Baken in Verrebroek.

Eindelijk, daar zijn ze dan, de zon én de warmte. Vogels fluiten om ter hardst, in het nestkastje zie ik een grote bedrijvigheid bij papa koolmees. Zonet filmde ik het 3 dagen oude veulentje dat op wankele té grote steltjes door de weide stapt, met mama in haar kielzog, want paardje kwam net iets te enthousiast naar mij toe gehold. Het prachtige vertederend filmpje kan ik hier niet uploaden, jammer….

Aangenaam weer betekent hier sowieso de fiets bovenhalen. De wind blijven we elektrisch de baas. Onderweg ontdekken we naast het schattige paardje ook het heel mooie kunstwerk in het Logistiek Park Waasland.
Die 25 ha site bleek in 2015 de grootste archeologische steenvindplaats in Vlaanderen te zijn. De prehistorische vondsten dateren uit de vroeg-mesolithicum-tijd (ca 10 000 – 7100 voor Christus). Ook recentere sporen werden gevonden zoals Romeinse munten, een middeleeuwse kookpot, een stokoude hondenschedel, een plek vol historie.
In 2017 bood men er workshops aan voor de archeologieliefhebber.

Om de herinnering levendig te houden werd het kunstwerk BAKEN in 2020 opgericht, 6 meter hoog, geïnspireerd door de prachtige steenvondsten. Die grote steen vormt nu de grens tussen het havengebied en de uitgestrekte polders. Doodjammer van de drukke weg ernaast.

Baken stelt een daar opgegraven vuursteen voor. Vrijwilligers uit de omgeving stuurden foto’s en tekeningen door van decoratieve elementen uit tapijten, behangpapier….. , waarmee de kunstenaars Niko Van Stichel en Lut Vandebos aan het werk gingen in de meer dan 20 verschillende vlakken tellende steen uit Cortenstaal.
In de mooie ronde sokkel (niet duidelijk op de foto) is een zitplaats verwerkt om te genieten van het uitzicht op de kleine heuvel en tevens als verwijzing naar een ver verleden waar jagers elkaar ontmoetten.
Van zodra het donkert brandt de rode spot, als kampvuurlicht in de duisternis.

Je kan in de steen stappen, het buitenlicht charmeert doorheen de vele patronen.

Meer info over de constructie en plaatsing vind je hier.
https://vimeo.com/491619221

40 gedachten over “Baken in Verrebroek.

 1. Verdorie. Ik heb dit gezien op de kaart toen ik fietstochtjes aan het plannen was in het Waasland. Maar we zijn er niet gepasseerd. Jammer, vind ik nu, maar ook: een reden om er terug te keren 🙂 (hebben we sowieso, de camperplaats in Stekene is een uit-Stekene-de uitvalsbasis voor fietstochtjes!)

  Like

 2. heel mooi en origineel!
  t doet een beetje denken aan het doorkijkkerkje in borgloon omdat je daar als je binnenstapt ook speciaal effect hebt

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook hier behoorlijk wat zon al moest die al 2x z’n plaats afstaan aan een fikse regen/hagelbui. Maat in ieder geval is temperatuur aangenamer. De steen die geen steen is werd toch een echt kunstwerk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig van binnen en van buiten. Ik kon niet achterhalen waar ze de archeologische vondsten hebben gelaten.

  Like

 5. Ik ben dol op dit soort kunstwerken. Prachtig. Vandaag een flauw zonnetje. Ze beloven warm weer maar ik merk er nog weinig van.

  Like

  1. Hier schijnt de zon al volop en het is warm. Ik stuur ze jouw richting uit, liefst zonder ze zelf te verliezen, maar de zon is groot genoeg!

   Like

 6. Jullie genoten van het mooie weer…hier was het tot half 4 bar en boos…
  maar toen kwam de zon en de kinderen naar buiten en toch nog even lekker uitrazen
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Aan de kust was het donker, somber en van zon was er geen sprake. Gek, ons kleine landje.
  Apart werk, dat Baken. Ik hou van het materiaal cortenstaal, zowel in de kunst als in de bouw en de tuin.

  Geliked door 1 persoon

 8. Hier was het vandaag grotendeels duister en nat tot rond 16u dan werd het zonnig en warm.
  Geen leuke start van de terrassen.
  Mooie foto’s van die steen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Dat is een kunstwerk naar mijn hart. Zo wel het ontwerp als geheel als de details vind erg mooi voor die locatie.. Ook ’s avonds is de aanblik erg mooi, zag ik.

  Hier regent het al vanaf twee uur vanmiddag, er is intussen al 11 mm gevallen. En erg warm is het met 9 graden ook nog niet.

  Geliked door 1 persoon

 10. hier verloor de zon het van de regen
  jullie fijn op pad geweest per fiets , een mooi kunstwerk tegengekomen
  leuk filmpje over het maken van dat baken
  jammer dat het paardje film niet wil

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.