Niet ‘mist’evreden met Toon Hermans.

Ja, er moeten mensen zijn
met tranen als zilveren kralen
Die stralen in het donker
En de morgen groeten
Als het daglicht binnenkomt op kousenvoeten

Voor één keer hoor ik bij die mensen, die fotootjes maken terwijl het ochtendzonlicht schittert op witte rijmsporen. Ik gun mezelf geen tijd om me aan te kleden, en overwin ijzige kou om zoveel rijkdom in beeld te brengen.
Ik kan enkel hopen dat buren achter veilig glas geen beelden schieten van het tafereel dat zich hier afspeelt, de gejaagde dame op blote voeten (en nog meer bloot) die ijverig met apparaat de hof doorkruist.
Stel je voor dat de zon zoveel krakende schoonheid helpt smelten…

bevroren viooltjes

Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken
Voordat de wereld verregent
Mensen die zomervliegers oplaten
Als ’t ijzig wintert
En die confetti strooien tussen de sneeuwvlokken
Die mensen moeten er zijn

Een stralende zon overspoelt het wit in de tuin. Vandaag kan ik niet binnen blijven, kijken en beleven is de boodschap.
Het Pajottenland roept, heuvels, vergezichten, zoon en schone dochter als prachtig ‘excuus’.
Te lang geleden dat we elkaar in levende lijve zagen.
Op amper vijf kwartiertjes rijden met de auto, hoe klein kan de wereld zijn.
Zoon gaat de wandeling uitstippelen en vraagt naar mijn ‘eisen’.
Amper ééntje, vooral héél véél verre einders.

Onderweg daarheen overvallen onverwacht dichte mistbanken ons, we zien geen steek, de mistlamp moet dringend aan, maar…. het knopje lijkt spoorloos?! We zoeken….. nog steeds….
Bij aankomst -op de tast- bij het boshuisje, blijft mist hardnekkig volharden. Bemutst en ge-dikke-jast trekken we een mysterieuze omgeving in, ademen pure mystiek, een paar meter verderop is enkel vage duisternis merkbaar, zoon vertelt wat we in zon hadden kunnen genieten (drie werkwoorden op rij, want het was veel!), hoe mooi de verre uitzichten op de top van de heuvel wel zijn, we beelden het ons graag in, met de nodige fantasie ‘zien’ we hoe geen huis de rust hier verstoort en golvende natuur voor panoramische plaatjes zorgt.
Ik had dan ook maar één eis, vooral héél véél verre einders.

Er moeten mensen zijn die op een stoel gaan staan
Om sterren op te hangen in de mist
(Toon Hermans)


66 gedachten over “Niet ‘mist’evreden met Toon Hermans.

 1. Dat deed ik deze morgen ook. Rolluik omhoog en de tuin in om foto’s te maken. van de eerste sneeuw en een paar dagen terug ook om de rijm op de foto te zetten. Wat zijn we toch met weinig tevreden tegenwoordig,hahaha!

  Geliked door 1 persoon

 2. Jullie hebben zoon en schoon iig weer gezien. Toon kan goed de juiste toon vinden. Sommige mensen blijf je missen. De mist maakt het mysterieus maar ik ga niet snel naar buiten bij mist. Misschien een beetje dom.

  Geliked door 1 persoon

  1. In mist stappen is niet zo gezond, normaal blijf ik dan ook binnen. Maar we waren nu speciaal zo ver gereden, dus zetten we door, en ja, het had mysterieuze charmes.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wauw, bijzonder mooi zo alles bij elkaar. Toon, de foto’s, perfect gevonden! Het is nu te warm nog hier om weer rijp te vinden, wie weet morgen weer of overmorgen staat het in de planning, het weer dat we in een prachtige rijpachtige wereld wakker worden.

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Alles past bij elkaar, het mooie gedicht, de prachtige foto’s en het mooie verhaal van jullie uitstap. Je gaat vast nog een van het mooie uitzicht genieten met een zonnetje, dat kan véél vaker dan een mooi mistig landschap bekijken dat weer een heel andere charme heeft maar veel minder vaak te zien is. Het geluid is altijd heel bijzonder wanneer je in dichte mist loopt.

  Geliked door 1 persoon

  1. We herdoen de wandeling zeker in de zon. Aanvankelijk was er twijfel om te gaan wandelen met dit weer, ook niet zo gezond, maar ik vond het spannend en heel speciaal.

   Like

 5. Toon kon een mens raken, hè? Zo mooi, zo bijzonder, zo gewoon. Dat doet jouw blog ook. Mist maakt het leven ineens mysterieus. Het slokt alle geluiden op. Helaas ook de vergezichten maar als je weet dat die er zijn, is het genoeg. Je zoon en jij hebben de dag geplukt, en dáár gaat het om!

  Geliked door 1 persoon

 6. Helemaal niet mis dit logje. Dit is echt genieten.
  De foto van die ene boom is magnifiek.
  Ik hoop dat we hier binnenkort ook eens zo’n ochtend krijgen. Ik verlang er zo naar.

  Geliked door 1 persoon

 7. Toon weet het mooi te verwoorden
  En een misty (dag) morning heeft ook wel wat 🙂
  Mooi klein wereldje…dat geeft precies aan waar we nu in zitten 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. Toon weet het nog altijd mooi te zeggen. Zo ook hier weer, zijn tekst sluit mooi aan bij je foto’s en je verhaal. Jammer dat de lucht dichttrok en dat de verre witte einders en helder blauwe hemel verborgen bleven. Ook in dit geval zou ik uitgaan van het halfvolle glas: ondanks de tegenvaller hadden jullie ene gezellige dag. En wat meer is: je hebt een goed excuus om binnenkort die kant nog eens op te gaan. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Wij houden van Toon, menig boek van en over hem siert onze boekenkast. Hij is een taalmeester.
  Wat een mooie foto’s naamgenoot 😄.

  Geliked door 1 persoon

 10. schitterend in woord en beeld
  en zo te zien is het daar mooi ruim , als de mist is opgetrokken , mooi excuus om er weer heen te gaan a;s de zon schijnt , toch

  ja nog weer 3 weken langer deels vast 😦
  maar je kon Frankrijk nu dus digitaal genieten

  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

 11. En die had je, oneindig zelfs. Prachtige tocht en pprachtige plaatjes, juist door die dikke nevel. Voorlopig hier nog geen wandelingen, zelfs geen tuin. Nog meer rust, was het advies. Mooie foto ook van de rijkdom in de tuin. Nu breekt hier de zon door na sloten van regen. Geniet van vandaag ❤

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.