Het mag weer!

Het gewone leven, na bijna anderhalf jaar ‘stilstand’, duikt weer op. Vaag herkenbaar uit een ver verleden, dubbel genietend, ondanks stille vragen in mijn immer-dubbend-koppeke.
Binnenkort zijn de mondmaskers grotendeels passé, en eerlijk?, ja ik snak ernaar. Terug de glimlach ontdekken, elkaar vlotter begrijpen, niet langer verstoppertje spelen.

Dinsdagavond wagen we ons voor het eerst sinds lang terug in de massa. Het voelt vreemd aan. Hoewel we plaatsjes langs de kant reserveerden, zitten we verdraaid dicht bij de voor-, na- en zij-gangers. De Covid-pas-controle zorgt bij de balie aan het Capitole in Gent voor lange rijen. Binnen mogen mondmaskers af, en voel ik me toch beetje geperst, beklemd, en ongemakkelijk.
De muziek maakt veel, héél veel goed en helpt ontspannend wegdromen.


A symphonic tribute to Leonard Cohen.


Dirk Brossé, gelauwerd componist, brengt een ontroerend eerbetoon aan Cohen. De man met de hoed die knielde voor zijn publiek, die een laatste album maakte op 82-jarige leeftijd, vlak voor hij stierf in 2016.
Brossé dirigeert het dertigkoppige Symfonieorkest Vlaanderen met aanstekend enthousiasme, hem bezig zien schept vrolijkheid. Daan en Lady Linn nemen bekende songs als Hallelujah, dance with me to the end of love, take that waltz en zoveel meer schoonheid voor hun rekening. We pinken een traantje weg van ontroering bij de diepe tonen van Daan, die nauw aansluiten bij de melacholische rauwe stem van de poëtische Leonard. De folkzangeres Linn maakt het helemaal af.
De dirigent wordt gevraagd welke tekst hem het meest aanspreekt, zonder enige aarzeling antwoordt hij met de woorden die ook mij diep raken: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in“. Wat een waarheid!
Het buitengaan wordt goed georganiseerd, rij per rij, nadat we allen als haringen in een ton samen zaten. Maar de muziek schittert na, de donkere nacht in….. Nu nog teren we op de ‘gewaagde’ uitstap, die zo ontzettend veel warmte gaf aan de ziel! Muziek is de blikopener van de ziel (Miller)
Het mag weer!

Woensdagochtend trek ik naar de les. Hersengymnastiek en -voedsel zijn broodnodig na te lange stilstand. Het derde jaar smartphone staat op het programma, ik wil up to date blijven en mogelijkheden uitputten. Als doorwinterde avondmens en slechte slaper toch een flinke opgave om intijds uit bed te kruipen. De les is verrijkend en niet simpel, ideaal dus als breinkraker, ramen en deur staan wagenwijd open, of deze koukleum dit binnenkort gaat volhouden??
Het mag weer!

Vrijdagmiddag komen we samen met onze ex-collega-jong(jochei!) -gepensioneerden-groep voor een lunch op een zonnig terras in Bornem.
Het is zo fijn elkaar terug te zien na anderhalf jaar pauze. Duimen dat deze traditie zich weer maandelijks kan herhalen. We plannen een nieuwe datum.
Want het mag weer!

57 gedachten over “Het mag weer!

 1. Wat fijn dat je zo genoten hebt, ik gun je zoveel, maar je zult begrijpen dat ik dit met gemengde gevoelens lees, als ongehoorzame burger en nee, geen antivaxer, maar wel anti-wat er nu wereldwijd gebeurt. Dat heeft niets meer met ‘zorgen voor (of om) gezondheid’ te maken… 😦

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien was ik wat te radicaal in mijn woordgebruik bij de reactie over antivaxers. Ik heb het hier enkel over de kleine groep mensen die foute informatie op foute plaatsen verspreid en zo anderen angstig maken.
   En helemaal niet over mensen die gefundeerd een eigen mening hebben opgebouwd. Waaronder jullie. Ik heb respect. Maar voor mezelf was het vaccin de enige oplossing.
   Voor mij voelt het aan als een nieuwe vrijheid, ik ben erg bang geweest, vooral sinds buurman eraan gestorven is, dat hakte er hier flink in.
   Ik voel me eindelijk wat minder gevangen in mijn angst om gezondheid.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik snap dit (en jou) heel goed, dat die angst er is na het overlijden van de buurman. Dat er angst ontstaat door de ‘andere informatie’ die steeds meer aandacht krijgt. Ik had daar aanvankelijk ook angst voor, maar door juist méér te gaan lezen van die ‘andere kant’ ben ik het gaan begrijpen en is die angst verdwenen. Ook snap ik dat voor veel mensen, onder wie jij, het vaccin ‘de enige oplossing’ is. Dat is het ook – tot ons grote verdriet – voor onze kinderen. Onze meningen staan haaks op elkaar – en dát is iets wat mij nog wel het meeste steekt in dit hele corona-verhaal. De tweedeling van de maatschappij… Maar: dit is niet de plek om daarover diepgaand van gedachten te wisselen. Jij hebt genoten. Dat is in feite het enige wat telt. En wat je vooral moet blijven doen!

    Geliked door 1 persoon

    1. Met die tweedeling heb ik het ook vreselijk moeilijk. Mijn beste vriendin laat zich niet vaccineren, we hebben er nog nooit woorden over gehad, wel gepraat over het waarom, maar niet over het uiteindelijke besluit. Respect voor andermans mening is hier héél belangrijk.

     Als kinderen en ouders hier tegenover elkaar komen te staan, is het pijnlijk.

     Bij ons is het eerder omgekeerd, onze kinderen willen zich liever niet vaccineren, maar voelen- desondanks en tot hun grote ergernis- een soort verplichting. Ze vinden het not-done dat onze maatschappij ergens ‘verplicht’ en dat ze het moeten doen om te kunnen blijven meedraaien.

     Wij daarentegen voelen het toch vooral als een stukje herwonnen vrijheid. Wellicht is onze angst (onterecht?) getemperd. Of maken we het ons zelf wijs?

     Ik blijf met heel veel vragen achter, niemand heeft de waarheid in pacht, ik probeer soms doelbewust niet na te denken, mijn hoofd maakt al voldoende, en de dag te genieten. En ik weet, dat doen jullie ook heel hard!

     Geliked door 1 persoon

     1. Respect voor andermans mening is inderdaad nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Maar ook nog nooit zo moeilijk. Een oordeel of veroordeling kan soms al in een klein woordje schuilen.
      Ik volg de redenering van jouw kinderen helemaal; het is ook naar mijn mening not-done (en dat is heel netjes uitgedrukt) dat maatschappelijke druk nu verplicht. En juist DIT gegeven (het verplichtende karakter) maakt in mijn beleving zoveel zogenaamde complottheorieën volkomen begrijpelijk en logisch…
      Ik hoop dat je kinderen stand houden.
      En ja, ik denk dat jouw angst onterecht getemperd is. Maar wat je ook schrijft hier: niemand heeft de waarheid in pacht…
      Ik wens je, ook vandaag weer, een heerlijke dag met veel genieten toe. Blijf dicht bij je eigen gevoel, in je hart, en UIT je hoofd… Liefs!

      Like

 2. leuk dat alles weer mag
  verder gewoon je verstand gebruiken en indien te druk mondmasker op
  t kan ook helpen tegen andere virussen 😉

  met mijn concentratieproblemen zou les volgen niet lukken maar t moet wel interessant zijn om smarthphoneles te krijgen, ik ben niet zo’n beste vriendjes met die smarthphone 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. ja ik had een heel heerlijk weekend , zaterdag kennissen getroffen en samen van Ouwehands Dierenpark genoten , zij op huis aan nadien
  ik had naast het park een kamer geboekt , ook prima bevallen weer , en vandaag in een 82 km terug naar huis gefietst
  nu lekker in de ruststand 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. ja er kan weer veel , maar met een oppas vingertje toch nog paraat
  jullie genoten van een goed stuk muziek
  en je gaat in de schoolbanken om de mobiel te begrijpen , lees ik dat goed ?
  ik zou ook graag weer eens met wat oud collega’s een pint drinken , wie weet komt het er snel weer van

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Het voelt alsofwe uit een boze winterslaap komen. Beetje schuchter betreden we de wereld weer. Het is wennen maar hopelijk zijn we snel weer gewend en hoeven we niet weer terug in die winterslaap.
  Genoten van de muziek en de nieuwe/oude ontmoetingen, laat het voorlopig zo blijven.

  Like

 6. Ik weet niet, net gehoord twee gevaccineerde grootouders zestigers, eindelijk terug wat voor hun kleinkinderen zorgen, beide corona en liggen zwaar ziek in het ziekenhuis. Zo voorbij en normaal lijkt het me niet als je dit dan hoort, misschien uitzonderingen? Ik gun je van harte het oude-normaal!

  Like

  1. Als ik dit hoor, geraak ik terug ontmoedigd. Maar het leven compleet on hold zetten lukt me niet meer…. Ik hoop dat het bij uitzonderingen blijft, hoewel toch liever zonder uitzonderingen….

   Geliked door 1 persoon

 7. Op dit moment heb je, en hebben we met zijn allen, heel lang moeten wachten. Het is niet at het gevaar helemaal geweken is, maar met wat voorzichtigheid kunnen we al super veel. Blijf deze mood aanhouden!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb net als veel mensen nog die spontane neiging om afstand te houden. Daarom was het wel even overweldigend in het Capitole, maar ook dat zullen we hopelijk weer wennen

   Geliked door 1 persoon

 8. Heel fijn voor (bijna) iedereen. Dat concert had ik graag bijgewoond. Dus nu ook in Vlaanderen … carpe diem. Raar dat Brussel zou achter blijft. Een hoog ‘je m’en fout gehalte’ denk ik. Dombo’s !!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hoorde deze week op de radio dat Brussel buitenlandse wijken heeft, waar de mensen de eigen straat niet buiten komen en de vaccinatie dus helemaal niet zinvol vinden. En dan heb je de antivaxers die veel invloed hebben. In Brussel liggen nog veel mensen op intensief.

   Like

    1. Ik vernoem hier toch expliciet de groep antivaxers, door te schrijven ‘en dan heb je de antivaxers…..’ ? Dit gaat dus duidelijk om een aparte groep?
     Niet voldoende gespecificeerd? Ik bedoelde het nochtans wel zo.
     Antivaxers is zeker geen veralgemening van mensen die zich niet laten vaccineren. Wel mensen die verkeerde info op verkeerde plaatsen meegeven.

     Geliked door 1 persoon

 9. Laten we hopen dat het blijvend is en dat we weer niet een stap terug hoeven doen. Heerlijk uitje, ik hou van de muziek van Cohen

  Geliked door 1 persoon

 10. Leonard Cohens muziek is top, net zoals Daans stem. Die combinatie zal beslist vonken hebben gegeven.
  Vanavond waren we op een feest, binnen. Mondmaskers waren niet langer obligatoir. Het voelde goed aan en tegelijk onwennig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoe snel we een situatie gewoon zijn, maar het zal ook snel terug als vanouds aanvoelen.
   Cohen is voor mij een man uit de duizend. Zijn teksten, zijn muziek, zijn diepe stem.

   Like

 11. Weer vrij genieten van het moois op ons pad. Het virus zal blijven, we zullen het er mee moeten doen. Net als met heel veel andere ziekten. Ben je bang voor het één, krijg je misschien het ander. En voortdurend leven met angst is geen leven. Dus zoals ik al jaren doe wens ik jou en iedereen gezondheid en geluk toe. En dat het gevoel van vrijheid weer de overhand krijgt. Pluk de dag! Ik doe mee!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.