Zondagmiddag

Schoonmama komt op de ‘zondagse koffie’. Na vele maanden ‘opgesloten’ in de flat, wil ze graag ons huis nog eens binnen. Ze glundert, kijkt benieuwd en gespannen rond, vindt alles schitterend, blijkbaar kozen wij voor een totaal andere look, ze klinkt overtuigend. We laten haar genieten van vele ontdekkingen, die sinds jaren ongewijzigd zijn gebleven, op de sneeuwwitte tuin na, die was ooit groen. Een mens kan maar gelukkig zijn in the old new world.

De taartjes smaken, op suiker letten lijkt even verleden tijd, want ‘zondigen mag, meer nog moet al eens’, zegt de dokter en hij is slim.

Rond vijf uur voelen we onrust, ze wil naar huis. Vanwaar die plotse haast? Geen kat wacht haar op in de stille flat, hier kan ze babbelen, ze doet dat graag en veel. Vaak dezelfde verhalen, maar dat nemen we er voor lief bij. Ze is en blijft alert. Ze kaffert op de politiek en het stomme virus dat haar van de vrijheid berooft.

Tot ze zelf het besluit neemt en resoluut recht komt (voor zover het nog vlot lukt), ze wil nu direct én onmiddellijk naar huis worden gevoerd, want straks gaat het donkeren en die man blijft niet eeuwig wakker, ze gunt hem graag wat zondagse rust, hij heeft daar recht op!, stel je voor dat hij ons in de steek laat en er geen zin meer in heeft.
Niet begrijpend kijken we elkaar en haar verwonderd aan. Over wie heeft ze het in hemelsnaam?
Maar ze houdt vol, steeds luider, steeds heviger, steeds meer gedecideerd, we moeten vooral niet profiteren van zijn goedheid! Punt!

Op onze expliciete vraag antwoordt ze doodnuchter (er zat geen warmmakertje in de koffie) ‘awel, die man die we eerst moeten telefoneren in de auto om ons te helpen met de weg in het donker, hij blijft niet eindeloos wakker, speciaal voor ons, hij zal nu ondertussen ook wel moe zijn…’.

We vertrekken, ze maant ons dringend aan de man te bellen, de GPS geeft gelukkig gehoor. Oef, hij is er nog. Snel zijn nu, stel je voor dat hij ons laat zitten vooraleer ze thuis geraakt. Want ook voor hem is het zondag en hij wil graag bij zijn familie zijn. Dat begrijpen we uiteraard.

Technologie en 90 jaar, geen ideale combinatie meer….

78 gedachten over “Zondagmiddag

 1. Leuk geschreven, ik lees het met een grote glimlach! Wij hadden een tomtom in het verleden waar je ook een Belgische vrouwenstem kon kiezen, dat deden wij omdat het zo gezellig klonk onderweg…. Nu ik mijn kleindochter moet helpen op oppasdag met het digitale onderwijs, merk ik hoe snel alle ontwikkelingen gaan, ik snapte niets van dat Zoom of hoe het ook heet, een digitale vinger opsteken, geen idee hoe het moest, dus ik sommeerde kleindochter maar gewoon haar vinger in beeld op te steken. En is ben pas 60, wat staat mij nog te wachten voordat ik jouw moeders leeftijd heb bereikt…………

  Geliked door 1 persoon

 2. Kom even langs, geadviseerd door Rietepietz. Wat een ontroerend vertelsel en echt gebeurd begrijp ik. De nieuwste technologie kan niet iedereen meer bijbenen. 90 jaar… ik hoop het te worden, ooit. Wat ik ook mooi vind is het vertrouwen dat schoonmama in ‘die man’ heeft. En ja, naar huis is naar huis… Mijn schoonvader stond ooit met Kerst op uit zijn stoel, net toen we gingen eten. En het was niet anders, mijn zoon heeft hem toen naar huis gebracht..

  Geliked door 1 persoon

  1. Welkom!
   Ja, dit was mijn echte zondagmiddag, waar ik een goed gevoel aan over hield. Het was heel lang gleden dat ze hier binnen kwam. Je weet wel….
   90 jaar en technologie vallen soms moeilijk te combineren. Ze had meer vertrouwen in die man dan in ons :-(.
   Zo is het, naar huis is naar huis, wellicht worden we zelf ook zo later? Laat ons hopen dat we de kaap van 90 gezond mogen bereiken.

   Geliked door 1 persoon

 3. De nieuwe snufjes zijn voor ons al amper bij te benen laat staan als je zelf niet achter het stuur zit.
  Het doet me denken aan de oudere dame die haar zoon vroeg wie toch die Punte Nel was die je zo vaak hoort bij de reclames.

  Geliked door 1 persoon

    1. Schoonmoeder kan zelf niet rijden. Haar man is al 20 jaar dood. Ze komt dus nog zelden in de auto. Voor de rest is ze nog heel goed bij de pinken hoor. Maar techniek….

     Geliked door 1 persoon

 4. grappig maar ook aangrijpend
  en hopelijk is het niet omdat schoonmama begint te dementeren, want dan kunnen ze ook heel vreemde dingen vertellen

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen met dementie heeft het totaal niets te maken gelukkig. Ze is nog heel erg alert, maar de techniek heeft ze nooit goed begrepen. Daarom was het best wel grappig.

   Like

   1. gelukkig maar
    k herinner mij nog, in de jaren 60, gingen we op bezoek bij de grootmoeder van mijn pa, ze was toen 91 en ze waste zich in een teil of zo in de living, maar toen ze tv had durfde ze niet meer want die man in de tv knipoogde naar haar zei ze 🙂

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik moet erom grinniken, ik kan het ook zo goed begrijpen. Ooit zei ik tegen mijn moeder, als tiener, ‘er gebeurt ook helemaal niks nieuws!’ Toen wees zij mij erop dat sinds mijn bestaan, de CD speler, de walkman, de cd speler een paar jaar later. de video… en ga zo maar door voor de jaren ’80 gedacht dan he? 😉 De spelcomputer, de eerste Philips hadden wij, geen Atari, maar net die andere. En ja, daarna de komst van de pc voor thuis gebruik… Het gaat mij nu vaak ook iets te snel hoor, heel eerlijk, dus kan ik jouw moeder heeeeeeeeeeeel goed begrijpen!

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor mij gaat het soms ook te snel hoor. Ik probeer bij te blijven, maar mijn kleinkinderen kunnen er soms beter mee om dan ik en zeggen dan lief ‘maar oma toch’😉. Gelukkig staat de wereld niet stil.
   Grappige reactie gaf ze wel. Voor de rest is ze nog heel erg bij de pinken.

   Geliked door 1 persoon

 6. Leuk verhaal en zo lief en zorgzaam van haar. Maar eh… weten jullie dan zelf de route van en naar de flat van schoonmoeder niet?

  Geliked door 1 persoon

  1. Natuurlijk kennen wij de route, maar zij vertrouwde het niet omdat het donker begon te worden, ze wilde vooral de hulp van de man. En wie zijn wij om dat te weigeren? Dan is er nog meer paniek van haar kant😦

   Geliked door 1 persoon

  1. Voor oudere mensen die hier niet mee opgroeiden is het hopeloos. Maar dat ze er zo’n kinderlijke uitleg zou voor hebben, vond ik toch wel grappig, en eigenlijk zelfs logisch. Voor de rest is ze nog flink bij de pinken hoor.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is mooi! Het is een wankel evenwicht bij mensen op die leeftijd. Eergisteren schreef ik nog over mijn moeder in het logje. Gisteren liet men mij weten dat ze zo in de war en onrustig was. Toen ik haar gisterenavond belde, was het weer over. Het is heel raar. Maar ik ben wel bezorgd, want die momenten van grote verwarring blijken toe te nemen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is fijn dat mensen veel ouder worden, maar ze betalen daar wel de tol voor. Zowel fysisch als psychisch.
     Jouw moetje is gelukkig goed omringd, anders zou thuis blijven wonen misschien niet meer lukken.
     Verwardheid hoort bij de leeftijd, gelukkig gaat het om vrij korte periodes bij haar. Maar de bezorgdheid blijft bij jullie. Wat ook ontzettend lief is.

     Geliked door 1 persoon

 7. Verander de stem van de man maar niet in die van een vrouw. Het arme mens zou helemaal de kluts kwijtraken.
  Ach…hoe ingewikkeld kan de moderne tijd zijn.
  Geef haar de volgende keer een extra knuffel van mij!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja de conversatie veranderd naarmate ze ouder worden, zolang je er niet tegen ingaat valt het wel mee
  En zeg nu zelf naar die stem luisteren die zegt dat je rechtsaf moet terwijl je een kortere weg weet 😉
  Wij luisteren nooit naar die man grijnzzzzz
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 9. 🙂
  Zo zette mijn man‘s oma de tv uit zodat ze later op de avond samen met opa naar het nieuws kon kijken dat op dat moment werd uitgezonden. Ha, ze moest eens weten dat we nu zo uitgesteld tv kunnen kijken 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Technieken zijn ook zo geëvolueerd. Begrijpelijk dat je op een bepaald moment niet meer mee kan. Het zal ons wellicht ook ooit overkomen. Aiai😦

   Like

  1. Zo is het, de naïviteit en het logische denken zijn ook ontroerend. Maar best ook wel grappig, toen we eindelijk begrepen. En het uitleggen of verklaren, daar had ze geen oren naar. Ze bleef bij haar mening.

   Geliked door 1 persoon

 10. Mooi geschreven en heel herkenbaar, mijn moeder heeft dat af en toe ook met nieuwe techniek. Ze vindt het allemaal nogal onnavolgbare en niet echt te vertrouwen. En eerlijk is eerlijk, in zekere zin heeft ze nog gelijk ook.
  Maar mooi dat schoonmoeder even op bezoek is geweest. Mijn moeder ontvangt ons liever in haar eigen knusse en veilige flat dan dat we haar ophalen om bij ons te zitten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, ze redeneert niet onlogisch. Maar het klonk wel grappig toen we eindelijk door hadden wat ze juist bedoelde.
   Haar flat is klein, hier is meer ruimte , broodnodig voor die anderhalve meter😉.
   Fijn dat je moeder nog de energie heeft om jullie te ontvangen.

   Geliked door 1 persoon

  1. We kunnen er goed mee om hoor. Ze groeide niet op met die digitale wereld. We stonden wel versteld toen we haar uitleg hoorden, klinkt zo kinderlijk naïef. Maar toch ook heel moeilijk om de lach te onderdrukken toen we begrepen wat ze bedoelde 😉

   Like

 11. je zou het over mijn moeder gehad kunnen hebben
  en ik denk dat er in ons blogwereldje vele van zulke moedertjes zijn

  net als het filmpje wat je zag bij mij , maar of we nu echt geëvolueerd zijn , ik vraag het me af
  het ging over het weer , nu dat is wel degelijk veranderd 🙂
  mooie beelden gaf het zeker

  Geliked door 1 persoon

 12. Ach…… wat een lief zorgzaam moedertje. Het is ook allemaal zo wonderlijk wat er tegenwoordig op afkomt op mensen die nét de digitale revolutie gemist hebben. Ik vind het ontroerend maar natuurlijk met een grote glimlach. Het doet me denken aan toen de kleinkinderen klein waren en ….. hmmm… ik had nog geen log idee voor vandaag;-) nu wel.

  Geliked door 1 persoon

 13. Misschien helpt het als je de stem veranderd naar die van een Hollands sprekende vrouw :).
  Of, serieus nu, geen gemakkelijke situatie, dit. Mooi dat je haar hebt ontvangen, eens weg uit die saaie flat…

  Geliked door 1 persoon

 14. Haha, mijn schoonmoeder vraagt zich altijd af, waar dat vrouwmens zit, om dien uitleg te geven en hoe dat zij weet waar wij rijden! Tja, k kan het niet ontkennen, ik weet ook niet precies hoe een gps werkt, ik zal er mijn hoofdje niet over breken.

  Geliked door 1 persoon

  1. We konden haar er niet van overtuigen dat het iets met computers te maken heeft. Ze bleef bij haar standpunt. Was best wel grappig, maar begrijpelijk.

   Like

Reacties zijn gesloten.