7 x ge

Gemoederdagd

in het prachtige domein Puyenbroeck. Groot en klein op veilige afstand verwend met broodjes en een prikkelend flesje en zoete zaligheden.
Gewandeld door de mooie omgeving met twee dartele honden en hun baasjes over en door het water, op kleine eilandjes, over romantische bruggetjes, op wegen met fris lentegroen.
Nagenietend nu van het mooie boeket wit-geel en lekkernijen.

Gefietst

Volgens de regenradar (lang leve de App) gaat het over een uurtje zwaar onweren. We besluiten nog even de trappers te wagen, ze kunnen best tegen wat nat, buren wuiven ons verbaasd na, donkergrauwe lucht komt dreigend richting ons. Kilometers worden beperkt gehouden, we ronden af op 25, regendruppels als hagelstenen zo groot (en hard!) zorgen ervoor dat alles waar geen jas bescherming biedt kletsnat wordt. Maar het is van korte duur, even knalt de donder nog, een laatste uitspatting.

Gekeken

Eigenlijk bekijken we nog steeds, de ge-toestand is nog niet volledig bereikt, de sfeervolle Netflixreeks Shtisel over ultra-orthodoxe Joden in Jeruzalem. De mensen leven er in een streng regime, heel boeiend om die andere wereld te ontdekken. Onder strenge regels worden liefde, haat, angst, verlangen, twijfel heel gevoelig weergegeven. Pure klasse. Acteurs leven zich perfect én intens in in de rol. Die mensen houden zich aan ontelbaar veel voorschreven (zinloze) wetten en regels, gaan er vaak gebukt onder, maar getuigen vooral van gevoelige kracht (ja dat kan!) en een grote doorzetting.
Hunkeren en klungelen lopen hand in hand. Het leven zoals het is in een chassidische gemeenschap.
Binge watchen is aan ons niet besteed, maar ik verzeker je, de serie werkt verslavend, heel boeiend om even uit de eigen comfort-(amaai nog niet!)-zone te stappen.
Een heel grote aanrader.

Gelezen

Je bent fan van haar of je bent het niet. Lize Spit. Feit is dat ze heel vlot en boeiend schrijft. Geen zware literaire zinnen, maar ze sleurt je volledig mee in de wereld van het boek met échte inleving in het voelen en denken van de gewone mens. In “Ik ben er niet” kom je terecht in de bipolaire wereld van de psychose, het boek baseert zich op ondervinding in de nabije kring van de auteur en veel opzoekwerk.
Ze speelt graag met taal en metaforen.
Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.”
Ze confronteert je voortdurend en zonder genade met de wereld van de psychiatrie. De 576 pagina’s dikke kanjer verveelt nooit. Een eeuwig observerende Lize op haar best.

Gebeld

Met de kleinzoon die op boerderijkampje ging, zelf boter en choco en brood maakte, de veulens en kleine poesjes en lammetjes streelde, zich verstopte achter een koe bij het spel, lesjes kreeg in de stal, en heel hard genoot van twee heerlijke dagen, zoals vooral een kind dit onbezorgd kan.

39 reacties op ‘7 x ge

 1. Ik ben geen fan van Lize Spit. Geprobeerd, maar weer weggelegd. Oh zo mijn ding niet…
  En ik vind het een beetje koud momenteel om me vrolijk te laten natregenen. Laat staan nathagelen. Ik ben sowieso al een goedweerfietser, dus ik word dezer dagen toch wel geplaagd. Maar we blijven opGEwekt!! 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Domein Puyenbroeck te Wachtebeke…da’s ook al even geleden. Ik onthoud het graag als bijkomende wandeltip. Klinkt goed in elk geval, je ge- noten spat er zo af.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik dacht dat ik het druk gehad hebt het voorbije weekend door driemaal gemoederdagd te zijn geworden door de drie kinderen.( het kon nu eenmaal niet met drie families tegelljkertijd) . Was wel fijn maar toch nog liever één “familie-moederdag-viering.”

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb genoten van dit geweldig leuke logje.
  Nu het weer wat warmer is, is het ineens ook weer een stuk lekkerder en leuker om wat vaker en langer buiten te zijn. Jullie vermaken je wel met je fietstochten en leuke bezoekjes en dingetjes, da’s wel duidelijk. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Het weer heeft ouderwets Belgische kuren: beetje regen, beetje zon, een occasionele donderslag en warmte en kou die geregeld haasje-over spelen. Het maakt er de wandel- en fietsplanning niet eenvoudiger op.
  Van Spit las ik nog niks. Moet ik beslist eens gaan doen. Het is overigens Lize, met een ‘z’, doch dit geheel terzijde. 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Klinkt goed. Ik kijk nauwelijks series want ze duren vaak zo lang en ik wil er dan niet aan vast zitten. Dat boek klinkt interessant maar ook heftig las ik in de recensies. Fietsen en wandelen altijd fijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat probleem met series kijken heb ik ook. Wij kijken normaal nooit naar een serie met meer dan 1 seizoen en dan nog liefst hoogstens 8 afleveringen. Maar van deze had ik zoveel positieve kritiek gelezen en gehoord dat we hem wel wilden zien. Tot hier toe nog geen spijt, maar we spreiden wel.
   Ja het boek is wel heftig, maar ook levensecht. ( Ik kan vergelijken met mijn naaste omgeving. Heel herkenbaar)

   Geliked door 1 persoon

 7. GEnoten van jouw schrijfsel.
  Lang geleden dat ik nog eens in Puyenbroeck was (als kind!).
  De serie ben ik ook beginnen volgen, maar ik heb nog niet verder gekeken, maar dat komt nog wel. Het beviel me ook zeer.
  Lize Spit haar eerste boek kon mij niet boeien.
  GEniet verder van al het moois!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je bent voor haar schrijfstijl of niet. Ik kan ze goed hebben.
   Puyenbroeck is veel veranderd sinds wij er met de eigen kinderen kwamen, nog veel mooier geworden.

   Geliked door 1 persoon

 8. fietsen en wandelen , ja graag
  netflix heb ik niet , en lezen is ook nog maar mondjes maat
  die joden jagen nu weer arabieren na generaties er gewoond te hebben uit hun huis , rare wetten inderdaad

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Moet er niet aan denken zoals de Joden daar te leven. Zou zomaar in een psychose kunne raken.
  Gefietst, gekeken, gelezen en genoten. Het kan, ondanks het virus.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vooral de levensstijl van die fanatieke mensen intrigeert me. En hoe ze het volhouden!? Ik zou, vrees ik, uitbreken….

   Like

 10. Regen en hagel … toevallig zondag? Ik had ook het lumineuze idee om te gaan fietsen en kreeg ook mijn deel.
  Die reeks over de ultra-orthodoxe Joden interesseert me wel. Helaas geen Netflix hier. En geen fan van Lize Spit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Lise heeft een aparte schrijfstijl. Ik mag ze wel.
   De fietstocht was vandaag, het weer blijft onvoorspelbaar. Het kan zo snel keren. Je moet eigenlijk op alles voorbereid zijn tegenwoordig.

   Like

 11. Leven onder al die wetten zou me gek maken.
  Psychose is een interessant onderwerp. Hier bij ons thuis zijn we er mee in aanraking gekomen.
  Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ken het ook vanuit de vrij dichte familiekring. Heel beangstigend. Voor jullie nog intenser omdat het wel heel dicht in huis gebeurde. Gelukkig bestaat medicatie, ook al heeft die vaak bijwerkingen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.