De aarde lacht in bloemen (Emerson)

In mijn cloud staan een veelvoud aan foto’s van bloemen. De foto-opdracht bij Anne (Klik) is dus vrij eenvoudig. Hoewel ook teveel keuze voor de nodige stress zorgt. Hét nieuwe modewoord, keuzestress.
Terwijl ik hier typ op de laptop kijk ik uit op de tuin vol bloemen, naast me schreeuwen vier paarsblauwe hortensias om aandacht, dolgraag willen ze een plaatsje tussen mijn schrijven in, even verderop zorgt de eenzame zijden roos voor een (ver-)geel(d) kleurtje in de donkere hoek. De fijn-gedroogde lichtroze bloemetjes, ooit levend in een mooi boeket, kregen hier ondertussen ook een vaste ereplaats. Keuze te over, ik wil het Anne dan ook niet te moeilijk maken, en beperk me dus tot twee beelden.

Vijf jaar geleden gaf een lieve vriendin me een zelfgemaakte parel van glas cadeau. Ze is een glas-in-lood-kunstenaar en haar werken schitteren, stralen en verrassen. De prachtige creatie krijgt een plaats aan het raam met uitkijk op de tuin, waar je -als je goed speurt- ook een paar zonnehoedjes op de achtergrond ontdekt. Bloem op bloem, van een Lieve bloem voor een Lieve bloem (dat laatste is er wat over. Shame on me). De kleuren zijn prachtig, dieprood en zacht groen. Zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt haar kunst mijn living’. (persoonlijke interpretatie van het citaat van Lubbock). Een geschenk om te koesteren.

Vorige maandag was het mooi weer. Je zou het wellicht vergeten, maar zelfs deze zomer telde zowaar een paar zonnige dagen. Wie hier langer leest, weet dat zon en fiets graag een duo vormen. Met een bevriend koppel rijden we op vele mooie plekken langs de Schelde, de Durme, door stille natuurgebieden en groene bossen. De driegangenlunch wordt geserveerd met zicht op de brede stroom in Temse. In de gezellige, moderne, lichtrijke bistro Zaatman is eten een ware streling voor de smaakpapillen. Mijn voorgerecht is er eentje uit de duizend. Ik kies – als enige, ze hebben het geweten….- voor de carpaccio van Sint-Jacobs-vruchten, het bord is een schilderij op zichzelf, de smaken overtreffen dit nog ruimschoots. Smartphones blijven achterwege als we met vrienden op stap zijn, maar dit bordje verdient de ‘eeuwigheid’, zolang WordPress het toelaat.

Radijsjes en groen en witte kruidenkaas zorgen samen met de viooltjes voor een kleurrijk garnituur. Wist je dat alle violen eetbaar zijn? Bij de bloemist worden ze vaak bespoten, eraf blijven is dan de boodschap. Met heel kleine hapjes proef ik de verschillende smaken, dat belooft een langer en intenser genieten. Hoewel viooltjes volledig geurloos zijn, is de smaak vrij pittig. In een ver verleden schreef Hippocrates reeds over de geneeskrachtige werking van deze bloemetjes.
Ze worden gebruikt als natuurlijke aspirine, ze verhelpen spierpijnen (van de lange fietstocht, maak ik mezelf graag wijs), met de glycoside van salicylzuur. De combinatie van lekker en nuttig geeft de doorslag.

55 gedachten over “De aarde lacht in bloemen (Emerson)

 1. Wij gebruiken ook goudsbloemen en oesterkruidbloemetjes en -blaadjes in het eten. Kleurrijk én heerlijk. Vooral die laatste soort – blauw gekleurd – smaakt erg pittig.

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja: wist je trouwens dat van hemerocallis (daglelies, alle soorten) de bloemen eetbaar zijn? Ze zijn fris en knapperig en kunnen licht zoet tot ietwat pittig smaken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Neen dat wist ik niet. En had ik ook niet echt verwacht. Jullie hebben ze zelf in de hof staan? Dan zijn ze puur. Een knapperige bloem, klinkt vreemd.

    Like

 2. De bloemen van oostindische kers zijn ontzettend lekker. De blaadjes ook en ze zijn dan nog uiterst decoratief ook. Ik zal er nog eens moeten zaaien. Ikheb er geen meer. Mooi schoteltje met de viooltjes.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi gemaakt zowel je raamdecoratie als je bordje eten 😉
  En ja keuzestress is er zelfs bij kleintjes als ze mogen kiezen uit de snoeppot haha
  Kreeg een foto van kleinkind van 4 met rondom haar de uitgestalde snoepjes…ja dat is moeilijk kiezen haha
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtige Fuchsia”s die opbloeien zodra de zonschijnt en dat het hele jaar door 😉
  Dat gerecht ga ik eens proberen te maken, het ziet er zo appetijtelijk uit. Prachtig in beeld gebracht, de schoonheid van bloemen. ❤

  Like

 5. Hier is een compliment toch echt op z’n plaats, héél bijzondere bloemenfoto’s! Het “glaswerk” zou ook mijn tuin mogen sieren, of zelfs binnen. Prachtig ontwerp. Heel originele bloemplaatjes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Riet! Ja het glaswerk is zo mooi en ik zie het voortdurend vanuit alle kanten van de woonkamer. En met zoveel liefde gemaakt. Als de zon erop zit, straalt het letterlijk.

   Like

 6. Een lekker kleurrijke en deels smakelijke weergave van het thema. Hoe mooi en lekker die carpaccio er ook uitziet, ik ga uiteindelijk toch voor dat kunstige werkje voor het raam. En het zal vast nog mooier zijn wanneer het zonnetje het mooi uitlicht.

  Geliked door 1 persoon

 7. Het bordje is apart en was zeker een foto waard! Kleurrijk, mooi en blijkbaar ook lekker.
  Mijn favoriet is toch de tijdloze schoonheid van het glas in lood. Prachtig, wat een mooi geschenk!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ben zot van gekleurd glas, daarom loop ik ook zo graag kerken binnen. Het licht dat erin speelt is vaak heel mooi. Heel mooi cadeau dat je kreeg dus.
  En of viooltjes lekker zijn, dat heb ik nog niet ervaren, maar mooi zijn ze in elk geval.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.