Het gras, de boter en een sprookje

Het gras is gemaaid, ondanks de maai-mei-niet-tip om de klimaat- en milieucrisis aan te pakken en zo meer bijen, hommels en vlinders aan te trekken in de hof. Een heel mooi initiatief waar ik volledig achter sta, maar als je er achteraf – met dank aan de eindeloze regenbuien- met de zeis doorheen moet, dan toch liever zondigen. Die zeis ligt trouwens (nog?) niet bij het tuingereedschap. Les excuses sont faites pour s’en servir….
Nood breekt wet, en manlief haalt de grasmaaier boven. Een kortgeknipte hof vind ik ook wel iets hebben. Jammer van de vele made-liefjes  die er nu de kopjes bij neerleggen, ze hebben hun naam niet gestolen met de prachtige witte jurkjes, maar zijn zo goed als onzichtbaar tussen het te hoge gras….

Op de vraag van kleinzoon of de vele boterbloemen die de bermen nu mooi geel kleuren voor onze boter zorgen, schud ik neen, meer nog, ze zijn vaak giftig.
‘Oma, waarom heten ze dan boterbloemen’. Kinderlijke logica.
Ik blijf hem het antwoord schuldig, en beloof dat Mr Google voor de oplossing zal zorgen, een oma kan ook niet alles weten? Ze hebben simpelweg de kleur van echte gele boter, de huidige margarines helpen vergeten.

Terug naar het gras dus, die ene vrij droge dag in de week gaat man-lief aan het werk. Aan mij om de knoop door te hakken, de hof en het machinelawaai meegenieten of met drie vriendinnen een écht terrasje doen, want voor één keer kan het in de zon! Zware overweging? Echt? Een terras? De tuinman wil toch ook liever niet gestoord worden?
JA!
Warm is het niet, maar daar zorgt het fleece dekentje wel voor. Vriendin ‘ken’ ik 65 jaar, onze ouders pronkten indertijd elk met een kersverse baby, toen al waren we dikke vriendjes. Ook bij de anderen geldt de meer-dan-halve-eeuw-regel. Het moet niet altijd anderhalvemeter zijn…..


De laatste maandelijkse afspraak is –verdorie!- 7 volle maand geleden. Om dat beetje bij te praten hebben we dan ook bijna zes volle uren nodig. In tussentijd kan manlief zes hoven opfrissen.

Gesprekken gaan over het verleden als kleuter, als kind, als puber, als volwassene verdrinkend in een te druk leven waarbij we elkaar even uit het oog verloren, maar vrij snel vonden we het glinsterende oog terug, het lag niet eens ver weg verstopt. Ook het fijne grootoudergevoel wordt aangehaald, samen hebben we 28 kleinkinderen, waarvan de helft voor die ene oma. We plannen nieuwe doelen, verliezen oude gewoontes, een nieuwe woonst met uitzicht op het water (hier blijft het bij een stille droom), over kleiner wonen, burenproblemen en heel soms falende energie.
Over de lente in mineur, maar vooral over de droge zonnige dag die hemelse goden het tevreden Quartet (de ‘originele’ naam van onze Whatsapp-groep) blijkbaar heel graag gunnen.

Enkel blije gezichten op het terras, obers werken goedgemutst. Wat een luxe, het normale terug genieten, met een hapje en een drankje.

Na echt-deugd-doende babbels trekken we terug richting trein of fiets, we leven in verschillende windhoeken van het land.  

En dan ontmoet ik onverwacht deze fraaie elf. Met zijn drieën dansen ze gracieus een sprookje binnen. Eéntje kijkt recht in de lens, en mag dus op de foto én het net.

66 gedachten over “Het gras, de boter en een sprookje

 1. Wat heerlijk dat er mensen zijn die je al je hele leven kent en die je nog altijd ziet…
  Het lijkt me fantastisch dat soort ankers te hebben naar je eerste levensjaren.
  Dat er nog veel zo´n uitstapjes mogen volgen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Kinderen ten voeten uit…. en wij volwassen hebben allemaal teveel ‘kindzijn’ verloren want wat nemen we ‘teveel’ voor vanzelfsprekend aan ipv na te vragen waarom iets is zoals het zich presenteert …

  Het mooie weer komt er aan… de bijen en de vlinders ook…wedden?

  Geliked door 1 persoon

  1. Het lijkt me heerlijk om te leven als een kind. Ooit maakte in het mee, maar ik lijk het grotendeels vergeten te zijn😦

   Like

 3. ze zijn zeker prachtig omabaard deze dames , zal ik ze daarom zo goed hebben onthouden 🙂
  is toch al weer wat jaartjes terug dat ik heb trof , ja zo’n mondkapje is een mooie of eigenlijk geen mooie aanduiding van de huidige tijd 😦
  inderdaad het ene logje kan het andere inspireren

  de teunisbloem is mooi om te zien
  maar het hielp jou dus niet van klachten af

  het weer lijkt aan de beterende hand te zijn , nu ik ook nog , komt vast goed

  Like

 4. ben blij dat je de foto’s mooi vind
  ik trof een dag of wat er voor in Amsterdam Artis nog droog weer
  maar zaterdag was het 1 en al regen tot ver in de middag , net als jij in Antwerpen , je moet een beetje geluk hebben ook

  Geliked door 1 persoon

 5. Je kan zeggen aan je klein kind dat ze de naam ooit hebben bedacht omdat ie zo ‘geel is als boter’. Deze bloem komt veel voor op het eiland van tante Boterbloem uit de boeken van Wipneus en Pim en niks met boter te maken. Hier maaien ze het gras en bermen nu wat later zodat insecten en rupsen meer kans hebben. Al werkt het weer voor hen ook niet mee nu. En de elf is ook mooi genomen. Was gezellig om je schrijven te lezen,

  Geliked door 1 persoon

  1. De bermen mogen nog maanden verder doorgroeien, ik vind ze prachtig. Maar het eigen gras in de tuin moet toch liefst stap-baar blijven. Dank voor de fijne reactie

   Like

 6. Nu vraag ik mij dus ook af waarom boterbloemen boterbloemen heten als je er geen boter van kunt maken. Wat een goede vraag van je kleinzoon!

  Like

 7. Oh wow dat was duidelijk genieten. Mooie herinneringen oprakelen, de fierheid als oma voor de weetgierige kleinzoon en dan die elf op steltenlopers. Echt heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 8. Hier ook elke week de maaier op het gazon, zoniet val ik gewoon over het gras (ook geen zicht).
  De man mag werken, en de dames trekken erop uit? Goed bekeken, dit, ik ken iemand die de machine zou laten staan en meegaan…

  Geliked door 1 persoon

 9. ojee, weg de madeliefjes, en dat is zo mooi, een grasveld vol van die bloemetjes
  super om terug een terrasje te kunnen doen
  en dan nog een kleurige bijzondere ontmoeting

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad jammer van de madeliefjes, maar het gras overgroeide ze te sterk, je zag ze bijna niet meer. Ze komen terug😉

   Like

 10. Dat elfje heeft toch maar dunne beentjes, vind ik. 😉
  Als hovenier merk ik dat veel mensen het maaimeiniet-principe overboord gooien; mijn grasmaaier maakt dezer dagen overuren. Al zijn er altijd uitzonderingen. (Waar ik in juni ferm zal op sakkeren als ik pas dan het gras mag komen maaien. Iemand een zeis op overschot?)
  Terrasjes doe ik (nog) niet. Schijtluis, ikke. (En nog niet ingeënt, dat ook.)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben niet direct op zoek naar de man met de zeis!
   Ik ben opgelucht dat we niet de enigen zijn die zondigden tegen het maaimeiniet-voorstel. Het moest maar zoveel niet regenen waardoor het gras groeide als ….. gras….

   Geliked door 1 persoon

 11. Klinkt als een feestje, helemaal top dat het eindelijk weer eens kon. En dan bij thuiskomst een mooi biljartlaken in de tuin. Je hebt vast nog genoeg andere bloemetjes voor de bijtjes., dat is in de bermen anders en vandaar dat men de bermen beter even niet kan maaien.
  Die elfendame heeft niet direct welgevormde benen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze heeft wel slanke pootjes toch?
   De bermen worden hier gelukkig niet gemaaid. Op dit moment wel prachtig om doorheen te fietsen. Tenminste….als de zon even komt piepen😉

   Like

 12. Die groene dame liep op stelten voor het geval jullie gras twee kontjes hoog werd zeker?
  Fijn hé, die ontmoetingen die weer kunnen?

  Geliked door 1 persoon

 13. Gisteren heb ik ook een groot deel van ons grasveld gemaaid. Wel enkele vierkante meters met gras en boterbloempjes.
  Die groene dame staat er mooi op. Ze mag hier ook eens voorbij komen wandelen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Wij maaien ook ons gras, maar wonen dan ook midden in de velden, eten genoeg voor de bijtjes!
  Wat fijn dat je zo’n leuke samenkomst van, ik hoop dat je gulzig genoten hebt… 💙

  Geliked door 1 persoon

 15. na 7 maand..is het tijd om de draad weer op te pakken, voor zover het kan natuurlijk

  heb vandaag ook mijn gras gemaaid (mijn vrouw spreekt over haar gazon) en ik hield het bijna droog

  prettige dag

  Geliked door 1 persoon

 16. Een fijne middag dus met de vriendinnen. Ik zíe jullie zitten. 🙂 Ik heb mijn eerste terrasje ook gepakt. In mijn stad, nét te koud maar wel zon en iedereen zat te glunderen.

  Like

 17. Een mens fleurt er helemaal van op hé, van zo’n dagje mooi weer. Nu ja, beter weer althans. En van een terrasje met vriendinnen natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. We zijn ondertussen gewend aan een droog uurtje tussen de buien door. En nu was het de volle 6 uur na elkaar zon! Ongelooflijk maar waar.

   Like

 18. Mooi, die onschuldige kinderlogica. De wereld ligt nog aan hun voeten en alles kan!
  ‘Een terrasje doen’ of zoals wij dat hier zeggen ‘een terrasje pakken …’
  Dat lijkt mij zo langzamer hand ook wel weer eens wat. De laatste keer dat ik in gezelschap op een terrasje heb gezeten, was eind juli in Mildam. 🙂
  Gras maaien doen we hier al zo’n 30 jaar niet meer, en ik kan niet anders dan zeggen dat het uitstekend bevalt. Terwijl ons tuintje er toch best netjes uitziet. Het kan dus wel zonder. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. We moeten dringend nog eens richting Mildam komen😉!
   Zonder gras kan, maar gras dat nooit gemaaid wordt kan niet, tenzij je er schapen opzet?

   Geliked door 1 persoon

   1. Altijd welkom in Fryslân, dat weet je. 🙂
    Het eerste wat ik hier indertijd gedaan heb, is het verwaarloosde gazon verwijderen en een vijver graven. Daar heb je dan eerst even wat werk van, maar nu is onze tuin goeddeels onderhoudsarm. 🙂

    Geliked door 1 persoon

 19. ik vergeet de mooie groene dame , zag ik ooit ook eens , maar waar ? ik denk nu Tilburg , maar zoek het op 🙂

  Like

   1. het was in Venlo , zet ze wel eens op het blog 🙂
    de tuinman en jij waren zen , nou vooruit dan maar
    paardenbloemen zijn prachtig en ook als ze uitgebloeid zijn
    en het is zeker geen onkruid , maar een goed medisch kruid goed voor vele zaken
    ja het wordt genieten morgen in Artis , sinds september niet meer geweest
    en het zou droog blijven 🙂

    Geliked door 1 persoon

 20. Oh leuk dat je een terrasje kon doen. Hier moet het gras dringend worden afgemaaid. Maar dan ging onze machine stuk nu is ze gemaakt, maar manlief kwam nog niet aan maaien toe vanwege de regen. De bijtjes hebben er vast niets aan, want heel weinig bloemetjes in ons grasveld. Gelukkig zaaiden we een stukje in bloemen, ze kunnen daar dus hun hartje ophalen.

  Geliked door 1 persoon

 21. arme zeis hihi , ja het is soms ff nodig om het gazon te kortwieken , laat een randje ongemoeid , zeg langs de bloemborders b.v.
  dus de baby’s van toen de oma’s van nu namen het er van , en kletsten wat af over toen en nu
  de tuinman in alle lawaai rustig zijn werk doen 🙂

  Like

 22. Ook hier hebben wij dan toch het gras gemaaid. De mensen aan wie we het huis verkochten gingen langskomen en wij vonden het niet meer presentabel + net als jullie hadden we schrik voor de zeis…
  Wat een leuke ontmoeting had je. Daar kan een mens echt van opkikkeren hé. Morgen is het mijn beurt, dan komt mijn vriendin die ik nu ook al meer dan 6 maanden niet heb gezien. We gaan een lange, lange strandwandeling maken en een terrasje doen. En natuurlijk net als bij jullie veel bijkletsen. Heerlijk is dat.
  Wat een verrassende ontmoeting met die groene dame!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.