Weetjes.

De regen valt met bakken uit de hemel, het stortregent, de gieter met oneindig veel reuzegaten blijft over de tuin heen plensen, de donder rommelt, het gras wordt nat, te nat, overal ontstaan beekjes. Maar ik zit binnen, achter het veilige computerscherm blijft het fascinerend. Dat is nu.

Toen was toen. Op de middag is het warm, doef. Na een blik op de regenradar, voorspelde de charmante weerman FDB geen code geel?, hebben we nog ruim de tijd voor een fietstocht richting ijshoeve, waar een fris dessert gegarandeerd helpt afkoelen. De witte dame met vanille en bananenborst, warme chocoladesaus en een flinke toef slagroom smaken heerlijk in de open weidevlakte, waar her en der houten tafels verspreid staan.
Veel vroeger dan voorspeld horen we het rommelen, ziet de lucht asgrauw, en besluiten we versneld op te stappen. In ijltempo slagen we er hopelijk in de 15 km droog te overbruggen?
Vertrekkensklaar vallen de eerste dikke druppels en kom ik tot de constatatie dat ik geen jas mee heb….. Dan maar schuilen onder de dichtstbijzijnde parasol.

De wind speelt op, rukt en trekt langs alle fronten, mensen troepen samen onder moeders paraplu. ‘Binnen’ is te veraf. We lachen, er wordt verteld, er is ambiance en positiviteit, ondanks de natte bloezen, zompende schoenen en verwarde haren.

Om de 5 seconden horen we doffe knallen. Wij verwarren met donderslagen, maar de man vertelt dat hier een (anti)hagelkanon schokgolven zendt naar de wolken zodat hagelcellen zich minder vlot kunnen vormen en het fruit gespaard blijft. Zo’n kanon is een peperdure, maar zinvolle investering.
Weer wat wijzer geworden.

Terwijl de gewelddadige natuur rondom onze groep alsmaar actiever uit zijn schelp kruipt en we steeds dichter bij elkaar schuifelen (Corona komt duidelijk op de tweede plaats, geen sprake van anderhalve meter, de parasol moet maar zo klein niet zijn), horen we hoe de boer weet dat het inseminatietijd is voor de koeien, op het meest vruchtbare moment gaan koeien trappelen en moet de boer dringend in actie schieten.
Weer een wijsheid rijker.

Drie volle kwartieren stort de hemel zich genadeloos uit, we bibberen en sidderen op deze zwoele dag, maar gesprekken houden ons warm. De regenradar werkt perfect, nog 10 minuten, nog 5 minuten, nu zou het moeten stoppen, en ja, kurkdroog fietsen we naar huis. Wind en een schraal zonnetje helpen opdrogen.

Kleindochter viert vandaag haar 12e verjaardag (tempus fugit!) in de Blaarmeersen. Zoon heeft een spel ineen gestoken voor 9 meisjes. Het spel werd al drie keer uitgesteld door het slechte weer in mei, een coronadreiging met bijhorende quarantaine, en nu dus weer dat vervroegd thuiskomen….
De meisjes laten het niet aan hun hart komen en genieten ‘en groupe’ een warme douche, kleren gaan de droogkast in, en het spel wordt weer niet echt gespeeld. Ontgoocheling is groot, maar gibberende meiden van 12 vinden het best wel spannend. De sfeer blijft erin.

58 reacties op ‘Weetjes.

 1. Gefeliciteerd met 12 jarige kleindochter :-). Het weer was wel heel dramatisch, onweer blijf ik toch wel spannen vinden, Parasol, boom… blijft gevaarlijk. Gelukkig konden jullie weer een beetje opdrogen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Onweer en bliksem vind ik eng, en ik ben altijd bang dat één van mijn kinderen er per ongeluk in verzeild zal raken. Regen maakt mij niet uit, maar ‘gevaarlijk’ weer wel.

  Like

 3. Loop behoorlijk achter met reageren op de blogjes van vrienden maar lees wel hoor. Vandaag is het een wat mindere mooie dag maar toch kan het een dag wezen die ook gezellig kan zijn. Wens je voor elke dag mooie uren toe maar wil je zeker ook hierbij bedanken voor al je lieve reacties die ik al in ontvangst mocht nemen. Liefs van mij ,Tine

  Geliked door 1 persoon

 4. die citaten zijn me ooit eens toegestuurd lang terug alweer

  ja dat is een mooie hé
  ” Als je het hart opent
  met een zilveren sleuteltje
  dat ook op een fietsslot past. ”

  zo het er nu uitziet ga ik 6 juli naar de stella fabriek in Nunspeet en fiets het fietsje naar huis 🙂
  ja dat wordt genieten op dat fietsje

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een sfeertekening, ik stond even bij jullie onder die parasol. Alsnog van harte gefeliciteerd met de 12 jarige kleindochter. Het feest anders dan gepland maar toch heel geslaagd door de saamhorigheid.

  Geliked door 1 persoon

 6. al schuilen leert een mens heel wat bij precies
  hier viel de regen mee
  zolang de meiden gibberen, dan zijn ze content, spel of geen spel

  Geliked door 1 persoon

 7. Het is lang geleden, maar dit jaar beleven we weer eens een ‘Belgisch zomertje’. Momenteel ziet de lucht er hier weer asgrauw uit en wordt de dreiging met de minuut groter. Straks maar eens een schuilplaatsje opsnorren.

  Like

  1. De zomer is natuurlijk nog maar 8 dagen bezig, wie weet welke hitte en onweders ons nog allemaal te wachten staan…..

   Like

 8. 12-jarigen laten het inderdaad niet zo aan hun hart komen, zolang ze zich amuseren en plezier beleven. Proficiat voor de kleindochter met haar verjaardag alleszins! Die hagelkannonen zijn als ik het goed voorheb in het leven geroepen sinds die ramp op Pukkelpop. Het normale komt langzaamaan terug, en daar is denk ik niemand rouwig om.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een heerlijk geschreven verslag van de dag. Een onvergetelijke dag voor de meisjes van 12. Wij kregen de bui net op het eind van een wandeling in Vleteren.

  Geliked door 1 persoon

 10. Gefeliciteerd met de kleindochter.
  Hier barstte het onweer om vier uur los en kregen we heel veel regen. Bij ons in de buurt staat een hagelkanon en natuurlijk zijn er altijd weer mensen die daar over moeten mopperen. Maar ja, het onweer maakt ook herrie. En als de teler zijn fruit en inkomen ermee gespaard kunnen blijven… dan vind ik dat toch belangrijker.

  Geliked door 1 persoon

 11. Nooit geweten van dat kanon en de koeien. Drie kwartier parasol en je bent een stuk wijzer en natter.
  Gefeliciteerd met de kleine dochter. Zo klein zal ze overigens niet meer zijn.

  Geliked door 1 persoon

 12. Om te beginnen gefeliciteerd met de verjaardag van je kleindochter.
  Dat nood een volk kan verenigen wist ik al, mooi om te zien dat een plensbui dat ook doet met een groep toevallige passanten die proberen droog te blijven. De wetenswaardigheden die daarbij worden uitgewisseld doen denken aan de verhalen die de reizigers elkaar vertelden.
  Het onstabiele zomerweer bracht hier gisteren ook een plensbui. Mijn fotomaatje en ik hadden het geluk dat we net op tijd weer bij de auto waren. Vandaag was het hier heerlijk zonnige zomerdag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Iedereen zoekt een droog plekje, egoïstisch begin dus, en daar de paraplu’s zeldzaam waren, werden we ‘verplicht’ samen te schuilen, en als het dan gezellig wordt, is het dan leuk mee genomen en kan je plots veel beter tegen al dat nat😉

   Geliked door 1 persoon

 13. Ja de regen kan een grote spelbreker zijn, maar als het zwoel warm is, kunnen we er meestal nog mee lachen. Die meisjes zullen het wel een heel avontuur gevonden hebben.

  Geliked door 1 persoon

 14. een (anti)hagelkanon hihi , hoe verzinnen ze het hé
  ja zo onder moeders te kleine parasol werd weer flink gegibbert
  en dat deden de meiden thuis nog eens over
  geen tijd voor het spel van zoon lief

  Geliked door 1 persoon

 15. Oei dat heeft lelijk huisgehouden bij jullie! Wij zijn ervan gespaard gebleven (voorlopig). Ja zo’n kanon daar had ik wel al eens over gelezen maar het zat ver op mijn harde schijf.

  Geliked door 1 persoon

  1. Euhhh? Dan hebben wij het hier verwerkt voor gans België?
   Misschien is het morgen dan onze beurt om het droog te houden 🙂

   Like

 16. Ha wij vierden feest van de 4 jarige in het park en weet nu precies hoe het voelt om in een wolkbreuk buiten te zijn…zelfs een boom hield het water niet tegen..
  Kleddernat huiswaarts…maar dat kon ook de pret niet drukken…genoeg gelachen om al die verzopen katten 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is maar nattigheid. We stonden gekleed onder de douche. 🙂
   Kleinzoontje had ook een feestje in het HarryMalterKinderpark, ook hem kon de regen niet deren.
   Maar het is nu toch even genoeg geweest, denk ik na vandaag.

   Geliked door 1 persoon

 17. Mooi verslag! Ik zíe hoe dat gaat onder zo’n parasol. Saamhorigheid in tijden van crisis. 🙂 En je leert nog eens wat. (Als een koe zich op de boerderij van oom veeboer zich gedroeg als een stier was ze ‘voardig’, zoals Drentse oom zei, en dan belde hij het KI-station.) En ik leer ook weer wat! Gibberen. Het woord zie ik voor het eerst, maar ik weet precies wat ermee wordt bedoeld. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Weer iets bijgeleerd. Ook al vraag ik me af hoe je voardig uitspreekt :-). Kan me er wel iets bij voorstellen, op zijn Antwaarps….
   F. Debrabandere (2011), Limburgs etymologisch woordenboek: de herkomst van de woorden uit beide Limburgen, Zwolle :gibberen, gieberen, giebelen, ww.: lachend babbelen, geniepig lachen, giechelen. Met expressieve klinkervariatie gibberen en gabberen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.