Loslaten en herbeginnen.

We varen met de snelle waterbus en twee kleinzonen naar Antwerpen, waar het MAS (museum aan de Stroom) prachtige vergezichten rijkelijk tentoon spreidt, zomaar gratis voor niets, waar roltrappen je in een spiraal tien verdiepingen hoog brengen, waar reusachtige glaspartijen en de open ruimte bovenop telkens weer met een schitterend zicht op de stad verrassen, waar de gevel bezaaid is met meer dan 3000 aluminium handjes, enerzijds naar het verhaal van Brabo en Antigoon en (h)and-werpen, en ook naar de helpende handen van de vele mecenassen.

Op de vierde verdieping wordt de Mexicaanse Dia de Los Muertos gevierd met een kleur-rijk steentjestapijt, ontworpen door de firma Flowers From Belgium uit mijn bloedeigen omgeving. De zielen van de overledenen keren daar even terug om samen met de aardse familie favoriete bezigheden te genieten. Een skelet mag er nooit ontbreken. Voor kleinzoon een grote verassing, hij leert net in school over het grote verschil bij doden herdenken in vele landen. En laat nu net die moeilijke naam een vraagje op de toets zijn.
“Wij zijn droevig, de Mexicanen vieren feest en zijn blij” vertelt hij. Om met een grote korrel zout te verteren.

Op de terugweg ontdekken we Waffle And Juice in de Mutsaardstraat. Al roze dat de klok slaat, binnen en buiten. Maar dat het aanlokkelijk is, blijft een feit.

Het reuzenrad, dat lang stof heeft staan vergaren, draait weer. Voor een luttele 18 Euro kunnen oma en kleinzonen drie toertjes meedraaien. De eerste ronde met een angstig gezichtje, maar ze willen vooral stoer zijn, want….haha, opa durft niet, het wordt steeds leuker en gezelliger, de slappe lach als luide getuige van kleine hartjes. Het zicht op de herfstige stad vanuit de veilige bubbel is fenomenaal. Ondanks mijn -niet toegegeven uiteraard- hoogtevrees wordt een snelle foto gewaagd vanop 50 hoge meters.

Dag prachtige stad, dag fijne dag, dag heerlijke boys! Met een snelheid van 40 km per uur varen we full speed richting huis. Ondanks de bittere kou is het een fijne beleving op het dek en laten we de gezellige binnenruimte met luxueuze zetels voor wat hij is.

Advertentie

49 gedachten over ““Toch ken ik septembers met een gouden glans. Toch zijn er novembers met een toverdans” (Toon Hermans)

 1. In dat reuzenrad zou ik niet stappen (hoogtevrees van jewelste!), maar ook de zogenoemd “luttele” 18 euro vind ik zwaar overdreven.
  Die mooie boom van je: is dat een beuk? Heerlijke foto!

  Geliked door 1 persoon

 2. Tuurlijk ben je een top-oma, dat besefte ik al bij het eerste logje van je dat onder mijn ogen kwam.
  Je weet je (klein)kinderen en jezelf te verwennen met prachtige dingen. Warm om te zien en te lezen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben alweer gesmolten, van jouw kleinzoon die met oprechte ontroerende berichtjes harten los weekt. Wat een schatje. En dan Antwerpen met de knapen. Wat een heerlijke dag en zoveel moois te beleven, elkaar en de stad te ontdekken en herinneringen te schrijven op het netvlies van de jongens. Herinneringen die niet meer weg te denken zijn en daarmee va grote waarde.
  Herfst is heerlijk en zeker als er wat zon overheen straalt. Dat natuur zo’n prachtig kleurenpalet te voorschijn tovert. Iedere keer maar weer. We boffen ❤️❤️❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. Toevallig je reactie opgevist uit de spam. Hoe kan dit nu? Maar dat het een fijne reactie is is een feit.
   Herinneringen maken is misschien wel het mooiste dat het leven je kan bieden. Jammer dat ze ook weer vervagen. Geniet de herfst!

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooi en lief berichtje van kleinzoon 2. Zodra ze gaan typen komt het leventje in een stroomversnelling, mooi dat jij daarin mocht delen.
  Wat een geweldig mooie boom. Staat die in jullie tuin?
  Een bezoekje aan het MAS lijkt mij een stuk prettiger dan een ritje in het reuzenrad. Maar stoer dat jij het met de jongens deed.
  Dat was duidelijk weer een dag om te koesteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die grote boom groeide op uit een onnozel klein stekje dat we toevallig in de grond stopten en nu neemt hij een prominente plaats in in onze tuin. Hij leeft zo hard mee met de seizoenen.
   Ik heb het ‘durfal’ spelen altijd wel wat in mij gehad, het ouder worden heeft me getemperd.

   Geliked door 1 persoon

 5. Je bent een HELDIN. Toe maar, een reuzenrad.
  Zó lief dat berichtje aan oma, Kleinkinderen wéten van ontroeren al kennen ze het woord nog niet zo goed als Toon ooit deed.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dagje Antwerpen! Dat is altijd geweldig. Dat er een reuzenrad is wist ik niet, en ook niet dat je per boot terug kunt! Hoe luxe is dat! Mooi verslag weer. Altijd als ik zo’n verslag van je lees wil ik ook. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Het reuzenrad ligt vlak bij het Steen en de aanlegsteiger van de waterbus. De waterbus doet meerdere haltes aan en is echt heel tof en spannend. Je kan ook je fiets mee overzetten.
   Misschien een tip voor het voorjaar 😉

   Geliked door 1 persoon

 7. O wat mooi allemaal Omabaard
  mooi begin van Toon , een mooi mailtje
  ff stilstaan en denken aan mooie herinneringen van hen die er niet meer zijn
  en dan te de kleinkinderen nieuwe herinneringen maken
  prachtig mooi

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.