Ditjes en datjes

Vlak voor me, in het vensterraam, duiken prachtige kleuren op. De zon schittert op de rode blaadjes. De belofte dat alles nog veel mooier zal worden maakt me blij. Zon en herfst verzorgen een prachtig schouwspel tijdens het gouden uurtje. Zolang het najaar deze ingrediënten vast houdt is herfst mijn mooiste vriend.
Ze (of hij?) laat ook zien hoe fraai loslaten kan zijn.

Na de kleurrijke explosie worden de bomen weer kaal en kijken we op de in-wording-nieuwbouwwoningen in onze achtertuin. Als groen of kleur niet langer beschermt zullen we op stenen kijken. De bouwwoede neemt met het nodige lawaai een steeds grotere plaats in van de weide, waar klein en groot zich vroeger kon vergapen aan de vriendelijke paardjes…..
Het is wat het is….

De voorbije dagen zijn overladen met etentjes. Heerlijk om niet zelf te moeten koken, die job is niet direct mijn favoriet. Het snelstappen achteraf zorgt voor een (te kleine) calorie-afname.
De vriendenbijeenkomst in Gent na anderhalf jaar stilte komt snel op dreef, een glaasje en lekker eten maken de tongen los.
Het zes-gangen-traktaat in het sterrenrestaurant voor manliefs belangeloze inzet voor zijn (oude) school smaakt verfijnd. Betrokkenen en partners genieten. En als het restaurant daarenboven slechts op 700 m van onze voordeur ligt mag en kan de wijn rijkelijk vloeien.
De derde dag op rij volgt het al meerdere keren uitgestelde familiefeest in ’t Boerenhof in Oostakker, waar 11 kleine kinderen veel speelruimte binnen en buiten ontdekken en volwassenen tevreden kunnen bijbabbelen. Vele onderwerpen als een geboekte reis, een nieuw huis, de te drukke job, kinderkroost die energie vreet, workshops die vitaliteit leveren en nog zoveel meer passeren de revue.

Verhalen krijgen een tweede leven in mijn gedachten, ik laat rustig bezinken, dat vraagt tijd.

Stille uurtjes verdwijn ik graag in de wereld van het aangrijpende boek. “Het meisje dat twee kampen overleefde’. (Eerdere titel : Cilka’s keuze). Heather Morris beschrijft de gruwelijke omstandigheden waarin Cilka in de tweede wereldoorlog probeert te overleven aan de hand van getuigenissen van mensen die haar persoonlijk hebben gekend. Als 16-jarige wordt ze op de trein richting Auschwitz gezet, waar ze wordt opgemerkt en veelvuldig misbruikt door de kampcommandant, zij ondergaat. Heeft ze een andere keuze? Bij de bevrijding wordt dit (haar opgedrongen) gedrag tegenover de vijand kwalijk genomen en wordt ze terug op de trein gezet richting strafkamp in Siberië, waar 15 jaar dwangarbeid wacht. Ook daar valt ze op.
Het schrijven ontroert én treft. Vriendschap, hoop, overleven, angst, vertrouwen, verlies, kracht en overwinning, twijfel en een poging tot echte liefde komen afwisselend aan bod. Een boek dat indringt en bijblijft, relativeert en ontmoedigt.

42 gedachten over “Ditjes en datjes

 1. Ik heb een beetje af geleerd om dit soort boeken te lezen. Dit raakt me veel te diep. Ik probeer om wat luchtige en grappige boeken te lezen, niet al te ingewikkeld, maar heerlijk ontspannend. As ik dan al eens lees hé! 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Een uitspatting kan wel als je maar 700 m moet stappen 🙂
  Een boek dat ik momenteel niet zou aankunnen om te lezen. Denk dat ik mijn pubertijd alles verslonden heb over de kampen dat ze hadden in de bibliotheek. Nu mag het niet meer zo gruwelijk… Het relativeert dat is waar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt hier enkele mooie metaforen neergeschreven. Die herfst is by far alvast mijn lievelingsseizoen. Die kleuren zijn zo mooi dan, zowel van de bomen als in de lucht.

  Dat groen plaats dient te maken voor nieuwbouw, het geeft ook mij een dubbel gevoel. Gelukkig worden er hier en daar intussen verkavelingsstops ingevoerd.

  Het boek spreekt me zeker ook wel aan, al zal het ongetwijfeld heel aangrijpend zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hadden ook gehoopt dat de verkavelingsstop zou invloed hebben, maar jammer genoeg verschijnen 60 huizen op de grasgroene weide van weleer.

   Ondanks de gruwel is het boek heel hoopvol en positief .

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik hou van de herfst om zijn kleurenpracht en ook omdat het licht dan zo mooi is om foto’s te maken. En dat laatste doe ik zo graag. Zoals de dagen nu zijn met een veel lagere opkomende zon en lange schaduwen vind ik het fijn om waar dan ook te gaan wandelen. Maar ik geniet ook van de dagen met donkere wolken die voorbijvliegen en met af en toe een flinke regenbui en zelfs van stevige wind die de slingers van onze twee treurwilgen heftig heen en weer laten vliegen. Ideaal weer om dan een boek te lezen dat aan de ribben plant!

  Geliked door 1 persoon

  1. Elk weertype en elk seizoen heeft zijn charme. Alleen een egaal grijze dag met constante regen vind ik saai.
   Inderdaad, het herfstlicht is zo speciaal en prachtig. Hoog tijd om me eens een echt fototoestel aan te kopen. Alleen weer ik niet goed hoe ik in de veelheid moet kiezen..

   Like

   1. Ja ieder seizoen heeft zijn charme , alleen hittedagen kunnen me niet bekoren, Dan nog liever een grijze regendag .Als de temperatuur tegen de 30° loopt voel ik me helemaal niet lekker en blijf dan liever binnen waar het toch een stuk koeler is ( rolluiken half neergelaten)

    Geliked door 1 persoon

 5. O zeker, de herfst is práchtig. , ik realiseerde me vandaag dat ik geheel in herfstkleuren gekleed ging, donkergroen , oker geel en warm oranje/bruinig. En nog al die feestelijke etentjes maken jouw herfst natuurlijk warm en gezellig. Genieten hoor. Met het boek als tegenwicht om ook de andere kant van het leven niet uit het oog te verliezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. De veelheid van seizoenen zorgt voor afwisseling. Ik houd niet van regen, maar dat is dan wel weer goed voor de natuur. Elk nadeel heb z’n voordeel😉

   Geliked door 1 persoon

 6. Wat genieten! Herfst is ook mijn favoriete jaargetijde. Het licht, de wind, het merkbaar worden van hoe alles in de natuur zich terugtrekt voor de winter(slaap)… Het boek lijkt me heftig, poe

  Geliked door 1 persoon

  1. Het licht is in dit seizoen heel mooi. Net zoals de kleuren. Maar toch ben ik vooral een lentetype, als alles terug ontwaakt.
   Het boek is een heftige waarheid, maar heel positief.

   Geliked door 1 persoon

   1. Eigenlijk heeft elke seizoen zijn charme hè? Ik zou niet kunnen wonen in een land zonder seizoenen, in ieder geval. En blij te lezen dat het (óók) een positief boek is

    Geliked door 1 persoon

 7. De meesten houden van die herfstkleuren, mij maken die eerder triest. Het afsterven van die bladeren betekent dat een kale natuur zich aandient. Herfst- en wintertoestanden, korte dagen,…
  Je meest recente logjes zijn zeer filosofisch, een heel smakelijke stijl. Heerlijk om lezen hoe je geniet van alles rond je, de etentjes die je overvallen,…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben ook verre van een wintertype, maar de herfstkleuren in combinatie met de zon maken me blij. De kale winter lijkt nog even veraf.
   Genieten van wat nu kan en mag, met het ouder worden besef ik steeds meer….. Eigenlijk is mijn filosofie eenvoudig😉.

   Like

 8. Voorlopig is het hier nog even doorpoten, maar als ik lees over jouw genieten, geniet ik gewoonweg mee. Die herfstbladeren zien we hier ook door het keukenraam. We genieten tijdens het werken en zitten heel vaak naar de uitzichten te kijken. We zijn er heel blij mee.

  Geliked door 2 people

 9. Jullie genieten zo te lezen volop van zo ongeveer al het goede dat het leven kan bieden. Wandelingen tussen de herfsttinten, goed gezelschap, lekker eten en dan ook nog eens een goed boek. Dat laatste lijkt me nogal heftig, maar goed dat ik niet meer zo’n lezer ben, denk ik wel eens … 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Lekker eten in goed gezelschap… zó fijn. Ik kan daar ook zo van genieten.
  Dat boek ga ik niet lezen. Niet dat ik mijn ogen wil sluiten voor de gruwel maar ik hoef er niet nog eens met mijn neus op gedrukt te worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien heb ik hier het eten teveel beklemtoond, maar babbels in fijn gezelschap met een hapje en drankje is zo ontspannend. Zoals je schrijft, dat is echt genieten én nagenieten.

   Like

 11. Da’s een mooie -> ‘loslaten’ -> kijk naar de bomen…!
  Genieten van de mensen rondom jou, de etentjes, dat wel… Dat beklijvende boek, nee, niet voor mij, de wereld hier kan (anders!) hard genoeg zijn…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 12. De eerste alinea spreekt me erg aan. Fijn dat je zo kunt genieten van diners buiten de deur. Ik vind dat leuk als het een enkele keer is en geniet dat van het bijzondere. Ik zal je boek eens opzoeken op de bieb.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die uitgestelde etentjes kwamen nu toevalligheden na elkaar. Ik zie het ook liever anders. Maar geen sinicure om meerdere mensen bij elkaar te krijgen. Dan moet je al eens ondergaan😉.
   Het boek is heel erg het lezen waard. Het leest ook heel vlot.

   Geliked door 1 persoon

 13. Het dagelijks leven en het leven uit je boek…dat lijkt me verschrikkelijk om te lezen
  De rest bevalt me beter gezellig uit eten dicht bij huis en ja dan mag een wijntje extra de pret niet drukken.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 14. ja dan is het tijd voor langere afslank wandelingen hé
  700m is helemaal niets dan hihi , maar jullie hebben enorm genoten van al dat samenkomen weer , en dat telt

  dat men nadien zo’n meisje dat kwalijk kunnen nemen is onbegrijpelijk , beslist geen boek voor de avond zou ik denken

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.