Overloopje

Zorgeloos genieten we met groot en klein een weekje Brouwershaven in Zeeland. Leuk weer, zon, zee, strand, terrasjes, vrijheid….. De vakantie houdt een belofte in voor een P.R.A.C.H.T.I.G jaar.

Acht vrienden houden gezellig de maandelijkse ronde tafelconferentie, vage geruchten over lockdown (help, wat betekent dit?), over scholen en bedrijven die gaan sluiten (meer help, nog nooit gebeurd?!), over een vies beestje dat is overgevlogen vanuit China (toch maar ‘een griepje’? Geen paniek ajb!)
Het werd de laatste keer, al 10 volle maanden staan we op non-actief.

Alles zit op slot, rotsvast, we durven het huis niet uit, een vreemd beestje zweeft voortdurend in de buurt van onze voordeur?, twijfel tussen professor Annemans en infectiologe Vlieghe, de vele virologen die elkaar de loef afsteken. Persconferenties om steevast 11 uur van Steven Van Gucht worden beetje angstig opgevolgd, vooral in hem behoud ik het volste vertrouwen, een wijs rustig man.
Bankjes worden ingepakt met rood-witte-gestreepte linten,  erop zitten wordt een loodzware zonde, overal lonkt politie, we snellen de supermarkt binnen en nog sneller buiten, “een mondmasker geeft écht geen voordeel”, naïef vertrouwen in de overheid, we begrepen toen nog niet echt dat de voorraad gewoonweg was vernietigd. Van overheid verwacht je niet direct leugens, of toch?

Eindeloze fietstochten vullen onze dagen, verkenning in de eigen buurt, hete thee drinken uit kleine thermosjes, mergpijpjes bij de hand en mijn voeten doen overuren.
Huis en tuin krijgen een make-over. Het aanrecht schittert, niet normaal.
Dank aan de zon met troostende stralen om onze lege schouder.

Zoon 2 , werkloos en met een lief in het onoverkomelijke Nederland, krijgt angstaanvallen en ik met hem om hem. Opgesloten in het verre bos lijkt enige vorm van troost enkel bereikbaar via een ongeoorloofde, niet-efficiënte verplaatsing, we kijken radeloos toe.  Hij woont te ver, 200 km fietsafstand valt niet te overbruggen. Depressie lonkt om de hoek. Mijn nachten worden grijs en grauw.
Van zodra mogelijk, haast hij zich de grens over, en overvalt rust hem, en ons. Het leed is geleden.

Film- en toneel verdwijnen van de planning, we worden cultuurbabaren, meer nog, we blijven het…..  
Geplande vakanties worden uitgestelde vouchers, tot drie keer toe, ze wachten hier geduldig in de overvolle lade.

Zoom, video calls en deurbezoekjes worden het nieuwe normaal. Iedereen en overal welkom. Gelakte teennagels hoeven echt niet. Schoenen met hakjes evenmin.

Er komt meer vrijheid om de hoek, ademruimte, nieuwe plannen. Veel fietsuitjes in de hoopvolle Nederlandse natuur staan terug op de planning. Daar is grotere vrijheid, geen mondkapjesplicht, nog niet, (wisten wij veel…), enthousiaste mensen, je ziet de glimlach nog in het écht spreken, lekker eten en gezellige hotelkamers. Wij én onze fietsen overwinnen de 40°hitte, natte sporadische druppels, mulle zandwegels en grote dorst, simpelweg een paar terrasjes extra. Wat is ook weer een terras?
Wie van zijn herinneringen kan genieten, leeft tweemaal (Martialis).

Zoon 3 gaat alleen wonen, deels met en zonder de kindjes, veel verdriet, veel gemis, veel tranen, veel angst, veel zorgen. De nachten worden weer grijs en grauw. Wij kijken toe en zien hoe beide ouders hun uiterste best doen om storm voor de kindjes en elk trauma te vermijden. Petje af.
We ademen iets vrijer. Het leed is niet echt geleden, maar aanvaard. We kunnen verder.

In de zomervakantie maken we kennis met een fijne blogger uit rustige Friese oorden, en  met de sympathieke Nederlandse schoonmama van zoon 2. Heerlijke terrasjes zonder lichtblauwe of kleurrijke lapjes, aangename babbels.
Fijne kennismakingen. Voor herhaling vatbaar.

Avifauna en Archeon in familiegezelschap bezorgen ons een heel leuk WE, samen 130 wordt gevierd.
En ook met dank aan die 2 x 65 krijgen we wellicht in mei hét langverwachte vaccin. Tijd brengt altijd raad. Ongeduld viert hoogtij.

Alles gaat weer toe. Golven, exponentiële functies (wat een pracht van een wiskundige examenvraag voor studenten) en statistische voorspellingen worden naast knuffels, brievenbuszwaaien, raamdez-vous, quarantinderen en coronexit evidenties in de spreektaal.

Schoonbroer vertrekt naar de onbekende overkant in het holst van de nacht, een donkere stilte maakt plaats voor stille donkerte. Vrouw en kind blijven alleen achter. Wie beweert dat leven fairplay speelt? 

En toch, ondanks of dank zij dit alles, is het jaar weer veel te snel voorbij gevlogen. Heel graag wil ik de tijd stopzetten. Als ik kon toveren, kon toveren, kwam alles voor elkaar (Herman Van Veen).

Bedankt aan al mijn lezers, voor de vele fijne reacties, ook voor lieve reacties in mijn mailbox,

you make me happy!

en samen met jullie toost ik …….

Krijttekening met zicht op de ‘winterse’ hof

72 gedachten over “Overloopje

 1. nee ook hier wordt geen gat in de dag geslapen , middernacht er in en zo tussen 6 en half 8 er uit , dat is sinds ik met pensioen ben , en bevalt me goed
  nee Albanië zal ik ook nooit opzoeken , al is de natuur prachtig , maar veel armoede en corruptie

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben nog een keer met je mee het jaar doorgelopen. Ook jullie wordt niets bespaard. Zo vervreemdend dat het leven gewoon haar wendingen neemt ook al schopt een kleine opzienbare verandering alles danig in de war, het leven zelf laat zich niet gek maken. Of juist wel. De hele dag op elkaars lip iis weer anders dan delen van een dag met elkaar delen. Verdriet en vruegde gaan hand in hand met onmacht als je aan de zijlijn staat. Fijn voor zoon in Nederland, spijtig voor het gezin van de andere zoon. Toch weer fijn dat scheiden niet perse extra lijden hoeft te betekenen. Kinderen zijn er om te koesteren, maar schoonkinderen en kleinkinderen ook. Dat maakt het dubbel. Veel liefs, hoop, vervulling, voor 2021 voor jou en manlief. ❤ Wie weet fietsen we ooit nog eens over de Utrechtse Heuvelrug ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een lieve reactie, Berna. En ja, lief en leed worden hier gedeeld, met hoop op wat komt en vertrouwen in wat voorbij is.
   En die heuvelrug, OH ja!! 💛

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik was blij om te lezen dat je zoon ook weer opknapte. Als het niet goed met je kind(eren) dan is dat als moeder zo naar weet ik uit ervaring. Het was een apart jaar, maar het ging inderdaad wel snel…

  Like

 4. Samen toasten op een ander en een beter jaar. Je kreeg ook een een ander op je boterham. Al onze hoop gevestigd op 2021. Maak er toch maar een klein feestje van.

  Geliked door 1 persoon

   1. Hier ook niet meer dan dat hoor. Deze keer niet zelf werken, maar een zeevruchtenschotel besteld, een goei aperitiefke, wat hapjes, en ik zal daar heel blij mee zijn.

    Geliked door 1 persoon

 5. Wat een recht uit het hart (h)eerlijk jaaroverzicht lees ik hier. Met dankbaarheid en zorgen, lachen en tranen, vrijheid en beperkingen… Fijn dat ik hier mag meegenieten van jouw kijk op het leven, hoe zich dat ook ontvouwt. Ik wens je veel warmte, verwondering, genieten en samen-zijn. Een dikke virtuele knuffel uit het noorden 🤗

  Geliked door 1 persoon

  1. De Noordelijke knuffel doet deugd. Ik las onlangs dat elke dag beleven met nieuwe verwondering het leven meer dan de moeite waard maakt😉. Fijne tip voor 2021!

   Geliked door 1 persoon

   1. Helemaal mee eens! Ik liet het gisteren de nieuwe buurvrouw nog weten, toen ze vroeg hoe wij oud en nieuw doorbrachten. Ik zei: we vieren de jaarwisseling niet, we proberen elke dag te vieren… (en daarover ook meer in mijn blog van later vandaag 😉 )

    Like

 6. En voor veel mensen gebeurde er zoveel meer dat zorgen en/of verdriet meebracht. Vreemd genoeg , of misschien juist niet, waren dat vaak de mensen die je niet over de grote C hoorde klagen. Zij vonden vaak juist altijd weer de ruimte om anderen tot steun te zijn. Ook ik ondervond veel steun en liefde dit jaar , iets om héél dankbaar voor te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. En prachtig geschreven verslag van een ondanks de stilstand (zeer) bewogen jaar. En een even goeie nieuwjaarswens. Een buitengewoon normaal 2021, daar hef ik graag het glas op! Veel plezier morgenavond en alvast een heel gelukkig nieuwjaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel, Peter. Ook voor jou een fijn gezond nieuw jaar.
   Veel feesten zit er morgenavond niet in, nu onze bubbel amper persoon extra mag zijn….. Maar we leven op hoop.

   Geliked door 1 persoon

 8. Zó heeft ieder zijn jaar met hoogte en dieptepunten, en blijkt maar eens te meer dat kleine kinderen kleine zorgen geven, en grote kinderen grote ….. Dus ik wens ons een gelukkiger 2021 toe 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die uitdrukking komt niet uit het niets,…..
   Ook voor jullie een fijn nieuw jaar. Met meer uitstapjes naar het groene Oostenrijk.

   Like

 9. Je hebt de emotionele achtbaan, waarin we in 2020 werden meegevoerd, mooi weten te verwoorden. Het was een hard en wreed jaar, waarin de meesten van ons gelukkig af en toe weer even op adem konden komen bij een kleurrijk rustpuntje. Voor mij was 28 juli, ondanks een gebrek aan zon, één van de meer fleurige en fleurige dagen. Leuk om dat hier terloops weer even terug te vinden.
  En nu gaan we fier voorwaarts, op naar een hopelijk onverwacht goed lopende vaccinatiecampagne in 2021.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je weet zelfs de juiste datum nog, Jan. ik ook hoor, ondanks de gaten in mijn geheugen. Het was een fijne dag, en hoorde echt bij mijn jaaroverzicht.
   Ik duim heel hard dat de vaccins goed werken, geen nadelen hebben én er snel komen. wat een organisatie! Ik las net dat nog maar 14.5 % van de Belgen immuun is. Hoewel je op het journaal over niets anders hoort dan besmettingen, gaat het toch traag. We moeten aan 75% komen?
   We houden het veilig, maar….. de zin in “iets anders” komt toch steeds meer op.
   Hou jullie gezond, Jan, en een fijn nieuw jaar.

   Geliked door 1 persoon

 10. Ja zo een jaar als was willen we liever niet meer…maja lievere koekjes worden er niet gebakken dus afwachten hoe het nieuwe jaar gaat verlopen. Heb er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen.
  Fijne jaarwisseling

  Geliked door 1 persoon

 11. Een eerlijke en emotionele terugblik op het jaar. Met ook de mooie momenten, zo fijn dat die er ook waren! Het is soms een kunst lichtpuntjes te blijven zien, al schijnen die het best in het donker.
  Houd moed, er komen betere tijden…
  Veel licht, liefde en gezondheid voor jou en je dierbaren in 2021 ♥

  Geliked door 1 persoon

 12. zo mooi geschreven
  boeiend en aangrijpend
  2021 zal ook nog wat zoeken worden en vooral blijven oppassen
  maar k wens je hoe dan ook een sprankelend nieuw jaar

  Geliked door 1 persoon

 13. Je hebt het treffend en beeldend verwoord. Vreugde en verdriet, zon en schaduw, in één pakket.
  Ik hoop met je mee op een buitengewoon normaal nieuw jaar.

  Geliked door 1 persoon

 14. Het was een heel raar jaar, velen hebben er echt last van gehad, waar ik mij dus nog eens zeer gezegend voel dat wij al samen waren toen het allemaal op kwam en zo samen konden blijven. Ik snap jouw zoon hierin dus ontzettend, als zijn Liefste zover weg over de grens zit. Gelukkig kwam dat goed ergens.

  Jouw wens is ook mijn wens voor iedereen! Een buitengewoon normaal jaar! Al betekent dat, dat wij weer op de oude voet verder zullen gaan, in onze LAT, en daarna zien we verder. Het vrije reizen moet dan wel kunnen.

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Absoluut, als dit een aantal jaren eerder was gebeurd, dan weet ik niet hoe ik er nu bij had gezeten :O Gezien mijn depressies ooit in het verre verleden. het ligt vaak om een klein hoekje. 😦

    Geliked door 1 persoon

 15. We dragen mee wat achter ons ligt, maar hopen dat wat voor ons ligt weer ruimte, lucht en licht zal brengen. Een 💖verwarmend spiksplinternieuw jaar toegewenst.

  Like

 16. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Het hing bij de bomma in de achterkeuken. In 2020 hadden we tijd om aandacht te besteden/stil te staan aan/bij wat ons overviel. Moge 2021 troost en verlichting brengen en heel veel zon.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat hing ook bij mijn bomma thuis, net naast ‘Gods oog ziet je’. Van het oog was ik bang, de andere woorden begreep ik toen niet goed. We worden wijzer met de leeftijd. Jammer en gelukkig.
   Die figuurlijke én letterlijke zon wens ik ook jullie toe.

   Like

 17. Heel mooi geschreven en verwoord. Het leven zoals het ging in 2020, het jaar dat we nooit zullen vergeten. Op naar 2021, waarin we hopen dat er meer licht in de tunnel komt. Op hoop van zegen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is niet altijd slecht om eens wakker te worden geschud in ons luxeleventje. En hopelijk vergeten we het niet allemaal snel en blijven we normaal hoog in waarde schatten.

   Geliked door 1 persoon

  1. Misschien waarderen we normaal nu nog veel meer eens het is terug gekomen? Anderzijds, wat is “normaal” eigenlijk?
   Ook voor jullie mooie wensen.

   Like

 18. Wat heb je het jaar mooi verwoord! In Nederland zijn wij de laatsten die met vaccineren gaan beginnen, we snappen niet goed waarom. Toch zetten we de hoop op dat vaccin en wellicht is dat de route naar weer een ander normaal.

  Like

  1. Nederland en België zijn buurlanden, en toch reageerden beide regeringen zo anders? Ik heb het niet altijd begrepen, zoals zoveel dit voorbije jaar….

   Like

 19. ja het was me het jaartje wel hé
  de politiek heb ik eigenlijk nooit vertrouwd , die zitten er in 1ste plaats voor hen zelf hoor 😦
  nog ff en we zitten in het nieuwe jaar , er wordt flink gespoten , alleen in NL nog niet
  normaal willen het Haagsche Plusche haantje de voorste en de braafste van het hele zooitje zijn , nu dus niet , hun uitleg vertrouw ik ook niet 😦
  ik wens jullie een fijne jaarwisseling en een gezond 2021

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn vertrouwen in de politiek was al niet groot, ze kreeg nog een flinke deuk extra dit jaar. Anderzijds blijf ik er wel in geloven dat ze zo handelen om goed te doen. Maar eerlijkheid duurt het langst.

   Geliked door 1 persoon

  1. Meedeinen op de golven van het leven is vaak dé beste oplossing. ik ga me dus een surfplank aanschaffen 🙂
   Speciale toost voor jou én je toffe initiatieven om te verbinden!

   Geliked door 1 persoon

   1. Misschien moet je ook een bootje aanschaffen, zodat je heerlijk kan dobberen als de wateren rustig zijn 🙂
    Dankjewel voor de speciale toost, doet deugd aan mijn hartje 🙂

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.