Herinneringen

“Herinneringen. Herinneringen. Aan zoveel mooie dingen.” Spontaan denk ik aan Marva. Wikipedia helpt ontdekken dat ze ondertussen 78 is en niet meer zingt.

De laptop heeft kuren, ‘amper’ 30 minuten geduld is nodig om in blogland te belanden. De ergernis groeit met de minuut, hij wordt oud met zijn zes jaren!? Hoognodig tijd om over een oplossing of nieuwe aankoop na te denken. Het vele bijhorende werk schrikt me af, maar geduldig toekijken hoe het scherm zich in slow motion afrolt zorgt gegarandeerd voor stoornissen in het hartritme. Brengt tijd raad!? Ook van tokkelen op het kleine schermpje word ik humeurig, en wie is daar nu gelukkig mee?

Maar terug naar de herinneringen…. Vijf (ex)collega’s geven samen een pensioenfeestje voor het personeel en de oudere garde, waar ik sinds 6 jaar (net zo lang als het bestaan van mijn laptop dus) toe behoor. Het zien van zoveel oud-bekenden voelt lichtjes onwennig aan na al die tijd. Ook veel vreemde gezichten, een jonge generatie nieuwkomers. Wonderbaarlijk snel voel ik me veilig en geborgen in wat ooit mijn tweede thuis was. Er wordt verrast herkend, veel bijgepraat, gelachen, geboeid geluisterd, gedronken en gegeten. De muziek klinkt luider, schuchtere danspasjes komen losser en op Zorba de Griek gaan we uit de bol, steeds sneller, steeds meer uitgelaten. Anderhalf jaar ingehouden adem krijgt vrije ruimte. We kennen én kunnen het nog…..

In de natte donkere avond rijd ik naar huis, met een bevrijdend ik-hoor-er-echt-nog-bij-gevoel. Spieren spelen op, gewrichten laten duidelijk van zich horen, een te grote heimwee houdt mij in zijn greep. Heimwee naar dat toffe corps, waar ik ooit, in een ver verleden, écht toe behoorde. En dat….dat komt nooit meer terug…..

61 gedachten over “Herinneringen

 1. Wat een heerlijk nostalgisch blogje. Fijn dat je nog zulke goede contacten met een stel collega’s hebt, en jullie je samen op zo’n avond weer even – als in een tijdmachine – in ‘toen’ kunnen wanen… Mooie herinneringen. Ik heb ze ook, aan diverse banen + collega’s, en enkele van hen zie ik af en toe nog als we in NL zijn. Naar reunies ga ik echter nooit, om dezelfde redenen als Hilde hier ook beschrijft…

  Geliked door 2 people

  1. Een reünie is inderdaad meer overweldigend. Maar uiteindelijk kies je je gesprekspartners. Het was wel fijn iedereen terug te zien Zo’n druk muzikaal avondje is heerlijk voor één keer.

   Geliked door 1 persoon

 2. Persoonlijk blijf ik ver weg van initiatieven zoals klasreunies, de ervaring heeft me geleerd dat het me niet bepaald gelukkig(er) maakt. Het zijn ook mensen die van mij vervreemd zijn, die me nog amper kennen. En om het dan te hebben over Hoe goed/hoeveel beter het toen wel was, neen dat maakt me niet bepaald gelukkiger. Integendeel. Ik bouw hier en nu een nieuw leven op.

  Geliked door 1 persoon

 3. Is het raar dat ik totaal geen heimwee heb naar mijn werkend leven? Ik heb mijn werk nochtans altijd graag gedaan. Met één collega (en echtgenoot) spreken we nog regelmatig af. Dat zijn echte vrienden geworden. De rest kan mij eigenlijk gestolen worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb geen heimwee naar het werk maar naar de collega’s. In een school heb je veel collega’s, met een 15 heb ik nog intensief contact. Bij de overige 60 blijft het bij een korte babbel indien nodig.

   Like

   1. In een school is het onderling contact misschien intenser dan op een kantoor? Voor ik freelancer werd heb ik ook 20 jaar collega’s gehad. Ik heb ze geen dag gemist (behalve die ene dan).

    Like

    1. De sfeer tussen collega’s in een school is vaak heel goed. Ze werken ook geregeld samen voor een groep leerlingen. Misschien is het anders op kantoor? Ik kan er niet van meespreken.

     Like

 4. Dat zal een bijzondere avond geweest zijn, lijkt me. Om te beginnen schijnt het een vreemde sensatie te zijn om ineens weer een avond in gezellige drukte te bevinden. Maar als je dan vervolgens al snel weer wordt opgenomen in een kring van goede en gezellige oud-collega’s, gaat het ook allemaal weer als van ouds. Even dan toch … en daarna kun je je maar het best laven aan je herinneringen aan toen en om aan mooie nieuwe herinneringen te blijven werken.
  En wat je laptop betreft: een schoonmaakbeurt van binnen en van buiten kan helpen om alle processen (tijdelijk) weer wat sneller te laten verlopen. Succes ermee!

  Geliked door 1 persoon

  1. Achteraf voelde het bevreemdend aan, zowel door de wirwar aan gevoelens als door het ‘met zijn allen dicht op elkaar’. De deuren stonden wagenwijd open en op het terras was het gezellig bijbabbelen, maar wel frisjes.
   Die vele prikkels maakte het tot een onvergetelijke avond.
   Ik zal mijn laptop eens moeten laten opkuisen, want zelf ken ik er niet veel van….

   Geliked door 1 persoon

 5. dat was nogal een feest, je hebt genoten lees ik
  de jaren vliegen voorbij hé en mooie herinneringen blijven achter

  computer problemen, ik heb er schrik van
  ik heb sinds enkele jaren een vast pc
  mijn laptops gingen nooit lang mee, altijd iets mee, herstellen en wat later terug problemen, beter was het herstelgeld te gebruiken voor een nieuwe

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat gevoel heb ik ook, herstellen brengt zelden de echte oplossing. Maar terug installeren etc vraagt ook veel kennis en tja, problemen.
   De jaren vliegen me veel te snel….

   Like

 6. Een fijne en mooie avond. Die weemoed herken ik en voelt wat triest aan. Alle goedbedoelde opbeurende opmerkingen ten spijt maar misschien heb jij daar minder last van.
  Toch goed te weten dat je er nog bij hoort.

  Geliked door 1 persoon

  1. Realistisch weet ik dat alles voorbij gaat en dat ik vooral dankbaar mag zijn en weemoed mag toelaten, de tijd helpt zeker.

   Like

 7. Een heel mooi feest waar je een klein beetje weemoedig van werd. Dat bewijst alleen maar dat het mooie tijden waren. Maar de realiteit bewijst dan weer dat het goed is want tja…. de conditie is niet voor eeuwig paraat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Weemoed vind ik een fijn gevoel, maar deze heimwee deed toch ook wat pijn. Maar de leuke dagen hier lossen dit euvel wel op hoor.

   Like

 8. Een mooi hoofdstuk is afgesloten, het is een mooie zaak dat je contact houdt met collega’s. Op termijn zullen je herinneringen aan het werk slijten, is onvermijdelijk, maar probeer ze toch maar zo lang mogelijk warm te houden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nu geniet ik er nog volop van. Ik maakte er vrienden voor het leven. En nu de kans zich voordeed om ook de anderen eens terug te zien, dook de weemoed op….

   Like

 9. Wel heerlijk, even terug in die tijd met elkaar en al jullei herinneringen. Maar ook de weemoed kan ik begrijpen. We worden ouder en de tijd nog kostbaarder.

  Geliked door 1 persoon

 10. Een mooi stuk. En herkenbaar, de pret van het weerzien, het geluk misschien wel, en dan slaat de weemoed toe. Misschien moet je dat ook wel een beetje koesteren, die weemoed, omdat het betekent dat je terugdenkt aan een mooie tijd. Naarmate een mens ouder wordt krijgt-ie steeds meer herinneringen, en dat is goed, als er maar ruimte blijft voor nieuw te vormen herinneringen. Zes jaar lijkt me wat kort voor veroudering van de laptop. Ikzelf heb een laptop voor op reis en een vaste computer voor thuis. Lekker groot scherm, goed toetsenbord en je kunt voor hetzelfde of zelfs minder geld je pc met meer geheugen en een zwaardere processor (laten) uitrusten. (En zo’n mooi SSD schijfje om je computer snel op te starten.)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik koester dankbaar de herinneringen, ondanks de pijn die zich toch ook manifesteerde. Weemoed is een mooi woord.
   Een schijfje om vlugger op te starten? Ik zal eens moeten googelen. Ik gebruik mijn laptop dagelijks, al meer dan zes jaar. Zijn tekenen van veroudering dan niet ‘normaal’?

   Geliked door 1 persoon

   1. In de loop van de tijd verzamelt zich ‘troep’ in je computer, digitaal en ook fysiek , stof etc. Het kan de moeite lonen de laptop eens te laten schoonmaken, ook in beide betekenissen. Verder kan trager worden van de computer worden veroorzaakt door steeds zwaarder wordende programma’s, die meer rekenkracht en vooral meer geheugen nodig hebben. Straks komt bijvoorbeeld Windows 11. Menig computer zal daar teveel moeite mee hebben, waardoor je óf een andere pc moeten kopen, óf gebruik moet blijven maken van Windows 10. Maar voor nu is het een idee om je laptop eens te (laten) reinigen, of in elk geval een deskundige te raadplegen (ben ik niet!) Maar wil je een groter beeldscherm voor een redelijke prijs, dan is een vaste computer zeker een idee.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je voor de vele tips. Over dat fysisch reinigen las ik ook net toevallig. Misschien moet ik er eens deftig werk van maken vooraleer een nieuwe te kopen!

     Geliked door 1 persoon

 11. Mooie avond die je heimwee bezorgd.Af en toe spreek ik nog af met oud collega’s, dat is fijn, maar toch bekruipt het gevoel van er net niet meer helemaal bij horen.Verhalen over mensen die je niet kent etc…..En toch is het leuk ze te zien en te spreken, maar ik vertrek met wat heimwee naar wat is geweest.

  Geliked door 1 persoon

  1. Herkenbaar, dat heimwee naar wat ooit was en niet meer is. En toch is deze levensfase definitief gestopt. Wat niet betekent dat het ook nu heel fijn leven is.

   Geliked door 1 persoon

   1. Zeker waar, ik verlang dan ook niet terug naar de drukte die de baan met zich mee bracht en het uitgeput thuiskomen. Nu ben ik soms moe van een dag oppassen en achter kleinkinderen aan rennen, weer een andere leuke fase……

    Geliked door 1 persoon

 12. Je hoort er zo te lezen nog steeds wél een beetje bij, ook al is dat uiteraard niet meer zoals vroeger. Doch zoals Albert Einstein ooit liet optekenen: “Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven.” 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Mijn mooie herinneringen zijn oa foto’s van mijn – toen nog – jonge kinderen. Ik heb ze vorige week opgehangen in de traphal. Elke keer wanneer ik de trap op loop overvalt me een warm gevoel.

  Geliked door 2 people

  1. Hier hangen ook veel foto’s van vroeger. In de traphal is misschien geen slecht idee. Bij het naar boven gaan, ontdek je ze keer op keer.

   Like

 14. mooie herinneringen zijn een kostbaar bezit
  gelukkig heb ik ook vele , en maak er nog steeds nieuwe mee

  6 jaar en toe aan een nieuwe laptop , ja mijn pctje gaat ook die kant op , tot nu toe valt het me nog mee
  suc6

  Geliked door 2 people

 15. Maarrrrrr jij hebt die herinneringen nog!! En dít feestje mocht je bijwonen, dat gevoel dat je nu hebt, neemt ook niemand je af…pure rijkdom toch!!

  Enne succes met lappie, zal wel een nieuwe worden denk ik.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.