Op verkenning in de Verbeke Foundation.

Wat is kunst?
Wat is kunst?
Die blik in haar ogen dat is kunst
Wat is kunst?
Wat is kunst
?” (Noordkaap 1992)

De song schiet door mijn hoofd tijdens de wandeling in het bijna 30 hectare groot gebied (met 12 hectare natuur) van de Verbeke Foundation in Kemzeke in de buurt van Hulst.
Het gaat om één van de grootste privé-initiatieven van hedendaagse kunst in Europa.
Op fietsafstand hiervandaan, al heel lang op onze to-do-list, en pas nu voor het eerst heel verrassend ontdekt.

Begin 1990 begonnen Geert en Carla Verbeke-Lens kunst te verzamelen. De nu-gepensioneerde Geert was topman van het transportbedrijf Vegetra, de hele infrastructuur toverde hij in 2005 om tot een kunstsite, waar cultuur, natuur en ecologie elkaar vriendelijk en openhartig de hand reiken.
Tegenwoordig zie je er vooral hedendaagse bio-art, vaak controversieel, omringd met slingerende bospaden en vijvers , waar het heerlijk vertoeven is en elke hoek voor een verrassend effect zorgt. Het terrein wordt aangeboden als platform voor jonge kunstenaars zonder subsidies, die er logeren in speciale ‘residenties’, soms zie je ze aan het werk.

Het geheel oogt ruw, onaf, pretentieloos, beetje slordig, unpolished, en is voortdurend in beweging, net zoals het leven buiten de muren.
Kunstenaars mogen best vuile handen hebben“, woorden van Verbeke.

Momenteel kan je de wintercollectie bewonderen of ja, verafschuwen…., zoals de immense windmolenwiek, de kudde levensgrote paarden gefabriceerd van afval en klei in gaas, de ‘groene’ kathedraal van Marinus Boezem met vijf jaar oude populieren in steigerwerk dat jarenlang het dak van de Baudelokapel in Gent onderstutte. Na renovatie van de kapel verhuisden steiger en leien dakpannen naar Kemzeke.
Er zijn ontelbaar veel kisten met stoffige flesjes palm opgestapeld , er is de reusachtige koepel, gebouwd met houten balkjes met de grote ronde opening bovenaan waar zon en blauw (niet altijd, we blijven in België) doorheen stralen.

De sculptuur van wilgenbomen groeit voortdurend aan en confronteert de bomen (en onszelf) met hun (ons) eigen materiaal. De 90-jaar oude bomen waren ooit veroordeeld tot vernieling.
Beckers has given the old-timers a unique opportunity at survival and revival” en nog veel meer re’s.
De bar met gerecycleerd materiaal is sfeervol opgebouwd naast het troebel vijverwater, helaas niets vloeiends te vinden voor onze uitgedroogde kelen.
De échte take-away-bar is wel open, het grote terras zit ons wat te overvol.

De installatie van Koen Vanmechelen (Labiomista avant la lettre) en de Bing of the Ferro Listo van Panamarenko geven herkenning.

Er is zo ontzéttend veel te beleven, vaak grappig en vrolijk, zeker niet altijd mijn smaak, maar de originaliteit maakt het meer dan de moeite waard. Het is er fijn wandelen, kinderen mogen op de buitensculpturen klimmen en klauteren naar hartenlust, beetje jammer van het lawaai van de autostrade in de buurt, maar dan weer heel leuk is het stukje 1-meter brede kunst-autoweg op het domein, inclusief vangrails en verkeersborden op ware grootte.

Het stapelen van stenen -elke Bob de Bouwer kan er zich zalig uitleven- en ander afvalmateriaal werpt me terug naar juli 2020 en de ecokathedraal in het Friese dorp Mildam, die we deze zomer onder fijne begeleiding van Jan een bezoekje brachten. De natuur krijgt ook hier nu tijd en ruimte voor eigen creatief spel.

Om de immense binnenruimte te verkennen zijn de benen te moe en schijnt de zon te fel.
Maar van uitstel komt geen afstel, dat ligt vast.
De grote zandruimte met kunstwerken als speeltuigen gunnen de broodnodige rustpauze.
Een h.e.e.l bijzondere ervaring.
Zoals het past bij dit project, kan je best de route van tevoren downloaden, om niet – net als wij- hopeloos verdwaald te geraken….

Uiteraard klopt mijn smartphone overuren, een kleine selectie toon ik jullie graag.

Advertentie

63 gedachten over “Op verkenning in de Verbeke Foundation.

 1. Deze vorm van kunst staat mij ook wel aan, maar wel wat te ver weg. Gelukkig schreef jij er een heel mooi blog erover met veel informatie daarbij. En daarbij supermooie fotografie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een beleving, en dat zo dichtbij. Soms besef je helemaal niet hoeveel moois er dichtbij is. Een paar maanden geleden liep ik met jongste een wandeling.. bijna op loopafstand. En ik heb zo genoten 🙏

  Geliked door 1 persoon

 3. ja ik kocht bij de fabriek/testcenter een fiets , maar heb het testcenter niet gezien , reed er op de openbare weg 🙂
  jullie kennen Oostende dus wel goed , de pps is van wat dagen terug
  inderdaad een moeilijk gedicht en een heel mooie prent
  ik had zeker geluk die prachtige brievenbus te treffen 🙂

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 4. Op fietsafstand, daar begint het goede nieuws mee.
  Wanneer je kunst moet uitleggen, heeft de kunstenaar de plank misgeslagen, vind ik. Dat is bij deze kunstenaars ab-so-luut niet het geval. De stenenoverschotten vind ik mooi, maar ook de kathedraal van populieren. Probeer daar maar eens geen foto’s van te maken. Onmogelijk!

  Geliked door 1 persoon

 5. Allez, je bent er dan toch snel geraakt! Schitterend!
  Als we het doen tijdens ons verlof, zal het ook wel enkel de buitenruimte worden, denk ik. Daar is wel genoeg te verkennen! Bedankt voor het verslag en de foto’s 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. aha eindelijk eens iets meer te zien van deze foundation. Na het programma ‘Stukken van mensen’ in de foundation vroeg ik me af of je er op bezoek kon, leek me wel de moeite. Jij kan er met de fiets naar toe, hoe fijn. Dus op een lijstje zetten, na corona, anders weer boterhammetje meenemen 😎
  En bedankt voor de leuke log!

  Geliked door 1 persoon

 7. op fietsafstand, hoe tof is dat, zo dichtbij
  is iets die ook al lang op mijn lijstje staat voor als ik ooit eens in de buurt kan komen
  het lijkt me heel boeiend!

  Geliked door 1 persoon

   1. Die zijn al groot.. maar die zijn open, je ziet het eigenlijk alleen vanuit de lucht dat het om een kathedraal gaat, op de grond… nah… echt totaal anders.

    Like

 8. Wat je laat zien is interessant. Die schotel met printplaatjes vind ik super. Heel vaak verbaas ik me over deze vorm van kunst. Het is soms met weinig middelen gemaakt echter kom maar eens op het idee en ga het dan ook nog eens maken. Het geduld om zo’n schaal te maken zou me totaal ontbreken. Voor mij is dit kunst.

  Geliked door 1 persoon

 9. voor enkele jaren ben ik er ook eens geweest

  ik verdwaalde al bij het erheen rijden

  heel veel rommel, maar ook wel werken die de moeite waard waren (Fabre)

  iets voor in deze tijden van corona

  groeten

  Geliked door 1 persoon

   1. Het kwam in het fotoblogje van januari 2018. https://petergreyphotography.wordpress.com/2018/01/21/verbeke-foundation-in-kemzeke/ Het thema was als ik me het goed herinner, verval in de natuur. Die paarden begonnen toen al een beetje uiteen te vallen, en juist dat maakte het zo sterk. En ook het onverwachtse van het geheel, pal aan de snelweg en toch een universum op zich, alsof een vreemde beschaving er zijn sporen heeft nagelaten. Ik vond het geweldig.

    Geliked door 1 persoon

    1. Een fotografische parel heb jij ervan gemaakt! Ontroerend zelfs.

     Jij kon tot bij het ‘glazen huis’, dat ik ook heel fascinerend vond, maar we konden het enkel vanop afstand zien, was het te vervallen nu?

     Een verrassend vreemde wereld, maar daarom juist zo geweldig om in rond te dwalen.

     En de paarden houden dapper stand.

     Geliked door 1 persoon

 10. ik houd wel van een beetje slordig 🙂
  daar is genoeg te zien en beleven , ja wat is kunst , ik kan het je niet zeggen
  maar wat ik op de foto’s zag kan ik wel als zodanig bestempelen

  Geliked door 1 persoon

 11. Dat lijkt me een bijzonder boeiende plek om te toeven. Je foto’s prikkelen mijn drang naar creativiteit, altijd een fijn gevoel. Deze plek noteer ik meteen op mijn ‘to visit’-lijst.

  Geliked door 1 persoon

 12. Zoals jij het beschrijft, lijkt het me een mooi en uitdagend project. De kunstwerken die je laten zien spreken me ook zeker aan. Vooral die wilgenbomen en de schotel vind ik erg mooi. En dat geldt natuurlijk ook voor het begin van die lokale ecokathedraal. Alleen jammer dat er bij jullie m.b.v. een grote bouwkraan wordt gestapeld. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen hoor. Die kraan is nog een overblijfsel van zijn transportbedrijf. Wordt niet meer gebruikt.
   Zo restten er nog redelijk wat oude elementen, een stokoude auto, tramstellen, kranen…..

   Geliked door 1 persoon

 13. Heel bijzonder Omabaard. Kemzeke, dat is niet eens zo ver van hier. Misschien toch leuk om eens te doen als we weer de grens over mogen voor niet-essentiële verplaatsingen. Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk!

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik heb eerlijk gezegd niet veel met kunst, toch niet met kunst die ik niet begrijp. In Middelheim staan er ook zo van die “kunstwerken” die me totaal niks zeggen. Gelukkig is het park en de Hortiflora wel de moeite. Dat is misschien bij de Verbeke Foundation ook wel zo?

  Geliked door 1 persoon

 15. Lijkt me heerlijk! Wij zouden dat ook eens meer moeten doen. Eens een museum of zo, we doen dat heel zelden, zelfs niet op reis. We zijn eerder keuvelaars, beetje door de stad zwerven, iets eten , iets drinken. Maar nu kan dat allemaal niet, dus misschien eens onze grenzen verleggen, als ik terug buiten mag.

  Geliked door 2 people

  1. Wij doen ook zelden een museum. De reden is dat ik niet houd van statige tentoonstellingen zoals bv. in het vernieuwde Africamuseum in Tervuren. Viel me zó tegen! Doe mij maar een wandeling in een stad langs mooie architectuur, iets eten, iets drinken, …

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik herken me in jullie beiden. Wij flaneren vooral graag of fietsen door natuur. Zelf ben ik geen museumbezoeker, maar deze buitenbeleving was wel heel tof, en voelde ‘vrij’ aan. Een gevoel dat tegenwoordig te vaak ontbreekt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Daar heb je gelijk in. Dat ervaar ik ook in het Middelheim Museum dat meer park/natuur is dan museum. Dan ga ik voor de natuur, niet voor de (meestal onbegrijpbare) kunst.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.