“Art will never die” en “art will save the world”

Mag ik een tip geven? Een fijn dagje uit in Mechelen? De stad aan de Dijle, kerkenstad met maar liefst 8 exemplaren, met veel historische panden, het kleurrijke Vrijbroekpark, de machtige Sint-Romboutskathedraal, het kleine en grote Begijnhof en het speelgoedmuseum…..

Wij houden het kleinschalig met grootschalig effect.


We starten op een ruim terras in de zon met zicht op glinsterend water én overheerlijke asperges, de Vlaamse wijze voor mij, Hollandse wijze voor manlief. Met een gevulde maag en vrolijke obers, heel tevreden dat ze na zeven maand stilstand en nietsdoen eindelijk weer mogen starten, kan de dag nog enkel glunderen.
Het terras hoort bij het nieuwe Van der Valkhotel in het meer dan 10 000 m² groot monumentale, prachtige pand. Het vroegere zwembad de ‘ouwen dok’ werd omgetoverd tot de vijver in de centrale hal. Het zwembadgebouw van 1916 sloot in 2001 om dan vele jaren leeg te staan tot Ben Wohrmann, 4e generatie Van der Valk, een nieuw project start, met volledig behoud van het statige pand. Het resultaat mag er zijn.

In de namiddag hebben we aan afspraak voor ‘het Kunstuur’. https://hetkunstuur.com/


An sich ben ik geen grote museumliefhebber, het vele stilstaan wordt me snel te zwaar en om een schilderij grondig te bekijken en vooral begrijpen neem ik vaak de tijd niet. On-kunde leidt te vaak tot on-interesse.


Dit is anders, dit blijkt mijn ding. BEperkt, BEcommentarieerd, BEzield.


In juist één uur wacht je een intimistische rondleiding in het donker decor van de Heilige Geestkapel waar 32 topstukken van Vlaamse schilders uit 1887- 1938 tentoongesteld worden. Bekende Vlamingen zoals Bart Somers (burgemeester van Mechelen), zanger Arno, psychiater Dirk de Wachter, ex-televisiemaker Mark Uytterhoeven, regisseur Alain Platel, fotograaf Lieve Blancquaert, journalise G Claeys, Wim Opbrouck en nog zoveel met hen vertellen boeiend over eigen ervaringen met een schilderij, er wordt op details gewezen die anders vlotjes wegglippen, je krijgt sfeer en achtergrond, zonder de historische toer op te gaan.
Via hologram zijn ze in de ruimte. Voor mij zo sterk aanwezig, dat ik een vriendelijke knik toewerp aan Elodie Quédraogo terwijl zij haar verhaal vertelt bij ‘de tenor en de soprano’ van Alfred Ost. Zij lijkt zo levens-écht, haar aanwezigheid verrast me, ze kijkt me recht in de ogen, een tevreden glimlach overvalt me achter het mondmasker, tot ik in een fractie van een seconde besef dat zij hier niet in realiteit aanwezig is, even ben ik mondmasker en donkere ruimte heel dankbaar, niemand zag deze spontane reactie, ik sla gelukkig geen al te mal figuur in mijn grote naïviteit.
Bij de volgende weet ik beter!

Zes mensen, waaronder wij, worden Coronaproof drie ruime kamers ingeloodst, deuren openen vanzelf, een museumstoeltje is voor elk van ons ter beschikking, oortjes in de oortjes, tussenin mooie muziek gecomponeerd door Dirk Brossé, enkel het besproken schilderij wordt verlicht, het hologram oogt echt, maar dat had je ondertussen wel al door….
Even googelen leert me “Een hologram geeft een driedimensionaal beeld van een object weer, welke door lichtinval tastbaar lijkt als ruimtelijk object.” Ik ben dus verontschuldigd?

Marc Van Ranst, actueel!, bij de triptiek van Albert Servaes. In de zakdoek bij veel verdriet om de dood herkent hij een mondmasker. Want het was de periode van de Spaanse griep. Reeds toen waren mondmaskers in. De griep is nooit meer echt verdwenen. ‘Vroeger gingen we op een meer natuurlijke manier om met de dood’
Advertentie

55 gedachten over ““Art will never die” en “art will save the world”

 1. Pingback: De week
 2. ik ben blij dat de foto’s een aardig beeld geven van wat ik zoal tegen kwam
  regen kwam er ook hoor later op de avond
  ja fietsen zijn niet aan te slepen en is er dus een flinke wachttijd , met dank aan c 😦
  hoorde ook van een autofabriek die tijdelijk eels dicht ging , ze hadden geen chips meer voor iets pppfffttt

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat is zo heerlijk van de museumjaarkaart. Als er een interessant schilderij is dat je graag wil genieten, wandel je erin en ook met het grootste gemak weer eruit als je verzadigd bent. Het lijkt me een bijzondere ervaring , dat ene verlichte schilderij met een hologram ernaast. Helemaal niet vreemd dat je denkt dat die mensen life aanwezig zijn. Dat de mondmaskers verhullen is een feit. Soms betrap ik me op een brede glimlach en dan besef ik pas, dat niemand het kan zien. Nou ja, ogen lachen mee.
  Dochter heeft een jaar in Mechelen gewoond en ben er wel geweest, maar niet verder dan haar kleine optrekje. Een gemiste kans besef ik nu. Wat heerlijk om weer te kunnen terrassen en den asperges, mmmm. Heerlijk om weer er op uit te kunnen Lieve. Dank voor de mooie blog. ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Manlief geniet ook geregeld zijn museumkaart. Zelf heb ik er geen. In België zijn te weinig musea erbij betrokken. Vb dit in Mechelen deed niet mee via de kaart.
   Je dochter heeft nog een jaar in Mechelen gewoond, wat jammer dat je de stad niet leerde kennen ondertussen, maar ik begrijp wel, er is zoveel bij te babbelen dan😉.
   Dank voor de mooie reactie.

   Geliked door 1 persoon

 4. Mechelen is mooi, met wandelen langs de dijle
  dank voor de tip, dat museum lijkt wel heel bijzonder met die hologrammen; ik zou ze vast ook vriendelijk toeknikken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Lang geleden dat we er waren, bezochten toen de Dossin kazerne, indrukwekkend. Thx voor je mooi verslag. 👍

  Geliked door 1 persoon

 6. Jammer dat het flink uit de richting ligt want alleen al het gebouw is prachtig, goed gedaan door de van der Valk telg, Zóveel mooier dan die vierkante nieuwbouwdozen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Vele gonzende namen hier en een boeiende en ook originele rondleiding. Een prima idee voor een minder zonnige dag lijkt me. Mechelen voor mij zeker geen onbekende, net zomin als de vele trekpleisters en parken die het rijk is. Een heerlijke plek waar ik een zwak voor heb! En heerlijk…asperges.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat is nog eens leuk schilderijen kijken, mét hologrammische uitleg. Ik moest lachen bij de passage dat je het hologram vriendelijk toeknikte. Dan zijn ze zo goed gemaakt dat ze levensecht zijn. Wat wil je nog meer. Mechelen is een mooie stad, met die enorme kerktoren die nog hoger had gemoeten, begreep ik, maar het geld was op. De Oldehove in Leeuwarden zakte meteen bij de bouw al zover weg dat ze het bij niet meer dan één segment gehouden hebben. Nog een vraagje als het mag: Wat zijn asperges op Vlaamse wijze?

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo was het, heel levensecht. Voor mij toch een heel vreemde ervaring, ik was echt even de kluts kwijt. Was ik de enige? Wie zal het zeggen? Misschien had ik me beter van tevoren iets meer geïnformeerd?

   De Oldehove heeft iets van de scheve toren van Pisa.

   Asperges op Vlaamse wijze is wit goud met gesmolten botersaus en geplette hard gekookte eitjes.
   Op Hollandse wijze was met gerookte zalm en een hollandaise-saus.
   Allebei de gerechten waren heel lekker.

   Geliked door 1 persoon

  1. Mechelen is mooi geworden in vergelijking met vroeger. Deze keer gingen we expliciet voor Kunstuur. Buiten het mooie terras en een ijsje op de Vismarkt hebben we er niets dicht.

   Like

 9. Best wel een fantastische tip, dat museum. Die zal ik zeker indachtig zijn.
  Mechelen is geen onbekend terrein voor me; ik kom er wel vaker. Ik vind het een bruisende en mooie stad met veel cultuur, architectuur en natuur. Ook alle lof voor de burgervader, overigens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een mooie stad om in rond te kuieren. Er is veel te zien, maar dit museuminitiatief is wel de max. Voor mij toch😉

   Like

 10. Kijk, dat is een museum naar mijn hart. Ik ben alweer een jaar of wat niet meer in een museum geweest, omdat dat geslenter en stil staan funest is voor mijn onderdanen. Maar zittend zou ik van zo’n voorstelling wel kunnen genieten.
  Wij hebben vorige week de eerste asperges weer gehad, en ze waren heerlijk. 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Zo is dat. De meeste musea hebben tegenwoordig wel stoeltjes, maar hier horen ze er gewoon bij en kon je ontspannen de verhalen genieten.

   Geliked door 2 people

   1. Super fijn, daar krijg je geen spijt van. En misschien ook eerst een Vandervalkje? Je kan daar parkeren, betaalbaar, en van daaruit tevoet naar het centrum gaan.

    Like

    1. Nadien een Vandervalkje denk ik want ons tijdslot is 17u40 tot 18u40. Lijkt heel snel uitverkocht, maar met 6 personen per uur is dat ook logisch.

     Geliked door 1 persoon

     1. Ik las dat het terras open is maar kan me niet herinneren hoe dat eruit zag. Groot kan het in ieder geval niet zijn.

      Like

 11. ik ben ook geen museum mens , maar van die oude gevels met dat schitterende metselwerk kan ik genieten
  mooi dat het gebouw zo blijft bewaard

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.