Vakantie ten top

Heel sterk houden wij vast aan de jaarlijkse traditie om een weekje samen erop uit te trekken met de zonen en aanhangsels. Of het nu schone of kleine kinderen zijn, altijd welkom. Enige ruwe schatting levert ongeveer 20 verschillende plaatsen gedurende evenveel verschillende grote-vakantie-jaren op.

In september wordt telkens intensief naar een ruim huis gezocht met afgesloten hof voor 4-voudige hond en 6-voudig-kind, groot terras met prachtig (liefst zonnig) uitzicht en veel slaapkamers waar mama’s en papa’s en kroost eigen rustige nestjes kunnen bouwen.

De grooooote vakantie start met een schitterend mooie trouwdag tussen de bomen en een gezellig, lekker tuinfeest van zoon 2 en schone bruid, nu officieel onze schone dochter. En ja, ze zeggen ja!
De weergoden Zeus en Indra tonen zich van hun mooiste kant en beloven het kersverse koppel een fijne toekomst samen, want het blijft droog (uitzonderlijk in deze tijd) en de zon straalt warme vlokjes liefde. De eerste wittebroodsdagen besluiten ze in familiekring te genieten.

We huren een ruim vakantiehuis in Bilstain, een onooglijk klein dorpje met prachtige vergezichten. De hellingen zijn er best wel pittig, soms wordt het waden door hoog golvende grassen, langs kleine stroompjes, waar kind en hond een uitgelaten hart ophalen.
Het huis heeft een grote hof die snel tot een waar voetbalveld wordt omgetoverd, dit hoort bij de tijd van het jaar en vier kleine en 2 volwassen voetballers. Het verlies van de Belgen wordt met veel elegante goals en flinke hoekschoppen verwerkt. Het is zelden stil in zoveel groene stilte rondom.
Het enorme terras is gloednieuw, met een ingenieus beschermsysteem om het lekker cosy en warm te houden, zelfs als het buiten stormt.

Man en zoon fietsen op en neer, manlief met steuntje, zoon fietst snel zonder verpinken, noch zweet.
Zoon en zoon en zoon gaan snellopen.
Groot en klein wandelen, liefst avontuurlijk, geen vlot-begaanbare paden graag.
Klein speelt eindeloos in hof en huis.
Groot leest een boek, geniet het uitzicht, luistert en babbelt.

Indrukwekkend is de hoge stuwdam van het meer van Gileppe. Met de doorzichtige lift en ook wat ongemakkelijke angst bereiken we het glazen restaurant op 77 meter hoog, waar ons een panoramisch zicht op het meer én lekker betaalbaar eten wacht. We zweven hoog boven de boomtoppen, een unieke plek in het hart van de Ardennen. Ondertussen en met een lege maag hangen meisjes, papa’s en één dappere kleinzoon in de klimtouwen. Zij hebben duidelijke nood aan dynamiek en spanning, wij voelen hoe sensaties, sport en natuur één worden. Hoewel ook bij het kijken ons hart al eens een slagje overslaat, gelukkig is er altijd hulp voorhanden en hangen ze goed vast met veilige haken. Daar gaan we toch vanuit.

Het glazen restaurant

In het drielandenpunt in Vaals verbroederen Duitsland, Nederland en België. We wandelen zonder mondmasker noch test, en toch veilig!, in 5 stappen van land naar land naar land. Doorheen het grote labyrinth (het hoogste punt van Nederland op 323 meter) zoeken we – vruchteloos- de weg, tot onverwachte watermuren en spontane fonteinen ons kletsnat spuiten en we het voor bekeken houden. De volhouder wint, bewijst de kleine groep slimmeriken. Een voorzichtige zon helpt opdrogen en we voelen ons geborgen tussen de 34 meter hoge Wilhelminatoren aan de Nederlandse kant van de grens en de 50 meter hoge Boudewijntoren op Belgische grond.

Heel pittoresk en pittig is ook de promenade de la Hoëgne. Een prachtig bospad met vlonders, bruggetjes van boomstammen en rotspartijen (mijn voeten hebben het geweten!), veel watervalletjes, stroomversnellingen, schuimtaarten en de zon die kleurrijk schittert in de vele grote plassen onderweg. De parking is enkel bereikbaar als je doorheen de rivier rijdt, wat een mooi spektakel levert van opspetterend water.

En ja, er waren ruzies, traantjes, pijntjes, chaotische momenten, de hond die tot drie keer toe ontsnapte, kabouters die vergaten de vaatwasmachine te ledigen in de nacht, een paar mislukte pannenkoeken, vermoeide beentjes, koeien die en groupe een aanval waagden, natte schoentjes, glazen die sneuvelen, verloren sleutels, dreigende wolken, te verfrissende buien…. Maar als je hoort ‘dit is de leukste vakantie ooit’ (ook al vallen ze in herhaling, elk jaar opnieuw) en ‘we gaan nog niet naar huis, bijlange niet’, wil ik vooral onthouden dat uit de kindermond enkel waarheid komt.

Aan alle mooie liedjes komt een einde….

67 gedachten over “Vakantie ten top

 1. Heerlijk om te lezen. Ik voel me bijna terug gekatapulteerd in de tijd, familievakanties à volonté.
  En als ik het zo lees is het mooie liedje niet geëindigd, er is gewoon een ander mooi liedje ingezet.
  Bedankt om te delen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heerlijke vakanties in de kindertijd die altijd in de herinnering blijven als ‘fantastisch’ zetten we graag door, een weekje zoals ‘vroeger’.
   Altijd fijn ook om even weg te dromen bij vroeger!

   Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk om te lezen. Dat brengt herinneringen naar boven van vakanties in de omgeving tussen Houffalize en LaRoche ,waar opa en ik een groot huis huurden en er naartoe trokken met een drietal kleinkinderen. De rest kwam dan achter om een lang weekend samen door te brengen. Zalige tijden en de kleinkinderen zeggen nu nog dat dit hun mooiste zomervakanties waren. Ik kan het niet herhalen want opa is er een ene tijdje niet meer. Maar met twee kleinzoons ben ik wel al op vakantie geweest in het groot hertogdom Luxemburg waar nog familie woont van mijn overleden man. “Moeten we nog eens doen” zeggen de twee kleinzoons onlangs nog. Ja dat zijn allemaal mooie herinneringen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel mooi, maar moeilijk voor jou dat je nu alleen verder moet. Gelukkig goed omringd door kinderen en kleinkinderen.

   Like

 3. Wat een sfeervol verslag. En ja natuurlijk is er dan wel eens iets, dat is een teken dat iedereen zich op z’n gemak voelt en zichzelf is. Net als de zon heeft ook het humeur zo af en toe een inzinking. Wat fijn dat het altijd weer lukt want inderdaad is het lastig om zoiets te plannen met meerdere gezinnen. Van zoiets kom je natuurlijk moe, maar óók gelukkig thuis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Deel is het, enkel als je je goed voelt bij elkaar, kan je jezelf zijn. En die jezelf kan al eens een ochtendhumeur of avonddip hebben. Maar het zijn heerlijke dagen!

   Like

 4. Waow wat leuk! Maar eerlijk, ik zou de drukte niet meer aankunnen. 4 honden, ik mag er niet aan denken. En ik ben dan zo’n aantrekker dat ik van al die kleine akkefietjes wakker zou liggen. Wij gaan begin oktober ook voor 2 dagen weg, maar we slapen in hotel, per koppel in een kamer en dat maakt het al een stuk gemakkelijker. In het verleden ook zo’n weekendjes gedaan, maar euh, eerlijk, het werk is voor mij. Ze zijn niet erg behulpzaam en dat valt dik tegen. Zelf kan ik daar dan niet van genieten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij verdelen het werk. Dan valt het wel mee. Maar koken voor zo’n bende is wel stresserend, gelukkig koken de zonen graag en goed.
   Druk is het wel, ik kan daar vrij goed tegen.
   Maar als al het werk voor jou alleen is, is het echt niet meer ontspannend. Dat begrijp ik perfect. Dan is een hotelversie wel beter.

   Like

 5. zo mooi jullie vakantie beschreven
  tof dat dit nog kan, familiaal, avontuurlijk, relaxt en soms wat chaotisch
  en het belangrijkste, terug de mooiste vakantie ooit
  beter kan niet

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja dat zijn de leukste (vermoeiend maar leuk) vakanties.
  Samen met kinderen en kleinkinderen…
  Wij zijn met 16 als we dat doen en iedere x is het feest.
  De eerstvolgende x gaan we naar de Beekse Bergen
  Nu zijn ze nog tussen de 4 en 12 dus kan mooi.
  Herinneringen maken samen wat is er mooier dan dat.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Gefeliciteerd voor het jonge getrouwde stel! Oh hoe mooi om zo samen te komen, puur genieten. Natuurlijk horen daar kleine pijntjes bij.. zoveel verschillende mensen samen. Maar toch.. Puur geluk!

  Geliked door 1 persoon

 8. Proficiat met de trouwers!
  Wij probeerden zo’n ‘traditie’ in gang te steken. Twee keer is het gelukt om met onze (nochtans veel kleinere) familie samen te komen, maar toen lukte het niet meer. Moeilijk om een datum te prikken waar het voor de drie gezinnetjes lukte, ofwel beviel de formule niet,… Dan maar opgegeven, helaas.

  Geliked door 1 persoon

 9. ik noem dit geen grote tochten , dit is zo’n training’s rondje voor de grote tochten 🙂
  toen ik duizenden kilometers in een 3 weekse fiets vakantie ondernam
  ik ben nu weer blij dat ik ze zo weer kan rijden
  en dat jullie deze mooie streek kennen

  Geliked door 1 persoon

 10. Van harte proficiat voor het jonge koppel!
  Je relaas getuigt van wat ongetwijfeld een deugddoend uitje is geweest. Wij hanteerden die formule ook al diverse keren in de Ardennen. Altijd wel wat te beleven daar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze leven daar zo heel anders dan wij hier in Vlaanderen. Als ze geen zin hebben om een terras te openen, doen ze het gewoon niet.
   Maar ook omgekeerd, een terras was niet open, kindjes hadden dorst, eigenaar haalde met plezier drankjes voor hen boven.

   Geliked door 1 persoon

 11. Mooie traditie is dat, die zou ik er ook zo lang mogelijk in proberen te houden. Als je met zo’n gestaag groter worden groep op pad bent, is zo’n week een aaneenschakeling van afwisselende kleine hoogte- en dieptepuntjes. Dat heb je weer mooi weten te verwoorden. Maar zo lang de conclusie elke keer dezelfde is als bij de Olympische Spelen, dan gaat het mooi. Elke vier jaar is er weer een editie die nog beter , spannender en mooier is, dat is met die vakanties van jullie ook zo. Zeker zo lange r regelmatig weer jongen aanwas bij komt. 🙂
  Nu maar lekker nagenieten. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Aanwas mag nu stoppen hoor Jan 😉. Tot over zoveel jaar misschien de lieven van de kleinkinderen? Oei, ik mag er nog even niet aan denken.
   Zolang iedereen ervan geniet, is het leuk meegenomen.
   Vooral de genietende kleinkinderen maken me elk jaar terug blij voor een zogenaamde ‘betere editie’.

   Geliked door 1 persoon

 12. Een mooi verslag leuk om lezen. Nu het weer mag kunnen we weer samen komen. Volgende week ontmoet ik ook enkele neven en nichten na jaren niet gezien te hebben. Het lijkt of corona nooit bestaan heeft. Hopelijk blijft het zo.

  Geliked door 1 persoon

 13. dat is een mooi verslag van een fijne familie vakantie
  en zeer zeker weer voor herhaling vatbaar , of het dan ook begint met een trouwerij , geen idee
  maar het wordt vast weer fijner dan die vakantie er voor

  Geliked door 1 persoon

 14. Superfijn voor jullie (en herkenbaar 😃). Wij vertrekken volgende week met heel de familie en hond voor 2 weken samen op vakantie, een groot huis, we kijken er zo naar uit.
  Ik genoot al mee van jouw verslag 💙.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb de grote steden echt niet gemist. Corona leerde me drukte minder appreciëren. En met de kroost was het eigenlijk al druk genoeg 😉

   Like

 15. Wat een lief verslag. En het mooie is, voor de kinderen is elke vakantie de mooiste ooit, want iedere vakantie is voor hen weer nieuw. En hun tijd zit zo vol met gebeurtenissen dat reflectie een woord is dat ze pas later zullen leren (begrijpen) en dat is goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een kind leeft heel sterk in het nu. Ik doe mijn uiterste best het hen na te doen. Op vakantie lukt het me wel.
   En nu begint het reflecteren én nagenieten.

   Geliked door 1 persoon

 16. Onbetaalbaar zo’n dagen met familie ergens in de Ardennen. Ik kan het mij zo goed voorstellen en ik geniet oprecht als ik dit lees. Weer een mooie herinnering erbij.
  Ook wij zeggen ieder jaar: het was weer zo leuk. Het lijkt ieder jaar de leukste editie. Zo te lezen ervaren jullie dat ook zo. Geniet nu maar heerlijk na.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.