Gestreept

Vrijdag betekent tussen de foto’s bladeren om de leukste, beste, meest passende foto te zoeken bij het fotothema van de week. Meer info vind je hier, https://www.zonderdank.be/saturnein/2021/02/19/satur9s-30-weeks-photo-challenge-5/
Met dank voor de toffe uitdaging. Vandaag dus sta ik op mijn strepen.

Heel ver moet ik het deze keer niet zoeken, vorige week overleefde ik de ‘eenzame’ ijskoude driedaagse met zicht op zee. In de slaapkamer van het gezellig warme appartement kan je niet naast de grote poster van een werk van Léon Spillaert kijken.(geboren in 1908). De originele inkttekening is te bewonderen in het MuZee in Oostende onder de naam ‘de duizeling’, één van zijn meest bekende werken. Een vrouw zit tegenover de gapende afgrond op de trappen, wanhopig en heel angstig, de wilde haren wapperend in de wind. Harde contrasten geven de duizeling een brute ongekende kracht, jawel een strepenkracht dus in mijn ogen.

Herlinde Seynave kreeg in 2002 de opdracht van het stadbestuur om een sculptuur te maken, geïnspireerd op dit werk van de kunstenaar. Het werd een mooie blikvanger op de trappen van de dijk in Oostende, vlak in de buurt van ‘mijn’ appartement, ter hoogte van de renbaan. De bronzen dame met lange haren in wapper kijkt verwaaid uit op de eindeloos golvende zee. Op mijn wandeling zeg ik graag dag aan dame Umbra en overvalt me net als zij een gevoel van vooraltijd-nonstop-oneindig-onmetelijk-eeuwig. Hoewel ook de trappen van strepen getuigen , beperk ik me hier tot het kunstwerk vanuit het luie bed, rechts de zee met toen half-bevroren strand, recht voor me dit imponerend zwart-wit beeld, dat hier nu vlot zijn strepen verdient.

33 gedachten over “Gestreept

 1. ik heb er een poosje naar zitten kijken… het verhaal gelezen… weer gekeken.. maar nee, k geloog niet dat het kunstwerk me raakt… dat hoeft gelukkig ook niet want het gaat niet om het kunstwerk het gaat om de streepjes en zelfs die zijn niet echt belangrijk hier want dat is degene die over de streepjes blogt en dat ben jij 😉

  Like

 2. het ligt ook niet echt naast de deur hé , ik woonde en werkte in die tijd in Canada
  kreeg broertje een neen en een vriend van hem op visite en we reden een stukje , 15000 km ongeveer 🙂
  nu wandel ik NL , maar ivm virus dus minder 😦

  Geliked door 1 persoon

   1. moeilijk , ik ging in ’72 , en ze deden al moeilijk over mijn militaire dienst verleden
    maar voor ruimte en natuur zeg ik gaan
    ik ging in ’72 met het idee m’n eigen boerderij te hebben , dat is na 3x aanvrag , mislukt
    pa ziek hier , ik op vakantie , en gebleven in ’79
    maar als ze echt willen , neem de gok

    Geliked door 1 persoon

 3. Oeps, ik had niet door dat de donkere spiralen het haar van de dame waren. Gelukkig dat je het er even bij schreef. Ik dacht eerder aan een wervelwind aan gedachten of zo. Tja met kunst kan je alle kanten uitgaan, dat is het leuke er aan.

  Like

 4. Mooie kunstwerken zijn eigenlijk een must en ook een weldaad. Ik kende de dame Umbra niet. Die ga ik eens opzoeken. Beide kunstenaren maken imposant werk. Ik krijg ook zin in een appartementje in Oostende. Dank Lieve voor deze nieuwe inspiratie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan het je alleen maar aanraden. Hoewel de kusten in Nederland veel mooier zijn dan in België, waar teveel hoogbouw het uitzicht belemmert.

   Like

 5. ja ik sta daar in een geheel andere wereld als hier , mooi om eens doorheen te toeren
  er wonen lijkt mij niets , ik wil polder en bos en hei
  ja het is weer een op en neer winter 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.