Niet openen als je geen coronanieuws wil lezen.

Buurman, buurvouw, buurdochter zijn besmet. De vrouwen hebben milde klachten, voor buurman parkeert de ambulance voor onze deur, na 5 moeilijke dagen thuis. Hij stapt zelf de wagen binnen, een grote opluchting, dit komt goed.

Ondertussen krijgt hij beademing , en wordt hij -wegens te onrustig- in kunstmatige coma gehouden. De kliniek in Antwerpen komt hem ophalen, hier in Sint-Niklaas blijkt hij een te ernstig ‘geval’.
Zelf beseft hij niets meer, onderweg naar het tweede ziekenhuis geeft het hart op, een reanimatie van 30 minuten bespaart hem een stille dood tijdens zijn slaap.
In Antwerpen wordt hij aan de long-hart-machine gelegd. De longen zien er vreselijk uit en het hart hoeft nu zelf niet langer te kloppen. Eigen bloed wordt gezuiverd en van extra zuurstof voorzien, overal hangen buisjes. Tot hij ook zijn eigen gezuiverd bloed niet langer verdraagt, er wordt beslist dat anti-afstotingsmedicatie broodnodig is. En hij gaat aan een andere machine, die nog extra functies kan overnemen.
Ondertussen krijgt hij drie privé-verpleegsters die 8 uur per dag enkel nog met hem bezig zijn. Dag en nacht, nacht en dag en terug opnieuw. Buurman weet het niet, leeft nog enkel kunstmatig.

Buurvrouw mag niet bellen, te druk op de afdeling en driedubbele beschermingskledij belemmert het vrijuit bewegen. Elke dag wacht ze nu op hét telefoontje van de kliniek, waarbij ze op de hoogte wordt gebracht van de evolutie, nog nooit kreeg ze bevrijdend nieuws, nu reeds 26 dagen lang hangt zijn leven aan een zijden draadje, hij is en blijft kritiek. Ze kan hem zien, noch horen, ‘ergens ook goed’ zegt ze.

Dapper spartelt ze de dagen door, stoepbabbels doen haar zichtbaar deugd, ze wil haar verhaal en angsten kwijt, dat laatste lukt helemaal niet. s’ Nachts spookt ze door het huis, slapen is onmogelijk, toch is ze dankbaar voor de kleine dutjes overdag die even de tijd helpen wegglijden. Het besef dat haar man in de meest veilige handen is kalmeert- heel soms….. Ze bewondert de constante alertheid en de tijd die ze op de afdeling nemen voor haar vele vragen.
Ze aast en blijft azen naar een positief woord, tevergeefs.
Was het gebeurd in de eerste golf dan was de kans op overleven nihil geweest, wordt haar verteld. Nu is er nog een restje hoop. Elke dag opnieuw hunkert ze naar ‘stabiel’, maar het woord komt niet over de lippen van de dokters. Ze moet vooral ook rekening houden met de vreselijke mogelijkheid dat…..
Hij is 59, huis en tuin zijn net volledig verbouwd, klaar voor ‘de oude dag’. Tussen het snikken door, begrijp ik ‘zal dit nog lukken?’. En ondertussen wacht ze, het voelt eindeloos……

Zelfs een troostrijke knuffel is onmogelijk. Ik kan alleen maar luisteren, weet niet waar nog bemoedigende woorden te zoeken…. Hij is één van de 425 Coronapatiënten op intensieve zorgen. Plots wordt het wel heel concreet.

Advertentie

73 gedachten over “Niet openen als je geen coronanieuws wil lezen.

 1. Het is niet voor niets dat in Nederland de groep 60 tot en met 64 nu wordt ingeënt. Met name mannen uit deze groep hebben de meer kans om goed ziek te worden en eventueel op de IC te komen

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit gun je niemand, wat een onzekerheid en wat een verdriet dat ze niet bij hem mag. Al snap ik niet helemaal waarom dat mag nu zij het zelf ook al doorgemaakt heeft . Het zou haar zo goed doen als ze bij hem kon zitten en zijn hand vast houden of haar hand op zijn hoofd leggen. Fijn dat je iets voor zijn vrouw kunt betekenen door haar je oor te lenen.
  Heel heftig om je lief zo te ziek te zien, aan welke ziekte dan ook . Ik hoop héél erg dat hij het gaat halen om samen met zijn vrouw van hun verbouwde huis te kunnen genieten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hij ligt in een speciaal glazen ‘kastje’ op intensief. Wellicht wordt geen bezoek toegelaten omdat er nog andere mensen ook zo liggen? Maar het fijne weet ik niet.
   De tijd kruipt voor haar voorbij. Wachten en wachten, hopen en wanhopen….

   Like

   1. Vreselijk triest én onmenselijk dat ze er niet bij mag. Ik wordt steeds dankbaarder dat ik Henk thuis kon houden, ook al besefte hij het misschien niet altijd meer zo, ik des te meer.

    Geliked door 1 persoon

    1. Maar zij kan hem natuurlijk niet thuis houden, hij ligt aan meerdere toestellen.
     Het is inderdaad prachtig als de zieke partner thuis kan blijven.

     Like

     1. Nee helaas is dat echt onmogelijk maar ik blijf het wrang vinden dat er dan geen plaats voor een partner is , eigenlijk ronduit schandalig.

      Like

 3. Verschrikkelijk. En dan heb je idioten die zeggen dat het “maar een griepje” is. Het lijkt me vreselijk als je dierbare daar op de ic ligt en je kunt niet bij hem/haar komen. Niet ermee spreken. Vanbinnen sterf je bijna van angst. Het was telkens de ver-van-mijn-bed-show en nu is het dichtbij.
  Ik hoop zo dat je buurman het redt…
  Blijf ook goed voor jezelf zorgen!
  Sterkte en lieve groet ♥

  Like

 4. Toch geopend, nog erger dan verwacht. Je doet het weinige dat je kunt doen voor je buurvrouw en dat is er zijn. Probeer ook wel gewoon dingen zelf te doen die fijn zijn binnen de maatregelen. Jij moet het ook volhouden en niet alleen angstig zijn..

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja zo is het, als enkel nog angst overblijft is het niet meer leefbaar. Voor de familie rest nog enkel dit nu…..

   Like

 5. En dat is het allerergste denk ik, het niet naar je geliefde toe mogen, onbegrijpelijk en onmenselijk.
  Ik hoop dat ze snel een woord van hoop krijgen! Liefs 💙.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een verschrikkelijk verhaal.
  Ik vind dit geen “coronanieuws”, ik vind dit iets wat iedereen moet lezen, om te weten hoe erg de gevolgen kunnen zijn, en niet alleen voor 85-plussers. (en dan nog, mijn ma is 85+)
  Ik ben altijd heel voorzichtig geweest, en behoorlijk bang geweest ook. Sedert mijn zoon en zijn vriendin ziek geweest zijn, ben ik het nog meer. Zij zijn jong, zij zijn er goed vanaf gekomen, maar mijn zoon heeft toch ook ademhalingsproblemen gehad (geen ziekenhuis), en eerlijk gezegd: ik heb me zorgen gemaakt. En zo voel je het inderdaad steeds dichterbij sluipen. Beangstigend.
  Bedankt voor het delen, omabaard. En geloof me (en iedereen die het hierboven schreef): door te luisteren naar je buurvrouw, doe je al heel veel. Zelfs al weet je niet wat te zeggen. En tegen haar zeggen dat je niet weet wat te zeggen, dat is trouwens ook goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het virus is onvoorspelbaar en hakt er dus ook bij jongere gezonde mensen flink in. Nu dit heel dichtbij komt en ik in werkelijkheid hoor wat tot hier toe altijd mediaverhalen waren, word ik weer zo bang en dat is ook niet goed.
   Soms denk ik ook even ‘dit wil ik niet horen, ik kan het niet aan’, maar het is het enige dat we voor hen kunnen doen, het enige dat haar dagen draaglijk maken.

   Geliked door 1 persoon

 7. Verschrikkelijk voor jullie buren! Mooi blog heb je geschreven over een vreselijke situatie. In onze omgeving kennen we nog steeds gelukkig niemand die er ernstig ziek van geworden is of overleden is. Dat het wel bestaat laat je blog pijnlijk zien. Heel veel sterkte aan je buren!

  Geliked door 1 persoon

  1. Tot hier toe was het eigenlijk ook voor ons allemaal een ver-van-ons-bed-show. Als het dan plots zo hard dichterbij komt, krijg je een duidelijk beeld van wat je op het journaal vaak hoort…..en dat hakt er toch wel in.

   Geliked door 1 persoon

 8. verschrikkelijk, ik krijg er koude rillingen van
  en zo weten we weer heel duidelijk waarom we zo oppassen en blijven ontsmetten
  Je kan alleen maar luisteren naar haar verhaal en zorgen, dat is voldoende, ze moet het aan iemand kwijt
  ik wens hen heel veel goede moed en hoop zo dat het goed mag komen en ze samen van hun ‘huis voor de oude dag’ kunnen genieten

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze is heel dankbaar voor het echte mee-leven. Erover spreken doet haar goed. Zij kan het ook, haar dochter niet.
   Het is een onvoorspelbaar vies beestje.

   Like

 9. Eigenlijk zou dit stukje in vette letters op de frontpagina van elke krant moeten worden afgedrukt. Misschien zou dit sommigen overtuigen om minder te zagen over ‘wat niet mag’, dat ze ‘deze situatie niet meer volhouden’,… zouden velen zich inhouden om in parken te gaan samentroepen of lockdownfeestjes te geven,…
  ‘Het leven zoals het eraan toegaat op de IC van een covid-afdelng’.
  Ik duim voor je buren dat de strijd van mijnheer niet voor niks is geweest, dat hij na zijn crisis weer een normaal leven kan opbouwen.
  (dank voor je heel mooie bijdrage, L.!)

  Geliked door 1 persoon

  1. Het virus is vooral onvoorspelbaar, dat is hier duidelijk. Vrouw en dochter kregen enkel een verkoudheid. Hij was gezond en fit. Waarom het er bij de ene zo hard op inhakt en bij de ander niet??
   Buurvrouw is de onophoudelijke hulp van intensief ontzettend dankbaar. Ondanks alles blijft ze dat beklemtonen. Ook zoals ze tijd nemen voor haar vragen.

   Geliked door 1 persoon

 10. Verschrikkelijk. Mijn man zijn neef is 58. Hij heeft vele weken in kunstmatige coma gelegen. Kantje boord. Gelukkig is hij nu aan de beterhand maar heeft nog een heel lange revalidatie voor de boeg.
  Een vriend van mijn ouders had minder geluk. Hij was 69.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze beseffen nu nog niet dat de revalidatie erg lang kan duren, nu gaan ze enkel voor het leven, en dat is logisch.

   Like

 11. Jemig, dan komt het inderdaad ineens heel dichtbij. Moet een gruwelijke ervaring zijn voor buurvrouw en haar dochter. Buurman zal van niks weten momenteel, hoe hij eruit komt val nog maar af te wachten. We kunnen alleen maar hopen dat het goed afloopt.
  Wij kennen intussen een aantal mensen die flink corona hebben gehad, waarvan er één aan de beademing heeft gelegen in het ziekenhuis. Het is allemaal goed afgelopen, maar als je ziet hoe lang het aansleept … pfff …
  Wij zijn dus met oplopende besmettingen en diverse varianten voorlopig weer extra voorzichtig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het duurt nu al een jaar. En de varianten worden er niet minder op.
   Het besef dat de tijd voor buurman ongemerkt vooruit gaat vind ik heel beangstigend. De vraag blijft hoe hij eruit zal geraken, als hij het mag mee maken.

   Geliked door 1 persoon

 12. Nee, ik wil geen coronanieuws lezen, maar helaas is het overal.
  Al heb je geen woorden van troost meer voor je buurvrouw, luisteren is in dit geval ook al veel.
  Ik duim mee met jullie voor een goeie afloop.

  Geliked door 1 persoon

 13. Vreselijk! En dan zijn er nog mensen die denken dat het maar een griepje is of roepen dat er ook mensen aan griep overlijden. Wat wel waar is, maar dat is toch een ander ziektebeeld.
  In mijn omgeving zijn inmiddels meerdere mensen aan corona overleden, waarvan twee mensen die we goed kenden. De één was 49 jaar en de ander 61…

  Geliked door 1 persoon

 14. Jeetje, hier word ik heel erg stil van. Ik hoop van harte dat de arme man het haalt. Ik hoop het voor hem en ik hoop het voor haar. En meer wil/kan ik daar niet over zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 15. Vreselijk wat een spanning en een verdriet. Dit is mijn angst voor Corona. Een beetje ziek is niet erg maar je weet gewoon niet hoe het uitpakt. Moet er niet aan denken hoe mis het kan gaan.
  Tegelijkertijd wordt ik ook boos vanwege alle Coronaontkenners.

  Geliked door 1 persoon

  1. Blijkbaar is de ene persoon veel gevoeliger dan de ander? Vrouw en dochter hadden het in lichte mate. Maar nu ziet iedereen enorm af, dat eindeloze wachten ……en hopen….en wanhopen….

   Like

 16. Ik ben er helemaal stil van. Het is het verhaal van mijn even oude neef die vorig jaar mei na een lange strijd het gevecht met corona verloren heeft.
  Ik hoop voor iedereen dat buurman er doorkomt, maar wat zal hij een lange weg te gaan hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik herinner het me van je neef. Ze durven nog niet denken aan de revalidatie, nu willen ze enkel dag hij overleeft.

   Like

 17. Dan is het ineens heel dichtbij en wat klinkt het ernstig. Wat is het toch een gemeen virus. En niet bij hem kunnen zijn maakt het nog eens extra verdrietig. Ik wens je buurvrouw heel veel sterkte en hoop dat er nieuws komt over de buurman waar zij, maar ook hij, mee verder kan.

  Geliked door 1 persoon

 18. herkenbaar , mijn jongste broer en vrouw hadden het ook , hij is ook opgenomen geweest , maar had geluk en was vlot weer thuis , maar is nog steeds herstellende , als alles herstelt 😦

  Geliked door 1 persoon

 19. Vreselijk. Mijn leeftijd. Ik hoop dat het nog goed mag komen met de buurman. En wat een vreselijke tijd voor zijn echtgenote… niet eens zijn hand kunnen vasthouden. Sterkte met z’n allen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor de familie is dit verschrikkelijk. Zij kunnen enkel afwachten en zijn de hele tijd bang voor ‘het’ telefoontje.

   Like

 20. Vreselijk 😢 mijn hart huilt. Hoorde op het werk vandaag een soortgelijk verhaal… een buurman 71 jaar.. was niet eens ziek.. beetje benauwd.. en binnen half uur overleden.. longen stopten accuut…
  Als jouw buurman toch nog wakker wordt.. staat hem een lange zware weg.😢

  Geliked door 1 persoon

 21. Oh, zo erg. Voor buurman, zijn vrouw, familie. Maar ook voor u die er zo dichtbij staat. T is iets he. Ik hoop dat het goed evolueert met buurman. X

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn dat jullie al de vaccins krijgen, ik vrees dat we hier nog een hele tijd lieten wachten. Goed dat ze ook op zondag vaccineren.

   Like

 22. Ja dan komt het wel heel dichtbij..je geeft al troost door het luisterend oor te zijn.
  Nu hopen op goede berichten van je buurman…BETERschap wie weet helpt dit.
  Sterkte ook voor je buurtjes

  Geliked door 1 persoon

 23. Verschrikkelijk erg.
  Drie gezinnen, op minder dan 5 huizen van me, hadden/hebben corona. Één buurvrouw lag op intensief… ‘k Volg(de) van dichtbij…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.