Leuvens genieten

“2021 is een dubbel feestjaar voor Abdij van Park in Leuven. De orde van de norbertijnen bestaat 900 jaar én vanaf mei zijn de belangrijkste historische ruimtes van de abdij weer open voor publiek.”
Amper twee zinnen zijn voldoende om tickets te reserveren.
https://www.visitleuven.be/abdijvanpark

Zonder veel files, fietsen op de auto, komen we vlot op tijd aan.
De abdij is een heel goed bewaarde erfgoedsite en heeft zijn naam niet gestolen, we wandelen tussen de vijvers en veel fris groen.
De expo ‘Als de bliksem’ gidst ons doorheen 900 jaar geschiedenis. Momenteel wonen er nog 5 Norbertijnen. De refter en bibliotheek kregen een grondige restauratie en geven een ontroerend mooi beeld van hoe deze mannen, en ja aanvankelijk ook vrouwen, tot Rome besloot dat dit niet langer kon!, samen woonden volgens de leer van Augustinus. Witheren (genoemd naar hun pij) leven een dagelijks bestaan van bidden en werken.

Samen eten is een belangrijk gebeuren bij de gemeenschap. Waar niet?
Het plafond van de refter is een spektakel op zich. De kalksnijder creëerde in 1679 vele taferelen uit het oude en nieuwe testament. Het laatste avondmaal kan uiteraard niet ontbreken. Decoratieve 3D-figuren springen eruit, vooral opletten en een stijve nek vermijden want je blijft kijken. Er is ontzettend veel te zien.

In het gewelfde plafond van de bibliotheek zijn de taferelen nog virtuozer aangebracht. Gelukkig voorzien ze daar moderne ligzetels voor de toeristen om comfortbal bij de verhalen via oortjes het ‘boven’ te genieten.

De hoevewinkel en het abdijterras zijn hedendaags en bieden een warm welkom. We hebben echter geen tijd voor een terras tussen de bomen, stress!, want een schaduw-tafeltje voor een lekkere aspergelunch in the Lodge wacht.

Na de boeiende hap cultuur volgt de voorbij fietsende natuur als kers op de taart.

Onderweg wordt een whatsapp met beeld doorgestuurd naar de kroost ‘hier was onze eerste ontmoeting’.
Sarcastisch volgt de snelle reactie “zo romantisch”.
Even de korte anekdote uit de doeken doen: in dit saai-grijze fantasieloze gebouw, blok L, gebeurde ‘het’. Manlief zat bovenaan in de aula, achterste rij én flink op tijd voor die allereerste les van het jaar, hij bespiedde stilletjes drie telaatkomers met blossen van schaamte en mompelwoorden in de trend van ‘we vonden de weg niet’, de prof vergaf, man vergat niet en liet op datzelfde moment zijn eerste oogje vallen, ondertussen meer dan 43 jaar geleden…..

Zeg nu zelf, schitterend toch 🙂

Langs de Zoete Waters in Heverlee; het prachtige Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen; Pellenberg, waar zuslief in een ver verleden vele maanden lang (nutteloos, dat blijft pijn doen) probeerde te revalideren fietsen we doorheen een schitterend golvend landschap. De witte dame (deze keer zonder pij) nodigt uit op een terras in Wijgmaal, puur verfrissende noodzaak in dit weer. Maar mij hoor je niet klagen, daar is ze dan, eindelijk, de zon met warmte, waar we te lang hebben op gewacht.
Een tweede stop met enkel een paar slokken lauw water volgt op een bankje met zicht op de abdij van Vlierbeek. Abdijen zijn in vandaag…..

De fietsbatterij houdt het ternauwernood vol, hij wordt oud, net als zijn baasje, waarmee niet ik maar de fiets bedoeld wordt! Mijn besluit staat vast, het wordt dringend uitkijken naar een nieuwe moderne versie, de tips van Myriam indachtig, rotatie- én trapkrachtsensor!

56 gedachten over “Leuvens genieten

 1. Wat een mooie getuigenis, ik werd er hier helemaal stil van. Het Meerdaalwoud is me niet onbekend. Is er ook erg mooi om te wandelen. Interessant met die historische toelichting erbij.

  Geliked door 1 persoon

 2. ja dat Hageland ziet er mooi uit zover ik kon beoordelen met kijken naar de koers
  wat de gedichten aangaat zitten we op 1 lijn 🙂

  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 3. nog nooit in abdij van het park geweest
  het lijkt me een interessant bezoek
  aha, de plaats waar oogjes vallen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Zeker een bezoekje waard die abdij, ik zou er een stijve nek voor over hebben, de plafonds zijn werkelijk prachtig.
  Zo gaat dat met jonge mensen, ze willen zich geen romantiek voorstellen van de ouders. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Die stijve nek viel mee met de grote ligzetels.
   De plafonds zijn prachtig, daar staken ongelooflijk veel jaren werk in.

   Like

 5. Leuven staat al lang op ons verlanglijstje. Een abdij is meestal indrukwekkend, de verhalen erachter alleen al.
  Dit blog ga ik dus bewaren. Komt onder de lijst vakantie te staan.
  Bijzonder hoe liefde te werk gaat. Niets houdt het tegen, zelfs een lelijk gebouw niet.

  Geliked door 1 persoon

 6. Fijn om eigen streek te zien door de ogen van een ander. Hier staat de abdijtentoonstelling ook gepland. Schone dochter 5 en kunstliefhebber doet er vakantiejob. 😃

  Geliked door 1 persoon

 7. Je schrijven vond ik weer heel interessant en mooi. Wens je mooi weekend toe en ook bedankt voor je mooie reacties die ik altijd in ontvangst mag nemen op beiden sites.

  Geliked door 1 persoon

 8. Je man kwam, zag en bleef plakken. Veni vidi velcro, kortom. Heerlijk verhaal.
  Leuven is toch een beetje uit de weg voor mij. Ik mocht zelfs nog niet eens kennismaken met de stad zelf. Ooit, als ik groot ben…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hij overwon ook, Vici 😉. En de velcro blijkt gelukkig sterk te zijn.
   Leuven, een tweedaagse op je pensioen!

   Like

 9. Wat een mooi logje. Cultuur, romantiek, sport… het zit er allemaal in.
  Mijn e-bike was ook niet meer o.k. De nieuwe is al gekocht, maar ik moet er nog even op wachten.

  Geliked door 1 persoon

  1. En ‘natuur’ vergeet je nog😉.
   Mag ik vragen welk merk je kocht? Het is tegenwoordig vaak lang wachten, iedereen wil de fiets op.

   Like

   1. Inderdaad, het voornaamste was ik bijna vergeten.
    De fiets werd een VICTORIA (Duits merk). Mijn echtgenoot rijdt er al twee jaar mee en is er zeer tevreden van. Vandaar de keuze.

    Like

 10. Wat lees ik graag over je uitjes. Het doet me echt likkebaarden om ook al die monumenten te gaan bekijken. Fijn dat jullie nog eens konden genieten!

  Geliked door 1 persoon

 11. Bijzondere locatie om te bezoeken en ja die zinnen zouden voor mij ok genoeg kunnen zijn ware het niet dat het best ver weg is helaas. De school is idd geen knap gebouw maar de liefde hield wel stand.

  Geliked door 1 persoon

 12. dat moet een mooi ritje zijn geweest , zowel geschiedenis als natuur , en lekker eten
  dus er komt een nieuwe ebike , ik wacht nog op m’n 1ste

  Geliked door 1 persoon

  1. Super Karel dat jij nog zo sportief bent. Ik sukkel vaak met spieren die in kramp gaan en moet dus doseren. Maar daarom niet minder leuk hoor.

   Geliked door 1 persoon

   1. nou bij gaat het ook niet meer soepeltjes hoor , de spieren willen nog wel
    maar de longen zeggen steeds meer , doe jij ff mak an ouwe dwaas 🙂
    vandaar dat ik ook een ebike gekocht heb

    Geliked door 1 persoon

 13. Vandaag zag ik aan de wegkant prachtige bermen met heel veel klaprozen…een groot feest en toch kwamen we van een crematie. Ja de fietsen moeten goed zijn en soms zijn ze aan vernieuwing toe…kietel jezelf maar eens flink 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Een crematie is geen goed teken. Daar ben ik altijd kapot van, een geliefde die er gewoon niet meer is….. Sterkte.
   De klaprozen kleuren de dagen nu

   Geliked door 1 persoon

 14. Heel toevallig was ik net aan het kijken naar verblijf en fietstochten in Vlaams-Brabant. Ik vroeg me wel af hoe ‘glooiend’ het terrein is. En kijk, jij kan me dat haarfijn vertellen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Eigenlijk vond ik het glooiend landschap goed doenbaar. Maar in het bos waren wel een paar zeer steile hellingen, die teveel van mijn batterij vroegen. Het is een heel mooie streek.
   Ik dierf de hoogste stand van de batterij niet gebruiken, omdat hij dan te snel leeg zou zijn. Het was dus wat flinker trappen, maar zeker de moeite.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik denk dat we ’t dan maar gewoon moeten proberen. Die hoogste stand durf ik ook niet te gebruiken. Maar ik ga wel mijn lader meenemen in de toekomst.

    Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.