Wie had kunnen denken…..

……….dat zelfs ik, grote voetbal-ongeïnteresseerde!- gefascineerd zou worden door het grootse, prachtige Ajax-voetbalstadion? Verstomd kijk ik rond en hoor de gids vertellen over hoe, waar en waarom. De immense ruimte imponeert, en toch heeft het ook iets gezelligs over zich. Drie klein(e)mannetjes luisteren geboeid, ook het ventje voor wie stil staan een (vaak te) grote opdracht is.
Uiteraard staan we daar voor hen, voetballers in spe als we de toekomstdroom mogen geloven. De luxueuze kleedkamers, voor iedere speler een eigen stoel en individuele kluis, goed gevulde koelkast met gezonde drankjes, de reuze TV waarop orders en nieuwe plannen worden besproken, de pers- en interview-ruimte, en tenslotte een half uurtje voetballen horen bij de kidstoer. Johan Cruyff pronkt als bronzen legende.
“Oma, dit is écht DE MAX”, klinkt het enthousiast.
Met dank aan veel kleine zonen ben ook ik heel wat wijzer geworden, meer nog, het is de moeite. De immense geldstromen die ermee gepaard gaan, vaak een grote ergernis voor mij, vergeet ik graag, voor één keer toch. Als toemaatje mogen de kinderen een truitje kiezen, tenminste zolang het onder de vooropgestelde prijs valt. Ik schrik me een flinke hoed als ze me gefascineerd de minstens-zestig-euro-truitjes tonen. Neen mannekes, dit kan echt niet, voor een ‘simpel’ lapje stof. Opgelucht (wij toch) ontdekken we goedkopere en minstens even leuke gevalletjes. Oef, we kunnen onze belofte waarmaken…..

Amsterdam is ver rijden voor kleine beweeglijke beentjes, dus kiezen we voor een overnachting bij het Avifaunapark in Alphen aan den Rijn. Als hotelbezoekers kunnen we na sluitingsuur het park nog even binnen, een gevoel van sprookjesachtige magie overvalt me in de warme avondzon. De kinderen springen en hollen van her naar der, diezelfde beentjes snakken naar gewoel, om dan tot rust te komen op een bankje bij het water. Kleinzoon wordt gecharmeerd door de prachtige wolkjeslucht, ‘net kleine schaapjes’. En oma is blij dat hij opmerkt.

Ontbijtbuffet op reis blijft altijd een feest. Opeten wat je neemt, is onze must do. Ze volgen de opgelegde regels van het festijn, betalen een pak minder dan ik, en eten drie keer zoveel. Misschien kan een seniorenontbijt een oplossing zijn? Ik zwijg in alle talen.

Nog wat lekker rondkuieren in het park, het weer is ons, ondanks de vreselijke voorspellingen, welgezind. Het blijft droog, en geregeld bewijst de zon haar vaak verborgen -deze zomer toch- kracht. Nog snel een ongezonde snack naar binnen werken, kidsmenu’s getuigen zelden van een voedzame smaak.

De namiddag staat in het teken van een boeiende biologieles. In Corpus (buurt van Leiden) maken we een spectaculaire reis door de mens. Heel Coronaproof roltrappen we via de audiotour in de knie, het hart, de mond, zelfs de darmen (Tip voor Pannenkoek)………
De uitleg is heel degelijk, de ruimte verrassend en attractief ingevuld. De kinderen steken er veel van op, blijkt achteraf bij de grootoudertoets. Tja, eens leerkracht, altijd….. Zij hebben het geweten. Maar voor wat, hoort wat.

59 gedachten over “Wie had kunnen denken…..

 1. ja dit jaar is de heide wel extra mooi hoor , een week of 3 ongeveer bloeit het
  ik heb heide hier rondom Hilversum , maar ga alle jaren 2 wandelingen maken in wat mooi glooiend landschap
  jullie hebben het niet in de buurt , ach daar is weer ander moois
  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Ach, watt doen we niét voor kleinzoons, ik heb zélfs wel langs de lijn gestaan in de tijd dat m’n kleinzoon “de nieuwe Cruijf” was. maar wat een leuke trip met het corpus er nog bij, ook zo leuk. In dezelfde regio is het Archeon ook een aanrader met knulletjes zo tussen de 6 en een jaar of 13, dag vullend en leerzaam en meer richting Amsterdam het NEMO ook een topper om een dagje rond te hangen. Maar voor voetbal liefhebbertje was dit natuurlijk wel écht een topper.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik hoop dit jaar nog een keer met Levi en Amber “mee te mogen” naar het Archeon, het is alweer zolang geleden dat ik er was. Het NEMO is ook leuk, veel wetenschappelijk weetjes en proefjes en dat soort dingen.

    Geliked door 1 persoon

 3. Mogelijk ben ik een van de weinige volgers die wel van voetballen houdt. Ik ben nog nooit IN de Johan Cruyff Arena geweest. Wel heel vaak op het plein ervoor. wel in De Kuip (Rotterdam), in het Cambuurstadion (Leeuwarden), Abe Lenstrastadion (Heerenveen), PSV-stadion (Eindhoven) en nu stop ik maar met de opsomming want dat wordt saai.
  Avifauna bezocht deze Bompa met twee kleindochters en eergisteren bezocht ik het MARITIEM mmmmmMUSEUM in Rotterdam met twee kleinzoons.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik onthoud het maritiem museum voor een volgende uitstap. Misschien voor bompa nog een tip:de Arena met de kleinzonen? De kidstour is echt tof.

   Like

 4. Toen mijn kinderen klein waren bezochten ze het stadion van Willem II in Tilburg met de kinderopvang. Ze waren onder de indruk en van de uitleg destijds bleef veel hangen. En mijn kinderen hadden geeneens iets met voetbal…

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb niets veranderd… Blogger zal wel weer aan het ‘rommelen’ geweest zijn of zo. Ik vind dat wel vervelend, want zelf zit ik nergens aan.
    De laatste tijd kon ik zelf niet overal op WordPress reageren, maar dat gaat nu gelukkig weer wel.

    Geliked door 1 persoon

 5. Waar kleinkinderen je al niet toe brengen! Maar het was het helemaal waard, lees ik en jullie hebben een uitstapje gehad wat die kleine voetballers nooit meer vergeten!

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een super-uitstapje voor voetballertjes in spe! En hoe heerlijk dat je er zelf ook zo van genoten hebt. Zelf ben ik er nog nooit geweest, in de Arena, noch voor voetbal, noch voor een ander evenement. Maar ik kan me goed voorstellen hoe indrukwekkend dit moet zijn geweest, vanuit jullie beider perspectief (kleinzonen en oma). Corpus lijkt me reuze interessant, zo’n ‘reis door je lijf’. Onvergetelijke dagen voor allemaal, zo te lezen. Heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

  1. De jongens hadden er maanden naar uit gekeken. Oma beetje met gemengde gevoelens, maar ik doe vooral graag wat de kinderen blij maakt. Leuk meegenomen dus als ook ik in de ban geraakte.

   Geliked door 1 persoon

 7. Een voetbalstadium is zelfs voor niet voetbalfans imponerend. Het gebouw, de ruimte. Waarom niet? En dat corpus doorliep ik ook enkele tiental jaar geleden, denk er nog een logje aan gewijd te hebben. De kleinkinderen en jullie hebben zeker reuze, misschien voor jullie een beetje vermoeiende, dagen gekend. Knap geschreven.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een leuke uitstap weer! Jullie kleinkinderen boffen met zulke grootouders (en jullie met zulke kleinkinderen). En voor ons lezertjes ook nog een paar goede tips! Avifauna, Corpus, Ajax. Ik was ooit eens in het stadion van FC Barcelona. Wat me opviel was dat het eigenlijk veel kleiner was dan het op de televisie altijd lijkt. Nog steeds wel groot, maar toch ook, inderdaad, bijna knus. Ik realiseerde me toen dat de cameralenzen die ze bij wedstrijden gebruiken alles veel wijder en verder weg doen lijken dan het in werkelijkheid is. Maar het blijft geweldig, en ik begrijp de geestdrift van de jongens volkomen. Een overhoring achteraf is dan een kleine prijs. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Mij viel ook op dat zo’n stadion eigenlijk best gezelligheid uitstraalt.
   De uitleg over het 90 % echte gras en 10% vals gras en de manier waarop ze het onderhouden, met sproeiers en fake zonlicht was boeiend.

   Geliked door 1 persoon

 9. een pracht vakantie verslag , en ja het gebouw ” de Arena ” kan mij ook meer bekoren dan het voetbalspel
  en zeer zeker de absurde bedragen geld die er in omgaan
  maar voor de jonge topvoetballertjes in spe is het natuurlijk genieten
  verstandige keuze om bij VDV Anifauna te overnachten , jong als oud tevreden
  en als de kinderen genieten , genieten de oma’s en opa’s ook

  Geliked door 1 persoon

 10. Interesse in architectuur verschilt dan ook danig van interesse in de voetbalsport. Je kunt in bewondering staan voor een prachtig gebouwd stadion zonder de aldaar plaatsgrijpende activiteit te omarmen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ook ik ben zo’n voetbal-ongeletterde. Het zou niet in mijn gedachten komen om daar een bezoekje te gaan brengen…
  Je bent toch niet in die douches gaan kijken op het ‘moment suprème’ ???

  Geliked door 1 persoon

 12. Dat zouden wij ook eens moeten doen met onze kleinzoon die fan is van Ajax. Dank voor de tip omabaard! Ik ga er meteen eens voor kijken.
  Wat zullen jouw kleinzoons gelukkig zijn met zo’n prachtige uitstap!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.