Dé afspraak

Er staat een zondagse afspraak op de kalender, toch beetje te ver rijden, dus snel er een extra overnachting aan koppelen. De Ernst Sillem hoeve in Den Dolder wordt The place to be, de bloem-rijke hof wenkt uitnodigend, thee, koffie en fris gefruit water wachten ons op, de eetruimte is hip en cosy.

Bij het vertrek lezen we 14 graden op het dashboard en zien we bomen verdwijnen in de dikke mistlaag. Dat belooft. Weerman Frank DB krijgt de nodige verwijten naar zijn kop geslingerd. Rond de middag klaart het gelukkig op, de zon waagt een schuchtere poging om er even later voluit voor te gaan, we krijgen vlot tien graden extra. Just in time, een ‘gezonde’ groenten-pannenkoek genieten we op een terras in lage Vuursche, een authentiek (18e eeuws) bosdorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Restaurantjes en leuke winkeltjes zorgen voor leven en toeristen in de brouwerij.

De fietstocht leidt ons dwars doorheen de enorme Bussemerheide, die diep-paars kleur in de zon. De Hilversumtoren in de verte troont fier uit boven zoveel schoonheid, zoveel stilte, zoveel kleur, zoveel rust. Het fietspad slingert zich een weg dwars doorheen de heide, we nemen ‘hoe schoon de wereld de zomerse hei’ graag in ons op, via foto’s, via rustplekjes, via intense kijkmomenten.

hallo daar

Onderweg ontdekken we, totaal onverwacht en flink verscholen tussen het groen, de Sperwershof-theetuin in ’s Graveland met een heerlijk geurende biologische kruiden- en bloemenhof, veel leuke zithoekjes en uiteraard ook lekkere thee. Anemonen en herfstasters bloeien uitbundig.

De Oud-Loosdrechtsedijk oogt Noors met de veelkleurige huizen. daar zien we ons best wel wonen, met zicht op de plassen, maar onbetaalbaar, vertelt de local. Het blijft dus bij een simpele foto.

Geen spek voor onzen bek….

De tip van de schoondochter indachtig, staat ook het pittoreske Haarzuilens op het programma. Het 19e eeuws kasteel op oude fundamenten is volledig nagebouwd en ingericht in Middeleeuwse stijl door architect Cuypers, bekend van het Centraal station van Amsterdam. Graag hadden we er eens binnen gesnuisterd, maar met dank aan C (neen, niet Cuypers!) lukt het enkel na reservatie , en die zon-(letterlijk én figuurlijk)-dag heeft geen vrije ruimte meer. Een extra reden dus om later terug te keren, de immense kasteeltuin nemen we er graag voor lief bij.
Een vrijwilliger neemt de tijd om ons warm te maken en vertelt dat de rood-witte luiken, de heraldische kleuren van het wapen van het kasteel, ook de in oude stijl bewaarde gevels van het hele dorp sieren. Diagonalen verdelen de luiken in een wit-rood zandloperpatroon. Zelfs het Boni-mini-biebje krijgt dezelfde kleuren. Een écht must-do-dorpje.

Rood-wit


De Haarzuilens fietsroute kronkelt doorheen het rijke veenweidegebied, langs prachtige woningen , enkel bereikbaar via een romantisch bruggetje. Met knooppunten volgen we de route foutloos tot in Kamerik, waar ons in “Buitenplaats Kameryck” een gezellig en lekker welkom wacht. Hét doel van een toffe tweedaagse, de zondagse lunchafspraak met zoon, schone dochter en haar moeder. Verloren fietskilometers worden rijkelijk snel terug op niveau gebracht. De tijd vliegt, net zoals de babbels, heerlijk. En de zon, die zijn we nog niet kwijt!

63 gedachten over “Dé afspraak

 1. Je bent een echt “heideroosje”, wat leuk die foto! En wat een heerlijk rit, zó mooi kan Nederland zijn ja. Heel verstandig om er een overnachting aan te plakken.

  Geliked door 1 persoon

 2. prachtige foto, jij tussen de vele heide
  en zo leuk die gekleurde huisjes
  de rest probeer ik er bij te fantaseren met je beschrijving, kruidenbloemenhof, kasteeltuin,
  het lijkt me er fantastisch

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtig, die paarse heide. Dit jaar komt het er niet van bij ons, maar volgend jaar wil ik er toch wel eens fietsen/wandelen.
  Altijd leuk om lezen, jouw verslagjes!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook al zo’n mooie heideblom. Was jij even in de buurt. Het is inderdaad een prachtige tour die jullie gemaakt hebben. Prachtige foto’s bovendien. ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat bedacht ik achteraf ook, maar paars zit niet in mijn garderobe😦. Als ik niet zo lui was geweest, had ik natuurlijk de bloes kunnen fotoshoppen in heidekleur.

   Geliked door 1 persoon

  1. De heide is die ene paarse maand fantastisch. Daar kan ik zo van genieten. Jammer dat ik geen heide in de buurt heb.
   Jullie zagen ook veel moois tijdens de fietsdagen.

   Like

 5. Dat was zo te zien en te lezen weer een een heerlijk tweedaags uitje. Fietsen onder een strakblauwe lucht over de paarse heide hoeveel mooier kan te nog worden? Heel goed, door tussendoor eens even af te stappen, de geuren op te snuiven en te poseren voor een prachtige nazomerse foto. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Heide en ik, twee handen op één buik. De periode van bloei is beperkt tot één paarse maand.
   Ik kon niet anders dan enthousiast zwaaien naar mijn lezers😉

   Geliked door 1 persoon

 6. mooi fietsen daar in m’n achtertuintje hé , de Zuider – Wester en Bussummer heide 🙂
  en door de Vuursche en ja Kasteel Haarzuilens is niet voor een uurtje , ik was er een tijdje terug ook op door tocht
  genoten hebben jullie zeker , de overnachting meer dan waard

  Geliked door 1 persoon

   1. ja ik woon in Hilversum , nu dat ligt rondom in natuur reservaat , als ik zeg 100 meter loop ben ik op de Westerheide , en als ik de foto bekijk waar de dame in het rood in de heide staat , lijkt het mij dat deze foto genomen is bij theehuis ’t Bluk op de Zuiderheide

    morgen geniet ik eer in Burgers zoo

    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

    1. Jij woont zo dicht bij waar ik was! Ik had je kunnen tegen komen😉.
     Er was daar op de hoek wel een vrij groot terras in de buurt waar je mooi paars zicht gratis voor niets kreeg. De naam weet ik niet meer.

     Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben heel erge fan van heide. Dat is voor mij de mooiste plek op aarde. Met de beperkingen van wat ik al zag uiteraard.
   Voor 1 keer mocht ik zelf dus enthousiast er tussenin staan.😉 Ik heb een massa foto’s met heide alleen.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.