Eindelijk weer op fiets-stap!

Fietsen én overnachten in Nederland lijkt een sprookje uit een ver verleden. Te vaak werden uitjes afgelast of uitgesteld, C was en bleef de spelbreker.

De volhouder wint! Met dank aan de dubbele vaccinatie en lossere regels steken we de grens over, de omgeving voelt aan als een vertrouwde verademing. We logeren in Nuland en Kuijk, een korte tussendoorverplaatsing schept nieuwe mogelijkheden. Van Corona lijkt hier geen sprake, geen mondkapjes meer, het voelt onwezenlijk aan, maar vooral ook bevrijdend. En vrij maakt blij. Een terrasje doen, want het weer zat ongelooflijk mee!, zonder masker als je naar de toilet moet voelt snelt als vanouds.
Ik besef, we zijn nog niet vanouds…….

We gaan dus fietsen langs de Maas. Het appje van de zoon dat ‘op ramptoerisme hoge boetes staan’ wordt snel weerlegd, dit uitje ligt al maanden vast.
De échte rampen spelen zich af in de Belgische Ardennen en in Duitsland, het dorpje waar we vorige week logeerden is grotendeels weggespoeld. Pure realiteit, de ellende en het hopeloos gevoel van die mensen daar overspoelt me letterlijk en figuurlijk. Hoe -in hemelsnaam- ga je dan verder? Waar vind je moed? Hoe verdraag en verteer je? Waar zoek en vind je energie om er opnieuw voor te gaan? Niet zonder schuldgevoel vertrekken we.

In de Maasvallei zijn grote waterbekkens overstroomd, de stroom is héél erg breed geworden, maar huizen bleven grotendeels gespaard, dieren werden in veiligheid gebracht. We zien verdronken hoven, een eenzame (water)schommel, en vooral veel robuste bomen die verzuipen. En neen, het ontbreekt hier niet aan empathie als ik schrijf dat het beeld aandoenlijk en fascinerend is. Stoere bomen die krachtig boven de sterke golven uit tronen. In Nijmegen, Mariekes stad, trappen we even letterlijk door het water dat een stuk dijk heeft ingepalmd.

Samen met onze vrienden fietsen we 170 km doorheen polders, soms wat té eentonig, wij houden van kronkelend twinkelend verassend. De Maasbochtenroute voldoet ideaal aan onze voorwaarden, fris jong groen, water (soms overweldigend, nu schitterend mooi in de zon), veel rieten daken, de romantische Ooijpolder, rustige dorpjes als Megen, Ravenstein (heel tof!), Berg en Dal (de omgeving doet de naam alle eer aan).
Sterk verrast door de helling van meer dan 10% -gelukkig in de juiste richting én de remmen werken blijkbaar prima- en meerdere ups en downs. Naar beneden suizen, heerlijk zorgeloos, gevolgd door flinke klimpartijen, maar altijd heel erg de moeite waard.  

Op het landgoed Mookerheide ontdekken we de natuurbegraafplaats, waar je in harmonie met de natuur een laatste rustplaats kan vinden. Je kiest je eigen plek op het open grasland, diep in het bos of bij de statige eik.
In een kist, mand, wade of urne in afbreekbaar materiaal. Kan het mooier? Kan het natuur-lijk-er?
We volgen een net-gemaaid strookje weg tot bij het veldbloemengraf dat getuigt van veel drama, te jong…, de bedoeling is dat deze strook zich volledig  herstelt en de weg naar het graf onzichtbaar wordt. Coördinaten krijg je mee als nabestaande.  Prachtig gekerfde woorden in  boomschijven als stille getuigen van een (hopelijk) mooi verleden, tot ook deze verdwijnen.
Rondom nog enkel rust, stilte, bomen, heide.
Hier in België lopen we op dat gebied hopeloos achter. De mogelijkheden zijn hier veel kleiner.

In de 22 ha tuinen van Appeltern overheerst een enorme bloemenweelde. Meer dan 200 voorbeeldtuinen van landschaps- en (soms bekende) tuinarchitecten zorgen voor (te)veel inspiratie. Wij, vrouwen, willen graag onze mannen direct aan het werk zetten, de mannen protesteren luid ‘de tuin is mooi én af zoals hij nu is’.  
Wild, ecologisch, klassiek, modern, rustgevend, druk, kleurrijk, sober….variatie in overvloed.
Overal staan banken, hangmatten, kunstige zithoekjes waar je een flinke tuk of een boek kan genieten. Bezoekers eten zelfbereide broodjes met smaak, wij voelen ons de koning te rijk met  de heerlijke High Tea middenin de enorme veldbloemenweelde. Een echte aanrader!

61 gedachten over “Eindelijk weer op fiets-stap!

 1. 170 kilometer, ik doe het jullie niet na. Knappe prestatie, en dat zelfs ploeterend door het water. Jullie hebben duidelijk ervan genoten, mooi zo! Zo’n high tea speelt ook al een hele tijd in m’n hoofd, voor met een verjaardag of zo…

  Like

 2. Blij dat jullie genoten hebben. Heel erg wat er daar in de Ardennen en omstreken gebeurd is maar je kan niet het leed van de hele wereld op je schouders dragen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is zo. Het waren fijne zonnige dagen, maar de overstromingen (daar zonder veel menselijke ellende) waren toch confronterend. Hoewel het uitgestrekte water ook heel mooi was.

   Like

 3. Jouw logje was weer heerlijk leesvoer, hoe je het allemaal beschrijft. Ik zou begot nog mijne fiets van stal halen, om dat ook eens te doen. Maar de realiteit zegt me dat dit momenteel niet zou lukken. Zo fijn voor jullie dat het eens volle bak genieten was. Ja en het noodweer, gewoon onwezelijk en vreselijk voor iedereen die er mee te kampen kreeg.

  Geliked door 1 persoon

   1. Momenteel heel druk met babysitten, naar mijn moeder gaan. En heel hard duimen dat ik toch kan vertrekken op 3 aug. Maandag dokter bellen voor mijn ma en bespreken hoe het verder moet, aangezien ze bijna niets eet. Ze is vel over been. En ik heb het er heel lastig mee. Ik kan mijn moeder toch niet letterlijk laten verhongeren. Palliatieve zorgen. Hoe ver gaat dat? Ja, het is zwaar momenteel.

    Geliked door 1 persoon

    1. Goh zo gemengd nu voor jou. Uitkijken naar en vrezen voor.
     Ik wens je veel kracht, want dit moet heel moeilijk zijn.

     Like

  1. Dan moeten we er nog eens terugkeren eind augustus als de heide bloeit. Een indrukwekkende plaats. Dank je voor de tip

   Like

 4. Wát een kilometers hebben jullie gemaakt. En duidelijk erg genoten. Fijn dat het eindelijk weer eens kon. En natuurlijk hoop ik dat het zo kan blijven omdat het toch buiten zijn betreft.

  Geliked door 1 persoon

 5. In Valkenburg is het ook heel heftig geweest en nog!
  Zoveel mensen hun huis en haard kwijt.
  Maar heel fijn dat je zo genoten hebt van je Fiets-Stap.

  Geliked door 1 persoon

 6. Je was in mijn geboortestad Nijmegen en hebt de Van Randwijckweg gefietst. Ik ben blij dat je een fijne tijd hebt gehad. Ben verbaasd dat je al weer over de dijken mocht. Rijkswaterstaat waarschuwt dat ze nog kwetsbaar zijn omdat ze verzadigd zijn met water. Er zijn in Nederland geen doden te betreuren maar in Valkenburg zijn 700 mensen dakloos geworden door de overstromingen. In de Ardennen en Duitsland nog erger. De rivieren zijn nog slecht bevaarbaar door alles wat ronddrijft. Voor het milieu ook een bedreiging wat er zitten ook chemicaliën en weet ik wat allemaal tussen. Ik ben van plan om aan de opruimacties in de uiterwaarden mee te doen die later dit jaar zullen volgen. Van Corona komen we denk ik nooit meer af. Het is een kunst om ermee te leren leven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Sommige dijken waren nog afgesloten. We reden enkel waar het was toegelaten, waardoor we onze route geregeld moesten bijstellen. Het is er prachtig, die weidsheid!
   Valkenburg is inderdaad ook heel erg getroffen, er is niveauverschil en dan kan water enkel nog naar beneden stromen en het sleurt alles mee in zijn vaart.
   De gevolgen zijn immens, het zal nog jaren duren tegen alles terug oké is, als er ondertussen geen nieuwe overstromingen komen. Het blijft dansen op een slappe koord.
   Zo mooi dat je gaat helpen opruimen, vele handen maken licht werk.

   Like

   1. Gelukkig vat je het goed op. Ik wilde je niet bekritiseren. Eerst doet Rijkswaterstaat de inspectie en in oktober komen er activiteiten om het hele deltagebied schoon te maken. Je kunt nu ook nog in drijfzand komen in de uiterwaarden. Je merkt dat ik het nog niet van me af kan zetten. Fijn dat jij weer lekker kon fietsen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Neen hoor, ik zag daar geen greintje kritiek in. Wat je schreef is gewoon heel erg waar. We zijn niet zonder schuldgevoelens vertrokken, maar leven met de ellende van de hele wereld op je schouders is niet houdbaar. Als het zo heel dichtbij komt, komt het nog harder aan. Zou niet mogen, maar is menselijk (denk ik)
     Proberen helpen waar mogelijk is een mooi doel in het eigen leven.

     Geliked door 1 persoon

 7. Door al die versoepelingen kleurt Nederland ondertussen weer rood. Toch maar wat minder los gaan, denk ik dan.
  De tuinen van Appeltern wil ik ook nog eens bezoeken. Wat ik erover las en zag, spreekt me ten zeerste aan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vrees dat de nachtclubs terug open doen de grootste fout was daar. Ze zijn erop terug gekomen, maar ondertussen is het kwaad geschied.
   Bij die tuinen heb ik jou gedacht 🙂

   Geliked door 2 people

 8. Mooie streek om te fietsen, het is duidelijk. Jullie hebben genoten. Super. 170 km ook al waren ze in 3 dagen is best veel. Mijn billen zouden flink protesteren. Dat dubbele gevoel vam genieten en denken , voelen dat het eigenlijk (nog) niet kan zal óns wel een tijdje achtervolgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op de moment dat wij in Nijmegen waren, ging ‘normaal’ de vierdaagse door. In het verleden deed jij daaraan mee, ik moest direct aan jou denken toen ik de vele affiches las.

   Geliked door 1 persoon

 9. Wij gaan dit weekend sinds tijden weer weg. Tuinen van Appeltern, prachtig en heel inspirerend! Zo zag ik daar jaren terug een ommuurde tuin die we thuis nagebootst hebben

  Geliked door 1 persoon

  1. Inspiratie troef daar. Wij deden er ook ideetjes op. Als ik in de buurt woonde, nam ik zeker een abonnement om de tuin te beleven in alles seizoenen.
   Geniet van jullie reis.

   Geliked door 1 persoon

 10. t is onwezenlijk wat die mensen overkomen is, alles weg, geen sokken meer, geen herinneringen, geen papieren, begin er maar aan om dat te verwerken na de opkuis, en je naaste die in het water of de puin verdwenen is, hartverscheurend
  Daarom moeten we nu profiteren van wat kan, dus groot gelijk dat jullie er op uit trokken
  Letterlijk door Berg en Dal, dat zal spierkracht gevraagd hebben met als beloning mooie zichten
  Begraven of uitgestrooid tussen de bloemen, lijkt me fantastisch
  Dat lijkt me wel heel erg lekker en gezellig daar in Appeltern

  Geliked door 1 persoon

  1. Telkens ik de beelden zie op het nieuws, ben ik er niet goed van. Zo vreselijk hopeloos, en toch brengt enkel hoop en moed hen vooruit.
   Ja, Nederland heeft mooie plekken, net als België.

   Like

 11. Jullie een fijne vakantierit gehad en die high tea ziet er lekker uit…
  Ja toch nog voorzichtig zijn want zelfs gevacineerden kunnen de Delta variant krijgen.
  Voorzichtigheid nog steeds geboden, maar dat zal zo wel blijven ook.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 12. Een mooi verslag van een mooie tocht! Veel van waar je geweest bent ken ik wel een beetje. Zuid-Nederland is prachtig, ook (of misschien zelfs juist) met hoog water. Er is veel gewerkt aan de rivierbeddingen en uiterwaarden hier in de afgelopen jaren, en niet alleen zijn ze veel mooier geworden, ze doen ook nog eens waarvoor ze bedoeld zijn. Ravestein, Berg en Dal, de Ooijpolder… Ik ben jaloers én geïnspireerd nu. We moeten weer eens naar het zuiden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar zijn inderdaad voorzorgen genomen, natuurlijk moet je daar de plaats en ruimte voor hebben. Bij ons in de Ardennen was er ook de kracht van de hoogteverschillen en de vele dorpjes in de dalen bij de rivier.
   Ik wacht vol spanning op foto’s die nu voor mij herkenbaar zijn. 😉

   Geliked door 1 persoon

 13. Jullie hebben duidelijk het goede leven weer genoten. Lekker!
  Zo lang je drukte niet opzoekt, lijkt het alsof er niks aan de hand is. Van watersnood en corona was hier in het noorden hoegenaamd niks te merken. En toch slaat de Deltavariant ook hier intussen flink om zich heen. Wij vieren toch maar weer vakantie in de Friese natuur.

  Geliked door 1 persoon

  1. De delta variant verspreidt zich vooral onder de jongeren, die nog niet gevaccineerd zijn. Dan sta ik in bewondering over hoe dit vaccin, op korte tijd ontdekt, toch heel goed werkt.

   Geliked door 1 persoon

 14. het leven is kwetsbaar, dat zie je maar weer… .als we dat al niet wisten is het nu weer bevestigd alsof we die bevestiging nodig hebben, waarom hè… genieten maar waar het kan, van het kleins dat zo groots is , zeker nu , ik wou alleen dat meer mensen dat zo zouden zien, zoals ij en ik dat zien en de loggers hier met ons

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb vaak het gevoel dat ons de laatste jaren veel onwezenlijk overkomt, en toch gaat het leven gewoon verder, net als de tijd….

   Like

 15. Wat een mooi reisverslag. Het voelt allemaal zo dubbel in deze tijden waarin water overspoelt, de coronakaart donkerrood kleurt. En toch voel en merk je er niks van. Vandaag was ik in Veere en Middelburg. Neen, je merkt er niks van. Verwarrende tijden.
  Toch fijn te lezen dat jullie zo hebben genoten. Dat het eindelijk weer kon.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kaarten kleuren rood en toch is overal meer vrijheid. Vooral positief dat de ziekenhuisopnames duidelijk niet stijgen, dat is toch heel belangrijk.
   OH Veere, veel te lang geleden, daar heb ik ook nog eens zin in!

   Geliked door 1 persoon

 16. dat was een mooi ritje , die 170 km , was dat op ene dag , of de gehele trip
  het gebied rond Nijmegen ken ik van het wandelen , en zo verder tot Maastricht aan toe
  vreselijk hé dat hoge water , en ja hoe gaat men nu verder pppfffttt

  Geliked door 1 persoon

   1. dacht ik al , een mooie streek waar jullie reden
    ja ik vind het wel wat hebben als ex vleigtuigsleper zo te fietsen ipv van met tractor en vliegtuig er achter hihi
    ligt daar ook in een mooie omgeving
    ik ben heel blij met m’n nieuwe fietsje

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.