Zwolle en Deventer

Buiten hangt de was nu te drogen in de regen, contradictio in terminis, de bedoeling was er nochtans, ooit worden de fietsshirtjes droog, donder knalt en regen stort, de voorbije dagen nemen ze ons niet meer af.
Met te natte vooruitzichten was er twijfel, vertrekken of veilig droog thuis blijven? Van uitstel kon enkel afstel komen, er is geen alternatieve vierdaagse meer samen met onze vrienden voorhanden, het wordt dus doorbijten,
K-way , regenbroek, reserveschoenen, extra truitjes en warme kousen verdwijnen vlot richting valies.

Onderweg lees ik ‘You can’t buy happiness, but you can buy a bycicle and that’s pretty close‘ op het raam van de fietsenwinkel. Als extra stimulans kan dit dienen! Fietsen op de auto dus!
De uitgeregende auto parkeren we aan het (VDV)hotel in Zwolle. Een kamer met zicht op Ikea, altijd een mogelijke optie bij te nat weer?


De volgende dagen wordt de fietsbroek niét meer boven gehaald. Ons hoor je dus vooral niét klagen.

We fietsen de Havezateroute. In de 17e eeuw is een havezate een groot versterkt huis, als belangrijke voorwaarde voor de bewoners om lid te worden bij het ridderschap van Drenthe. Adellijke buitenplaatsen imponeren. Kriskras rijden we droog! doorheen de Vechtstreek. Bij de boothuizen ontdek ik de zon én een buitenkans voor de foto-uitdaging van deze week. Klik.

Opdracht reflectie

Zwolle is een gezellige stad, waar vooral de 1000 m² boekenwinkel Waanders, die een herbestemming werd voor de Broerenkerk, de aandacht trekt. Je kan niet naast het historische orgel en het reusachtige moderne glas-in-lood-raam kijken. Cultuur snuiven en beleven in het prachtige kader is een waar genot, wandel de statige trappen op, vlei je rustig neer in de ruime ligzetels op de bovenste verdieping in café “de leeshemel” en geniet de vele fresco’s op de gerestaureerde historische gewelven, lectuur voor het grijpen.

We volgen de Ijsseldeltaroute naar de hanzestad Kampen met zijn historische binnenstad, moerasgebieden tussen de uitlopers van de Vecht fonkelen in de zon. Veel slentertijd hebben we niet, plots kleurt de lucht indrukwekkend donker, de regenradar (met dank aan de moderne techniek!) geeft ons nog net de kans om met flinke snelheid langs het oeverpad het theehuis Zalkerveer te bereiken. Perfecte timing! Het theehuis met lekkere appeltaart en de veerverbinding worden gerund door mensen met een verstandelijke beperking. We krijgen een warm, vrolijk welkom, en volgen geamuseerd de vele onverholen babbels. Eens de hemel is uitgeregend brengt het pontje ons en onze fietsen veilig naar de overkant.

Tussendoor ruilen we het logeeradres in Zwolle naar het één jaar oude Deventer-VDV. Het hotel is licht en luchtig, met Scandinavische touch en veel pasteltinten, kleuren en geuren verrassen, de kamers hebben een frisse look, het ontbijt is uitgebreid in een romantisch kader en het eten lekker, het(zelfde) gezelschap fijn. Nieuwe fietsroutes zijn uitgeplozen (hobby van manlief). Of uitgepluisd?

We wagen een klimmetje en vanuit Holten vertrekken we naar de Sallandse heuvelrug, waar paarse heide en uitgestrekte bospaden ons golvend verleiden tot steeds meer kms, ondanks de uitgestippelde route. Met onrustige benen die de slaap beletten als gevolg, maar daar liggen we niet wakker van, of toch wel? ……
Heide heeft bij mij een groooooot streepje voor, het uitzicht is geweldig. Jammer, ik vergat een foto te nemen op het hoogste en mooiste plekje….. Hier moet je het nu mee doen….

Hier waan je je even God…..

Vriendin speelt voor gids in het eeuwenoude Deventer, gelegen aan de Ijssel, doorheen charmante oude steegjes en historische gevels, verrassend mooie hoekjes, langs het aantrekkelijke Waaggebouw, de pittoreske binnenstad, het prachtige Bergkwartier waar je dwaalt doorheen de kleine straatjes en waar stokoude huizen authentiek in ere werden hersteld. Slenterend het stadje genieten is een grote must.

Een ommetje is hier toch meer dan de moeite waard?

De woorden van Thomas a Kempis op de gevel kan ik alleen maar volmondig beamen.

Advertentie

65 gedachten over “Zwolle en Deventer

 1. ja een leuke plek om ff te stoppen daar bij het kapelletje minibieb en museumpje , een krent in de pap op de wandeling

  Like

 2. Dat klinkt als een heerlijke vakantie
  In een boothuis wonen zal ook wel een bijzondere ervaring zijn
  Ik probeer mij je beschrijving te illustreren, fantasie draait overuren 🙂
  De heide, ja die zou ik ook wel eens willen bewonderen in volle bloei

  Geliked door 1 persoon

 3. ik ben blij dat je ff hebt mee gefietst door ook een mooi stukje van dit kleine maar mooie landje
  jullie zagen er ook al een mooi gedeelte van , en ik las net wat reacties hier boven , en ja er is nog zoveel moois te ontdekken

  Geliked door 1 persoon

 4. Heerlijk een paar daagjes weg met de fiets…ja dan laat je je niet tegen houden door wat regen af en toe…maar viel mee zo te lezen. Ja die stokrozen zie je ineens overal verschijnen. Wij kregen zaadjes op een afscheid van een mooi mens en koester de stokrozen dan ook
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

   1. ja zou het met zaden doen…kan je van iedereen vragen die mooie heeft staan. Plant kost al snel 20 euro en met zaad nog geen 1/12 en groeien doen ze altijd wel.

    Like

 5. Ah, wat heb ik even heerlijk (DUBBEL) met je meegenoten! Zo mooi als jij je ervaringen beschrijft… Zwolle is mijn geboortestad, en daar heb ik de eerste 17 jaar van mijn leven doorgebracht. Toen was de kerk nog ‘gewoon’ een kerk… Kampen en Zalk waren mijn eerste ‘werkgebied’ toen ik als leerling-journalist begon bij de Zwolse Courant. Kleusien uut Zalk was toen al een voorbeeld voor me (zoek haar maar eens op!) Na enige omzwervingen kwam ik in Deventer terecht, waar ik heel wat gelukkige jaren doorbracht (als doorgewinterd eindredacteur inmiddels). Zo leuk om dat allemaal even hier voorbij te zien komen. Echt: genieten, net als jullie hebben gedaan!

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo fijn deze reactie te lezen. Jij hebt een heel verleden in die prachtige streek. Hadden we geen kinderen die ons binden, die streek zou ons zeker aanspreken om er te gaan wonen. Deventer is prachtig, gezellig en ligt aan het water. En jij trekt er weg😉. Wij waren er op zondag, het was er gezellig druk, maar in de straatjes heel rustig. Ik ga nu eens googelen naar die mevrouw en de krant.
   Dank voor je lieve woorden

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik trok er weg omdat de (nieuwe) liefde van mijn leven in een andere stad aan een andere rivier woonde… 😉 En mijn ‘krantentaak’ er ook wel op zat, na 20 jaar. Het is een prachtige streek. Mocht je er een volgende keer nog eens komen: van Deventer langs de IJssel naar Zwolle, door de uiterwaarden, Duursche Waarden… dat vind ik nog steeds het mooiste stukje Nederland. En ik zal eens een blogje aan Klazien gaan wijden 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Blijkbaar lag dit gebied in de planning door manlief. Maar we hadden tijd tekort. Achteraf dus heel jammer. Het stond inderdaad beschreven als een prachtig stukje Nederland.
     Maar…..we keren zeker terug, dat ligt nu al vast.

     Geliked door 1 persoon

 6. Wat een geluk, jullie hadden het bijna niet beter kunnen treffen met het weer. En dat is toch wat je even nodig hebt voor een geslaagde fietsvakantie. Mooi dat ook de bezochte regio en de stadsbezoekjes goed zijn bevallen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op de fiets is het weer een belangrijke factor. En met zon is alles ook zoveel vrolijker en tja, zonniger. We hadden chance, en onze spurt om het droog te houden was dan maar een flinke oefening voor de benen😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Mooi hé overal stokrozen. Ook in mijn buurt in Leeuwarden. Dat wil ik ook. Ik heb het tot tweemaal toe geprobeerd in Mozambique. Nada, niks, nul resultaat.

  Geliked door 1 persoon

 8. Prachtige stokrozen in het pittoreske Deventer. De heidefoto is magistraal.
  Nederland is zo’n beetje onontgonnen terrein voor mij. Als ik me ooit eens een zomervakantie kan toe-eigenen, zal ik beslist meermaals de grens overschrijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Van die stokrozen ben ik ook grote fan. Zo’n beetje wild voor het huis, heerlijk. Voor jou is de zomervakantie juist een heel drukke periode?

   Like

   1. Ja, ik ben een zelfstandig tuinaannemer. Het is thans hoogseizoen voor me en ik kan me echt geen lange vakantieperiode permitteren. Die zijn weggelegd voor de winter.

    Geliked door 1 persoon

 9. Die boekhandel is geweldig. Je kijkt je ogen uit. Kerk en boeken schreeuwen beide om aandacht. Het is maar goed dat ik daar niet woon. Die boekhandel zou mij vast meer dan eens in de week kunnen verwelkomen.
  Mooie tochten hebben jullie gemaakt. Wij gaan ook graag fietsen in die contreien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kende de boekhandel in de Kerkstraat in Maastricht, maar deze is veel mooier en grootser en gezelliger. De kerk is ook heel mooi, ik las dat het lang duurde vooraleer er eensgezindheid was rond het project.

   Like

 10. Dat zijn inderdaad mooie steden , Deventer staat nog op mijn verlanglijstje want ik was er ooit tijdens de Dickens weken maar dan is het zó druk dat je al dat moois dat jullie nu zagen gewoon niet kunt zien.Boekhandel Waanders in Zwolle is echt bijzonder hé! Snap wel dat jullie genoten hebben en dan toch nog een beetje geluk gehad dst het een beetje tussen de buien door lukte.

  Geliked door 1 persoon

  1. In Deventer was ik echt heel aangenaam verrast. Wat een prachtige huizen en steegjes hebben we daar ontdekt!
   In die boekhandel zou ik gerust elke week willen binnen springen, maar toch net iets te ver😉

   Like

   1. Ja voor mij helaas ook wel ver. Deventer is in de kersttijd sprookjesachtig maar dat heeft een prijs, zelfs wachtrijen om het oude centrum in te kunnen. Zó jammer.

    Geliked door 1 persoon

  1. Dank je. Heel jammer, maar ik slaag er niet meer in te reageren op jouw blogs. De reactie verdwijnt direct!? Ik weet niet hoe dit op te lossen?

   Like

 11. Wat leuk! De IJsselsteden! Zwolle is inderdaad heel aardig, al moesten wij in het noorden vroeger wel lachen om het suffe van de stad. Dat is niet meer zo, en Waanders is de mooiste boekhandel van Nederland. Deventer is prachtig, en de omgeving ook. Mocht je ooit die (IJssel)contreien nog eens willen bezoeken, dan raad ik je ook Zutphen aan en het kleine maar schitterende Doesburg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Deventer vond ik veel mooier dan Zwolle. En inderdaad, we hebben getwijfeld over Zutphen, maar de tijd was te beperkt en er stond zoveel op het programma. Maar dat we terugkeren is een vaststaand feit, wellicht volgend jaar al, en dan neem ik je tips heel graag ter harte!

   Geliked door 1 persoon

 12. Jammer dat het weer soms spelbreker was maar jullie laten het niet aan je hart komen. Ik moet dringend eens bij ons op de heide gaan kijken of er al kleur te zien is.

  Geliked door 1 persoon

 13. Fijn dat jullie hebben genoten. Leuk beschreven. Er vallen wel een paar dingetjes op maar daar heb ik dan mijn binnenpretjes over. Fietsen is trappen voor de lol. Loltrappers zijn jullie dus.

  Geliked door 1 persoon

   1. Misverstanden over Nederland: Zwolle heeft sinds 1200 of zo al stadsrechten. Het maakt deel uit van de Hanzesteden. Zwolle is ouder dan Rotterdam en Amsterdam. Een schip waarop men woont heet woonboot maar als het casco van beton is heet het woonark. Het heeft dan nooit een varende functie gehad.

    Geliked door 1 persoon

     1. Het maakt niet uit, maar ik moest er om grinniken. Jij zult ook wel eens lachen om die rare Hollanders. Het is een mooie omgeving. Jouw beschrijving roept mijn vakantieherinneringen op.

      Geliked door 1 persoon

 14. O wat zullen jullie genoten hebben ondanks wat spetters regen , Zwolle – Kampen en Deventer en alles wat er tussen in en omheen ligt is een schitterend landschap , met veel historie en cultuur
  zelf ken ik het van het wandelen op verschillende paden , het Hanzestede pad als de rode draad

  Geliked door 1 persoon

   1. nee ik was in veel delen van dit kleine landje , wandel O zo graag 🙂
    België was ik een paar maal op de fiets , tijdens langere fietstochten , lang geleden alweer

    Geliked door 1 persoon

 15. Zwolle een dorp?? Laat het de blauwvingers maar niet horen over hun provinciehoofdstad 😄
  VdV & IkeNee… 3 kwartier bij mij vandaan… jeetje….

  Gelukkig heb je genoten in het Overijsselse… Drenthe inderdaad dichtbij

  Geliked door 1 persoon

  1. Oei, onmiddellijk aangepast :-). Ik wil geen herrie over me heen.
   Stond de koffie klaar? Ai….. het was al afmeten met de tijd.
   VDV en wij, dikke vrienden!

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.