Jump in the…….

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is spring-in-woord.jpg

Ruim twee jaar geleden leerde Photoshop me tulpen laten bloeien in letters. Het wordt een vrolijk geheel en symboliseert bovendien wat een kleurrijke lente in petto heeft. De veel te koude wind houdt me binnen vandaag, van spring(en) is hier geen sprake, en toch is winter 2021 officieel voltooid verleden tijd.

Bij buurvrouw gaat de tijd voorbij, heel stilletjes met veel tranen. Onlangs (klik) schreef ik over buurman, toen nog in machinaal leven, zonder enig besef van de kwellende angst van vrouw en kinderen bij elke telefoon, van hoop en wanhoop, van uitspraken door dokters in kansen en realiteit. Ze mochten nog even bij hem op de dag dat de toestellen zouden worden stil gelegd omwille van te definitieve orgaanaantasting, hij wordt nooit meer wakker, een gezond te jong leven (net 60…..) ging op kousenvoeten heen, omringd met liefhebbende knuffels, na amper 5 weken Corona.
Onze wensen ‘een gezond nieuw jaar’ leken nog niet koud….

Onverwacht valt de brief van kleinzoon in de bus. Hij is geen schrijver, ‘we moeten van school een brief schrijven en ik dacht meteen aan jou‘ (lief toch), een opdracht van de juf, de technieken van het correcte schrijven wordt de kinderen bijgebracht. Datum en plaats in de rechterbovenhoek, ruimte tussen de verschillende paragrafen, het mooiste geschrift bovenhalen, en ook de omslag met de juiste leestekens is met kinderlijke zorg geschreven.
Ik lees met veel plezier het kleinood dat nu een plaatsje krijgt aan de creatieve-kleinkinderen-werkjes-muur. En uiteraard neem ik direct de pen ter hand, woorden uit een ver verleden, en moet enkel de postbode nog de klus klaren.

Nu we terug met 10 buiten mogen, wordt manlief onverwacht en vooral eindelijk opgeroepen via de gidsenorganisatie om een rondleiding te geven door de Gentse binnenstad, de stad waar hij vijf jaar geleden zwaar verliefd op werd. Het duurde uiteraard even voor ik zijn tweede liefde met de glimlach leerde aanvaarden……
In alle hoeken en kanten slingeren hier boeken over het nu en toen en later van de prachtige stad. Op stap met negen gemaskerde toehoorders gaat hij volledig op in de presentatie, met open vraag en reactie, de stad boeit, de mensen zijn heel actief en geïnteresseerd. Een fijne groep, kleiner dan normaal, maar daarom zeker niet minder leuk, misschien zelfs integendeel.
Even voordien krijg ik het verrassende appje van vriendin – die ik anderhalf jaar niet meer in levende lijve zag, je weet wel……- dat zij en haar man net ontdekten dat mijn man hun gids wordt op die dag.
De zon straalt, met een omwegje van 25 km groene omgeving fiets ik uitgelaten richting centrum en barricadeer een lange bank, waar de anderhalve meter de koppels veilig scheidt en we heel leuk bijbabbelen over de charme waarmee manlief zijn grote liefde voor de stad heeft overgebracht, over hoe zij haar moeder verloor aan Corona, over de (on)gelukjes die we in de voorbije periode meemaakten, over de vreemde tijd, een tijd die te lang duurt, maar voor ons samen veel te kort was, met uitzicht op de prachtige Sint-Baafs kathedraal. Voor het rijke Barokke interieur, noch de crypte, noch het Lam Gods, noch het handschrift van Livinus in de vier evangeliën, één van de oudst bewaarde boeken in België, is nu tijd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is wp-16163307086123825104570492952225.jpg

Advertentie

80 gedachten over “Jump in the…….

 1. Een blog van uitersten. Van verdriet om een afscheid; de rijkdom door de lieve brief van je kleinzoon en de verliefdheid op een stad. Heel wrang maar tegelijkertijd ook dankbaarheid voor het kleine. Knap dat je vooral die laatste kunt zien.
  Lieve groet ♥

  Geliked door 1 persoon

 2. Gelukkig zien we her en der vrolijke narcissen en lieflijke bloesems, zo voelt het toch wat lente
  Wat verschrikkelijk van jouw buurman, veel te jong, en dan doen de mensen nog onnozel en troepen samen in grote aantallen en zonder mondmasker, je zou ze naar de covid-afdeling willen sleuren zodat ze zien dat het echt en verschrikkelijk is
  Ach wat lief dat kleinzoon een brief schreef al was het van moeten 🙂
  Je man weer in z’n nopjes dat hij mensen kan gidsen, om eerlijk te zijn ik loop liever vrij rond 😉
  Dat zal deugd gedaan hebben een babbel en weerzien met de vrienden

  Geliked door 1 persoon

 3. Drama die corona en dan die ontkenners ervan. Kleinzoon gaat vast nog houden van het schrijven met zo’n schrijfoma. Je hebt ons fijn bijgepraat met mooie woorden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat goed, dat het ‘schoon schrijven’ in brief vorm nog wordt gegeven bij jullie! Ik heb geen idee eigenlijk of dat hier nog wordt gedaan, dat ga ik pas later weer mee maken met mijn kleinzoon en toekomstige kleindochter eventueel.

  Ik wens jouw buren heel veel sterkte toe, en iedereen die hem gekend heeft en een band had met hem. Dat zijn de minder leuke verhalen 😦

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Een mooie brief schrijven volgens de regels van de kunst heb je tegenwoordig niet meer vaak nodig met mails. Hopelijk leren ze ook ‘mooie mails’ schrijven 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik probeer dat juist weer op te pakken, ouderwets brieven schrijven, heb er al wat mensen mee verblijd, of een kaart, waar ook datum en plaats bovenin staan te pronken, hahaha

    Geliked door 1 persoon

     1. In mijn ogen niet, toch veel leuker dan per mail of zo, dat heb ik nooit begrepen, ik bewaar ook graag kaarten en zie er nu de waarde van in, als ik ze terug zie en al die familie leden die inmiddels niet meer zijn… en hun handschriften en boodschappen zie, of verhalen… Ik heb zelfs nog brieven van mijn Indische oma, vol met recepten ook. 😀

      Geliked door 1 persoon

 5. Oh ik las gisteren al over buurman in een ander logje. Zo verdrietig 😥
  Zo lief de brief van kleinzoon, mooie gouden momentjes 🙏 de zon, de 2e liefde van manlief, bijpraten met een vriendin. Onbetaalbaar 😘

  Like

 6. Dat van je buurman blijft prominent hangen, waardoor de nieuwe hobby van je man wat op de achtergrond verdwijnt. Aan de leeftijd van zestig hoop je de laatste fase van je leven te mogen vullen met prettige dingen, je rekent er niet op (ook je familie niet) dat je al naar Sint Pieter moet trekken. Heel tragisch…

  Like

  1. Het blijft ook door mijn hoofd spoken. Ze hadden net het hele huis en de hof ‘pensioenklaar’ gemaakt omdat hij nog 2 jaar moest doen. En dat allemaal in een paar weken tijd, hoe wreed kan het zijn als je het verkeerde lotje trekt ….

   Geliked door 1 persoon

 7. Als het meevalt met die maatregelen ga ik dit jaar de stad verkennen. Mijn zoon woont en werkt daar maar heeft nog niet veel kans gehad echt kennis te maken met Gent.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een mooi lenteblog heb je geschreven! Verdriet over de buurman en vreugde over kleinzoons pennevruchten. Goed te lezen dat er nog ‘echt’ geschreven wordt op de lagere school, of hoe dat tegenwoordig heet, met de pen en voldoend aan regels. Als later eventueel de sluizen van de geest en verbeelding worden opengezet zal het lonen. Je echtgenoots liefde voor Gent kan ik helemaal begrijpen. Het is een prachtige en ook heel gezellige stad, waar mijn vrouw en ik zeer graag en regelmatig komen. Als ik écht moest kiezen tussen Antwerpen en Gent, dan zou het Antwerpen worden, maar dan wel met een Pied-à-terre te Hent 🙂 Fijn ook dat je daar je vriendin kon ontmoeten. Er is na zoveel tijd veel te bespreken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een klassieke brief mag niet ‘uit de mode’ geraken. Ik vind het ook tof dat ze er in school nog aandacht aan besteden.
   Waarom niet?, in beide mooie steden een verblijfje😉

   Geliked door 1 persoon

 9. Zulk een gidsbeurt door Gent zou ik wel kunnen gebruiken; ik ken de stad nauwelijks.
  Wat een bijzonder triestige tijding aangaande je buurman. Veel te jong, inderdaad. “Dat waardoor alle wezens verschillend zijn, is het leven. Dat waarin ze gelijk zijn, is de dood”, wordt wel eens beweerd. Groteneels ten onrechte, vind ik, want de leeftijden zijn welhaast nooit gelijk.
  Ik wens buurmans geliefden, en in het bijzonder je buurvrouw, heel veel sterkte toe.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad het leven kan heel onfair zijn. En zo onverwacht, een kerngezonde man geveld door Corona in paar weken tijd….

   Like

 10. Gelukkig dat buurvrouw toch nog een soort van afscheid kon nemen maar wat moet dit hard zijn bij een nog veel te jonge partner.
  Ooit bezocht ik Gent maar een rondleiding hadden we destijds alleen in een oud kasteel als ik me goed herinner. St Baafs herinner ik me als héél erg de moeite van een bezoek waard. Maar ja, bij praten met oude vrienden is natuurlijk op dit moment een mooi cadeau!

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor buurvrouw is het verschrikkelijk, ze waren een heel hecht koppel, nu moet ze alles alleen doen. Jij begrijpt het zeker.

   Like

   1. Ja snap ik, en zo ineens. Ik hoop dan maar dat haar man nog dagelijks de deur uit ging voor z’n werk . Als je 24 uur per dag samen gewend bent loopt je de hele dag tegen de leegte aan en komt het nóg harder aan.
    Ik kan dan nog de “voldoening “hebben dat ik voor hem kon zorgen tot zij 84 ste . Leuk wordt het nooit maar dan wéét je dat één van de twee het eerste zal gaan.
    Buurvrouw heeft een lange weg te gaan met sommige dingen waar ze nooit vrede mee zal kunnen hebben .

    Geliked door 1 persoon

    1. Dan neem je het het virus wel heel kwalijk, zeker met de vaccins voor de deur.
     Hij ging nog werken, maar was nu natuurlijk door Corona veel meer thuis.
     Hij was een heel sociaal figuur, heel vreemd om hem nu nergens meer te zien of spreken.

     Like

     1. Dat maakt het tot een dood die “niet had gehoeven”Zoals ook mensen die iemand door een ongeluk verliezen dat voelen.
      Het kan het gemis nooit goed maken maar het helpt wel iéts wanneer er overdag niet heel veel in je levenspatroon verandert.
      Ik hoop dat veel mensen die hem missen zijn weduwe daar over aanspreken en haar dat ook vertellen.

      Like

 11. Wat een mooi blog heb je hier weer bijeengeschreven, met alle emoties die zoal voorbijkomen in een mensenleven – en soms op één dag. Hier is het ook nog veel te fris voor een echt lentegevoel, maar alle bomen en struiken barsten van verlangen… Fijn dat je man weer zijn tweede liefde in de praktijk heeft mogen brengen – en dat dit ook nog een ontmoeting met vrienden tot gevolg had: heerlijk. En wat super dat je kleinzoon ook nog ‘ouderwets’ leert schrijven… ik had het idee dat dit niet meer op de hedendaagse lesprogramma’s stond, maar gelukkig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Barsten van verlangen, die ga ik onthouden!

   Een deftige brief leren schrijven staat hier inderdaad op het programma. Zijn geschrift is niet altijd de max, maar hier deed hij echt zijn best.

   Veel emoties, soms leuk, soms heel vermoeiend. Dan brengt natuur en gezelschap rust voor mij.

   Geliked door 1 persoon

 12. Leven, liefde en dood. Niet allemaal aan de Schelde. Buurman… het is een triest verhaal. Pakkend.
  Blij dat je genoten hebt van onze schone stede 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad een heel triest verhaal. En op zo’n korte tijd, ik probeer er niet teveel op door te denken.
   Ja Gent was gezellig, maar eigenlijk best wel druk met dat mooie weer.

   Like

     1. Ik ben tss 11 en 12u eens door het centrum gefietst, was inderdaad verre van doods. Maar ik vond het nog meevallen op dat moment.

      Like

       1. Ik ben speciaal nog voor de middag gegaan omdat het dan vaak nog OK is.
        Als het nog eens gebeurt, wil ik ook wel eens met je afspreken voor een babbel op een bankje in Gent 🙂

        Geliked door 1 persoon

 13. Triest hè 60 jaar en dan door die Corona…vreselijk!
  Ha je kan de 2e liefde van je man ook gebruiken als MEtime…ook wel eens lekker toch?
  Ja een muur is meestal te klein voor de vele leuke werkjes…wij gebruiken er een kast voor (vloer tot plafond)
  We hebben 8 kleinkinderen in de leeftijd 3 t/m 12 dus dan weet je het wel.
  Groetjes en nu is het wachten op de Zonnestraaltjes

  Geliked door 1 persoon

 14. Met alles wat corona met zich meebrengt is het nog geen ultieme ‘goed nieuws show’, maar je hebt er al met al toch een hoopvol en vrolijk logje van gemaakt. Mooi dat je eega nu eindelijk echt aan de slag kan als gids. Zou mooi zijn om eens een rondleiding van hem te krijgen.
  En wat leuk om een brief van je kleinzoon te krijgen. Dat voorrecht heb ik nog nooit gehad. Maar ik geloof ook niet dat kinderen hier nog zo mooi en deftig een brief leren schrijven als jij het omschrijft.

  Hier in het noorden lijkt er van versoepeling van de maatregelen voorlopig nog geen sprake. De besmettingscijfers lopen hier weer snel op de laatste tijd. Er rest ons weinig anders dan de moed er maar ion te houden, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Altijd welkom in Gent. Heel graag leidt hij jullie rond.
   Ook hier gaat het, weeral, de verkeerde kant op. Toch wat hopeloos, en de vaccins lijken maar niet te vlotten….

   Geliked door 1 persoon

   1. Nee, we zitten helaas in hetzelfde schuitje. Het schiet inderdaad niet op. Maar kwaad en/of verdrietig worden helpt allemaal niet. We moeten er maar het beste van zien te maken. En dat lukt mij de laatste tijd gelukkig heel aardig, al zeg ik het zelf. 🙂

    Geliked door 1 persoon

 15. Zal ook wel heel graag weer naar vrienden willen in Gent maar helaas zit dit er nog niet in en ook niet anders om. En wat fijn dat je man weer gevraagd werd om te gidsen. Maar ook dat je een brief ontving van kleinzoon maar wel verdrietig nieuws erbij van buurvrouw met haar man. De letters vond ik ook heel mooi gemaakt maar het echte lentegevoel is er hier nog niet want het is te fris voor tijd van jaar maar er zal mooie dagen komen hoorde ik dus laten we daar maar op wachten. Nu nog even want blogs lezen van andere dan mijn YT kanaal bijwerken en dan wat tekenen en kleuren wat ik ook graag doet. Wens je alvast mooie nieuwe week toe.

  Geliked door 1 persoon

 16. Dit logje doet me nog meer verlangen naar een dagje Gent… Vroeger mijn maandelijks uitje. Wat leuk dat jouw echtgenoot daar zijn hart kan ophalen als gids.
  Zo lief het briefje dat je mocht ontvangen.
  We genieten nu van de kleine dingen. Vandaag lekker in huis want buiten is het allesbehalve lente op 21 maart.

  Like

 17. Een rijk blog aan verdriet, dankbaarheid enz. Het is zo belangrijk om medeleven te (blijven) tonen in deze speciale tijd. In mijn omgeving diverse verdrietige en moeilijke zaken bij anderen. Je voelt je soms zo machteloos. Toch verlies je de mooie dingen ook niet uit het oog.

  Like

  1. Jammer dat is veel misloopt in je omgeving. Hopelijk blijf je zelf gespaard, om de anderen tot steun te kunnen blijven.
   De leuke momentjes, we moeten ze tot moNUmentjes maken!

   Like

   1. Ik tel mijn zegeningen en probeer er te zijn voor anderen en tussendoor doe ik mijn best om mezelf op te laden. Dat lukt soms. Maar door jouw nieuwe woord zal ik er nog meer op letten. Bedankt.

    Geliked door 1 persoon

 18. liefde en verdriet samen in 1 blog
  ja nare en rare tijden momenteel
  dan is een brief van kleinzoon als ook het bijkletsen met een vriendin extra genieten

  Geliked door 1 persoon

 19. Het is nog wat frisjes voor het echte lentegevoel. Maar in jouw hart is het al lente. Een brief van kleinzoon, een babbel met een vriendin, manlief die zijn tweede liefde opnieuw mag toelaten in zijn leven, …

  Like

  1. Kleine dingen die even helpen heropleven. De vraag is nu wanneer het nog eens kan. Want er werken vele gidsen, en ze willen iedereen om beurten aan bod laten komen, logisch uiteraard.
   Maar op de zon en letterlijke warmte wacht ik ongeduldig, niet alleen 🙂

   Like

 20. We leven in rare tijden waarin tranen rijkelijk stromen doch weinig echte verschoning bieden… de kleine dingen zijn dan groots in troost en bemoediging.

  Ook al Gent hier.. alsof alle Belgische bloggers Gentenaren zijn 😉

  Like

  1. Neen hoor, wij zijn géén Gentenaars. De stad ligt 40 km verderop, maar manlief volgde daar de lessen, verloor er zijn hart en gidst daar nu.

   Like

Reacties zijn gesloten.