Cijfer

Ongelooflijk veel getallen zijn in mijn verleden de revue gepasseerd. Getallen bestaan uit cijfers. Ik leerde ermee spelen, gaf het boeiende spel met plezier door, jaren lang.
Imaginair, complex, priem, natuurlijk, decimaal…..

Tegenwoordig beperken de cijfers zich tot jaartallen, tot betalingen, tot Coronapatiënten en vaccins.

Als je er even bij stil staat…. opmerkelijk toch hoe cijfers onze hele dag door bepalen. Simpelweg al de klok.
Tel hoe vaak je een cijfer leest, hoort of uitspreekt. Tip voor vandaag.
Het begint al met het journaal op de radiowekker ‘En dan nu de cijfers’…..

Plus, min, maal, deel, wortel, macht horen (grotendeels) tot een ver verleden. En toch blijven cijfers me fascineren. Ik volg ze graag en vaak.

Op de dijken langs de Schelde, waar cijfers, groen én schaapjes het beeld overheersen.

86 leidt naar Rupelmonde.
97 naar Temse.
74 is het knooppunt, het punt waar twee fietswegen samen knopen.

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Wij leerden er een uitgebreid knooppuntennetwerk kennen en waarderen. Maar ere wie ere toekomt! Mijningenieur Hugo Bollen uit België breidde als allereerste in 1990 zijn ingenieus systeem in de doolhof van mijngangen uit naar de natuur in Belgisch Limburg. Mooie plekjes ontdekken én niet hoeven stoppen aan elk kruispunt waren de doelstellingen.
In 1999 werd het systeem overgenomen door Nederland.
Steeds meer landen in Europa nemen nu ook initiatief.

Hier staat een kast vollllllll plannen (manlief lijdt enigszins aan verzamelwoede) en be’cijfer’de routes. Voortdurend ontstaan nieuwe fietspaden, waardoor het netwerk dus in constante beweging is. Ook overzichtsborden staan langs de weg, zo blijft herplannen bij vermoeidheid of nieuwe energie altijd een optie , en is FIETSKNOOP, een heel handige app.

Soms blijkt tot grote ergernis een paaltje verdwenen, gewoon weggepikt…. Zeker aangeven bij het meldpunt. Ze herstellen zo snel mogelijk, de service is geweldig.

Samen met mijn elektrische fiets zijn deze cijferbordjes de mooiste bron van veel genieten, hier en over de grens.

Om dan een geweldig zicht te ontdekken. Het prachtig rode stronkenveld met jonge boompjes. Een walhalla voor insecten.

Stilstaan voor het rode licht is nog altijd een must hier. Vitamine D opslaan met de dalende zon op je gezicht maakt het wachten fijn, om dan met een schok de werkelijkheid in te worden gekatapulteerd. De zon verblindt de automobilist achter mij (zijn uitleg), hij rijdt recht op mijn fiets in, ik rol vooruit, maar kan me rechthouden. De schade valt mee, mijn hart gaat even in overdrive en slaat aan 222 (3 identieke cijfers!) per minuut, dit had erger kunnen aflopen….

Naar de fotochallenge ‘cijfer‘.

78 gedachten over “Cijfer

 1. Sinds kort ben ik ook weer van de cijfers, 1 x per week fiets ik met mijn vriendin die alles van die fietscijfertjes weet, ik voel mij dan echt een leek, blijf maar volgzaam hahaha anders komen we in Zwolle uit.
  Jeetje wat een schrik met die automobilist achter op je fiets. Dat had veel erger kunnen aflopen. Een engeltje op je schouder.. Gelukkig maar 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. ja een fijne wandeling was het weer
  ben blij dat de foto’s er een aardig beeld van geven
  ik ken het nummer niet , maar er staan daar gelukkig nog vele molens

  Geliked door 1 persoon

 3. Vandaag al vele cijfers ontmoet hoor bij mijn dagelijkse werkzaamheden. Nu weekend en kan ik het ook wegcijferen gaan. fijne dagen wens ik je vast en fijn weekend ook voor jou en al je lezers en volgers.

  Geliked door 1 persoon

 4. ja daar had ik geluk dat ik iets zag bewegen hoog in de boom 🙂
  de zon zal er morgen zijn , en zo het er uitziet , ik aan de wandel

  Geliked door 1 persoon

 5. Rekenen…brrrrr….wiskund,…dramaaaaaaaaa… kortom, ik heb er niks mee 😉 Geef mij maar de letters, daar zijn maar 2 soorten van.

  Hoe dan ook, niet van toepassing hoe ik er in sta, jij hebt er een keurig log aan over gehouden en dat wa wel de bedoeling

  en dat hart? cijfers of niet, gewoon wel laten blijven kloppen hoor… wel ipv niet … .zie je wel, letters ipv cijfers 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. dan ben je toch fanatieker als ik , wat voetbal betreft , als NL er uit zou zijn , is het mij om het even 🙂
  een mooie koers , en dan finale van Aerth – v.d Poel , wie wint is me dan om het even 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Er zijn zo periodes dat je je met getallen bezig kan houden, wat er achter schuilt, waarom je op die datum dit of dat opnieuw
  Wat een prachtig rood veld!
  maar ojee, een ongeluk, verblind, het kan, maar in het verkeer moet je zeker zijn en als je verblindt bent dubbel goed kijken
  Jij bleef gelukkig rechtop

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb iets met cijfers op nummerplaten van auto’s. Er is een cijfercombinatie die ik absoluut niet wil zien (dan kruis ik wijs- en middelvinger). En toch kijken naar die nummerplaten hé… 😉
  Wat jammer van die auto en erg voor jou. Dat het snel beter mag worden met je rug!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ai je hebt last van bijgeloof op dat gebied? Iets zoals vrijdag de 13e?
   Kijk maar naar de weg ipv de nummerplaten 😉

   Like

 9. Eigenlijk let ik nooit op cijfers. Geen horlogedrager, geen wekkergebruiker, geen afstand bemeter, maar op de bonnefooi door het leven. Gek eigenlijk. Het is altijd taal geweest wat hier de klok slaat. Ooit wel een reusachtig leuk project met cijfer negen en cijfer zes gedaan, die zich verveelden en zich samen hadden verwisseld. Het leverde een hilarische periode op en die kinderen weten nu nog van de hoed en de rand, durf ik beweren, omdat het zo spannend was.
  Wat zul jij geschrokken zijn Lieve, Gekatapulteerd verwoordt haarfijn de grootte van de schrik. ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Cijfers zijn ook letters. Zo is 6 zes😉. En 9 negen. Maar dan wordt verwisseling lastiger. Jij deed ongelooflijk leuke projecten. Jouw creativiteit is onuitputtelijk.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is waar. In letters kan ik er mee goochelen. Dan dient het verhaal zich vanzelf aan, maar deze wisseling was het ei van columbus, compleet met de cijfervreter. Super spannend.

    Geliked door 1 persoon

 10. Fietsers vind ik doodeng als ik in de auto zit en auto’s vertrouw ik niet als ik op de fiets zit. Volgens mij zijn er van beide veel te veel. Ik hoop dat de gevolgen zich beperken tot een vervelende herinnering. Cijfers waren en zijn interessant op boekhouding gebied voor mij. Getallen langs fiets- en wandelknooppunten mis ik nogal eens omdat de bloemetjes en beestjes te veel aandacht vragen.

  Like

 11. De meest fantastische wiskundeleraar die ik ooit had kreeg een dochter toen wij zestienjarige bakvissen waren. Hij noemde ze ‘Tine’ (bij ons dialect het getal 10). Wij vonden het hilarisch om hem te zeggen dat het beroepsmisvorming was om op z’n dochter een getal te plakken.
  Schrikken zeg van die auto! Snel weer op de fiets om niet bang te blijven zeker?
  Mooie invulling van de challenge.

  Geliked door 1 persoon

 12. Inderdaad al vroeg op de dag komen er cijfers in beeld, al was het maar omdat je 1,2,3 het bed uit moet. 😉
  Met de wiskundige invulling van cijfers kreeg ik pas te maken toen ik de moeder MAVO ging doen en toch tenminste een basis van wiskunde wilde hebben. Vond het tot m’n verrassing erg leuk. Maar ondertussen weer alles vergeten omdat ik nooit nodig had op een paar uitzonderingen na. De fietsknooppunten komen voor mij te laat , zadelpijn laat zich al snel in hoge cijfers uitdrukken.

  Geliked door 1 persoon

   1. Behalve als het stuitje ooit lelijk gekwets werd . Maar ik zou nu toch niet graag meer afstanden fietsen omdat de nek niet wendbaar genoeg meer is.

    Like

   1. Zeker, dat zie ik aan jouw mooie schrijven. Ik benijd je dat je daarnaast ook zo goed bent met cijfers. Daar ben ik gezond jaloers van. Ik vergis mij vaak schromelijk in cijfers omdat ik daar te weinig talent voor heb.

    Like

 13. Ik maakte kennis met het knooppuntensysteem in, als ik me goed herinner, Belgisch Limburg. Toen de aardige mevrouw van het toeristenbureau vernam van ons routevoornemen, zei ze met een glimlach: ‘Dan kom je door Heks!’ Ik vond het een uitvinding die knooppunten en toen ze later ook in Nederland werden geïntroduceerd was ik een blij man. (Nu ook: wandelknooppunten!) Gelukkig dat je je hebt kunnen redden met die bijna aanrijding! Nog een vraagje: Heb je ook een voorliefde voor een speciaal getal of cijfer? Of hebben ze een kleur? Getallen als levende gedaanten. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat bedoel je met ‘Heks’?
   Eigenlijk heb ik geen voorkeur voor een bepaald cijfer. Ook geen bijgeloof op dat gebied. Cijfers ziijn voor mij nuchtere cijfers waarmee je kan spelen.

   Geliked door 1 persoon

 14. dat laatste was wel even schrikken neem ik aan…

  een logje dat ik met genoegen gelezen heb

  ik had altijd iets met “cijfers”, nu hou ik met het oplossen van sudoku’s…

  alvast een prettige weekend

  Geliked door 1 persoon

 15. Cijfers zijn onlosmakelijk verbonden met het leven, maar ik ben toch veeleer iemand van de letters. In de lessen wiskunde cijferde ik me dan ook met graagte weg.

  Geliked door 1 persoon

 16. Zoals ik je al eens heb opgebiecht, ben ik ook niet zo’n cijferaar. In mijn geval lagen mijn eerste wiskundeleraar op de MAVO en ik elkaar niet zo. Een bepaalde opmerking over mijn wiskundige capaciteiten heeft zich ergens diep in mij genesteld. Het gevolg was, dat ik bij de eerste de beste gelegenheid Wiskunde laten vallen. Maar dat terzijde.

  Je hebt er een mooi cijferkundig logje van gemaakt. Niet alleen heb je de foto-opdracht weer netjes uitevoerd, je hebt er ook een mooie persoonlijk verhaal bij verteld. Het veld met de klaprozen is qua een afsluiting om te zoenen.

  Jammer dat er daarna nog een vervelend ongelukje volgde. Zoals je al zei, dat had erger kunnen aflopen. Maar houd wel eventueel rugletsel in de gaten i.v.m. mogelijke verzekeringskwesties. Better be safe. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Leerkrachten moeten verdorie op hun woorden letten en zeker geen studenten afkraken. Je draagt het je verdere leven mee. Stom van die man.
   Dat klaprozenveld was reusachtig groot en veel roder dan op de foto. Je weet, met de smartphone zijn foto’s altijd ontgoochelend.
   De rug doet nog steeds moeilijk, maar ik heb een wonderzalf😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, de ene leerkracht is de andere niet. deze man was duidelijk niet geschikt voor zijn vak. Maar als bedeesde eerste en tweede-klasser, ben je nog niet bij machte om daar ook inhoudelijk verweer aan te kunnen geven. Desondanks ben ik later nog redelijk terechtgekomen. 🙂
    Hopelijk doet je zalf echt wonderen!

    Geliked door 1 persoon

 17. Sommige aspecten van het vak wiskunde konden me echt niet boeien, maar voor een stuk lag dit aan de leerkracht die het niet kon brengen en met zijn hoofd bij zijn politieke ambities zat.
  Fietsen is voor mij helaas voltooid verleden tijd, jammer, maar ik kan genieten van het enthousiasme waarmee jij erover schrijft!

  Geliked door 1 persoon

  1. Leerkrachten moeten les geven, niet met andere zaken bezig zijn. Hum.
   Was je vroeger wel een fietser? Dan is het gemis wel groot wellicht. Een tandem? Lijkt me ook leuk!

   Like

 18. Jaaaaa, die bordjes, met dat idee heb ik ook nog gespeeld voor deze opdracht 🙂 Goed gedaan!
  Haha, je tekst… je katapulteert me terug naar het verleden. Ik groeide als niet-wiskundig brein op met een zeer wiskundig brein, mijn stiefvader dus, die assistent was bij de burgerlijke ingenieurs in Gent (wiskundige analyse). Ik mocht altijd uitleg vragen bij hem als ik niet vooruit geraakte.
  Wiskunde is nooit mijn ding geweest, cijfertjes wel. Ik hou van cijfertjes allerhande.
  En oh ja, het verschil tussen cijfer en getal had ik bij hem al snel geleerd 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Altijd handig, zo’n hulp in de buurt. Mijn vader kon me ook helpen waar nodig.
   Fijn te lezen dat ik met jouw eerste idee ging lopen. Ik begreep de opdracht dus wel degelijk😉

   Geliked door 1 persoon

 19. Nu je t zegt! Ik wasdaar eigenlijk nog nooit echt bij stilgestaan, hoe belangrijk cijfers zijn! Maar je hebt gelijk! En idd in coronatijden zijn ze nog belangrijker geworden. Geniet van het fietsen en van het weekend!

  Geliked door 1 persoon

 20. dit doet mijn fietszwervers hart opbloeien net als de mooie klaprozen
  de cijfers van school zijn verleden tijd , de fietsknooppunten gebruik ik zelden , maar wie weet komt dat nog als ik binnenkort ook op een ebike zit en andere , dan bekende paden volg

  Geliked door 1 persoon

 21. Kijk, er moet ook wel iets zijn dat we níet gemeen hebben hé 😂, ik heb niks met cijfers, wiskunde 😱🤢🤮…
  Maar de knooppunten, een prachtige uitvinding. Wij maakten ook al wel mee dat er paaltjes weg waren, vooral als je aan het wandelen bent is dat erg vervelend, je moet soms kilometers teruglopen!

  Geliked door 1 persoon

 22. Dat zal wel schrikken geweest zijn. ‘De’ cijfers waar iedereen een mondvol van heeft dezer dagen, het was geen enkele seconde in m’n gedachte opgekomen bij deze opdracht. Er zijn nog zoveel meer cijfers in het dagelijkse leven. De foto met klaprozen trok vooral m’n aandacht, echt mooi wat er ontstaat als #maaimeiniet wordt gevolgd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was schrikken. De rug doet nog wat moeilijk.
   Elk ochtendnieuws start hier op de radio met ‘de cijfers’. Ik hoop dat we deze snel achter ons kunnen laten.
   Die wilde weide is prachtig, ik kon maar een klein stukje op foto brengen. Op de stronken kan je even genietend tot rust komen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Veel beterschap en een goed herstel met die rug dan!
    Voor het (radio)nieuws sluit ik me een beetje af. Ik luister/kijk er wel naar maar het sluipt zo niet meer binnen. Ik kan nu makkelijker loslaten.
    Onlangs op weg van m’n ouders zag ik langs een hele drukke baan ook wilde bloemen bij elkaar (klaproos – korenbloem en margriet). Ik ben gestopt om er een foto van te maken (te zien op mijn IG account). Dat zijn van die onvergetelijke momenten en kleine blijmakers.

    Geliked door 1 persoon

 23. Leuk blog om te lezen, ik heb zelf niets met cijfers.Snapte er niet veel van vroeger, ben meer een lettermens

  Geliked door 1 persoon

 24. Fietsnet is mijn knooppuntenpartner. Die staat standaard open op mijn laptop. Wat hebben we daar al veel plezier aan beleefd, in België én in Nederland. Dat zijn de leuke getallen.
  Priem, decimaal, natuurlijk, … blij dat die tot het verleden behoren!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.